Breaking News

Cecelia Ahern: A Vétkes {Értékelés + Nyereményjáték}

Nehezen indultunk, de a végére egészen kibékültünk

Cecelia Ahern: A Vétkes

A blogturnéról




Idén április 15-én megérkezik Cecelia Ahern meglepetéskönyve! Az írónő, aki annyi szívet elvarázsolt már romantikus, sokszor könnyfakasztó történeteivel ezúttal egy YA disztópiával rukkolt elő!
Tarts velünk 5 állomásos turnénkon, és ismerd meg Te is A Vétkes világát!



Eredeti cím: Flawed
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 432
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
ISBN: 9789632935362
Sorozat: A Vétkes 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,89)
Megrendelési link
A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Az első mondat:


"Én csak az egyértelmű és észszerű dolgokat szeretem. Számomra tényleg minden vagy fekete, vagy fehér."

Véleményem


Amikor először hallottam, hogy Cecelia Ahern YA disztópiát írt, bevallom, nagyon megdöntöttem. Az eddigi könyvei alapján soha nem gondoltam volna alapból azt sem, hogy young adult regény írására adja a fejét, hát még hogy disztópiára! Szóval a kíváncsiságom megvolt, aztán elolvastam a fülszöveget, az is tetszett, így nem is volt kérdés, hogy olvasnom kell. És még a magyar borító is tetszett, amikor végül megláttam. 

Ennek ellenére amikor meg is kaptam a könyvet, valahogy nem akaródzott nekiállni. Volt már olyan érzésetek, hogy érdekel egy könyv, de valahogy nem vagytok olyan hangulatban? Na, így voltam én A Vétkessel heteken keresztül. A disztópiaolvasáshoz alapból szükség van egy bizonyos szintű mazochizmusra, hangulat is kell hozzá, és nekem az most valahogy nem volt.

Aztán végül persze nekiálltam, és nem mondom, hogy jól indultunk neki a kapcsolatunknak. Ebben nyilván sok minden szerepet játszott, nem csak az, hogy maga a könyv milyen volt: egyrészt a hangulatom, másrészt az is, hogy most már annyi disztópia van a hátam mögött, hogy egyre könnyebb észrevenni a szokásos mintákat, ismétlődő témákat, elemeket, történéseket. De mindezekkel együtt is úgy érzem, picit mintha lassan indultak volna be az események. 

Az már rögtön egyértelművé vált, hogy egy meglehetősen nyomasztó világban járunk. Ebben az országban (egyébként Skóciában, vagy legalábbis az Egyesült Királyságban járunk, mert többször szó esik a Felföldről) a szokásos rabságon kívül másfajta bűntetéssel is együtt kell élnie az embereknek. Ha valaki hibázik, akkor Vétkessé válik és billogot kap. Hogy milyen hibákért? Nos, meglehetősen hétköznapi hibákért, amik számunkra nem is tűnnek túl durvának: hibás döntés, hazugság, a társadalom valamilyen vonásával szembeni ellenállás... (A Vétkesség minden fajtájához meghatározott helyre sütik a billogot az ember bőrébe.) Ha valaki billogot kap, nem csuklyák börtönbe, ellenben számkivetetté válik - a Vétkeseket mindenki megveti és kiközösíti. Vétkességét jelző karszalagot kell viselnie, nem eheti és ihatja azt, amit mások, más helyre ülhet csak a buszon, elveszik az útlevelét, kijárási tilalom vonatkozik rá és még sorolhatnám. 

Ez önmagában jó disztópikus alap, már csak azért is, mert érezni, milyen szorosan táplálkozik a való világból. Nem volt azért még olyan régen, amikor billogot sütöttek az amerikai fekete rabszolgák bőrébe, csak hogy egy példát említsek. Ahogy a számkivetett státusz ruházaton való feltüntetése sem ismeretlen - az előző században a zsidók például sárga csillagot kaptak. 

