Breaking News

Matthew Quick: Napos oldal {Nyereményjáték}



Van ebben néhány tök jó gondolat

Matthew Quick: Napos oldal

A blogturnéról




Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nemcsak főszereplője, de nézője is egyben…

A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor végtelenül szívszorongató és szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet.

A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg a Napos oldalt, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.



Eredeti cím: The Silver Linings Playbook
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 328
Fordító: Stern Gábor
ISBN: 9789633730331
Sorozat: -
Függővég: 
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,01)
Megrendelési link
Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nemcsak főszereplője, de nézője is egyben, és amelynek rendezői székéből maga Isten dirigál. Egy film, amelynek csak és kizárólag akkor várja hepiend a végén, ha kiállja a maga elé állított próbatételeket. Ezek után talán nem meglepő, hogy Pat frissen szabadult egy elmegyógyintézetből. És az sem, hogy egyik leküzdendő akadállyal szembesül a másik után: senki sem hajlandó beszélni vele a nagy Ő-ről, aki jelenleg ex, kedvenc csapata vereséget vereségre halmoz, a talán még nála is furcsább Tiffany folyton ott liheg a nyakában, az új pszichiátere pedig mintha házasságtörésre bíztatná a gyógyulást elősegítendő. És ha ez még nem lenne elég, egy világhírű szaxofonos kísérti!
A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor végtelenül szívszorongató és szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet.

Az első mondat:


"Fel se kell néznem ahhoz, hogy tudjam, Anya jött megint meglepetés látogatásra."


Véleményem


A Napos oldal azon kevés könyvek egyike, amit előbb láttam filmen, és csak aztán olvastam. Valójában már jó régóta itt ül a polcomon arra várva, hogy végre elővegyem, egyszer neki is álltam, de valahogy... nem volt hozzá hangulatom. Újabb olyan retró turné, ami csökkentette a polcomon olvasatlanul árválkodó könyvek listáját. 

Amikor nekiálltam a könyvnek, és jelöltem az olvasást, meg lefotóztam, mit olvasok éppen, rengeteg olyan kommentet kaptam, hogy milyen szuper könyv, mennyire imádták, néhányan még odáig is elmentek, hogy a Könyvmolyképző legjobb könyve. Hát, én azért eddig nem fogok elmenni. Jó könyv volt, de valószínűleg a stílusából fakadóan nekem azért nem lett szerelem. 



Az kétségtelen, hogy az alapötlet szuper, és nagyon jó, hogy ilyen témában mert valaki írni. A főszereplőink ugyanis mentális betegségekkel küzdenek, nem is kicsi problémáik voltak. A nézőpontkarakterünk, Pat fejébe mászhatunk, aki éppen kiszabadult az elmegyógyintézetből, és próbál újra belerázódni az életébe. És belegondolni abba, hogy ez már alapjáraton milyen nehéz, most komolyan! Gondolkozz el azon, mi történne, ha három évre bezárnának valahová, jóformán megszakadna a kapcsolatod a külvilággal, aztán hopp, egyszer csak visszacsöppensz. És már semmi sem ugyanolyan, hiszen az élet nem állt meg. A kedvenc csapatodban már nem ismered a játékosokat, a barátaidnak már gyerekei vannak és megnősülnek, és alapjában véve minden mintha a feje tetejére állt volna. Ez még egy teljesen egészséges ember számára is nehéz, és akkor még spékeljük meg azzal az alapszituációt, hogy Pat nem teljesen egészséges. Még mindig tévképzetei vannak, gyógyszert szed, pszichológushoz jár...

Szóval maga az ötlet szuper. És néhány kifejezetten mély gondolat is van a könyvben, magával az élettel kapcsolatban. Pat olyan, mintha kicsit kiesett volna az életből arra az időszakra, amit az intézetben töltött, és ez alatt az idő alatt szinte külső szemlélője volt annak, mi is az élet. Saját elmélete lett arról, hogyan kell élni, nem kis megfelelési kényszerrel párosulva - szegénykém kényszeresen edz, és próbál minden klasszikust elolvasni, amit a volt felesége olvasott volna. Na de vissza az élettel kapcsolatos elméletekhez! Az, ahogyan Pat az életét folyamatosan egy filmhez hasonlítja, zseniális. Komolyan, ezt imádtam. Már magát az elképzelést is, és azt is, ahogyan ezt az író végigvitte a történeten. Az egyik kedvenc filmemben, a Holidayben hangzik el, hogy az ember legyen a saját életének főhőse. És hogy ez milyen egyszerű, és mégis milyen nehéz feladat egyszerre! 

A történet során szépen lassan vergődünk végig Pat jobb és rosszabb napjain, néha sajnálgatva (leginkább a felesége miatt), néha pedig csodálva - hihetetlenül jó elképzelései vannak az életről, de tényleg. Néha pedig egyszerűen csak jó vele meccsre járni, és átélni a boldog pillanatokat. Az már az elején is nyilvánvaló, Pat élete soha nem lesz már a régi. De a történetben végigkövethetjük, hogyan tér vissza az életbe, és hogyan kezd egy teljesen új életet. Néhány visszatérő elemmel - család, barátok -, és néhány újjal - barátok, Tiffany... 


Nem tudok néhány dolgot nem a filmhez hasonlítani - igaz, azt is csak egyszer láttam. El kell mondanom, hogy valahogy a történet szelleméhez nekem jobban passzolt, hogy nem volt annyi táncimánci. Jó ötlet volt behozni a táncos szálat, nagyon szerettem Tiffanyt, de valahogy az arányok eltolódtak a filmben. A könyves arányok jobban bejöttek. Ó, és még valami: nekem Pat a fejemben nagyon nem Bradley Cooper-féle karakter. Nem mintha ez számítana, de amikor filmet látok először, gyakrabban képzelem el én is úgy a szereplőket - de Bradley Coopert nekem nem sikerült Pattel összetennem fejben. Bár a szemeteszsákos futások azért mindig a fejemben voltak, amikor azokat a részeket olvastam...

A könyv nyilvánvalóan nagy adag realizmussal párosul a könyv, azért Pat szemén keresztül mindig keressük a napos oldalt. És tudjátok mit? Neki van igaza. A világ tele van mindenféle szarral - elnézést a kifejezésért -, de nekünk mindig arra kell törekedni, hogy a napos oldalt keressük. A jó dolgokat, amik miatt élni és küzdeni érdemes. Pat már rájött erre, én meg majd próbálkozom...

(U.i.: Sok ilyen pszichológust, komolyan! Egyszerűen imádtam, talán a kedvenc karakterem volt az egész sztoriból!)

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A Napos oldal fantasztikus történetéből nagysikerű film is készült Bradley Cooper és Jennifer Lawrence főszereplésével – utóbbi Oscar díjat is nyert alakításáért.

A mostani játék során a kedvenc filmünkről írunk pár sort, amiben Bradley vagy Jennifer játssza a főszerepet :) A feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.


Ez az ünnep nehéz - annak is, akinek van mit ünnepelni, és annak is, akinek nem. Mindenhonnan cuki kis szívecskék lógnak, de ez lehet akár megdöbbentően idegesítő is. Mindenki máshogy küzd meg vele - és hogy mennyiféleképpen, az kiderül a filmből.


a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje


08/31 Media Addict

Nincsenek megjegyzések