Breaking News

Miért pont Clary Fraynek hívják A végzet ereklyéi főszereplőjét?

Cassandra Clare nem rest megosztani érdekes információkat a könyvei és a szereplői kapcsán, így most, Clary Fray/Fairchild születésnapján merengjünk el kicsit a szereplő nevén!

Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert tudjuk, hogy Cassandra Clare-nél a neveknek sokszor hatalmas jelentősége van, nem véletlen, hogy gyakran még akár változik is a szereplők neve - Jace esetében például többször is. 




Clary teljes neve Clarissa Adele Fairchild, hivatalosan. A sorozatban Clary Frayként ismerjük meg, később pedig Clary Fairchildként és Clary Morgensternként is emlegetik, így az eredeti, teljes neve viszonylag ritkán használatos a könyvekben.

A Clarissa név a német eredetű Clarice névből származik, ami eredetileg a latin clarus szóból alakult ki. Így a név jelentése féynes, tiszta, ami elég jól passzol a szereplőnkhöz, aki a jót képviseli, és viszonylag sokáig teljesen ártatlanul élte az életét, nem is tudva az Árnyvadász világról.

Az Adele német-francia eredetű, a jelentése nemes, így szintén illik, hiszen a Fairchild és a Morgenstern is régi Árnyvadász család. Egyébként mint kiderül a történetből, az Adele nevet Jocelyn választotta Clarynek az édesanyja után - és amúgy igen népszerű, régre visszanyúló Árnyvadász név.


De vajon mégis hogyan döntött ezek mellett a nevek mellett Cassandra Clare?

Cassandra Clare így ír erről a honlapján:

"Clary Frayt két jó barátom után neveztem el. A neve eredetileg Valerie Frayre volt (a művész után, aki a rúnákat tervezte), aztán Valerie Frayne lett, aztán (amikor egy barátom szintén elkezdett könyvet írni egy Valerie nevű hősnővel) Clary Frayne lett, végül pedig Clary Fray (a szerkesztőm választása) - aztán amikor rájöttem, hogy a Clary becenév, előbb Clarice, majd végül Clarissa lett belőle. (Nem magamról neveztem el tehát. Valerie Frayre nevű barátomról, aztán pedig egy Clary nevű barátról.)"

Nincsenek megjegyzések