Breaking News

Rainbow Rowell: Eleanor és Park


Két tökéletlen szereplő tökéletlen szerelme
Eleanor és Park

A blogturnéról




A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott  három nyereménykönyv egyikét!

Egy történet, ami annyira varázslatos, hogy soha nem felejted el. Miközben akár a szomszédaid is lehetnének a főszereplők.

Eredeti cím: Eleanor & Park
Kiadó: Scolar
Oldalszám: 320
ISBN: 9789632445359
Fordító: Simonyi Ágnes
Sorozat: -
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,19)
Megrendelési link

Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd.
Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta – őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját.
Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus. De nem tudja kiverni a fejéből.
Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.



Véleményem

Már nem is emlékszem, mikor hallottam először az Eleanor & Parkról, csak homályos emlékeim vannak arról, hogy minden tele volt vele. Akárhova fordultam, Rainbow Rowell nevével találkoztam, és anélkül, hogy bármit is próbáltam volna kideríteni róla vagy a könyveiről, megdöbbentően sokat szedtem magamra róluk. Tudtam például, hogy Harry Potter fanfictiont írt, mielőtt publikált szerző lett. Aztán például azt is, hogy a Fangirlt a NaNoWriMo keretében írta. És tulajdonképpen már ez a két dolog is - a megdöbbentően gyorsan jövő népszerűségével - elég volt ahhoz, hogy érdekelni kezdjem. Úgy értem... Én magam is írok fanfictionöket és én magam is próbálkoztam a 30 nap írás programmal. (Más kérdés, hogy lényegesen kevés sikerrel.) A szimpátia tehát már a kezdetektől megvolt. Aztán jött a Goodreads nagyon könyves szavazása, és Rainbow Rowell képes volt arra, amire senki más: két könyvvel is a mezőnyben volt, és végül meg is nyerte a kategóriáját, pont az Eleanor és Parkkal. Akkor pecsételődött meg a sorsom...

Most már kétszer volt szerencsém olvasni az Eleanor és Parkot (és vegyétek észre, nem véletlenül ezt a kifejezést használtam), egyszer angolul, egyszer magyarul. És mind a kétszer imádtam, és meglepő, de másodszorra még jobban szerettem, mint elsőre. Mondjuk ennek valószínűleg a könyv első olvasásánál a vége miatti sokk volt az egyik oka. Az gyilkos. (Erről részletesebben még később.)

Ez a könyv más. Egy YA történet, realisztikus alapokkal. Akkor vajon miért annyira jó, miért váltott ki ekkora rajongást ennyi emberből, és miért érzem én magam is különlegesnek?

Az egyik oka valószínűleg a könyv stílusa. Rainbow Rowell könyvei (azt hiszem, használhatom így, többes számban, mert a Fangirlnél is ugyanezt éreztem) rendkívül olvasmányosak, helyenként viccesek, de közben csöpög belőlük a realitás. Persze, ott a romantika, amire minden szerelmes sztorira vadászó könyvmoly vágyik, de még ez sem lesz egy pillanatig sem túl cukormázas. És a dráma sincs "túldrámázva". Egyszerűen elhisszük neki... Mindent elhiszünk neki, mert annyira hihető az, amit papírra vetett. Nincsenek tökéletes szereplők, nincsen hibátlan történet, semmi sem túl jó vagy túl rossz, nem gondolkozunk végletekben, pedig ez a legtöbb YA történetre - meg úgy általában a tinikre - jellemző.

Kapunk emellett egy sor apróságot is, amitől nem csak még valószerűbbnek tűnik minden, de még a szereplőket is még jobban imádjuk miattuk. Eleanor és Park például rajonganak a zenékért és a képregényekért. De ne higgyük, hogy ez csak a főszereplőkre jellemző! Ott van például Park édesanyja, aki Avon tanácsadónő és fodrász, ő a szépségápolásért rajong. Vagy Park édesapja, aki katonaként a fegyelem megszállottja. Kettejük szerelmi történetét például kifejezetten imádtam, annyira aranyosak voltak együtt, minden alkalommal, amikor közös jeleneteik voltak, mosolyogtam, hogy ennyire boldogok.

Persze azért nem véletlenül a két főszereplő nevét viseli a cím, érezhetően ők vannak a középpontban végig. Az egész cselekmény köréjük rendeződik. És a cselekmény kezdetén jön még egy dolog, amit imádtam: nincs első látásra szerelem, sőt... Park első véleménye kifejezetten negatív Eleanorról. De ez nem jelenti azt, hogy nem szerethet bele szépen lassan, ahogy tényleg megismerik egymást. Ez a két szereplő nem a külsőségekkel esik szerelembe, nem azért, mert a másik SZÉP. Sőt... Ilyen szempontból mondhatjuk, mindketten némi hendikeppel indulnak. Park félig koreai, és meggyőződése, hogy mint ilyen, nem is lehet jó pasi: túlságosan lágy, túlságosan lányos, túlságosan... ázsiai. Eleanor pedig némi túlsúllyal küzd, emellett pedig megzabolázhatatlan, göndör fürtökkel. Ezt még spékeljük meg azzal, hogy nincs pénze normális ruhákra, és kész is van minden gimis csúfolódó testet öltött célpontja.

Szóval Eleanor és Park kapcsolata nem szerelem első látásra, közel sem. Sőt, nagyon is meg kell küzdeniük - leginkább Parknak - a kezdeti előítéletekkel. Ilyen szempontból tipikus fiú - bocsi, fiúk -, de ez így van jól. Fiús reakciói vannak, nem lesz hihetetlenül romantikus, nem lép elő egy álomból, mint egy nyilvánvalóan nem létező pasi. (Imádom a könyves álompasikat, félreértés ne essék, de Parkról el is hiszem, hogy létezhet.) Ők ketten együtt furcsa párost alkotnak, de valahogy mégis működnek. Minden nehézség ellenére is.

És nehézségekből adatott nekik bőven. Park szerető családban nőtt fel, de fel kell dolgoznia ázsiai származását. Azt hihetnénk, ez számára megszokott dolog. Nagyon tetszett, hogy az írónő megmutatta, az előítéletek és másság nem csak a többi ember, hanem saját maga szemében is probléma lehet. Mert Parknak igenis nehéz, hogy félig amerikai, félig ázsiai. Nem igazán tud vele mit kezdeni, hogy igazán egyiknek sem érezheti magát. Amerikaiként nőtt fel, de minden ismerőse szemében ázsiai. Ennek ellenére ő maga szinte semmit nem tud a koreai kultúráról és életről. Így tulajdonképpen identitászavarral küzd, ebből fakadóan pedig önbizalomhiánnyal. Ráadásul hiába nőtt fel szerető családban, apja katonaként túl nagy súlyt helyez a vállára, és nehezen dolgozza fel, hogy fia nem feltétlenül olyan, mint ő.

Spoileres!
Eleanornak még ennél is súlyosabb gondokkal kell együtt élnie. Édesapjuk évekkel korábban
elhagyta őket, anyjuk pedig újra férjhez ment. A probléma az, hogy egy borzalmas alakhoz, aki részeges, aki hatalma tudatában tetszeleg a családban, és mindenkit saját tulajdonaként kezel. Ráadásul még azt is sikerült elérnie, hogy Eleanort kiszakítsa a saját családjából egy évre, így mire a lány visszatér, kistestvérei szinte már nem is emlékeznek rá, de legalábbis a kapcsolatuk már egyáltalán nem olyan, mint régen. Csendes terrorban élnek, a fickótól kapott minden fillért meg kell becsülniük, így még anyagi gondokkal is küzdenek.
És persze Eleanornak is jutott egy nagy adag önbizalomhiány, hiszen túlsúlya és öltözködése miatt kapott sértéseket szép számmal.

Egy olyan történet ez, amely súlyos problémákkal foglalkozik, de nem erről szól. Mert végül is minden a kibontakozó első szerelem köré épül, Eleanorról és Parkról, a képregényekről, a zenékről, az elsuttogott szavakról, a lopott csókokról. Persze, van iskolai csúfolódás (bár ez talán picit enyhe szó rá), van önbizalomhiány, identitászavar, családon belüli terror... De a történet lényege mégiscsak az, hogy milyen szabadságot ad ez az első szerelem ennek a két szereplőnek, és hogyan segít nekik, hogy megtalálják magukat ebben a nehéz világban.

Külön öröm, hogy ezt a 80-as években teszik. Amikor ez számomra először nyilvánvalóvá vált, bevallom, megijedtem kissé. Nem ismerem a 80-as éveket, még meg sem születtem, amikor Eleanor és Park a sulibuszon egymás mellé kerültek. Az egymásnak felvett-másolt kazetták, a kölcsönadott képregények, a vezetékes telefon, az internet és a mobil világa mégis elvarázsolt. Kifejezetten érdekes volt kicsit MP4 lejátszó, okostelefon és tablet nélküli fiatalokról olvasni, akiknek igenis problémát jelent, hogyan érhetik el egymást délutánonként suttyomban, hiszen nem tudnak egymásnak sms-t küldeni vagy Facebook chaten ráírni a másikra.

És ígértem, hogy szót ejtek még a könyv végéről. Mert az bizony gyilkos, nem fogok hazudni. Amikor először olvastam a könyvet, lapoztam volna tovább, és nem akartam elhinni, hogy már csak a köszönetnyilvánítást találtam. Pedig de. Az a fajta befejezés, amit nagy eséllyel mindenki máshogy értelmez és máshogy képzel tovább. Mindenesetre ez senkit ne riasszon el!

Az Eleanor és Park egy csodálatos történet. Egyszerre valóságos és romantikus! De ha nagyon röviden kellene leírnom, azt mondanám: szeretnivaló. 

KEDVENC LETT


Ha érdekel, az írónő másik könyvéről, a Fangirlről írt értékelésemet elolvashatjátok ITT.

Blogturné extra - Külföldi borítók

Nem kerülgetem a forró kását, vágjunk a közepébe és kezdjük az angol nyelvű kiadásokkal. Látni fogjátok, hogy alapvetően két verzió készült a borítóból, és csak apróságokban változtattak az egyes kiadásoknál.

 


A nem angol nyelvű kiadások közül még a szlovákok voltak, akik ezt az alapot használták, de egy kis változást itt is észrevehetünk, egészen pontosan az & jelet cserélték le szomszédaink.



De persze Magyarországon kívül is voltak országok, ahol nem az eredeti borító egy verzióját használták, az olaszok, a dánok és az indonézek teljesen más koncepciót használtak.


Sajnos ebből nem találtam nagyobb méretet



Nyereményjáték

A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a  Rafflecopter doboz megfelelő  sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk.  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


09/26 CBooks 





10/01 Deszy könyvajánlója





10/06 Dreamworld
http://www.blogturneklub.com/

Nincsenek megjegyzések