Breaking News

Sarah Dessen: Altatódal ...{Nyereményjáték}



Aranyos volt, de azért nem szerelem

Sarah Dessen: Altatódal

A blogturnéról



 
A regény az elismert szerző, Sarah Dessen magával ragadó története egy kőkemény fiatal lányról és egy fiúról, aki arra hivatott, hogy megpuhítsa.

A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg az Altatódalt, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.


Eredeti cím: This Lullaby
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 400
Fordító: Pásztor Judit
ISBN: 9789632455808
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link
A szakítás tudománya… Remy mindig tudja, mikor kell megtartania A Beszéd-et egy srácnak – rögtön azután, hogy az első romantikus roham lecseng, de még mielőtt a dolgok túl komolyra fordulnának. Számtalan fiúval járt már, és rengeteget tanult az anyjától is, aki éppen az ötödik férjét fogyasztja. De akkor miért van az, hogy valahogy sehogy sem akarja ejteni Dextert? Pedig a srác olyan esetlen. És rendetlen. És szétszórt. Ráadásul zenész – épp úgy, mint Remy apja, akit a lány sohasem ismert, mert a férfi lelépett, még mielőtt ő megszületett volna. Lehetséges volna, hogy Remy kapcsolatokra vonatkozó szabályai egyszerre érvényüket vesztik? A regény az elismert szerző, Sarah Dessen magával ragadó története egy kőkemény fiatal lányról és egy fiúról, aki arra hivatott, hogy megpuhítsa.

Az első mondat:


"Altató – ez volt a címe."

Véleményem


Az első Sarah Dessen könyvem a Tökéletes volt, aztán következett az Álom két keréken, eközben pedig az Altatódal végig ott csücsült a polcomon. Komolyan nem tudok rá magyarázatot adni, miért, csak azt tudom, hogy az első Sarah Dessen könyvem volt, mégis csak a harmadik, amit olvastam. 

Mindenesetre a retró turné most végre "rákényszerített", hogy levegyem a polcról és elolvassam. (Egyébként a retró turnéknak ezért örültem annyira - kifejezetten jó az olvasatlanul a polcon ülő könyvek listájának csökkentésére.) 

Őszinte leszek: kicsit nehezen tudom, mit is kellene írnom erről a könyvről. Már egy ideje ücsörgök az értékelés felett, és valahogy nem sikerül megfognom, hol is álljak neki. Egyrészt tetszett a könyv, másrészt voltak vele gondjaim is. 

Az egyik kedvenc jelenetem volt!


Imádtam Dextert és a bandát. Ezt rögtön az elején szeretném leszögezni, mert számomra ők jelentették a könyvben a legnagyobb pozitívumot. Dexter a végtelenségig optimista, és bár sok szempontból lustának, felelőtlennek és gyerekesnek tűnhet, valójában nem az. Hihetetlenül figyelmes, mindig mindenben megtalálja a jót, minden napot megél - és ez elképesztően irigylésre méltó. Én legalábbis nagyon irigylem tőle ezeket a tulajdonságokat. Mer spontán lenni, mindig gond nélkül reagál minden helyzetre, nem jön zavarba, hanem megy tovább a céljai felé. Még akkor sem adja fel, amikor épp minden elég rossznak tűnik. Nem mondom, hogy tipikus álompasi, mert nem az. 

És Dexter mellett magát a bandát is imádtam. Nem minden tagot egyformán, mert volt, akit nem kedveltem meg annyira, de az, ahogyan együtt élnek, együtt dolgoznak, együtt utálják a Truth Squadot... Igazi csapat, én meg imádom őket érte! 

Mellettük pont az ellenpólus a főszereplő, Remy. Mintha a pozitív gondolatok csíráját is kiirtották volna belőle. Őszinte leszek: Remy annyira más, mint én, hogy sokszor nagyon nehezen tudtam azonosulni vele. Bizonyos szempontból persze megértem, miért ilyen. Nem lehet könnyű azt látni, hogy az anyja folyamatosan elválik, aztán ott van az, hogy az apja is elhagyta, meg még a nem túl jó szerelmi élete is, amiről persze azért ő maga is tehet részben. És ezt mind értem - de ettől függetlenül a makacsságának köszönhetően nagyon-nagyon lassan haladt a jellemfejlődése ténylegesen is. Nagyon vártam, hogy változzon. Egy egészséges adag realizmus jó dolog, viszont Remy tele volt görcsökkel és félelmekkel, sokszor szinte kényszeresen. És néha-néha megvillant benne egy-egy jó nap, de aztán megint valami olyat csinált, ami miatt jól megráztam volna. Főleg, hogy egy olyan csupaszív pasi volt mellette, mint Dexter. Hát vak vagy, hallod-e? 


