Breaking News

Ne aggódj, Lunának sem tetszett a patrónusa!

A héten végre megvalósult, amire olyan sokan, olyan régóta vártak: elkészült a Pottermore oldal hivatalos patrónuskvíze

Amikor a Pottermore oldal még interaktív volt, számtalan játékkal és kalanddal is várta az olvasókat a rengeteg információ mellett. Így például Ollivandernél kiderült, kinek milyen pálcája van, utána pedig a Roxfortban beosztották a házába, és ez csak kettő volt a fő attrakciók közül. Így aztán mindenkit meglepett, hogy a patrónus kiválasztása bizony elmaradt, pedig a sorozatban végig nagyon fontos szerepe van. 



Habár mostanában a Pottermore oldal már nem olyan interaktív, mint egykor volt - emiatt a mai napig rengeteg a panasz -, azért az utóbbi időben volt nyoma a régi szokásoknak is: például elkészült az amerikai varázslóiskola, az Ilvermorny beosztó kvíze is. 

Természetesen emiatt újra terítékre került a patrónuskérdés, és sok-sok elejtett megjegyzés után végre el is készült. 

Abban nem nagyon van vita, hogy a patrónuskvíz csak a designt nézve elképesztően gyönyörű. A látvány és a hangeffektek is, nem véletlen, hogy ennyi időbe telt, míg eljutottunk idáig. 

Ami viszont a konkrét tartalmat illető, az bizony nagy megosztó. 

Sokan nem olyan patrónust kaptak, amilyet szerettek volna. Ez persze korábban is előfordult - nem abba a házba osztottak, ahová tartozónak érzed magad. De talán ezt a békát könnyebben le lehetett nyelni, hiszen tudjuk, a Teszlek Süveg néha szeszélyes döntéseket hoz, ráadásul észrevehet az emberben olyan belső értékeket is, amelyekkel még ő maga sincs tisztában. 
A pálcák esetében nyilván ez a probléma nem igazán merült fel, az amerikai házakról pedig túl keveset tudunk ahhoz, hogy túlságosan mély érzelmeket válthasson ki. 

Ellenben a patrónuskvíz... Ahogy már írtam is az előbb, a patrónusoknak nagyon fontos szerepe van a Harry Potter regényekben. Nem csak Harry egyik védjegye a bűbáj - rengeteg-rengeteg érzelem társul hozzá, mind a történet szempontjából, mind általánosan vizsgálva. Harry számára életmentő volt a bűbáj megtanulása, és sokszor segített neki megmenteni a szeretteit, például Siriust. Ráadásul olyasvalami, ami az apjához, a múltjához köti őt. Ezenfelül a DS edzés tagjainak közös varázslata is, hiszen együtt tanulták, és akkor még Piton patrónusát nem is említette. 

De még ennél is lényegesebb: tudjuk, hogy a patrónus az adott személy lényegének kivetülése, a lélekből fakad. Ezért olyan fontos, hogy Harry patrónusa szarvas. Ezért olyan fontos, hogy Piton patrónusa még mindig egy őz. Ezért olyan kedves összekacsintás, hogy Hermione és Ron patrónusai passzolnak. Ezért lényeges, hogy Tonks patrónusa megváltozik, amikor Remusszal elkezdenek alakulni a dolgok. És igen, ezért olyan fájdalmas, hogy Fred halála után George soha többé nem képes patrónust idézni - mert valami hiányzik a lelkéből, valami eltört benne. 

Valaminél, ami mindenki számára ennyire személyre szabott, és ennyire mélyen gyökerezik nem csak a természetében, de az érzelmeiben is, gyakorlatilag lehetetlenség eltalálni a pont neki passzolót. Egyértelmű, hogy egy kvíz nem ismerhet téged ennyire mélyen. 

