Breaking News

Jeff Wheeler: The ​Queen's Poisoner – A királynő méregkeverője {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeff Wheeler: The ​Queen's Poisoner – A királynő méregkeverője

A blogturnéról




A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Jeff Wheeler népszerű sorozatának első része, A királynő méregkeverője. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a bátor kisfiú, Owen cselszövésekkel teli kalandját, aki a király kémeit elkerülve és  szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában.

Eredeti cím: The ​Queen's Poisoner
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376
Fordító: Varga Tibor
ISBN: 9789634570974
Sorozat: Királyforrás 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,08)
Megrendelési link
Egy fiúból férfi lesz – és nagyszerű ember.

Severn Argentine király messzi földön hírhedt: trónbitorló, a törvényes örökösök
gyilkosa, az árulás kegyetlen megtorlója. Kiskaddon hercege veszélyes játékba kezd, hogy a királyt letaszítsa a trónról… de veszít. Cserébe a király fogságába kell adnia fiát, Owent. Így ha a herceg hűsége ismét megrendülni látszik, azért a fia fizet az életével.

Owen a király kémeit elkerülve és szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában. Amikor azonban újabb bizonyíték derül ki apja árulásáról, és a sorsa megpecsételődni látszik, a fiúnak különleges eszközökre van szüksége. Meg kell mutatnia a bosszúszomjas királynak, hogy élve igenis nagyobb hasznát veheti. Az elkeseredett próbálkozásban pedig csakis egyvalaki lehet a segítségére: egy titokzatos nő, akinek valóban hatalma van élet, halál és sors felett.

Az első mondat:


"Háború dúlt, és a király győzedelmeskedett, noha sokan kételkedtek a serege esélyeiben."

Véleményem


Na jó, kezdjük az elején!

YA történetre készültem, mert mindenhol ezzel találkoztam, és a kötet nem a Kaméleon sorozatba került. Ez a könyv pedig egyáltalán nem volt YA, sőt! A middle grade-nek is az alját veri, ha a főszereplők korát vesszük alapul. Ráadásul nagyon érdekes, hogy a cím A királynő méregkeverője, valójában azonban nem ő a főszereplőnk. Szóval amikor olvasni kezdtem a könyvet, ezekkel a furcsaságokkal eleinte eléggé küzdöttem, leginkább az előbbi dologgal. Owen, a főszereplőnk a könyv elején annyira gyerek, hogy néha nehezen viseltem a naivitását és azt, hogy mindent el kell neki magyarázni - még akár a szavak jelentését is. 

Két jó hírem van viszont azoknak, akik hozzám hasonlóan YA-ra készülnek: ahogy halad előre a könyv, Owen egyre talpraesettebb lesz, és egyre jobban átlátja az udvari intrikák hálóját. Még mindig meglehetősen gyerek marad, de a végére már legalább nem túl gyerek. 

Emellett ha jól értelmeztem a könyv utószavát, ez a könyv valójában csak afféle felvezető - a következő kötet 7 évvel később játszódik, addigra tehát a most 8 éves Owen ténylegesen eléri a YA alsó határát. Ez pedig remélhetőleg hasonló eredménnyel jár, mint amilyen Sage volt A hamis herceg sorozatba. (VP-k közül leginkább ehhez tudnám hasonlítani a sztorit, csak Sage korából fakadóan is sokkal talpraesettebb, és sokkal több csavart szállít.)

A nagy csavar igazából mégsem ez volt, a legnagyobb meglepetést a folyamatos Rózsák háborúja íz okozta. Persze az utószó megmagyarázta a dolgot, de mivel nem azzal szoktam kezdeni, magamra voltam hagyva. És bizony, ez a történeten a Rózsák háborúja vége pepitában - más nyert, és fantasyszálunk is van, egy fiktív világban, ám ettől még azok számára, akik kicsit is ismerik a Rózsák háborúja sztoriját, a párhuzamok egyértelműek. Sőt... én egy idő után már direkt vadásztam őket, annyi volt belőlük. Mivel nagyjából azt az időszakot fedi le a könyv, ami A fehér királyné című könyv és tévésorozat sztorija, egészen jól felfedeztem az utalásokat. És nem csak eseményekben, bár azokból is rengeteg akad.

A szerző olyannyira nem titkolja, mennyire merített az angol történelemből, hogy még a neveket sem változtatta meg annyira, hogy ne legyen egyértelmű, ki kinek felel meg. Eredur - Edward, névre annyira nem hasonlítanak, de Dundsworth - George, Severn - Richard, és van, ahol még ennyi változás sem volt: Elyse - Elizabeth of York, és még a királycsináló Warwick egy kicsit máshogy leírt változata is felbukkan, akinek ráadásul Isabelle a lánya is - mint az életben. A két sztori szinte tökéletesen megfeleltethető egymásnak: megvan a négy fivér, akik közül egy korábban meghalt; megvan a jóképű Edward és Elizabeth Woodwill, aki az egyházban keresett menedéket férje halála után (más kérdés, hogy az itt nem a katolikus egyház, de ez nem is számít), megvan az állítólag III. Richárd által kivégeztetett két fiú, a fellázadó testvér, akit borba fojtanak, a sánta, púpos testvér, egyszer még a Yourk név is elhangzik, még ha kicsit máshogy is írják, mint az életben... Komolyan, annyira jókat mosolyogtam - ez gyakorlatilag egy rózsák háborúja fanfiction, fantasyvilágba helyezte a szerző az eredeti eseményeket és egy kicsit csavart rajtuk.

Bevallom, az elején kicsit küzdöttem a sztorival, mert Owen, talán a korából fakadóan is, nem igazán szippantott be. De szerencsére később érkezett mellé egy szereplő, aki feldobta ezt a szálat, és onnantól kezdve sokkal jobb lett minden. A cserfes, folyamatosan beszélő, jókedvű, álmodozó lányt egyszerűen nem tudtam nem imádni, mosolyt csalt az arcomra minden alkalommal. 

Ez a szál egyébként meglehetősen gyermeteg, tehát túl nagy romantikára nem nagyon számítson senki - 8 évesek a főszereplőink, na! Mindenesetre kezdemény van, kíváncsian várom, hogyan tovább. 

A szereplők közül még valakit szeretnék kiemelni, a kémünket, Mancinit. Nem mondanék róla túl sokat, mert lelőném a poént, de maradjunk annyiban, hogy egyszerre érte el, hogy komikusnak találjam, és szánakozva nevessek rajta, és azt, hogy ravasz kémnek tartsam, akinél fene se tudja, hogy most akkor tulajdonképpen melyik oldalon áll is, és bízhatunk-e benne. Feldobta kicsit Owen sztorijának lassúságát. 

Ha javítani kellene valamin, biztosan ezen változtatnék. Owen nagyon sokat játszik, beszélget, próbál információkat gyűjteni, és bár akad itt-ott rész, aminél szoríthatunk, összességében kicsit keveselltem az akciót - legyen szó akár stratégiai akcióról. A regény második felére megérkeztek ezek is, de még így sem éreztem igazán átütőnek őket. Remélem, ha Owen idősebb lesz, ezzel nem lesz gond.

Összességében érdekes sztori volt, a koncepción meg, hogy szó szerint fiktív fantasyvilágba emeljük az angol uralkodókat, jó nevettem. De azért nem tökéletes a történet.

AJÁNLOM


Kiterített borító

Egyszerűen gyönyörű élőben:


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Owen, a főszereplő kisfiú imád csempéket rakosgatni, majd ledönteni őket, ezért mostani játékunkban mi is ezt fogjuk tenni dominókkal. 
Minden állomáson találtok egy képet, melyről vagy hiányoznak dominók, vagy nem. Nektek kell eldöntenetek, hogy eldől-e az építmény, majd ha ez megvan, a rafflecopter megfelelő mezőjébe beírni az igen vagy nem szócskát. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk. 



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10/10 Deszy könyvajánlója
10/11 Könyvvilág
10/13 Dreamworld
10/15 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések