Breaking News

Bessenyei Gábor: A ​feledés folyója {Értékelés + Nyereményjáték}

Bessenyei Gábor: A ​feledés folyója

A blogturnéról



Indul az újabb istenvadászat! Az Olimposz legyőzése második részében Erik, Adria és Marcell ismét visszatér az ókori Görögországba, hogy helyrehozzák az időzavart, és leleplezzék az áruló görög isten újabb ármánykodásait...

Tartsatok velünk a blogturnén, ahol a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be nektek a könyvet, sőt, egy példányt meg is nyerhettek belőle!

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
ISBN: 9789633999608
Sorozat: Az Olimposz legyőzése 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Indul az újabb istenvadászat!

Marcell, Erik és Adria nyara más, mint a kortársaiké, hiszen a tanév végén hihetetlen
kalandokba keveredtek. Lenyűgöző kalandokat éltek át, leleplezték az áruló görög istent és helyrehozták az időzavart.
Ám valami még sincs rendben. Egyre több furcsaság akad a jelenben.
Hogyan kerülnek hárpiák egy panelházba?!
Zeusz kérésére visszautaznak az ókori Görögországba, megtalálni a medréből eltűnt alvilági folyót, aminek vízétől a holtak elfelejtik az emlékeiket.
Az alvilág már az összeomlás szélén áll, az idő szövete meghasadt,
és mitikus szörnyek szöknek át a jelenbe.
A jövő harcosai versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a feledés folyóját, mielőtt minden összeroppan. Ám ahogy nyomoznak, és megismerik az istenek korábbi tetteit, egyre több szörnyűségről hallanak. Talán még nagyobb a veszedelem, mint gondolták…

Hőseink újabb sodró kalandra indulnak. Tarts velük az izgalmas úton!

Az első mondat:


"Adria megmarkolta az övére erősített tőrt."

Véleményem


Ó, hát ezt sokkal jobban szerettem, mint az első részt! És ezt most nem azért írom, mert azt nem szerettem, de valahogy úgy érzem most, a második olvasása után, hogy az első könyv egy ígéret volt, egy feldobott labda, és az igazi játék most kezdődik. 

Valahogy mintha minden magasabbra kapcsolt volna, minden egy fokkal jobban működött volna, minden valahogy kerekebb volt...

Ez már rögtön a kezdésnél érződött: nem volt semmilyen hosszabb bevezetés, rögtön a sztori közepébe kerültünk, azonnal az akció közepébe robbantunk. Itt még egy kicsit féltem, hogy vajon lehet-e tartani ezt az iramot, de azt kell mondanom, szerencsére lehetett. 

A hőseink ugyanazok, lehet, hogy ezért is szippantott be gyorsabban a sztori, mert már régi ismerősökként üdvözölhettem a szereplőket. Mindenesetre bár nem olvastam újra az első részt, rögtön újra tudtam kezdeni és úgy folytatni, mintha nem is telt el volna kb. egy év a két rész olvasása között. 

Túl sokat nem árulok el azzal, ha elmondom, hogy Adria, Erik és Marcell újra visszakerülnek az ókori Görögországba, hogy újfent az ő vállaikon nyugodjon a világ sorsa. Abban sincs túl sok változás, hogy a jelen és a múlt is fontos idősík - sőt, tulajdonképpen ez még inkább érződik, mint az első részben. 

Ugyanis annyi minden történik, hogy a szereplőknek többször szét is kell válnia a sztori folyamán, és még az sem biztos, hogy ilyenkor egy időben vannak. Mi pedig fejezetről fejezetre váltogatjuk, épp kinek a szemszögében vagyunk, és minifüggővégekkel biztosítva van, hogy le se lehessen tenni a sztorit. De szerencsére egyik szál sem izgalmasabb, mint a másik, így nem kezdett idegesíteni, hogy ide-oda ugrálunk. Mert amikor váltottunk, akkor nem egy uncsi rész következett, hanem még egy olyan, amire az előző előtti fejezet végén nagyon kíváncsi voltam. Ez még számomra is meglepő volt, mert én ezeket a váltásokat általában nem szoktam szeretni, viszont itt valamiért jól működött. 

Egyébként az is tetszett a jelen szálában, hogy a hőseink azért a hétköznapokból sem szakadnak ki teljesen. Mind Marcell, mind Erik és Adria oldalán bejönnek a szülők, egy kis hétköznapiság, és ennek már csak azért is örülök, mert valahogy nem reális, hogy a szülők abszolút ne vegyék észre, mi zajlik a gyerekeikkel. Tetszett, hogy emiatt is főhetett a fejük. 



És ha már okok, amiért a hősök feje főhetett. Ez a könyv egyrészt még több görög mítosszal van tele, mint az eddigiek, és azt kell mondanom - tök komolyan -, hogy messze jobb forrása az ókori sztoriknak, mint a Percy Jackson. Leírtam. A feledés folyóját olvasva pedig újfent rádöbbentem, micsoda mocskok is voltak ezek a görög istenek - persze, persze, tudtuk ezt eddig is, de ez a sztori megdöbbentően brutális legendák egész sorát vonultatja fel. És hát... jaj. (Az persze más kérdés, hogy olvasva elrettentően-borzongatóan izgalmasak, és kifejezetten szórakoztatóak, de ha Marcellék helyében lennék, és ezekkel az istenekkel kellene jópofizni...)

Ami a sztorit illeti: hőseink újfent egy bűntényt igyekeznek kinyomozni, ezúttal egy komplett istennő-folyónak veszett nyoma - ami azért belegondolva elég meredek -, és gyanúsítottakról is gondoskodtak. Ugyanis négy istenség is kapott ajándék a főgonoszunktól (a szelencék mindig bajba sodornak, hát nem tanultak Pandórától?), és közülük valaki minden bizonnyal a szövetségese. De vajon melyikük? Kifejezetten izgalmas, hogy Adriáéknak úgy kell nyomozniuk, hogy kifaggassák az isteneket, de közben igyekezzenek a) megöletni magukat és b) hosszú távon se magukra haragítani a kérdéses isteneket. 

Ó, és nem ejtettem szót még egy fontos szereplőről, akit újfent imádtam: a Kéer. Jaj, hogy mennyit nevettem rajta sokszor, még a legkomolyabb, legizgalmasabb akció közepette is képes volt mosolyt csalni az arcomra - bár be kell vallanom, ebben Lupinak is szerepe van, aki a tavalyi könyvbemutatón elkezdte utánozni, és állandóan ő járt a fejemben. (Remélem, ezt nem olvassa, mert nem fog örülni. :D) És ezúton is követelek még több Kéer-Héraklész jelenetet! Sőt, tovább megyek: Kéer-Héraklész spin-offot a világnak! Imádnék hosszan olvasni arról, hogyan próbálkozik flörtölni a Kéer Héraklésszel, ő meg hogyan próbálja udvariasan, régies nyelvezettel lerázni.



Szóval rejtélyekből egy jó nagy adaggal kapunk, de nem csak a hősök agyának kell pengeélesnek lennie, hanem a fegyvereiknek is, ugyanis természetesen nem mennek túl simán a dolgok. Sőt... Nagyon nem mennek simán.  Egyébként rejtélyek frontján nem mondom, hogy megfejthetetlen, ki kicsoda és ki kivel van, mert a dolgok nagy részére rájöttem, de ez igazából nem zavart, és a végén még így is jött olyan csavar, amire abszolút nem voltam felkészülve. Sőt! Te jó Zeusz! Mi a fene lesz innen tovább? Nem mondom, hogy függővéggel zárul a könyv, de az az egy szál, ami... Nem mondok semmit, de amikor letettem a könyvet, az volt bennem: "Hogy lehet így lezárni? Mi a fene...? Mikor jön a következő?" És a nagy kérdésen kívül vannak még apróbbak is, nekem például nagyon fúrja az oldalam a Kéer "istensége" is, illetve Erik képessége... De nem írok többet, aki már olvasta, úgyis tudja, mire gondolok.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7614_a_feledes_folyoja-20161122_110411.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Mi történik egy könyvbemutatón?


Bessenyei Gábor Youtube-on is elég aktív, a legutóbbi videója pedig pont A feledés folyójával - mi mással? - foglalkozik, és azzal, hogy milyen is egy könyvbemutató az író szemszögéből. 




Nyereményjáték


Az Olimposz legyőzése sorozatban nagyon látszik, hogy a szerző, Bessenyei Gábor hatalmas kutatómunkát fektetett a történetbe, hogy mi, az olvasók jobban megismerhessük a görög mitológiát.

A mostani játékunk során azt teszteljük, hogy Ti mennyire ismeritek a mitológiai alakokat, és/vagy isteneket. Minden állomáson találtok egy leírást, nektek pedig meg kell fejteni, hogy kiről van szó. A megoldást a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és a könyv egy példányát sorsoljuk ki. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A mai feladvány:

Az egyik legeszesebb Titán, aki a titán-isten háborúban az istenek mellé állt, és tanácsaival segítette Zeuszt. Nagy emberszerető, ő lopta el az istenektől a tüzet és ajándékozta az embereknek, amiért Zeusz később megbüntette.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


December 22 - Sorok Között
December 23 - Kelly & Lupi olvas
December 27 - Deszy könyvajánlója
December 30 - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések