Breaking News

Calderon blogturné


A blogturnéról



A Blogturné Klub ezúttal egy minden szempontból rendhagyó turnéval jelentkezik! Hogy miért lesz rendhagyó? Nos, először is nem egy, hanem rögtön két könyvvel foglalkozunk majd október 25-től nyolc állomáson át: On Sai két Calderon kötetével. De ez még nem volt elég nekünk, úgyhogy még néhány dologban más lesz ez a turné, mint amihez eddig szoktatok. Az egyes állomásokon ezúttal az extrákon kívül nem értékelést olvashattok, hanem válaszokat olyan kérdésekre, amelyeket egymásnak tettünk fel a könyvekkel kapcsolatban. És mivel a történetben fontos szerep jut a teakultúrának, minden állomáson ajánlunk nektek egy-egy finom teát is.
Viszont nem szeretnénk teljesen értékelés nélkül sem hagyni Titeket, ezért a turné első napján beharangozó posztot olvashattok, amelyben a korábban írt értékeléseink egy-egy részletét és linkjét találjátok meg. 
És még egy dolog miatt lesz különleges a turné: On Sai volt olyan kedves és felajánlotta nekünk a segítségét, így a turné során nem csak vele, de néhány karakterével is olvashattok interjút. 
Tehát izgalmas turnénak nézünk elébe, de azért a jól megszokott dolgok sem maradnak el! Ezúttal is lesz nyereményjáték, amelynek keretében egy példányt nyerhettek a két könyvből!
Ne feledjétek: hullajelölt kerestetik és felségáruláshoz bricsesz dukál!


1. kérdés
Tibitől: Hogyan akadtál rá a Calderon sorozatra, és miért olvastad el?

Na, ez esetemben elég érdekes. Viszonylag ritkán fordul elő olyasmi, hogy egy írót előbb ismerek meg, aztán olvasok tőle, de On Sai-jal pont ez történt. Korábban már volt szerencsém találkozni vele könyves eseményen, illetve az interneten is beszéltem már vele. És amúgy is elég gyakran találkoztam a nevével az Aranymosás kapcsán. Aztán megjelent a könyve, én meg egyszerűen kíváncsi voltam.
Ha nem ismertem volna On Sait, nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán megvettem volna. A sci-fi nem igazán az én stílusom, nem igazán szoktam ilyen témában olvasni. De ismerős könyve volt, ami alapból olvasásra indít (na, hát ez is egy szempont, nem akarom tagadni), másrészt pedig mivel ő viszi az írósulit, az Aranymosást, szerkesztő is, gondoltam, jó könyvre számíthatok, hiszen ha valaki, On Sai biztosan jól ír. 
Úgyhogy ahogy már írtam, beszereztem a könyvet, de a műfaj miatt mégis voltak fenntartásaim, így az olvasása folyamatosan tolódott. Illetve - ezt is bevallom - a címmel sem nagyon tudtam mit kezdeni. (Külön vicces, hogy azóta imádom a címét!)
Aztán ott lehettem a Gutenberg villában, és aki ott volt vagy olvasott a Könyvmolyképző Kiadó táboráról, az tudja, hogy ő is ott volt. Beszélgettünk, és még meg is jegyeztem, hogy hoztam volna a könyvet magammal dedikáltatni, ha tudtam volna, On Sai is ott lesz. Erre érkezett a kérdés, hogy hogy tetszett a könyv, mire pirulva ismertem be, hogy még nem olvastam. Amint hazaértem a táborból, már mentem is a könyvért, és nem is tartott sokáig, hogy elolvassam, mert bár elsőre furcsa volt a műfaj, képtelen voltam letenni. 
A második részt pedig ezután már rettentően vártam, nem is volt kérdés, hogy olvasnom kell. Még a könyvbemutatóján is ott voltam, és végre megtörtént, amit nyáron elmulasztottam: On Sai dedikálta a könyveimet.

2. kérdés
Milyen teát ajánlanál az olvasáshoz?

Egészen őszintén nem vagyok nagy teaszakértő, egyszerűen azt iszom, ami ízlik, és ezt a teát nagyon szeretem, szóval...



Blogturné extra

A Calderon sorozatban fontos szerep jut a japán kultúrának, kifejezetten érdekes, ahogyan ez az ősi kultúra keveredik az űrutazás modern jellegével.

"Japánban Kr.e. 700-tól teát szolgáltak fel a császári udvarban, de csak a 12. században kezdték el termeszteni. A 14. században terjedt el az egyszerű nép emberei között egy játék meghonosodásának köszönhetően, melyet teabajnokságnak neveztek, s az volt a lényege, hogy díjat kapott az, aki az ország különböző részeiből származó teák közül kiválasztotta a legjobbat, ami valamelyik híres teaültetvényről való volt.
Később a díjazás elmaradt, s pusztán teaivás céljából gyűltek össze, illetve szép lassan megjelentek a teafogyasztás ceremóniájának szabályai is, melyeket bizonyos Murata Dysuko alakított ki a 15. században. Majd tanítványai továbbfejlesztették ezt a gyakorlatot, jelenlegi formáját egy zen szerzetes, Szen Rikjú határozta meg. A teaszertartás négy részből áll: először fogyasztanak néhány falatot, amit követően visszavonulnak egy kis pihenésre, ezt a harmadik rész követi, mely során egy erős és sűrű tea kerül felszolgálásra, amit egy könnyű, világos teával öblítenek le. Ez az egész négy órát vesz igénybe." (x)

"Tulajdonképpen csak mi hívjuk szertartásnak, a japánok semmilyen esetben sem nevezik így. Valódi neve a chado (szadó), s régen a sógunok és a szamurájok kedvelt időtöltése volt, mivel ötvözte az elme összpontosítását a lélek nyugalmával, azonban manapság a nők készítik el a zöld teát a ceremóniára." (x)

Az interneten számtalan videót találni a témában, én most csak egyet hozok nektek, megfigyelhetitek mennyire odafigyelnek minden egyes apró mozdulatra is.




De persze nem lenne az igazi, ha nem járulna mellé egy idézet is a könyvből, természetesen a teaszertartással kapcsolatosan. (Egészen pontosan a Calderon, avagy hullajelölt kerestetikből származik az idézet.)

"Taina pajkosan meghajolt, és beljebb invitálta. Calderon kibújt a cipőjéből, majd behozta, és letette az ajtó mellé.
    – Nem sokat tudok a szertartásról.
    – Nem baj. Üljünk le ide!
    Sarkukra ültek az ajtó előtt, és Taina csendesen mesélni kezdett.
    – A teaszertartás lényege, hogy az ember ősi magánya feloldódik a „tea útján”, és megleli a belső nyugalmat és az egység érzését. A teaházat mindig kert veszi körül, és a szertartás valójában már itt megkezdődik, a kövek és a patakok látványakor. A pavilon egyszerű, ajtaja alacsony, még a legmagasabb rangúaknak is meg kell hajolniuk, hogy bejussanak. A szoba legfontosabb dísze a tokonoma, a festményt tartó falifülke, másik éke az ikebana, a virágdísz…
    Elmondta a szertartás részeit, és éreztette a csend fontosságát, miközben Calderon csendes figyelemmel hallgatta.
    Utána odavezette a férfit a tatamihoz, és elkezdték. Először kekszet ettek, ízlelve minden falatot, majd Taina elkészítette a teát. A porrá őrölt zöld teafüvet egy apró bambuszkanállal tette a teamester csészéjébe, majd forró vizet öntött rá. Az űr nagy hátránya, hogy parazsak helyett áram melegítette fel a vizet. Maga a készülék viszont kecses volt, nem törte meg a harmóniát. A sűrítményt felkeverte egy apró bambuszseprűvel, majd öntött a két csészébe. Egyszerre volt teamester és vendég most ő maga is."


Nyereményjáték


Ezúttal nem szerettük volna nagyon megnehezíteni a dolgotokat, ezért csak egy egyszerű játékra invitálunk titeket. Calderon nagyon sokszor szavak mögé rejti a valós céljait és bravúrosan bújtatja mögöttük a manipulációit. Mi természetesen nem vagyunk olyan ravaszak, mint ő. Tizenkét nevet azért mi is elrejtettünk, nektek nincs is más dolgotok, mint megtalálni a tizenkét Calderon szereplőt a betűhalmazban, majd ezeket beírni a Rafflecopter doboz soraiba. 
Plusz pontot szerezhettek On Sai, a Blogturné Klub, valamint a résztvevő blogok Facebook oldalainak lájkolásával is.
Mielőtt azonban ezt megtennétek, még egy információra szükségünk van tőletek. Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a sorozat első vagy második részét. Mivel azonban két nyertest sorsolunk, egy-egy kötetet, tudnunk kell, az első vagy a második részt szeretnétek-e megnyerni. Írjátok meg nekünk! A jó hír, hogy már ezért is kaptok egy pontot a nyereményjátékban!
Már akár egy név kitalálásával is nyerhettek, de minél többet kitaláltok, annál nagyobb esélyetek van a győzelemre! Viszont legalább egy név kitalálása kötelező!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

10/25 Beharangozó a közös blogon
10/26 Deszy könyvajánlója
10/27 Kristina blogja
10/28 Bibliotheca Fummie
10/29 Dreamworld 
10/30 Roni olvas
10/31 Insane Life
11/01 Media Addict


Nincsenek megjegyzések