Mégis... egyértelmű, hogy a mostani patrónuskvíz nem is próbálkozik ezzel. Intuitív kérdéseket tesz fel, a személyiségedről így csak halvány benyomást szerezhet. Ráadásul nyilván itt is voltak kétkedők és "csalók", akik több fiókból többször is kitöltötték a tesztet, és minden alkalommal más eredmény született. (Persze tudjuk, hogy az ember patrónusa változhat, no de ilyen rövid időn belül? És ha már... valóban felmerül a kérdés: miért csak egyszer tölthető ki a patrónus kvíz, ha tudjuk, hogy az ember patrónusa idővel változhat?)

A végkifejlet az, hogy rengeteg a panasz. Nagyon sokan nem olyan állatot kaptak, amilyet képzeltek. És ha még kellemes lett volna a meglepetés... De sajnos az esetek többségében nem volt az. 

Ha a patrónus a lelkedben gyökerezik, mégis mit tudnál kezdeni azzal, ha valami olyat kaptál, amivel nem tudsz azonosulni? 

Így járt Evanna Lynch is, aki a filmekben Lunát alakította. Twitteren tökéletesen rávilágított, mi azzal a probléma, hogy ő egy lazacot(!) kapott patrónusnak:





A patrónusnak erőt kellene öntenie az emberbe, jó érzéssel eltöltenie, hogy harcolhasson az olyan sötét lények ellen, mint például a dementorok. Ehhez képest őt egy lazac semmilyen erővel nem töltené fel, csak sírhatnékja támadna, rosszul érezné magát, és egyszerűen ciki lenne az egész. Akkor hol is van a patrónus lényege? 

Na igen, a végtanulság egyszerű: ezt a kvízt nem kell halálosan komolyan venni. Biztos vagyok benne, hogy ha az életben is képes lennék patrónust varázsolni, nekem sem egy bernáthegyi jönne ki. 

Most bizonyosodott be végképp: érdekesek-érdekesek ezek a kvízek, de annyira még Rowling sem mindenható, hogy minden egyes olvasójának meg tudja mondani a tutit néhány perc alatt, csupán néhány kérdéssel. 

3 megjegyzés:

  1. Nekem egy gyönyörű róka jött ki, ott szaladgált körbe, fantasztikusan szép volt a grafikával együtt, szóval én meg vagyok elégedve. Imádom a rókákat, ezért örülök, hogy ezt kaptam! *----*)/

    VálaszTörlés
  2. Nekem Tortoiseshell Cat lett!
    (nem tudom milyen macska
    Valaki segítsen lefórdítani)
    Én nem tudtam,hogy a kvíz kitőltése közben időhatárosak a válaszok,úgyhogy sokra nem tudtam válaszolni.
    Meg még angolul sem tudok, közben agyalnom kellett egy-két szónál hogy mit jelent,ezért ment lassan!
    Egy sárkánynak, farkasnak,rókának vagy esetleg gyöngybagolynak jobban őrültem volna, na de ez jött ki, úgyhogy el kell fogadnom.
    Nem baj! Én szeretem a cicákat! ^-^
    Meg a házam Hollóhát lett!
    Van egy elektronikus varázskönyvem, ami engem a griffendélbe osztott be,aminek persze akkor nagyon örültem! :D
    Pedig teljesen biztos voltam benne,hogy griffendélbe kerülök
    (de a szívem mélyén örök griffendéles leszek :D)
    De inkább ebbe a házba osszanak be,mint a mardekárba.(bocsi mardekárfanok)
    A többi tesztet inkább asztali számítógépen csinálom.
    (a patrónústesztet a telefonomon csináltam,közben jöttem rá,hogy úgy nem olyan jó így kitölteni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi a baj a Mardekárral? :D Rowling a Mardekárt tüntette fel A Rossz Emberek Házaként de én egy nagyon is büszke Mardekáros vagyok,és nem tartom magam rossz embernek :DD (tudom,hogy odaírtad,hogy bocsi,de ezt muszáj voltam megkérdezni :) )

      Törlés