Ennek ellenére egy alapvető problémám volt ezzel a világgal. A legtöbb disztópia elszigetetelt világot mutat be. Vagy valamilyen posztapokaliptikus világban járunk, ahol ilyen társadalmak alakultak ki válaszul, vagy a lehetetlenséggel határos átszökni más országba. 
A sztori elején, amikor viszonylag lassan indult be a sztori, pont emiatt voltak bennem kérdőjelek. Ugyanis kiderül, hogy egy modern országban járunk, és semmilyen komoly ok nem volt a disztópikus világ kialakulására, leszámítva egy politikai válságot. És isten őrizz, hogy politizáljak, mindenesetre ez még önmagában előfordulhatna - a nácik menetelését is végignézték sokan, nem gyanítva, mi lesz a vége. Meg egyébként is tudjuk, politikai is gazdasági válságok idején nyomulnak a szélsőségek - csak körbe kell nézni, hogy lássuk ezt. 
Ennek ellenére mivel annyira közeli időben játszódik a történet, valahogy nehezen tudtam befogadni a kilátástalanság érzését. Ugyanis nehéz benyelni, hogy gond nélkül kialakulhatott egy ilyen társadalom a mai Európában, és senki nem tett semmit, miközben lábbal tiporták a személyiségi jogokat. 
Másészről tegyük fel, hogy nem avatkozott közbe senki valamiért. Akkor is ott a kérdés, hogy mennyire tudom sajnálni ezeket az embereket, akik nem is próbálnak kilépni ebből a társadalomból. Amikor egy elejtett mondatot tesz a főszereplőnk, Celestine, hogy a Vétkesek útlevelét elveszik, és nem utazhatnak. És az is kiderül, hogy simán át lehet ruccanni például Svájcba. Innentől kezdve pedig felmerült bennem a kérdés: hogy lehetséges, hogy egy ilyen világot szó nélkül tűr mindenki, és nem húz el a fenébe külföldre - a lehetősége meglenne, hiszen a jelek szerint a nem Vétkesek szabadon utazgathatnak. 

Na ennyit arról, miért tudtam nehezebben befogadni a disztópikus alapot, leginkább eleinte - mert azért később kicsit árnyalja a képet az írónő, még ha konkrét magyarázatot a fenti kérdésre nem is kapunk.

A másik ok, ami miatt kicsit lassan szippantott be a könyv, az az, hogy Celestine a könyv elején egyáltalán nem szimpi. Nem egy alulról jövő főszereplőnk van (nem egy elnyomott Katniss), hanem egy társadalmi elithez tartozó fiatal lány. Jó módban élnek, semmi gondja a társadalommal sőt, nem érti, nővére miért kérdőjelez meg dolgokat. Ráadásul a disztópikus világ csúcsán álló bíró fiával jár. Lehet még ennél jobb helyzetben? Az elitsége önmagában még nem lenne probléma, viszont ő maga jelenti ki, hogy a gondolkodása fekete-fehér. Valami vagy jó vagy rossz. Így tudja tökéletesen elfogadni és támogatni a Vétkes-rendszert is. Viszonylag nehezen viseltem, hogy mennyire sötét - bár bocsánat. Tudom, ebben nőtt fel, ezt fogadta el, ettől függetlenül ez a fekete-fehér gondolkodás nekem nem kenyerem, és eléggé lelombozó volt Celestine részéről. 

Aztán történik valami - egy csepp, ami elindítja a hullámot a tóban -. és Celestine hirtelen változni kezd. Innentől kezdve lett élvezhetőbb a történet, még ha a nagy dráma és szenvedés kezdetét is jelentette. Kifejezetten érdekes kérdéseket vetett fel Celestine tette és az, hogy mit vártak tőle. Váljon Vétkessé, hogy ne legyen Vétkes? Mi a fene? Az embertelenség és ez a politikai helyzet, amibe belekerült, fokról fokra változtatja meg a gondolkodását, hirtelen mindent át kell értékelnie. Viszont ezzel együtt üdítő, hogy nem válik hőssé egy csettintésre, csak egy lány, aki próbál túlélni. Egyszerűen csak sodródik az árral, amibe hirtelen belekerült. 

