Breaking News

Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár


Ess te is szerelembe!
Cseresznyepiros nyár


A blogturnéról


Carina Bartsch első regényét, ami Cseresznyepiros nyár címet viseli a Maxim Kiadó jóvoltából már ez év októberétől kapható a boltokban.
De még előtte egy kis ízelítő és kedvcsináló blogturné indul a Blogturné Klub hét bloggere által, ahol megismehetitek a bloggerek véleményeit, a könyvhöz kapcsolódó érdekességeket és egy nyereményjátékot is találtok, melynek nyereménye 3 példány a Cseresznyepiros nyár című könyvből.


Csodálatos történet második esélyről, barátságról, bizalomról... 
Én beleszerettem!

Eredeti cím: Kirschroter Sommer
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 460
ISBN: 9789632615233 
Fordító: Béresi Csilla 
Sorozat: Cseresznyepiros nyár 1.
Függővég: gyilkos
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,29)
Megrendelési link

Emely Berlinben él, irodalomtudomány szakos az egyetemen. Alexandrával gyerekkoruk óta elválaszthatatlan barátnők, viszont Alex bátyját, Elyast Emely ki nem állhatja. Viszont a rendszeres találkozás a fiúval elkerülhetetlen, mert Alex a testvérével lakik együtt. Emely és Elyas ahol lehet, sértegetik egymást, próbálnak minél szemtelenebbül viselkedni. Ekkor feltűnik a láthatáron egy férfi, aki kedves e-maileket küld Emelynek, stílusával teljesen elvarázsolva őt.


Véleményem

Tíz éven keresztül tanultam németet, nem is keveset, és őszinte leszek: képtelen voltam megszeretni, és valószínűleg ebből is fakad, hogy soha nem vágytam különösebben Németországba. Amikor kiderült, hogy a történet Berlinben játszódik, kicsit meglepődtem. Nem mondom, hogy válóok volt, de határozottan hátrébb léptem egyet. Aztán amikor befejeztem a könyvet, mentem előre és rohantam volna a következő részért, akár még németül is. Ez esetemben sokat mond.

Nem kerülgetem a forró kását: Emely és Elyas minden közös jelenetét imádtam! Komolyan, ezek ketten aranyat érnek. Tipikusan az a páros, akik között már a kezdetektől szikrázik a levegő, akár vitatkoznak, akár épp jóban vannak. Általában persze inkább vitatkoznak, de pont ez bennük a jó. Mi tudjuk, amit ők még nem tudnak, hogy össze KELL jönniük, ők meg csak vitatkoznak bele a nagyvilágba és nem veszik észre, hogy ezt a szexuális feszültséget nem lehet örökké kerülgetni. Nem lehet őket nem imádni, mert minden egyes párbeszédükkel mosolyt csalnak az ember arcára vagy megnevettetik.

Illetve ami velük kapcsolatban érdekes, az a céljuk. Az adja a történet alapkonfliktusát, hogy nyilvánvalóan mindkét főszereplőnek tetszik a másik. Emely viszont próbálja ezt figyelmen kívül hagyni, hiszen Elyas egyszer már megbántotta. (Ez is visz minket előre: hogy megtudjuk végre, mi a fene történt közöttük, amiért ennyire fújnak egymásra.) Elyas viszont nyilvánvalóan szívesen felszedné Emelyt, de itt meg pont az a kérdés merül fel, hogy csak futó kalandot keres vagy állandó kapcsolatot? És mi, olvasók, tudjuk vagy legalábbis sejtjük mindkét oldal érzéseit és motivációját, ők azonban nem tudnak dűlőre jutni egymással. Ez pedig minket is beleránt ebbe az egész helyzetbe, legszívesebben mi magunk lennénk az a barát vagy barátnő, aki végre egymás karjaiba löki őket.

De ha csak egy klasszikus szerelmi sztorit vár az ember, akkor annál sokkal többet kap. Alig tudom felsorolni, pontosan hányféle okból.

Egyrészt a szereplők miatt. Minden szereplő félelmetesen valóságosnak hat, olyanok, mintha a szomszéd koli lakói lennének. Ebben a történetben senki sem hibátlan, mindenkinek megvannak a maga hülyeségei és hibái, és azok a dolgok is, amik imádnivalóvá teszik őket. Emely például utál mindenféle sportot és képtelen a pasizásra, mert még mindig kísérti az, amit Elyas tett vele annak idején. Elyas rejtélyes. Az egyik pillanatban azt éreztem, hogy cuki, a másikban meg azt, hogy egy büdös bunkó. De még azt is aranyosan teszi. Aztán ott van még Elyas félelmetesen energikus, de nem kicsit dilis húga, meg a bátortalan pasija, és még a közös baráti kör, meg még a szülők. Rengeteg, rengeteg érdekes karakter, akiket szerethetünk, akiknek a sorsa érdekel minket. Mire a könyv végére ér az ember, annyira közel érzi magához a szereplőket, mintha a barátai lennének. 

Aztán a szereplőkön kívül ott van a stílus. Az benne a nagyon érdekes, hogy new adult korosztály a történet, egyetemi sztori, de a stílusát sokkal erősebbnek, sokkal kiforrottabbnak éreztem az átlagos new adultnak címkézett könyvénél. Mindezt úgy, hogy nem vált nehézkessé, hanem ugyanolyan szórakoztató maradt, mint ahogyan azt egy ilyen történettől várjuk. 

Aztán ott volt a cselekmény is. Nem kell itt nagy tragédiákra számítani. Senkit nem erőszakoltak meg, senkit nem zaklattak kiskorában, nem verték őket. Tehát nincsenek azok a nagy tragédiák, amelyek mostanában olyan divatosak ezekben a könyvekben. Abszolút emberi konfliktusokat és tragédiákat kapunk, olyanokat, amelyek mindegyikünk életének elkerülhetetlen részei. Napi döntések, hétköznapi ciki sztorik...
Emellett van a könyvben egy nagyon aranyos kis bonyolítás, egy titkos levelezés. Nehéz erről spoilermentesen írni, de egyébként a dolog kitalálható, és amikor az olvasó rájön, végig benne lesz a cinkos kis gondolat, hogy mi tudjuk, amit Emely nem tud, és... Emlékeztek, ezt már szóba hoztam az értékelés elején is? Izgalmas és bizsergető ez a tudás.

És jön a könyv végi csavar, a pillanat, amit annyira vártunk, és aztán... Ilyen gyilkos függővéget már nagyon régen olvastam! Az a fajta, amikor egyszerűen képtelenek vagytok elhinni, hogy nincs több oldal. Nem túlzok a gyilkossal, higgyétek el! De ez ne tartson vissza titeket, ez a könyv minden függővéget megér. Viszont ha már gyilkosság... Ölni tudnék már a folytatásért!

Összességében ez a könyv elképesztően jó volt! Megdobogtatta a szívemet, és nem csak romantikus értelemben, hanem mindenféle szeretetet felvonultatva. Volt itt igazi barátság, testvéri szeretet, szülők szeretete... De nem éreztem egyszer sem túl hihetetlennek, túl nyálasnak. Aki egy jó romantikus történetre vágyik, annak kötelező!

KEDVENC LETT


Olvassatok bele a könyvbe a képre kattintva!

https://docs.google.com/file/d/0B7IHkgxVfMGed3JDeUxnak5LUEE/preview



Blogturné extra - 10 érdekesség a szerzőről


1. Az írónő 1985-ben született, így 2011-ben, amikor első regénye, a Cseresznyepiros nyár megjelent, még csak 26 éves volt. 

2. Carina szerint képtelenség kedvenc írót választani, de ha nagyon muszáj valamilyen választ adni, kedvenc írójának Edgar Allen Poe-t nevezné. Ez a Cseresznyepiros nyárból is látszódik, amiben a szereplők maguk is olvasnak Poe-tól. 

3. Carina alig hat éves volt, amikor megírta első történetét, ennek ellenére sokáig nem gondolt rá, hogy ténylegesen is író legyen.

4. Azok közé az írók közé tartozik, akik az éjszakai írásra esküsznek. A nap végén, már nyugodtan tud elmerülni a történeteiben.

5. Carina blogol, így próbálja tartani a kapcsolatot olvasóival. Jobbára híreket oszt meg a könyveivel kapcsolatban vagy élménybeszámolókat dedikálásokról, közönségtalálkozókról. Emellett követi az olvasóit is, rendszeresen megosztja a könyveiről írt értékeléseket. 


6. Amikor az első könyve megjelent, Carina olyan izgatott volt, hogy mindenféle szögből lefényképezte és még azt is megírta a blogján, hogy pontosan hány grammot nyom. 

7. Carina soha nem tanult írást, nincsen semmilyen képesítése. Viszont állítása szerint önképző módon próbált tanulni, és azóta is nagyon komolyan veszi az írást. Mielőtt nekiáll egy regénynek, mindent alaposan eltervez, az írás után pedig nagyon fontosnak tartja a szerkesztői fázist. 

8. A Cseresznyepiros nyár ötlete egy másik könyv ötletéből született. Az első, amit eszébe jutott, egy önközpontú, idegesítő pasi volt, belőle lett Elyas. Mellé pedig nyilvánvalóan egy erős és határozott főhősnőt képzelt, aki jól helyreteszi majd a fiút. 

9. A Cseresznyepiros nyár után több német oldal is a legjobb debütáló szerzőnek választotta.

10. Carina mottója az életben: "A világot nem tudod megváltoztatni, de te magad meg tudsz változni."


Nyereményjáték

A történet szinte teljes egészében Berlinben játszódik. Arra gondoltunk, hogy ismerjük meg a várost jobban egy játék keretein belül, ahol a feladat felismerni a képen látható berlini nevezetességet. Természetesen nyeremény is vár rátok, mégpedig 3 példány Cseresznyepiros nyár kerül sorsolásra!!!
A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk.
Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.






a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


10/08 CB olvas
10/14 Dreamworld


http://www.blogturneklub.com/

Nincsenek megjegyzések