Ahogy Dexter mellé, Remy mellé is dukáltak a barátok. Egyrészt örültem nekik, mert szeretem, amikor jó kis lánybarátságokról olvashatok, és kifejezetten jó dolgaik voltak - például a trambulinon fekvés, és az, hogy megvoltak a bandán belüli különbségeik is. De sokszor még ők is az agyamra mentek, Remyvel együtt. 

Viszont a mélypont magasan (haha, tudom, tudom) Remy családja volt. Jaj, de nem szerettem az ő részeiket. Nem kellene az anyának konkrétan rossz karakternek lennie, és nem is az - mégis, annyira, de annyira haragudtam rá. Főleg a könyv második felében voltak jó pillanatai, de ettől még összességében negatív szereplő maradt a szememben. Értem, hogy álmodozó, értem, hogy a végtelenségig keresi a szerelmet, azt is értem, hogy művészlélek. De ez még nem mentség arra, hogy elhanyagolja a gyerekeit. 

Szóval szereplők tekintetében nem voltam teljesen elégedett. Viszont az határozottan pirospontot érdemel, hogy Sarah Dessen megint csak nagyon realisztikusan tudott hozzányúlni a kapcsolatokhoz és az emberekhez. Romantikus történet ez, mégsem tündérmese. Semmi sem tökéletes, semmi sem jöhet nehézségek nélkül. Most a szakítások, szerelmi csalódások és a továbblépés volt az egyik téma, illetve az, hogy érdemes-e minden csalódás ellenére kockáztatni, és újra beengedni valakit a szívünkbe. Ez pedig jó témaválasztás, és jól is sikerült feldolgozni. 

Ellenben ott volt maga az Altatódal és az apa kérdése. Na, ezzel kapcsolatban sajnos csalódás maradt bennem. Úgy érzem, kicsit lógott a levegőben ez a szál. Persze, kapcsolódik Remy zárkózottságához, konfliktusteremtő eszköz volt Dexterrel, és újra meg újra felbukkanhatott az Altatódal, de... lezáratlannak éreztem kicsit, többet vártam volna. 

Szóval összességében nem volt rossz könyv, de azért kicsit felemás érzések maradtak bennem. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Kapcsolódások más könyvekhez


Ebben a könyvben Sarah Dessen rengeteg utalást rejtett el más köteteire is. Nézzük, miket!

  • Scarlett, a Jump Java menedzsere Michael Sherwood barátnője és Halley legjobb barátja volt az Egy felejthetetlen évben. 
  • A Figyelj rám!-ban Annabel találkozik Remyvel és Dexterrel, amikor a színfalak mögül nézi a Truth Squadot. 
  • Amikor Owen először viszi haza Annabelt a Figyelj rám!-ban, Truth Squad cédék vannak a kocsijában. 
  • A Tökéletesben Macy észreveszi, hogy Stella, a nő, aki útbaigazítja Delia házához Barbara Starr egy könyvét olvassa. Barbara Starr Remy édesanyja. 
  • A Lock and Key-ben Rubyt bemutatják Barbara Starrnak. A testvére, Cora volt a válóperes ügyvédje.
  • A The Moon and More-ban Dexterék bandája játszik, amikor Emaline randin van Theoval. 
  • A Saint Anythingben Dexterék bandáját és a Truth Squadot is említi Eric.

Nyereményjáték


Sarah Dessen nem véletlenül sokak kedvence. A tehetséges írónő kiemelkedően ír, és olyan fontos mondanivalóval látja el műveit, amit nem győzünk dicsérni.

Mivel nagyon szeretnék Dessen könyveit, azt szeretnénk, ha minél többen megismernétek őket, így minden blogon találtok egy idézetet egy magyarul is megjelent Dessen könyvből. A feladatotok a következő: találjátok ki mely Dessen könyvben hangzott el az idézet, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A google jó barát ;)

A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.

„Nem te választod meg, hogy kinek mikor van rád szüksége, vagy mikor szeret. Ez nem egy kapcsoló volt, amit könnyen lehetett állítgatni. Ha belementél, benne voltál. Ha kiszálltál, kint maradtál.”


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

08/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések