Breaking News

Kelly Stevenson: The Force of Gravity


Tanár és diák? Még jó, hogy olvastam...

Kelly Stevenson: The Force of Gravity


Oldalszám: 422
Sorozat: The Force of Gravity 1.
Függővég: so-so, de inkább nem
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,03)
Az arizonai Phoenix nyugodt kisvárosában, East Valley-ben minden tökéletes a 18 éves Kaley Kennedy életében. Szerető szülei vannak, hűséges barátai és a suli legdögösebb srácával randizik. Már csak pár hónap van hátra a végzős évéből, és alig várja az előtte álló elképesztő nyarat, mielőtt elindul Los Angelesbe a főiskolára.
De aztán minden figyelmeztetés nélkül az új, jóképű matektanár felforgatja Kaley tökéletesen kiszámítható világát, és megkérdőjeleződik az egész élete. Hirtelen a bulik, a randik és a barátokkal töltött péntek esték üresnek és haszontalannak tűnnek, és nem tudja nem azzal tölteni minden idejét, hogy a tanárát figyeli. Többre vágyik, de elhatározza, hogy úrrá lesz a vonzalmán, mégis minden egyes kapcsolata szétmorzsolódik, ő pedig teljesen elveszíti az irányítást. Kaley kamaszkorból a felnőttkorba lép, és eközben választanai kell, hogy a biztonságra játsszon vagy kockára tegye a szívét és még annál sokkal többet...

Véleményem


A napokban vírusszerűen terjedt a hír a szexi matektanárrok, már háromszor is találkoztam vele az elmúlt pár napban, és gyanítom, még fogok is. Ha esetleg nem ismernétek a sztorit, nagyon röviden: egy amerikai egyetem diákjai rájöttek, hogy a matektanáruk elismert és sikeres modell, és a felfedezést a világgal is megosztották. Sorban gyűjtik a képeket a srác modellkarrierjéről. 
Először a Media Addict oldal Tibije küldte el nekem a linket, és rögtön egy bizonyos könyv ugrott be. Aztán persze több másik is, de ez a bizonyos első gondolatom illett legjobban a történethez.

A The Force of Gravityt tavaly olvastam először (és másodszor is), de valahogy annyi értékelnivalóm volt, vagy épp nem volt kedvem, mindenesetre az értékelése elmaradt. Most viszont, a matektanár sztoriján felbuzdulván, újra elővettem a könyvet és gondoltam, akkor már értékelem is. 

A könyvre annak idején az egyik vadászatom során akadtam rá, hiszen az írónő elsőkönyves, nincs körülötte különösebben nagy láz. Viszont én imádom a tanár-diák viszonyos sztorikat (amiről már többször írtam is más értékelésekben), így ilyen témájú regények között keresgéltem általam még olvasatlanokat, és láss csodát! Ezt találtam. Sokat segített az is, hogy a borítóba első blikkre beleszerettem. A tiltott gyümölcs, a loccsanó víz, ami tök jól kifejezi a konfliktust, a háttérben a matekképletekkel...

Na de akkor a történetről! A történet ott kezdődik, hogy Kaley nem kel fel időben reggel, így elkésik az iskolából. Legnagyobb meglepetésére kiderül, hogy a matektanára meghalt, és már új tanárt is kapott, egy dögös és fiatal pasi személyében. Rögtön megtetszik neki, konkrétan a suli egész lánypopulációja róla duruzsol, de persze senki nem gondolja, maga Kaley sem, hogy bárki tényleg kezdene is vele. Csak megy a pletyka, a névadogatás és a nyálcsorgatás a matekórákon. Kaley is pont ezt teszi, és egyre többször kapja magát azon, hogy eltereli a figyelmét az órákon az, hogy Mr. Slate-et bámulja vagy szimplán róla ábrándozik. Ami azért is gáz, mert közben még pasija is van, akivel együtt tervezik a jövőjüket. Ugyanis ráadásul Kaley legjobb barátnője a pasija, Tommy legjobb barátjával jár, és ők négyen mindenhová együtt járnak. 
Kaley viszont szépen lassan belezúg a tanárába, így már nem tud ugyanúgy nézni Tommyra, és rájön, hogy a fiú soha nem vonzotta annyira, mint Mr. Slate. Ráadásul amikor a gondok is a nyakába szakadnak, még inkább távolodni kezt tőle és a barátaitól is. Tommy részéről mondjuk meglehetősen idegesítő, hogy állandó jelleggel próbálja érzelmileg szexbe manipulálni Kaley-t, szóval különösképpen nem sajnáltam. Emellett kiderül, hogy főhősnőnk nem mehet arra a főiskolára, ahová pályázott és még fel is vették, emellett szülei szép lassan sodródnak a válás felé. 

Talán nem meglepő, Kaley hol talál vigaszt... Na persze, hogy a barátainál sokkal érettebb Mr. Slate, vagyis Elijah karjaiban. Azt már az első pillanattól kezdve érezni, hogy Elijah-nak tetszik a lány, aztán hol jobban titkolja, hol kevésbé. A meglepő, hogy amikor az első lépést megteszi, az azért meglehetősen határozott. 

Sok tanár-diák viszonyos sztorinál be szokták húzni azt a kártyát, hogy a főszereplők csak később jönnek rá, hogy egyébként tanár-diák kapcsolat lesz köztük. Ez persze jó indok arra, hogy ne ítéljük el őket annyira - leginkább persze az idősebb, és általában a férfi főszereplőt, az esetek többségében ugyanis ilyenkor az ő oldaláról merülnek fel inkább a morális kérdések. Mennyire volt szó érzelmi manipulációról, mennyire használta ki a helyzetet, mennyire befolyásolta ez egyébként az osztályozásnál stb. 

Nem fogok hazudni: néhol azért ez ebben a sztoriban is felmerül, hiszen itt a kártyát nem játsszák ki, és azért viszonylag gyorsan egyértelművé válik, hogy Mr. Slate meglehetősen vonzódik Kaley-hez. De főleg a történet második felében ez már nem probléma. Egyrészt tök nyilvánvaló, hogy Kaley-nek tetszik Elijah, másrészt a csaj már nagykorú is, harmadrészt pedig tulajdonképpen az a hét év korkülönbség bár sok, de nem áthidalhatatlan. Persze ettől még erősen megkérdőjelezhető a kapcsolat, de nem lesz az embernek tőle szatírkiáltós kedve. 

Kaley sokszor hihetetlenül idegesítő és felelőtlen a történetben. Nem tudja eldönteni, mit akar, mégis kicsapja a hisztit - pl. a legjobb barátjával. Ettől függetlenül vannak szerethető pillanatai is, és a történet második felében kifejezetten szerettem az Elijah-Kaley jeleneteket. Nincsenek benne óriási randik, csupán egyszerű pillanatok - reggelikészítés, titkos összekacsintások, egy-egy sms... De pont ez tetszett a legjobban, ezektől a "házias" jelenetektől éreztem valóban azt, hogy Elijah és Kaley jó párost alkotnak, és ha nem lett volna Elijah Kaley matektanára, akkor is összejöttek volna és dúlt volna a szerelem. 

Nyilván tiltott szerelem sztori esetében várhatóak szenvedéses jelenetek - jaj, rajtakapnak, jaj, rossz, amit teszünk. Ebben is van ilyen, nem is egyszer. Aki tanár-diák viszonyos sztorira befizet, az erre azért legyen felkészülve. 

Viszont a sztori végén kapunk egy aranyos meglepetést, az egyik kedvenc jelenetem, kalapemelés Elijah-nak, már emiatt megérdemli, hogy szeressem. Ami még meglepő, hogy a történet nem pont ott ér véget, ahol arra számítanánk. Nem akarok spoilerezni, és nem is fogok, de meglepő lesz, hogy egy ponton túl még tart a történet, aztán az epilógusba még jön egy csavar, ami miatt az ember legszívesebben azonnal folytatná tovább. 

Összességében azt mondanám, hogy bár nem egy hibátlan történet, de kifejezetten aranyos sztori, aki szereti a tanár-diák történeteket, nagy eséllyel ezt is fogja. Inkább Elijah cukisága, mint Kaley miatt, de azért az esetek többségében ez is így szokott lenni. 

AJÁNLOM


“He's an idiot for letting you walk away in that dress tonight.” 

"He finishes with a succulent kiss on my bottom lip. “We really do have to go.”
I try to catch my breath as I open my eyes. “Mr. Slate, I—”
He winces, cutting me off. “Elijah.”
“Huh?”

“Kaley, my name is Elijah.”
I quiver at the reveal of his name.
“Elijah Slate,” I whisper, trying it out for the first time.
He rewards me with a gorgeous grin, showing off his perfect teeth, and kisses me again with authority."

"He lowers himself back down, and I rush my hands up to stop him.
“Wait.”
He freezes.
I strain my eyes. “It’s hard to see in this light, but . . . is that an eight pack?!”
He bursts out a laugh, only accentuating his abs even more, and quickly returns to me. His skin is smooth underneath my hands as I eagerly explore his miraculous upper body.
“Seriously, Slate, do those actually exist?”
“Apparently,” he says, his eyes glimmering. “I don’t normally have an eight pack, though. It’s new.”
“It’s new?” I ask. “What, did you buy it off Amazon or something?”"

“Waffles from scratch? Like, homemade?”
“Yep,” he replies. “Belgian. I don’t like that frozen junk.”
“You are a god,” I say, walking to the island. He laughs, and I sit down at the counter, finding a fresh steaming cup of coffee. “You got me Starbucks, too?” I ask in disbelief.
“I wasn’t sure what you liked, so I just got you a latte, is that okay?”
“Yes, of course,” I say in awe. He winks at me and returns to his cooking.

“Trust me, I’m single,” I say bitterly.
He eyes me intently, his smirk morphing into that ravenous look of his that makes me forget what day it is.
“Not anymore,” he says, flipping me on my back and hovering over me.

1 megjegyzés:

  1. Magyarul megfog valamikor jelenni,,Vagy rajongói fordítás esetleg?

    VálaszTörlés