Amint elindult a Vétkessé válás útját, végre beindult a történet. Volt izgalom, érzelmek, fordulatok, meglepetések (bár ami azt illeti, ezeket elég nagy arányban kitaláltam).

YA történet, a szerelmi szál sem maradhatott el, és eléggé úgy tűnik, hogy egy szerelmi háromszög van kialakulóban. Celestine egyik oldalán a bíró fia, Art - a gyerekkori szerelem, akivel tökéletes életről álmodtak, de szétszakította őket a társadalom. Másrészről pedig a cellatárs, Carrick. Nos, róla el kell mondanom, hogy már a nevét is imádom - reméltem, hogy többet szerepel majd, mint amennyit, de legalább még egy ok, hogy várjuk a következő részt. (Egyébként egyelőre nem nevezném túl hangsúlyosnak a romantikus vonalat, érintjük időről időre, de háttérbe szorul minden más mellett.)

A politikai játszmák, Crevan bíró stiklijei, a különböző pártok és vélemények, az egyre több emberi sors, amit megismerünk, végül eljuttattak odáig, hogy még értékelni is kezdtem, hogy ennyire mához közeli jövőben járunk. Még mindig logikátlannak érzem, hogy senki nem tett semmit, de ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, és úgy vákuumban szemléljük az országot, akkor bizony érdemes odafigyelni arra, ami zajlik. Mert szépen kiderül, hogy lesz az elnyomás és az agymosás. Végy egy kis politikai káoszt, játszd el, hogy tudod rá a megoldást és érd el, hogy te kerülj pozícióba! Új hatalmaddal gondoskodj róla, hogy bevásárold magad és a családod minden fontos pozícióba - legyen tiéd még a sport is -, végül pedig tedd rá a kezed a médiára: cenzúrázd az állami tévécsatornát, és már nyeregben is vagy. 

Szóval bár lassan indult a kapcsolatunk, a végére csak jóban lettünk. Sok kérdőjel maradt még bennem, amik miatt nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, és alig várom, hogy kapjunk egy kis (vagyis sok!) Carricket!

AJÁNLOM

Blogturné extra - Könyvelőzetes





Ó, és még valami... Így alszik az írónő a könyveken:




Nyereményjáték


Mostani játékunk témája nem éppen a legvidámabb. Olyan szereplőket gyűjtöttünk össze, akik valamilyen jellegzetes heget, jelet vagy billogot viselnek a testükön.
A turné minden állomásán találsz egy leírást egy jelről - az alakjáról, a színéről, a jelentéséről vagy épp a megszerzésének a körülményeiről. Az is lehet, hogy a leírás rögtön egy idézet az adott könyvből!
Semmi más feladatod nincs, mint kitalálni melyik könyv melyik szereplőjéről van szó. Amennyiben többen is kaptak hasonló jelet, bármelyik "áldozat" nevét elfogadjuk. Tehát minden esetben egy címet és egy tulajdonnevet kell a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írnod! (Nem, ezúttal a szerzőket nem kell elküldeni, de ha megteszed, az természetesen nem jelent hátrányt.)
Ha ügyes és szerencsés vagy, megnyerheted a könyv egy példányát!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Egy vámpír nem kaphatna jelet - de vannak kivételek. A leghatalmasabb, ősi átok a homlokra kerül, hogy mi lesz a vége, nagy kérdés. De legalább időlegesen megmenti az életed, a napon sétálva.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

04.07. CBooks
04.10. Dreamworld
04.11. Zakkant olvas

5 megjegyzés:

  1. Valahogy nem lep meg, hogy pont a tiéd lett ez a szereplő ;)

    VálaszTörlés
  2. szia, megkérdezhetem, hogy ez az idézet („Egy vámpír nem kaphatna jelet – de vannak kivételek. A leghatalmasabb, ősi átok a homlokra kerül, hogy mi lesz a vége, nagy kérdés. De legalább időlegesen megmenti az életed, a napon sétálva.”) honnan van? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vagy csak én vagyok összezavarodva, és a Vétkesből van? :D

      Törlés
    2. Nem idézet - de az Üvegváros Simonára vonatkozott, és Káin jelére.

      Törlés