Breaking News

The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése


Borzongató és romantikus

The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése

A blogturnéról




A Könyvfesztiválra jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó egy régóta várt sorozatának az első része, a Mara Dyer ébredése. Mi is izgatottan vártunk, és most turnéra indulunk Marával és Noahval, hogy velük együtt próbáljuk megfejteni életük nagy rejtélyeit. Március 31-e és április 8-a között kilenc állomásotok lesz, hogy kicsit megismerjétek Ti is a történetet, mielőtt a polcotokra kerülne, és nyereményjátékunk keretében 3 példányt nyerhettek is a regényből.



Eredeti cím: The Unbecoming of Mara Dyer
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632454771
Sorozat: Mara Dyer 1.
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,12)
Megrendelési link
Mara Dyer azt hiszi, az élete furcsább már is nem lehet, miután egy kórházban tér magához, és nem emlékszik, hogy került oda. Pedig lehet.
Amnéziája ellenére meggyőződése, hogy a barátait megölő, őt viszont titokzatos módon életben hagyó baleset nem egyszerű véletlen volt. Tényleg nem.
Nem hiszi, hogy mindazok után, amin keresztülment, lehet még szerelmes. Nagyon téved.



Véleményem



Furcsa könyv volt ez, őszintén szólva, nem pont erre számítottam azok alapján, amiket innen-onnan a külföldi rajongóktól láttam. De ez persze nem jelenti azt, hogy a könyv nem volt jó, csak meglepett.

A fülszöveg azért túl sok mindent nem mond a történetről, úgyhogy tényleg nagyon röviden: Mara Dyer a történetünk elején túlél egy balesetet - két barátjával és pasijával rájuk omlott egy épület. Mara semmire nem emlékszik, és ha lehet, ez még rosszabb, mintha pontosan tudná, mi történt. Próbál rájönni, hogy legjobb barátnője, Rachel, hogyan vesztette életét, de minél jobban bolygatja a kérdést, annál súlyosabb halucinációkkal kell megküzdenie. Ezen az sem segít, hogy az egész család elköltözik messzire, ahol semmi nem emlékezteti a régi időkre Marát. Csakhogy még mindig látja Jude és húga szellemét, amikor tükörbe néz, az utcán és egészében véve folyamatosan furcsa dolgok történnek körülötte.
A furcsa dolgok közepette pedig az új suliban találkozik Noah-val, aki a helyi nőcsábász, és most épp Marára vetett szemet. Csakhogy vele nagyon is normálisan viselkedik.

A nagyon érdekes az a regényben, hogy sokszor mi magunk sem tudjuk eldönteni, hogy ami épp Marával történik, valóság-e vagy hallucináció. Nem realisztikus történetről lévén szó számíthatunk valami természetfelettire. De a dolgok közül, amelyeket lát, mi az, ami természetfeletti, csak nem tud róla és mi az, amit valóban a poszttraumás stressz szül? Alapból a természetfeletti szál is olyan, amely egy elég sötét hátteret adna a történetnek - nagyon nem akarok spoilerezni, nagyon nem -, de megspékelve a hallucinációkkal és azzal, hogy Mara küzd az emlékeiért, ebből fakadóan pedig nagyon bizonytalan, kifejezetten komor sztorit kapunk. Ez mondjuk már rögtön a könyv legelején kiderül, amikor is főszereplőnk közli, hogy a Mara nem is az igazi neve, az ügyvédje kérte, hogy írói álnevet használjon. (Persze rögtön jön a kérdés: megtudjuk vajon Mara igazi nevét valaha?)

Egyébként nagyjából rájöhetünk, mi is történik Mara körül, legalábbis az egyik vonalon. Elég sok nyomot kapunk ahhoz, hogy sejtsük, mi okozta a balesetet (bár ebben azért van még egy csavar), és mi okoz nagyon sok mindent körülötte, de ettől még nem lesz kevésbé hátborzongató az egész, sőt...

Valamennyire ezt a komorságot enyhíti az a bizonyos szerelmi szál Noah-val. Tulajdonképpen a könyv elején furcsán ugrálunk a sötét világ és a gimiben kibontakozó romantikus jelenetek között, aztán ahogy halad előre a történet, a kettő egyre jobban összefolyik. Megmarad a románc, amiért szoríthatunk, de mindent átitat a sötétség. Noahért egyébként nem csoda, hogy olyan sokan odavannak, tényleg nagyon aranyos srác, és kifejezetten imádtam, amikor kiderült, hogy ő is küzd a maga démonaival. Ez még nem kezdett el igazán jól kibontakozni, majdnem végig Marán volt a hangsúly, de biztos vagyok benne, hogy Noah küzdelmeiről is sokat olvashatunk még a jövőben, nagyon várom már. Rengeteg kérdésem van, amiket most a spoilerek miatt nem érinthetek, mindenesetre: ide nekem a folytatást!


A mellékszereplők közül Mara új sulis barátját, Jamie-t emelném ki, remélem, visszatér a jövőben, már csak azért is, mert olvasnék még erről a Noah-Jamie dologról. (Bővebben nem megyek bele, mert spoiler. És tudom, hogy most nagyon sok dologra ezt írtam, de senkinek akarom tönkretenni az élményt.) Illetve Mara két testvérét emelném még ki: Danielt és a kisöcsit is nagyon bírtam, utóbbi kifejezetten vicces volt a maga furaságában. (Most komolyan, képzeljetek egy tőzsdetippeket osztogató kissrácot! Haláli.) Arra is kíváncsi vagyok, hogy Noah testvére, Katie vajon szerepel-e még többet a következő kötetekben.

Szóval rengeteg a kérdés, nagyon sok elvárásom van a folytatással kapcsolatban, mert alapvetően ez a három dolog a legmaradandóbb a regényből: a borzongató alaphangulat, a szerelmi szál és a félelmetes mennyiségű kérdőjel.

A sztori vége viszont! Komolyan mondom, engem sokkolt, hogy ezt kaptuk a képünkbe az utolsó oldalon. Amikor letettem a könyvet, percekig pörgött az agyam. Brutális függővég, előre szólok. Rettentő kíváncsi vagyok, hogy innen hogyan tovább, és nem is kizárólag a könyvvégi nagy meglepetés, hanem minden más miatt is. A kérdések mellé ennél több választ is akarok végre!

AJÁNLOM


Blogturné extra - A könyvelőzetes



 

Nyereményjáték


A Mara Dyer eszmélése egy fontos jelenete a híres Everglades Nemzeti Parkban játszódik, ráadásul a park egy híres faja is nagy szerepet kap benne.
A blogturné minden állomásán egyet találtok a park nevezetes fajai közül. Egy képet is találtok róla, és a posztunkban további segítséget jelentenek a kiemelt betűk is, amelyeket helyes sorrendbe állítva kijön az állat vagy növény neve.
De ez még nem minden! Aki eltalálja, a kilenc állomás fajai közül melyik kap nagy szerepet a regényben, további eséllyel gazdagodik! Jó “vadászatot”!

A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

03/31. – Media Addict
04/01. – Deszy Könyvajánlója
04/02. – Zakkant olvas
04/03. – Tekla Könyvei
04/04. – Always Love a Wild Book
04/05. – Kelly Lupi olvas
04/06. – MFKata gondolatai
04/07. – Könyvszeretet
04/08. – CB olvas

1 megjegyzés: