Breaking News

Maggie Stiefvater: A Hollófiúk {Nyereményjáték}


Imádtam a rejtélyeket!

Maggie Stiefvater: A Hollófiúk

A blogturnéról




Augusztus 26-tól a Hollófiúkkal együtt indul nyomozásra a Blogturné Klub. Hat állomásunk lesz, hogy a rejtélyeken kívül a szereplőket is megismerjük - szórakoztató lesz, ígérjük. És hogy milyen kincsre bukkanhattok a végén? Nos, egy példány lehet a tiétek a könyvből, ha kitartóan nyomoztok minden oldalon!


Eredeti cím: The Raven Boys
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789632459776
Sorozat: Hollófiúk 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link
Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Az első mondat:


"Blue Sargent már számon sem tudta tartani,  hányszor mondták neki, hogy meg fogja ölni a szerelmét."

Véleményem


Most már másodszor volt szerencsém olvasni ezt a könyvet, és másodszor is nagyon tetszett - talán még jobban is, mint elsőre? 

Mert hogy mire emlékszem az első olvasásból nagyon? Kicsit lassúnak éreztem a sztorit. Vártam, hogy a szereplők végre összetalálkoznak, de nagyon lassan jött - komolyan, kis túlzással a könyv feléig külön szálon futnak. Vártam, hogy valami kiderüljön. Vártam, csak vártam.


Nem mondom, hogy arra nem emlékszem, hogy minden várakozás ellenére voltak dolgok, amiket határozottan szerettem a sztoriban. És másodszorra is. De másodszorra talán pont ezek miatt tudtam már gördülékenyebbül haladni, és már nem éreztem ezt az óriási lassúságot. 

Szóval mi az, ami nagyon tetszett a sztoriban? 

Nos, a rejtélyek és a kutatás, nyilvánvalóan. Imádom a régi legendákat, nagy szerelmem az Artúr király sztori, millióféle feldolgozásban olvastam, láttam, és képtelen vagyok megunni. Itt pedig erre a mítoszvilágra épül fel minden, de mégsem teljesen. Kapunk csavarokat is bele, nem egy az egyben tudjuk mire számítsunk. Vannak szellemek, médiumok, furcsa, susogó erdő... No meg a Ley-vonalak - bár ebbe nem másznék bele részletesen, mindenki értékelje csak olvasás közben. 
Szóval a világ egyszerre nagyon modern és nagyon ősi. Imádtam ezt a kutatást, és azt, hogy soha nem tudtam, mit is hihetek el, miben lehetek biztos. Ráadásul az, hogy mindenféle jóslatok és látomások színesítik a sztorit, csak még inkább beindítják az ember agytekervényeit. Van néhány, ami teljesen egyértelmű - ...nek tűnik. Mert semmi sem teljesen egyértelmű, mi pedig kutathatjuk, mit is jelenthet, és hogyan vetíti elő azt, ami a folytatásban érkezik. Hiszen ami biztos: valami jelentősége csak kell hogy legyen. 
Szóval rejtélyből kapunk egy jó nagy adaggal, gyakorlatilag csupa rejtély a sztori. Ott van Blue apjának rejtélye, a Blue-val kapcsolatos jóslat, aztán Blue furcsa képessége, a családban lévő titkok és a ki mit és miért csinál a jósnők közül. Aztán ott van az összes Hollófiú, mindegyik a maga rejtélyével: Gansey kutatása, Ronan múltbéli családi titka, Adam szintén családi titka, és persze Noah... Még a madár is érthetetlen, és válaszokért kiált! (Már amellett, hogy imádtam Ronant és Láncfűrészt, talán a kedvenc párosom az egész sztoriból.)

 
Aztán mi maradt még meg bennem nagyon? Blue átka. Fogalmam sincs, milyen szerepe lesz még ennek a jövőben, és hogyan jutunk el odáig... A jóslat egyértelmű: ha Blue megcsókolja a szerelmét, az meghal. Az is egyértelmű, hogy Szent Márk éjszakáján látta Gansey szellemét - ami két dolgot jelenthet, vagy akár mindkettőt. Rengeteg a kérdőjel, és egy ilyen sztorifelcsapás után azt várnánk, hogy sokkal nagyobb szerep jut a romantikázásnak a könyvben. Pedig nem. És ami romantikázás van is, az sem feltétlenül azok között, akikre számítanánk. Várjuk, várjuk, de az írónőnek sikerül meglepetést okoznia: ez nagyon nem egy szimpla romantikus YA sztori. 

Ó, és ha már meglepetések, a rengeteg rejtély mellett persze hogy akad belőlük jó pár. Van, amelyik csak újabb kérdéseket vet fel. De a nagy csavar... az a csavar! Amit most semmiképp sem fogok lelőni. Meglepődtem, emlékszem, elsőre sokkolt. Halványan még az is él bennem, hogy visszalapoztam, hogy hát ez mégis hogyan... Határozottan jó ötlet, bármilyen meglepő is. 


De azért nem volt teljesen tökéletes sem a sztori. A lassúságáról már írtam, ez volt az egyik problémám. Aztán a főgonoszos szál szerintem nagyon is kiszámítható volt, egyáltalán nem lepett meg, de semmiképp sem annyira, mint kellett volna. Emellett pedig nagyon furcsa, hogy ennyi rejtéllyel indulunk, ennyi kérdésre akarnánk választ kapni, ennyire az elején elindul egy romantikus szál csupa kérdőjellel - és ezek közül szinte mind meg is marad kérdőjelesnek. Persze határozottan pirospontot érdemel a könyv, amiért nem operál instantszerelemmel, de azért kicsit frusztráló ennyi rejtély. (Igen, túl kíváncsi vagyok és túl mohó.)

Viszont legalább a rejtélyeket csupa összetett karakter történetén keresztül ismerjük meg. Ezt jól csinálja az írónő: érezzük, hogy elvileg Gansey lenne a tipikus YA főszereplő Blue mellé, de mégsem egyértelmű a dolog. Minden Hollófiú sokat szerepel, mindegyiknek megvan a maga története és a maga meglepetése, még ha nem is mindig értem a tetteiket. (Igen, Adam, ez neked szól!) Jogos a Hollófiúk cím, minden értelmében. 

Összességében tetszett a könyv, imádom a rejtélyeket, nagyon szerettem a történelmi-misztikus háttért, a bonyolult karaktereket és a rengeteg előrevetítő nyomot, amikből azonban így sem egyértelmű, vajon mi fog történni. Nagy munka lehet ezt így megírni, és a kutatómunkát is érezni a sztori mögött. Kíváncsi vagyok, mindenképp olvasni fogom a folytatást, már csak a rengeteg kérdőjel miatt is. És azért a romantikus szívem reméli, közben az érzelmi életük is halad valamicskét. Arra is számítok, hogy a második rész eleje ennél már pörgősebb. Meglátjuk.

NAGYON AJÁNLOM

U.i.: Ó, és imádtam a darazsas sztorit.

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Kérdezz-felelek az írónővel


Miért rágcsál mentaleveleket Gansey?

Mert erős, különc srác, aki utálja a büdös rossz szokásokat (mint Ronan). 

Amikor írtad a könyvet, jártál jósnőnél? Ha igen, elmondod, mi történt? 

Elment egy médiumhoz. Félelmetes volt. Azt mondta, 2010 szörnyű lesz a karrierem szempontjából.

Honnan jött a Ley vonalak mitológiája? Gansey kutatásait valóságosakra alapoztad?

A Ley vonalak egy módot jelentettek rá, hogy összehozzam a walesi mitológiát a virginaival. Mindig is létező mítoszokra szerettem építeni ahelyett, hogy sajáttal álljak elő, úgyhogy kutattam. És ebben megpróbáltam megtenni mindent, amit Gansey - még szörnyű barátaim is vannak. 

Amikor nekiálltál megírni a könyvet, tudtad, hogy milyen különleges neve lesz a szereplőknek, vagy csak később lett nevük? 

A Hollófiúkat 11 évvel ezelőtt kezdtem írni, és sok név azóta sem változott: Gansey, Blue, például. De eredetileg Ronan neve Sean volt, amit végül A Skorpió Vágta főszereplőjéhez használtam fel.

Miután már foglalkoztál farkasokkal és tündérekkel, miért pont szellemek? Rögtön bevonzott Szent Márk éjszakája?

Azt csak akkor fedeztem fel, amikor a Ley vonalakat kutattam. És aztán passzol Blue történetébe.

Látni fogjuk valaha Ronan tetoválását? 

Ó, ezen még soha nem gondolkoztam... de ez a létező legjobb ötlet.

Melyik könyvet/jelenetet volt eddig a legnehezebb megírnod.

Azt szoktam mondani, hogy a Forevert, mert 8 hónapig írtam, aztán az egészet ki kellett hajítanom. Elég dühös voltam. De most már azt kell mondanom, a Hollófiúk volt, mert annyi szereplővel kellett zsonglőrködnöm. 

A második részben megtudunk még dolgokat Blue apjáról?

Egy ponton többet fogunk megtudni róla, de nem árulom el, melyik könyvben. 

Régebben fiókákkal foglalkoztam, és a leírásaid nagyon helytállóak. Hogy végezted a kutatásokat Láncfűrésszel kapcsolatban?

Ó, ennek nagyon örülök. Sok olyan könyvet olvastam, ami a madarak rehabilitációjával foglalkozott, és függő lettem.

Nehéz volt E/3-ban írnod a könyvet, hiszen az előző regényeid mind első személyben játszódtak?

Ó, istenem, igen. Először olyan volt harmadik személyben írni, mintha egy másik nyelv lenne. 

Mit várhatunk a második résztől?

Ronant. 

Úgy állsz neki egy sorozatnak, hogy tudod, mi lesz a vége? 

Abszolút. Nem vetíthetek elő dolgokat, ha nem tudom, hová tartok.

Van kedvenc legendád?

Artúr királyé, ez biztos.

Ki a kedvenc Hollófiúd? Nekem Gansey.

Én Adam felé hajlok.

Egy Láncfűrész nevű holló. Mesélj még! 

Az egyik gyerekem hosszú ideig minden állatot Láncfűrésznek akart elnevezni, úgyhogy ez az övé.

Melyik jelenetet volt a legnehezebb/legkielégítőbb megírni számodra?

Kétségtelenül Adam és az apja közötti jelenetet. 

Nyereményjáték


Cassandra Jean nevét bizonyára sokan ismeritek, de ha nem, akkor majd most! Ő ugyanis rengeteg favorit YA sorozathoz készít illusztrációkat, és igen, a Hollófiúk is megragadta a figyelmét!
A Ti feladatotok nem lesz nehéz. Minden állomáson találtok egy Cassandra Jean alkotást, amelyen a sorozat egyik szereplője, vagy akár több szereplője látható. Csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, ki(ke)t is láttok a képeken.
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a könyv egy példánya!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz! A nyertest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.26 - Dreamworld
08.27 - Deszy könyvajánlója
08.28 - CBooks
08.29 - Media Addict
08.30 - Bibliotheca Fummie
08.31 - Insane Life

2 megjegyzés:

  1. Szia Deszy!
    Nagyon örülök, hogy tetszett neked a Hollófiúk, az egyik kedvenc sorozatom!:)
    Ellenben ajánlom neked, hogy ha van rá lehetőséged, angolul olvasd a könyveket, ugyanis a magyar fordítás kicsit furcsa, és több helyen a fordító más jelentést adott egy-egy mondatnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Komolyan? Ó, ez rosszul hangzik. :( Általában az ilyen jellegű sorozatoknál szeretem azon a nyelven végigolvasni, ahogy nekiálltam - kivéve, ha frissen jelennek meg, és ölni akarok értük :D -, de most elbizonytalanítottál.

      Törlés