Breaking News

Chanda Hahn: Bűbájtalan


Még soha nem volt ilyen... bűbájos
(bocsi, nem bírtam ki, túl sok Bűbájt néztem)
Bűbájtalan

A blogturnéról



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Chanda Hahn: Bűbájtalan című regénye, a Balszerencsés tündérmesék sorozat első része. Ennek apropóján, meghívunk, kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és lépjük át együtt a Tündérmesék Birodalmába vezető határvonalat. Noha az út olykor rögös lesz, telve bonyodalmakkal, azt azért megígérhetjük, hogy békából, szőke hercegből és varázslatból sem lesz hiány.

Az utazás első napjára 2014. október 25-én kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más túravezetővel kiegészülve barangolhatjátok be a legszebb és legrémisztőbb Grimm mesék helyszíneit. Eközben persze rengeteg érdekességgel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek fődíja három példány a Bűbájtalan című könyvből.

Eredeti cím: UnEnchanted
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 256
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789632615417
Sorozat: Balszerencsés tündérmese 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,88)
Megrendelési link

Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végigjátszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot.


Véleményem



A mesefeldolgozások korát éljük. Most nem kezdeném el egyesével felsorolni azt a rengeteg filmet, ami a témában készült, de nézzünk két tévésorozatot, amire leginkább hajaz a Bűbájtalan! Egyszer volt, hol nem volt és Grimm. Szeretitek őket? Na, akkor nagy eséllyel ezzel a könyvvel is jó barátságban lesztek, bár azért óriási meglepetéseket ebben az esetben nem okoz majd.
Ez is egy amolyan össznépi móka, azaz nem egy, hanem rengeteg mesére számíthattok olvasás közben, hogy egészen pontos legyek, azok közül is a Grimm mesékre. Ugyanis a főszereplőnk megörökölte a Grimmek átkát, azaz keresztül kell küzdenie magát minden egyes Grimm történeten, persze anélkül, hogy meghalna. Ami nem is olyan egyszerű történet. Tudjuk, milyen véresek tudnak lenni a mesék, nem igaz? Piroskát felfalják, a hableányból tajték lesz és még sorolhatnám. (Most ne a Disney-féle cuki verziót tartsátok fejben.)

Szóval Minának nincsen könnyű dolga, főleg, hogy amikor az események beindulnak, fogalma sincs róla, mi zajlik körülötte. Csak egy kimondottan balszerencsés lány, aki sorra fut bele a kínos szituációkba. De mentségére szóljon, hogy bátor, ezt el kell ismerni. Bátran szembenéz azzal, ami vár rá, és nem próbál elmenekülni előle. Ráadásul okos is, még ha időbe is telik neki rájönni, hogy épp mi zajlik körülötte. Kifejezetten érdekes, hogy mennyivel összeszedettebbé válik, amikor rájön élete nagy rejtélyére – ugyanis végre nem a teljesen ismeretlennel kell szembenéznie, végre talál valami magyarázatot arra, hogy miért is történik körülötte ez a sok furcsaság.

Aztán persze egy jó mesébe kell a herceg is, aki ezúttal egy gazdag, menő srác képében érkezik: Brody Carmichaelbe ősidők óta bele van zúgva a fél iskola, Mina maga is. Aztán egy váratlan esemény hatására kiderül, hogy Brody nem csak gazdag és jóképű, de igazán kedves és gondoskodó is. Hát lehet egy ilyen srácot nem szeretni? Nem az a fajta álompasi, akit annyira megszeret az olvasó, hogy kiverni sem tudja a fejéből, inkább amolyan lassú víz partot mos fajta, de határozottan szurkolunk kettőjüknek.

Persze feltűnik egy harmadik fél is, de ettől függetlenül nem nevezném ezt egy szerelmi háromszögnek, nem kell emiatt aggódni.  Jared a rejtélyes figura, aki sötét is meg kedves is, és igazából nem tudjuk hova tenni. Vajon segíteni fog Minának vagy ártani? Talán ő a legérdekesebb karakter az egész történetből, pontosan a misztikusságából fakadóan. Vajon mi motiválja? Vannak hátsó szándékai? Honnan jött és hogyan keveredett bele ebbe az egész Grimm-átok dologba? Tetszik neki a lány vagy csak mi képzeljük oda a kémiát? Rettentő kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele a folytatásokban, milyen szerepe lesz még Mina meséjében.

Aztán vannak mellékszereplőink is, akiket megkedveltem. Nan Mina legjobb barátnője, és egy legjobb barátnő minden követelményének megfelel. Kicsit túlságosan is helyre akarja rántani Mina életét, meglehetősen kotnyeles és pletykás, a legjobb értelemben persze.
De nála is sokkal érdekesebb Mina öccse, a kisfiú, aki nem beszél. Napok óta azon töröm a fejem, hogy ennek vajon milyen meséhez lesz majd köze, ha egyáltalán… Mindenesetre nagyon érdekel, hogy van-e valami plusz oka Charlie némaságának és ez milyen hatással lesz majd a az átok beteljesítésére később. 

Szóval kérdésből akad bőven, mese is van még jó sok, a lehetőségek száma ezzel az alapötlettel végtelen. De amilyen könnyed kis történet ez, nem is zavarna, ha még jó sok rész lenne belőle.
És még meglepetést is tudott szerezni. De komolyan, abszolút nem számítottam arra, ami a végén jött. Tipikus happy end-alapanyag ez a könyv, már a mesei alap is ezt sejtetné. Vártam volna, hogy valami nyálas-cukormázas, csókolózós naplementébe elautózós jelenet lesz a zárás, de tudjátok mit? Nem az! És hogy ez mennyire jó így. Nyitott maradt valami, ráadásul még úgy is éreztem, hogy becsukódott egy ajtó, és kíváncsi vagyok, kinyitja-e Mina még a jövőben.  Kicsit idegtépő, de épp annyira, hogy ne mérgelődjek, hanem mosolyogjak rajta.

A tündérmesékben elmerülni jó dolog. Nem véletlenül született meg a fantasy műfaj, még a felnőtteknek is szükségük van egy helyre, ahol van varázslat és ahol bármi megtörténhet. A Bűbájtalan pont olyan, mint a young adult korosztály: köztes állapot. Míg a korosztály a gyerek és a felnőttlét határán van, addig a Bűbájtalan a mese és a felnőtt történet között. Jó kis mese tiniknek, néhány órára, hiszen még csak nem is túl hosszú, még ebben is a régi meséinkre hasonlít. 

AJÁNLOM



Olvassatok bele a képre kattintva!

https://docs.google.com/file/d/0B7IHkgxVfMGecWowbXdjenVjRFE/edit




Blogturné extra - Öltözz mesehősnek!

Bár nálunk nem olyan elterjedt, azért egyre több helyen tartanak kis hazánkban is Halloween bulikat. Ha már úgyis közeledik, arra gondoltunk, mutatunk nektek néhány tippet, hogyan öltözhettek be ismertebb Grimm mesehősnőknek egyszerű, hétköznapi ruhadarabok felhasználásával. 






Sőt, akár a könyv hősnőjének is beöltözhetsz!



Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra kérünk, felejtsd el a valóságot és bújj Mina Grimm bőrébe. Játszd végig a Történetet, és törd meg a Grimmeket sújtó évszázados átkot! Hogy ez megtörténhessen, át kell élned a rád találó mesét, és be kell fejezned. Ám ez nem könnyű! A legtöbb szereplő arra fog törekedni, hogy megakadályozzon benne.

Hat blog, hat mese. Minden állomáson találsz egy-egy részletet. Ezek segítségével találd ki, éppen melyik Grimm mesében jársz, és írd be a címét a Rafflecopter megfelelő mezőjébe. Így esélyed nyílik megnyerni, a Maxim kiadó által felajánlott három Bűbájtalan című könyv egyikét.
Hogy extra pontokat szerezz, készítsd el saját Grimoire-od egy-egy befejezett meséjének valamely jelenetét.
Bármilyen technikával (rajz, festmény, photoshop, fénykép, stb.) dolgozhatsz, a cél, hogy örökítsd meg valamelyik kitalálandó mese egyik jelenetét, és küld el nekünk alkotásod linkjét. Természetesen ez a feladat nem kötelező, de ha úgy érzed, te vagy a legelszántabb Grimm leszármazott, mi örömmel várjuk. (A művek elküldésével beleegyeztek, hogy kitegyük őket a facebook oldalunkra!)
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, illetve, ha az értesítéstől számított 72 órán belül a nyertes nem válaszol e-mailben, automatikusan új nyertest sorsolunk!

A mai részlet:

“Az öreg király a palota tornácáról figyelte a lányát. Látta, egyebet sem tesz, mint gúnyolódik, s a sok egybegyűlt kérőnek mind kiadja az útját. Ezen aztán haragra lobbant, véget vetett az ünnepségnek, útjukra bocsátotta a felsült vendégeket, és maga elé szólítottá a lányát.
- Kevélységednek el fogod venni méltó büntetését - mondta. - Vedd tudomásul: hozzáadlak az első koldushoz, aki a palota kapuján bezörget!
A királylány nem vette komolyra a dolgot, azt hitte, csak fenyegetődzik az édesapja; bevonult a lakosztályába, élt tovább vidáman, s még másnap, harmadnap is fel-felkacagott, ha eszébe jutott egyik vagy másik pórul járt kérőjének elsavanyodott képe. Meg is feledkezett hamarosan az apja szavairól, s akkor sem gondolt semmi veszedelemre, amikor néhány nap múlva zene zendült, énekszó hangzott föl az ablakai alatt, s egy koldus kezdte fújni a nótáját valami kis alamizsnáért.
A király éppen a trónteremben időzött, s amikor meghallotta az udvar felől a muzsikát, kiküldte nyomban a szolgálattevő kamarást, nézze meg, mi történik odakint. A kamarás csakhamar visszajött és jelentette:
- Egy énekes koldus nótázik az ablak alatt.
- Vezessétek azonnal elébem! - adta ki a parancsot a király.
A testőrök lementek, és a trón elé állították a koldust. Piszkos volt, poros volt, ruhája viseltes, haja gondozatlan, arca borostás; félszegen várakozott a kíváncsi udvari nép gyűrűjében, míg a királylány be nem vonult, és helyet nem foglalt apja mellett. Akkor a király intett, a koldus meg rákezdte: énekelt egy verset, pengette hozzá a zeneszerszámát, s amikor befejezte, egy kis jószívű adományt kért.
- Nagyon tetszett nekem a nótád - mondta a király. - Ezért tisztességes jutalmat érdemelsz. Itt a lányom: neked adom feleségül.”


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

10/25 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
10/27 MFKata gondolatai - Újramesélt tündérmesék
10/29 Deszy könyvajánlója - Öltözz mesehősnek!
10/31 Dreamworld - Grimm testvérek
10/04 Könyvszeretet - Idézetek

http://www.blogturneklub.com/

Nincsenek megjegyzések