Breaking News

Jeff Wheeler: The ​Thief's Daughter – A tolvaj lánya {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeff Wheeler: The ​Thief's Daughter – A tolvaj lánya

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Jeff Wheeler Királyforrás sorozatának második része március végén. A tolvaj lánya kilenc évvel később veszi fel a fonalat, a főhőseink immár 17 évesek. Owen Kiskaddon még mindig hűséges Severn királyhoz, akinek azonban rendkívül megosztott a hírneve, és rengeteg ellensége akad. A fiatal fiú egyre több titok, cselszövés és olyan játszmák kereszttüzében találja magát, amelyeket még nem tud teljesen kiismerni, miközben az Evie iránt táplált gyengéd érzelmei is összezavarják. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi a véleménye a könyvről a blogturnéban résztvevő bloggereknek, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Fordító: Varga Tibor
ISBN: 9789634574361
Sorozat: Királyforrás 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,30)
Megrendelési link
Harcba ​száll, ha a kötelesség szólítja, de vajon a szerelemért is képes megtenni?

Owen Kiskaddon rabként került a rémséges Severn király udvarába. Aztán, miután elhitette vele, hogy a Forrás kegyeltje, sikerült a házsártos uralkodó kegyeibe férkőznie. Kilenc év telt el azóta, és az egykor bátortalan Owen mostanra magabiztos fiatalemberré cseperedett. Horwath herceg pártfogása alatt sokat tanult harcról és politikáról, és időközben beleszeretett gyermekkori barátjába, a herceg unokájába.
De az Owen és Elysabeth Mortimer által elképzelt boldog jövőt beárnyékolja a király ármánykodása.

Egy trónkövetelő lépett színre, aki megesküdött, hogy addig nem nyugszik, amíg meg nem kaparintja Királyforrás koronáját. Severn király szembeszáll a veszéllyel, de Elysabethet használja fel ahhoz, hogy tőrbe csalja az imposztort – Owen, aki csupán jelentéktelen szereplő e színjátékban, most arra kényszerül, hogy válasszon kötelesség és szerelem között. A vidéket méregkeverők és kémek járják, a háború a küszöbön áll, és Owennek szörnyű áldozatot kell hoznia, ha távol akarja tartani a fenyegető árnyakat.
Vajon szíve a királyt követi, vagy hajlandó mindent kockára tenni a szerelemért?

Ismerd meg sorsukat!

Az első mondat:


"Owen Kiskaddon nem szívesen viselt teljes páncélzatot."

Véleményem


Bevallom, kicsit félve kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert nem lett óriási szerelem az első rész nálam. Viszont azért reméltem, hogy jót tesz majd a sztorinak, ha a főszereplő idősebb lesz, ahogy azt az első rész értékelésében is megírtam - mert YA sztorivá igazából most vált a könyv, az első kötet inkább csak amolyan felvezető volt, és sokkal inkább middle grade jegyei voltak.

Ez félig-meddig sikerült.

Ebben a kötetben a főszereplőnk, Owen már kész férfi. Tizenhét éves, kivívta mások tiszteletét, a nyitójelenetben pedig már az első saját csatáját vezeti. Teljesen nyilvánvaló, hogy a mágurjátékok és a képessége nem voltak feleslegesek: Owen elképesztő stratéga lett, és ez nem csak a csatamezőn van jelen, hanem a fiú egész életében. Veszélyes korszakban él ugyanis, és mindennél fontosabb tulajdonság, hogy józanul tudjon dönteni, hiszen politikai intrikákkal van tele az élete.

No és persze továbbra is ott van Elysabeth, akivel kapcsolatban kicsit vegyesek az érzéseim. Egyrészt nagyon imádom, hogy hihetetlenül talpraesett, sokszor ami a szívén az a száján, miközben nagyon okos is, hála a tudásanyagának - viszont pont ezért hatottak furcsán a szendeszűz pillanatai, amikor a saját korához képest modern nő visszavedlett a kor követelményeinek megfelelő "gyenge nővé". De azért nem mondom, hogy ez rettentő zavaró volt, csak időnként furcsállottam.

Szóval a főszereplőink felnőttek és ez érződik is, leginkább abban, hogy sokat nőttek a tétek, és már sokkal nagyobb döntési szituációkban kell helyt állniuk, rögtön a könyv legelejétől kezde. Ráadásul pont ezért feszültségben és akcióban sincs hiány a történetben.

Épp ezért gondolkoztam rajta, mi az, ami miatt mégsem szippant be igazán ez a világ és ez a történet. Amikor épp olvastam, konkrét hibákat nem is feltétlenül tudtam megfogalmazni, de egyáltalán nem éreztem, hogy nem tudom letenni a könyvet, és ha pedig letettem, nem volt bennem kényszer, hogy minél hamarabb utána nyúljak.

Végül két dologra jutottam, és ezek szerintem leginkább belőlem fakadnak, és egyáltalán nem merem állítani, hogy mindenkinek az olvasmányélményét annyira mélyen befolyásolják majd, mint az enyémet.

Az egyik a szerelmi szálban keresendő. Owen és Elysabeth kapcsolatáért nagyon tudhatnék rajongani - valahogy mégsem söpört el. Ezt leginkább annak tulajdonítom, hogy nem éreztem a perzselő tüzet közöttük, olvasni pedig jobban szeretek a szenvedélyes szerelmekről, de minimum többet várok a barátságnál. Owen és Elysabeth számomra lazán elmentek volna közeli barátoknak is, ezt pedig sajnálom, mert ahhoz pedig túlságosan előtérben volt a szerelmi szál, hogy ezt mellékszálas dologként vállvonva megbocsássam.

A másik problémám pont a legfontosabb elem a sztoriban: az, hogy ez egy újramesélés. Alapvetően szeretem a retellingeket, de mindig azt várom, hogy hozzá tudjon adni valamit az eredetihez: mesék esetében ez pl. lehet az, hogy mélyebbre megy a sztoriban, több részletet kapunk, lehet az, hogy folytatás valamihez, más korba helyezett stb. De kell valami, hogy azt érezzem, nem ugyanazt olvasom újra meg újra.

A tolvaj lánya pedig gyakorlatilag újrameséli a Rózsák háborúját, de még amikor régvolt legendák kerülnek szóba, azokat is a valóságból vette a szerző, pl. már az Artúr mondakör is belekeveredett a sztoriba. Én nagyon szeretem az angol történelmet, de engem már egészen konkrétan zavart, hogy annyira egy az egyben kapjuk meg újra ugyanazt, hogy az élvezet helyett inkább már csak azzal töltöm az időt, hogy próbálom visszafejteni, ki kinek feleltethető meg pontosan. Ráadásul mivel a Rózsák háborúját én egészen jól ismerem, sokszor a csavarok is kiszámíthatóak, ezért pedig végig olyan érzésem volt, hogy előre tudom, mi fog történni - a kisebb eseményekben, de a nagyobb végkifejletekben még inkább. És az, hogy pluszban van benne egy kis varázslat, és elvben egy másik világban járunk és mások a nevek, önmagában nekem nem voltak elegendőek ahhoz, hogy igazán élvezzem a sztorit.

Szokás emlegetni a sorozat kapcsán, hogy ez a YA Trónok harca - mert tudjuk, az is nagyon sokat merített a Rózsák háborújából. Martinnak viszont ezt sikerült úgy megoldania, hogy nem egy-egyben emelt át dolgokat, hanem merített itt-ott, és megspékelte mindezt váratlan csavarokkal és új szereplőkkel, így pedig még mindig ott tartunk, hogy hiába ismerjük a történelmi alapokat, mégis mindenki azt találgatja, hova fut ki a sztori. Sajnos ennél a könyvnél ezt nem éreztem.

Persze ha valaki nincs ennyire képben a Rózsák háborújával, akkor ez valószínűleg nem zavarja, mert azt viszont el kell ismerni, hogy egy hihetetlenül izgalmas szelete ez a történelemnek, élmény róla olvasni - nyilván ha valakinek ez új, akkor fantasyszálakkal megspékelve is nagy élmény lesz.

Szóval összességében amolyan közepest adnék erre a regényre, mert engem továbbra sem ragadott magával, de azt is elismerem, nem tudom megítélni, milyen lehet úgy olvasni, hogy az ember nem ismeri ilyen mélyen az eredetit.

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8265_a_tolvaj_lanya-20190319_185948.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A legtöbb fantasy könyvhöz hasonlóan a Királyforrás világához is készült térkép, amiket általában a könyvek elején találhatunk meg. Mostani játékunk során arra leszünk kíváncsiak, hogy vajon a térképek alapján felismeritek-e az adott könyvsorozatot. Minden állomáson találni fogtok egy térképet, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a könyvsorozat szerzőjét és nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné menetrendje


04.01 – Könyvvilág
04.03 – Nem félünk a könyvektől
04.05 – Sorok Között
04.07 – Deszy könyvajánlója
04.09 – Dreamworld (extra állomás)

Nincsenek megjegyzések