Breaking News

Tolnai Panka: Zűrös társaság


Interaktív könyv magyar tinikről

Zűrös társaság

A blogturnéról

 



Tolnai Panka könyvének főhősnője, Roni ugyanolyan, mint a mai tinik. A 17 éves lány a lázadó kamaszkorát éli. Roni szívesen menne bulizni, de édesanyja szinte kalitkába zárja mint egy madarat. A lány csak az iskolában találkozhat a barátnőivel, és azzal a fiúval, aki tetszik neki. Amikor azonban egyik reggel felkínálkozik a lehetőség, hogy megússza az utált tanárnőjével tartandó matekórát Roni cselekszik és ezzel felforgat mindent maga körül. Ismerős a szituáció igaz? A Zűrös társaság visszarepít mindenkit a kamaszkorba! Blogturné klub 4 bloggerének segítségével megismerheted az Erawan Kiadó ifjúsági regényét, és ahogy az lenni szokott még a könyvet is megnyerheted magadnak.


Kiadó: Erawan
ISBN: 9786155469213
Sorozat: Zűrös társaság 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Megrendelési link
Roni már tizenhét éves, édesanyja mégis úgy kezeli, mintha tegnap ballagott volna el az
óvodából. Semmi bulizás, semmi lazulás, a szigorú anya azt szeretné, ha lánya egész nap csak az érettségire magolna. Roni azonban mindennél jobban vágyik a szabadságra, és arra, hogy Balázs, a suli rockbandájának dobosa végre felfigyeljen rá. Ezért akár a végsőkig is képes elmenni…
A tavaszi szünet előtt barátnője összejön a Ginger Deer balhéiról elhíresült gitárosával, így Roni is közelebb kerülhet Balázshoz. De vajon a fiú tényleg az, akinek látszik? Vajon Roninak ez a meghatározó év élete nagy kalandját vagy legnagyobb tévedését tartogatja?
Vedd kezedbe a döntést, és légy Te a sztori főhőse!
Tolnai Panka ifjúsági regényfolyamának első darabja egy budapesti gimnazista lány mindennapjaiba enged bepillantást, aki jellegzetesen kamaszos testi és lelki kérdéseken vívódik: tanulás vagy lógás, család vagy barátok, haverság vagy szerelem, józanság vagy mámor. Bár a humoros és szerethető főhősök kamaszok, a regény nem korhatáros, hiszen mindannyian átéltük, és a pokolra kívántuk ezt a korszakot, hogy aztán egy életen át visszasírjuk.
„Kedvelem a hősnőt, Ronit, ezt lázadó lányt, aki elszánt harcot vív a családjával és önmagával – a családjáért és önmagáért. Ő és a többi szereplő visszaidézi a gimnazista évek minden rémségét és gyönyörűségét, az első szerelem, az első csalódás pillanatát, az igaz és sok évtizeden át összekötő barátságok kezdetének történetét, a tinik pedig valószínűleg magukra ismernek Roniban és társaiban.
Fejős Éva

 

Véleményem




Az olyan könyveket, amelyben mi magunk dönthetünk bizonyos szituációkban, majd a mi döntésünknek megfelelően halad tovább a történet különböző utakon, kifejezetten imádom. Így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy a Zűrös társaság is ilyen. Egy magyar tinikről szóló választós könyv, ide vele! 

A könyvben egy tipikus magyar középiskola életébe csöppenünk bele, ahol vannak a menők meg a kevésbé menők, és ahol a hierarchiában annak is fontos szerep jut, ki hányadikos. (Bizony, végzősnek lenni mindig csúcs, nem hiszem, hogy ez bármikor is változni fog.) A történet főhősnője Roni, aki a suli asztalitenisz-csapatának tagja, méghozzá párosban Dettivel. Amikor Detti járni kezd a suli menő rosszfiújával, aki történetesen annak a fiúnak a legjobb haverja, akibe Roni bele van zúgva, hirtelen minden megváltozik. Ronit sodorni kezdik magukkal az események, döntenie kell, hogy megmarad normális diáklánynak, vagy bekerül a „bandába”. 

Az egyik problémám pontosan ezzel volt. Imádtam, hogy választhattunk. Viszont mindig egyértelműen szét tudtam választani az utakat, amelyeket kínált a történet. Volt a kvázi jó út, amikor Roni nem lóg az iskolából, nem megy bulizni vagy éppen a matekházi miatt hagy ki egy programot. A másik út persze jóval kalandosabb ennél, ott bizony várnak azok a bizonyos bulik, a lógás meg minden, amibe egy „zűrös társaság” belekeverheti az embert. Na és persze a srác is ott van, akibe főszereplőnk bele van zúgva. És hogy miért kár érte, hogy a döntés mindig ennyire fekete vagy fehér? (Tényleg, olyan volt, mintha az egyik választásnál egy angyalka suttogna az ember fülébe, a másiknál meg egy ördög terelgetné előre a vasvillájával.) A kiszámíthatóság. Ugyanis tudtam, hogy ha a jó utat választom, nagy eséllyel kevésbé fogom utálni a főhősnőt, amiért ennyire hülye, viszont nyilvánvalóan a másik út tűnt az izgalmasabbnak. Én magam a váltogatás mellett döntöttem – egyszer a rossz útra léptem, egyszer pedig a jóra. 

És itt jött a másik probléma, amivel szembesültem. Találtam egy-két helyen összefüggésbeli problémát (pl. miért is haragszik rá épp a tanár – most akkor lógott vagy a matekdogával volt valami gebasz), de a nagyobbik gondom a karakterekkel volt. Ugyanis miután az első végigjárt utat befejeztem, visszamentem a könyv elejére, hogy megnézzem, mi várt volna rám a többi úton, és rá kellett döbbennem, hogy a főszereplők teljesen mások annak megfelelően, hogy melyik döntések szerint haladsz előre. Nyilván a választós, interaktív könyveknek célja, hogy mindenki kicsit más történetet kapjon, de azt hiszem, hogy amikor a főhősnő az egyik szálon halál idegesítő, a másikon pedig állandó jelleggel a körülmények áldozata, miközben nem vagy csak alig hoz rossz döntéseket, az már radikálisnak tűnik, még egy interaktív könyvhöz képest is. 


A történet egyébként akármelyik szálon haladva pontosan az, aminek hangzik. Egy tini próbál megtenni mindent, hogy menő legyen és megkapja a srácot, akibe már jó ideje bele van zúgva. Tudtam is azonosulni ezzel hellyel-közzel, azt hiszem, ez a belezúgós sztorija mindenkinek megvan, függetlenül attól, hogy végül összejött-e az illetővel vagy nem. Szeretem az ilyen történeteket. Viszont ehhez mérten nekem valahogy kicsit kevés volt a kémia, örültem volna több közös jelenetnek a sráccal, még úgy is, hogy nyilvánvalóan a nagy bombákat a folytatásra tartogatja a szerző. Ráadásul értem én, tiniszerelem, első látásra belezúgás meg ilyenek, ettől függetlenül nekem kicsit túl instant volt a dolog. Még ha csak a srác külsejéről olvashattunk volna többet, már azt is értékeltem volna. Abban a korban vannak a szereplőink, amikor elég egy cuki szeplő meg egy menő napszemcsi a szerelemhez, értem én, de akkor igenis szeretném jobban körüljárni a cuki szeplő meg a napszemcsi témakörét! 

Így tehát azt tudom mondani, hogy a Zűrös társaság összességében nem egy rossz könyv, de azért az agyamat sem dobtam el tőle teljesen. Maga a regény teljesen normális hosszúságú, de ebbe a „vastagságba” kellett beleférnie minden járható útnak. Ezért minden egyes bejárt út rövid – talán pont ezért éreztem mindegyik szálon picit kevésnek és kifejtetlennek a sztorit. Ami az egyik oldalról tök jó – az interaktív jelleget még mindig imádom – a másik oldalról ilyen hiányérzetet okozhat. Voltak benne ötletek, amiket szerettem – pl. a pingpong jó ötlet volt, és a főszereplő sok problémája nagyon is valós tinigond volt (igazságtalan tanárok, „a felnőttek ezt úgyse értik” stb. –, de mégis végig hiányzott valami több.


Olvass bele a képre kattintva!


http://issuu.com/cantinartvisuallab/docs/zuros_tarsasag_elso_fej


Nyereményjáték


Roni egy pesti gimnáziumban tanul, ahol minden ugyanolyan, mint a többi gimiben: vannak menő klikkek, rockerek, punkok, stréberek, alternatív arcok és persze kedvelt és utált tanárok. A sulis téma nem újdonság, nagyon sokan vászonra vitték már ezt. Minden bloggernél találtok majd egy-egy film jelenetet, a rafflecopter dobozba pedig a film magyar címét várjuk. 
Azok, akik az összes blogon megfejtik a filmeket és kitöltik hiánytalanul a Rafflecopter dobozt megnyerhetik a Zűrös társaság című könyvet elektronikus változatban.
Figyelem! A Kiadó e-könyvben juttatja el a nyereményt a nyertesnek.  A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 



Heath Ledger egy modern, gimis, extravicces Shakespare-feldolgozásban.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné mentrendje

03.28. Könyvszeretet 
03.29. Zakkant olvas
03.30. Deszy Könyvajánlója
03.31. Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések