Breaking News

Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek {Nyereményjáték)


Nagyon jókat nevettem

Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek


A blogturnéról



 
A Libri Kiadó jóvoltából jelent meg idén nyáron Silvia Zucca első regénye, az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek. A regény hősnője, Alice barátságot köt Tióval, az asztrológiában otthonosan mozgó sráccal, akinek segítségével felfedezi a csillagállások hatásait a mindennapjaira, s felfedezőútra indul a szerelem és az önismeret ösvényein. A Blogturné Klub három bloggere elkísérte Alice-t, tartsatok hát velünk, és a turné végén meg is nyerhetitek a könyvet.



Eredeti cím: Guida astrologica per cuori infranti
Kiadó: Libri
Oldalszám: 508
Fordító: Bíró Júlia
ISBN: 9789633103234
Sorozat: -
Függővég: nincs 
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,51)
Megrendelési link
Alice, az idealista és kissé lökött Mérleg egy feltörekvő tévécsatornánál egyengeti karrierjét. Előző pasija, egy szabadságmániás Vízöntő épp most jelentette be, hogy eljegyzi új barátnőjét, aki ráadásul terhes. Ha még ez nem lenne elég, a csatorna felvesz egy önimádó Oroszlánt, hogy leépítse az oda nem illő munkatársakat. Alice retteg új főnökétől, de ez nem akadályozza meg abban, hogy fülig beleszeressen.
A lány egyetlen reménye, hogy új barátja, Tio mindent tud az asztrológiáról, és bölcs tanácsokkal látja el őt mind a munka, mind a szerelem terén. Alice el akar menekülni az Oroszlán iránt érzett vonzalma elől, hát beleveti magát az élet sűrűjébe, ahol szexmániás Nyilasokkal, higgadt Bikákkal, kitartó Kosokkal, hazug Halakkal és bosszúszomjas Skorpiókkal hozza össze a sors. Tiónak sikerül annyira a zodiákus bűvkörébe vonnia Alicét, hogy az már zöldségest és orvost is a születési képlete alapján választ, mígnem legjobb barátnője, a gondoskodó Rák orvoshoz viszi horoszkópfüggősége miatt
Silvia Zucca Milánóban él, fordítóként és újságíróként dolgozik, szereti az izgalmas lektűröket, a jó kávét, a finom bort és a cuki macskákat. Ez az első regénye.

Az első mondat:


"Vannak napok, amikor a csontjaidban érzed."

Véleményem


A chick-lit sztorikkal meglehetősen változó a viszonyom. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy minden egyes alkalommal vakon ugrok bele az ilyen könyvekbe, ugyanis vagy nagyon jól szórakozom rajtuk, vagy annyira idegesít a főszereplő, hogy elhajítanám a könyvet a fenébe. És még csak azt sem tudom kijelenteni, hogy vannak szerzők, akiktől minden szeretek, ugyanis például Sophie Kinsella egyik könyvét nagyon szeretem, a másiktól meg sikítófrászt kapok. 

Szóval a chick-lit sztoriknak mindig kicsit félve állok neki, mert bárhogy elsülhetnek. A jó hír, hogy az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek nálam most betalált. 

Milánóban járunk, főszereplőnk, Alice kis pont egy nem túl nagy, de feltörekvő tévécsatornánál. Pont abban az időszakában van, amikor nőként már nagyon szeretne valami állandóságot - egy normális pasit az oldalára, egy kis elismerést a munkahelyén, de valahogy egyik se akar összejönni. Próbál randizgatni, de egyik pasi rosszabb, mint a másik, ráadásul szépen lassan mindenki megállapodik körülötte. A munkahelyén meg ennél nagyobb gáz nem is lehetne, hiszen a nyakukra küldenek egy tanácsadót, Davidét, aki megfigyel, majd eldönti, ki maradhat a vállalatnál, és kinek a sarkára kötnek útilaput. 



És félre ne értesetek, ebben a tekintetben Alice nem igazán tér el a szokásos chick-lit csajoktól: karriert építene, de még nem jött neki össze, végtelenül szerencsétlen a pasikkal, és rettentően béna. Úgy értem, ciki sztori ciki sztorit követ - koszos lesz a ruhája, elesik és belezuhan valaki karjaiba, földre teperi egy hatalmas kutya a parkban, elhagyja a pénztárcáját, mindenféle oda nem illő dolog csúszik ki a száján, csak hogy néhány dolgot említsek. Ez pedig vagy idegesítő vagy vicces - szerencsére nálam most ez sokkal inkább a vicces kategóriába esett. Alice pont azon a határon volt, ahol még el tudom viselni a bolondságát, és azonosulni is tudok vele, még ha nem is mindig gondoltam úgy, hogy normális. Chick-lit mértékben ez nem egy rövid regényt, úgyhogy ami garantált, hogy sokszor fog olyan döntést hozni, hogy az olvasó csak fogja a fejét. És tényleg meg is teszi. 

Ennek ellenére Alice csetlése-botlása az életben valahogy... aranyos. Nem idiótának éreztem, hanem esendőnek, és ez egy lényegesen különbség. Ráadásul nagyon jót tett a sztorinak, hogy valami egészen egyedivel öntötték nyakon a főszereplőnket: a csillagjegyekkel. 

Egészen eddig nem ejtettem még szót arról, vajon mit is takar a címben az asztrológiai. Nos, a történet elején Alice megismerkedik Tióval, aki az asztrológiai igazi szakértője. Nem azokra a horoszkópokra kell gondolni, amik minden nap megjelennek az újságokban, és tök nyilvánvaló, hogy a) az újságírók maguk alkotják őket, randomgenerátor segítségével (higgyétek el, tudom, mit beszélek) és b) annyira általános infókat nyújtanak, hogy mindenkire illik, vagy annyira abszurd dolgokat írni, hogy nevetséges lenne még elgondolkozni is rajta, igazak-e. Na szóval Tio igazi szakértő: aszcendensekkel, bolygóállásokkal, miegymással. És bár eleinte Alice is szkeptikus, hirtelen új barátja minden szava igaznak bizonyul. És amikor hirtelen a munkahelyén is extra fontos szerepet kapnak a csillagok, Alice maga is döntésre jut: Tio és a horoszkópok gondjaira bízza magát.

Hogy ez mennyiben bizonyul helyesnek, az kiderül a könyvből, nem fogok spoilerezni. Mindenesetre ez a horoszkóposdi jó ízt kölcsönöz a történetnek. Egyrészt nagyon abszurd, másrészt ugyan ki nem gondolkozott még el azon akár egyszer is, hogy milyen jó lenne, ha valóra válna, amit épp a horoszkópja ír? Az pedig, ahogyan elszalad a ló vele, nagyon aranyos - legalábbis rajongóként én nagyon tudtam azonosulni vele, még akkor is, amikor érezhetően túllépte a normális határát. Az vesse rá az első követ, aki még nem vált függővé valamitől. Ez egyébként egy jó kis üzenete is volt a sztorinak: érezni kell, mikor léptük át a normális határát. (Mondom ezt én, a kényszeres blogger...)  

Ó, és ha már horoszkópok. A fejezetek előtt aranyos kis útmutatókat találunk mi, nők, hogy mire is számíthatunk az egyes csillagjegyű pasiktól. Hát mit ne mondjak, nagyon jókat nevettem azokon is.

Ami a szerelmi szálat illeti... Hát, Alice szerelmi élete nem kicsit bonyolult. Van itt ex, aki megnősül, ex, aki hirtelen felbukkan, pasi, akivel randizni megy, pasi, akivel szenvedélyes viszonyt kezd, pasi, akivel érezhetően megvan a kémia... Úgyis valószínűleg mindenki érezni fogja, ki lesz itt a pasi főszereplő, de nem szeretném ellőni a poént. Ugyanis úgy mászkálnak a pasik ki-be az életébe, hogy jobb olvasás közben a bizonytalanban maradni. Ráadásul tényleg nem egyszerű a helyzet szerelmi fronton.


Viszont hadd emeljek szót a kedvenc szereplőmért az egész sztoriból! Ó, istenem, mindenkinek kellene egy Tio! És most itt nem a horoszkópos tanácsadásra gondolok, bár kétségtelenül azt is elfogadnám, hanem arra, hogy milyen ember ő. Egy végtelenségig jókedélyű, nyitott, csupaszív, szeretnivaló ember - nagyon drukkoltam az ő mellékszáláért, és imádtam!

Összességében egy könnyed történet ez, amin rengeteget lehet nevetni, némi roppant bonyolult romantika is befigyel - de sokkal inkább a humor van előtérben. No meg az a téma, hogy egy felnőtt hogyan találhatja meg önmagát és a helyét a világban. Imádtam Alice jellemfejlődését, ami lassú volt ugyan, de a végére mindent megért. Tehát a tanulság: lendüljünk túl a cikiségeinken, és ragadjuk meg a Bikát a Kost a Bakot az életet a szarvánál. És ehhez még pasi sem kell... 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Az eredeti borító




Nyereményjáték


A regény főhőse, Alice a könyv során barátja, Tio segítségével megismerkedik az asztrológia rejtelmeivel, ezáltal pedig mi is megismerkedhetünk a csillagjegyek jellemzőivel, és összefuthatunk egy-egy tipikus képviselőjével. A csillagjegyek sokféleképp csoportosíthatók. Játékunkban most azt kell kitalálnotok, hogy a felsorolt jellemzők mely elemhez (tűz, víz, föld, levegő) tartoznak - az elem nevét kell a rafflecopter megfelelő sorába írnotok :)

Figyelem! A nyertesekkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot, kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok az üzenetre, ellenkező esetben újrasorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Az ilyen csillagjegyűek mindig az érzelmeket képviselik. Vérükben van az együttérzés, és leginkább a lelki kötődés miatt van szükségük az emberi kapcsolatokra. Témájuk a befogadás és az odaadás. Temperamentumuk: melankolikus vagy flegmatikus.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.25. - Deszy könyvajánlója08.28. - Szembetűnő
08.31. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések