Breaking News

Holly Black: Red Glove – A vörös kesztyű


Cassel nagyon más - de ezért imádom!
Red Glove – A vörös kesztyű


A blogturnéról


Cassel Sharpe tragikus fordulatokkal és meglepetésekkel teli történetét már megismerhettük az első részben. Az átokvetők világa azonban még közel sem oldott meg minden problémát: továbbra is szabadon garázdálkodnak a gengszterek, Cassel bűnöző édesanyja kiszabadult, és nagyban zajlik a politikai háború az átokvetők támogatói és az ellenük törvényeket életbe léptetni akarók között. Vajon hogyan lavíroz a ravasz Cassel ennyi kérdőjel közepette? Ezt tudhatjátok meg, ha velünk tartotok A vörös kesztyű blogturnéban! 
És ha ügyesen számláljátok meg a nyomokat, még egy példányt is nyerhettek a könyvből!


Eredeti cím: Red Glove
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Császár László
ISBN: 9789633738924
Sorozat: Átokvetők 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link

„Sötéten  és veszedelmesen elbűvölő történet” – Cassandra Clare
Cassel teljesen mindennapi srácnak tartotta magát, amíg rá nem jött az igazságra: keze egyetlen érintésével képes átváltoztatni bármit – vagy bárkit – azzá, amivé csak akarja. Így történt, hogy Lila, a lány, akibe gyermekkora óta szerelmes volt, fehér macskává változott. Most, hogy Lila visszanyerte emberi alakját, Casselnek örülnie kellene. Csakhogy Lilára szerelmi átkot vetettek iránta, és ha ez az érzelem nem valódi, akkor Cassel semmit nem hihet el neki, bármit tesz vagy mond. Amikor a fiú legidősebb bátyját meggyilkolják, a szövetségiek a segítségét kérik, ugyanakkor a maffia is a nyomában van, mert pontosan tudják, mennyire értékes lehet számukra. Ha életben akar maradni, mindkét oldal előtt kell járnia egy lépéssel. Ebben a játékban, amelyben a vesztest hatalmas veszély fenyegeti, a szerelem átok, és a szélhámosság az egyetlen válasz.

Véleményem

Valószínűleg olyan korszakomat élem, amikor nagy szerencsémre jobb második részeket olvasok, mint amilyenek az elsők voltak.

Írtam véleményt annak idején a Fehér macskáról, és tetszett a könyv. De eleinte problémáim voltak a világ megértésével. A második részben ez már elmaradt, ráadásul sokkal inkább elmerültünk a bűnözők világában Cassellel, és meglepő módon ezt nagyon is élveztem.

Cassel átokvető egy olyan világban, ahol a képességgel rendelkezők gyakorlatilag bűnözőknek születnek. Ha ez pedig még nem lenne épp elég, az ő különlegesen ritka, szinte már elő sem forduló képessége még az átokvetők sorából is kiemeli. Az első részben Cassel drámázását a bűnözőségével kapcsolatban néha üres rinyálásnak éreztem. Tudtam persze, mi áll a dolog mögött, de nem láttam igazán, mi vinné rá, hogy ezt az utat válassza. Hiszen gyakorlatilag csak tragédiák történtek a családjával, amikor a bűn útjára léptek. Édesanyja börtönbe került, Philip bátyja nyilvánvalóan épp tönkretette az életét, a nagyapja pedig láthatóan utólag jobban érzi magát azután, hogy kilépett a maffiából. Mégis mi lehetett volna az oka Casselnek arra, hogy vágyja ezt az egészet?

A második részben viszont minden sokkal nagyobb súlyt kapott, sokkal jobban átéreztem Cassel nagyon is összetett problémáját. Mert végre igazán érezzük, hogy nem akar ő bűnöző lenni. De bizony ha ebbe születik az ember, nagyon nehéz belőle kikászálódni, még ha próbálkozik is. Hiszen nézzük csak Cassel helyzetét! Nagyapja nyugdíjba vonult bűnöző. Édesanyja épp szabadult, és már épp újabb áldozatokra vadászik, és elvárja a támogatást a fiától. Aztán ott van Barron, aki azt hiszi, minden rendben van, de ez nem változtat azon, hogy ugyanolyan bűnöző és szélhámos, mint az édesanyjuk, és nem is kíván ez ellen tenni. Aztán ott van még a szerelme, Lila, aki a világ egyik legnagyobb maffiózójának, Zacharovnak a lánya, így nyilvánvalóan a lány mellett ez lenne a természetes döntés. Arról nem is beszélve, hogy Zacharov ismeri a titkát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy beszervezze a fiút. (Ráadásul nagyon nehéz nemet mondani, ha a dolog fényes oldalával próbálják meggyőzni, például fényűző ajándékokkal.) Ehhez pedig még tegyük hozzá a tudatot, hogy Cassel már meg is tette azokat a bűnöket, amiket nem akar, még ha nem is emlékszik rájuk.

Ez az egész pedig valami félelmetes terhet pakol a főszereplőnk vállára, és akkor még nem is soroltam fel mindent. Hiszen Lilával nem lehet együtt, bármennyire szereti is a lányt, mert nem lehet benne biztos, hogy nem csak a rá vetett átok beszél-e a lányból. Amikor pedig Philipet valaki elteszi láb alól, még az is kiderül, hogy a férfi együtt dolgozott az FBI-jal, és most őt magát is be akarják szervezni, hogy segítsen kideríteni, ki ölte meg bátyját és egy sor másik embert. Casselnek nincs sok választása, együtt kell működnie, közben pedig őrlődnie, hogy melyik oldalt válassza: legyen fajtája árulója és vesse bele magát az ismeretlen jó oldalra ügynökként, vagy válassza az egyelőre könnyebbnek látszó maffiózó létet.

Közben Cassel újabb titkokra jön rá, meglepő dolgok derülnek ki a szereplőkről, miközben maga a világ is döntés elé kényszerül. Érezhetően sodródunk a döntő lépéshez, ami eldönti majd az átokvetők sorsát a társadalomban.

A legjobban az tetszett, hogy ez a történet szinte már-már lélektaniba csapott át, még ha érezhetően túlzás is ezt állítani. Persze kapunk akciót, kapunk nyomozást, de érezhetően Cassel érzelmi világa, vívódásai és bűntudata kerülnek a középpontba. Félelmetes érzés vele együtt vergődni végig ezen az egészen, miközben érezzük, hogy nem akar rossz ember lenni. De a világ nem engedi, hogy egyszerű, hétköznapi ember legyen, hétköznapi problémákkal.

Már az első részben is azt szerettem nagyon, hogy egy nagyon más nézőpontot kaptunk. Hiszen akárhonnan nézzük is, akármilyen jó is akar lenni Cassel, a gondolkodása egy bűnözőé. Félelmetesen ravasz és körmönfont, már-már fájdalmasan átlátja a körülötte lévő emberek motivációját, és pontosan tudja, hogyan használhatja ki őket. És erre szüksége is van, és szép lassan rá kell döbbennie, hogy nem menekülhet saját maga elől.

Annyi minden történt ebben a könyvben, hogy szinte összeszedni is nehéz. De leírni nem írhatom le őket, mert nem kapunk egy nagy, óriási csavart a könyv végén, viszont helyette kapunk több kisebbet, már egészen a könyv elejétől kezdve. Ezek a csavarok pedig mint azt szolgálják, hogy Casselt még eggyel mélyebbre lökje, még egy döntés súlyát helyezze a vállára.

És nem kapunk feloldozást, hiszen hogyan is kaphatnánk? Ilyen cselekedetek után, ilyen döntésekkel egyszerűen nem létezik happy end a könyvnek. Ráadásul folytatódik is a történet egy harmadik részben, és ez a befejezés gyönyörűen elő is készíti azt. Érezzük, hogy hamarosan ki kell derülnie, mi lesz az átokvetők sorsa a társadalomban. Meg kell látnunk, mi van a másik oldalon – a maffiózók világát már ismerjük, de mi lehet az FBI-nál? Aztán ott van a még mindig tartó szenvedés Lilával, Barron és Cassel édesanyja, minden csupa kérdőjel. Mégsem mondanám, hogy függővéget kapnánk a történet végén, mert ennek a könyvnek a cselekményét, a nyomozást lezárjuk. Választ kapunk, és nem meglepő módon még az is fájdalmas. De eközben a történet maga még mindig fogva tart minket, pont azért, mert valószínűleg Cassel életének döntéseire mi magunk sem tudunk választ adni. És várjuk, hogy ez az okos, ravasz fiú vajon hogyan tud majd kikeveredni ebből az egészből. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvassatok bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/red_glove_reszlet.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra
Jace cameo és könyvelőzetes magyar felirattal

Azért is van most két extrám, mert a Jace cameót nem szeretném lelőni, csak szerettem volna, ha tudjátok: Holly Black és Cassandra Clare barátsága (amiről a White Cat extrámban írtam), megint meghozta gyümölcsét. Jace (a vezetéknevét hadd ne írjam!) az első rész cameója után ismét feltűnik egy rövid említés erejéig az Átokvetők sorozatban. És szerintem ez most még viccesebb lett, mint amilyen az első részben volt, mindenki, aki olvasta a Végzet ereklyéi sorozat első egy-két részét, érteni fogja. Jó mosolygást hozzá!

És akkor következzen a feliratos előzetes, amiben az az érdekes, hogy nem is annyira a második résszel, mint inkább egyben a sorozat alaptémájával foglalkozik:





Nyereményjáték

Ezúttal egy kis vadászatra invitálunk titeket. A könyv egyik legfontosabb tárgya az a bizonyos címben is megjelenő vörös kesztyű. Nektek ezúttal nincs is más dolgotok, mint minden egyes állomáson megszámolni, hány vörös kesztyű lapul a bejegyzésben, és azt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba!
FONTOS! A blogturné bannerben látható vörös kesztyű nem számít bele a játékba, azt ne számoljátok!
A szerencsés nyertes egy A vörös kesztyű kötettel lesz gazdagabb!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

Nov. 1. - Deszy könyvajánlója
Nov. 3. - Könyvszeretet
Nov. 5. - Dreamworld
Nov. 7. - CBooks


http://www.blogturneklub.com/

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én imádtam a Fehér macskát, alig várom, hogy ezt is elolvashassam! Lenne egy kérdésem a játékkal kapcsolatban: a kesztyűket darabra kell számolni? Az egyik képen 1 pár látható, az most 1-nek vagy 2-nek számít?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jogos a kérdés. Képenként számold, tehát ha egy képen egy pár van, az is egynek számít. :)

      Törlés
    2. Szia! Köszönöm a segítséget!

      Törlés
  2. Én még nem olvastam a fehér macskát, és az érdekelne, hogy érdemes-e elolvasni az elsőt, meg így a másodikat is? +1, hogy a harmadik részből is lesz majd blogturné?

    VálaszTörlés