Breaking News

Még durvábban érintheti a könyvpiacot a "gyermekvédelmi törvény", mint korábban hittük



Azt hiszem, nem különösebben titkoltam, hogy mi a véleményem a "pedofiltörvény" néven elhíresült, de mostanra messze nem a pedofíliáról szóló törvény kapcsán.

Részleteket viszont eddig nem nagyon tudtunk, és a könyves vonatkozások kapcsán csak találgathattunk. 

Sok vitát szült, hogy mennyire fogja keményen érinteni a könyvpiacot a törvény. Sokan azzal érveltek, hogy az LMBT könyvek ugyanúgy megjelenhetnek majd, csak rájuk kell tenni egy 18-as karikát. 

Ennek kapcsán én már korábban kifejtettem a véleményem, ugyanis ez már önmagában is hatalmas befolyásoló tényező, és mivel Magyarország kis piac, ha csak 100-200 példánnyal csökkenti egy-egy LMBTQ könyv fogyását az, hogy mondjuk YA korosztályi besorolása ellenére 18-as karikát kap, emiatt pedig 1) nem veszi meg egy nagymama, mert 18-ast csak nem vesz az unokának, 2) nem kerülhet be könyvtárak gyerekkönyves részlegébe, vagyis pont a célközönség nem kölcsönözheti, akkor az már a különbséget jelentheti aközött, hogy a könyv megjelenhet és aközött, hogy nem. 


Most azonban kijöttek a tervezett részletek, és még rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. 

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 20/A. §-sal egészül ki:

20/A. § (1) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

(2) Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

(3) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.*


FRISS!

Közben vettem a fáradságot, és kikerestem a teljes szöveget a Közlönyből, beteszem ide. 






Vegyük sorra a pontokat, tisztán könyves szemmel! 

Az 1-es pont "gyermekeknek szóló termék"-ről ír - a gyermek persze relatív, de eddig 18 éves korhatárról volt szó, feltételezem, ez továbbra is így van. (Rákerestem, jogi értelemben mi a gyermek fogalma. Nem vagyok jogász, de a Net jogtárban szerepel egy 1991. évi LXIV. törvény, ami szerint: "gyermek az a személy, aki tizennyolcadik életévét nem töltötte be, kivéve ha a reá alkalmazandó jogszabályok értelmében nagykorúságát már korábban eléri". Tehát ez alapján abszolút megállja a helyét a 18 év.)

FRISS:

Utánanéztem végül a kérdésnek konkrétabban, a 3. § alapján kikerestem a törvényt, ami szerint gyermek:

2:10. § [A kiskorúság]

(1) Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be. A kiskorú a házasságkötéssel nagykorúvá válik.


Ebben az esetben az 1-es pont szerint ha egy YA regényben van bármilyen LMBTQ tartalom, akkor nem kerülhet könyvesboltok kirakatába. Teljesen mindegy, hogy Cassandra Clare-ről, Rácz-Stefán Tibor könyvéről vagy épp a Meseország mindenkiéről van szó - ha van benne LMBTQ tartalom, akkor kirakatba semmiképp sem kerülhet. 

Ez marketing szempontból nem túlságosan jó, de azért mondhatjuk, hogy még nem halálos. 

Menjünk viszont tovább!

Amennyiben jól értelmezem a 2-es pontot, ha egy könyvesbolt egy templom vagy iskola 200 méteres környezetében található (és azért valljuk be, ilyenből nagy eséllyel akadhat néhány az országban), akkor ez a könyvesbolt semmilyen LMBTQ könyvet nem FORGALMAZHAT. Figyelem - itt már nem is esik szó arról, hogy gyerekkönyvekre vagy ifjúsági könyvekre vonatkozik csak a törvény. (Ennyit arról, hogy a törvény a gyermekek védelmét szolgálja, és nem az LMBTQ kisebbségek ellehetetlenítését.) Tehát ebbe a körbe már nem csak a mesekönyvek, middle grade regények és a YA regények esnek bele, hanem MINDEN könyv. A new adult tartalmak, a romantikus könyvek, de még a szépirodalom is! Viszlát, Oscar Wilde! (Mondjuk nekem nagy kérdés, mi újság pl. Szapphóval, aki legjobb tudomásom szerint középiskolai tananyag, ráadásul azon kevés nő egyike, akikről tanulnak irodalom órán.) 


Az igazi döbbenet azonban a 3. ponttal érkezik. Bevallom, ennek olvastán tényleg egy disztópiában kezdtem érezni magam.

Eszerint a 18 év alatti LMBTQ tartalmat felvonultató könyvet (hangsúlyozom, nem különböztetik meg a főszereplőket, mellékszereplőket, epizódszereplőket) a többi könyvtől külön, zárt csomagolásban(!) lehet csak árusítani. Tehát ezekbe a könyvekbe innentől nem lapozhatsz bele, könyvmolyként fontos szempont: nem szagolhatsz bele. Nem nézheted meg, hogy van tördelve, mekkora betűkkel szedték, milyenek az illusztrációk stb. 

Hangsúlyozom, ez gyökeresen megváltoztathatja a könyvesbolti vásárlásainkat, ugyanis rengeteg külföldi könyvet érinteni fog, a legtöbb YA könyvben például manapság már borítékolhatóan szerepelnek LMBTQ karakterek. Eszerint mostantól nem kerülhet más, nem LMBTQ tartalmú könyvekkel egy polcra Cassandra Clare, Sarah J. Maas, Holly Black, Leigh Bardugo és még lehetne nagyon hosszan sorolni.

És egyébként ennek nyomán készülhetünk áremelkedésre is: ezeknek a könyveknek a lefóliázása sincs ingyen...

(Egyébként környezetvédelmi szempontból is nagyon szép, hogy épp mire sikerült kivezetni a műanyag csomagolások egy részét törvényileg, kb. kötelezik rá a nyomdákat-kiadókat-könyvkereskedőket, hogy az ilyen termékeket fóliázzák...)


Azt is hozzá kell tenni, hogy ez ráadásul nem is csupán könyvesboltokra vonatkozik. 

Nagyon sok postán, kisboltban, szupermarketben, hipermarketben forgalmaznak könyveket. A törvény hatálya alá esnek ezek a boltok is, nem csupán a könyvesboltok és antikváriumok. Nagy kérdés, hogy egy amúgy sem könyvekre szakosodott boltban ezt hogy fogják megoldani. Nagy eséllyel kérnek tájékoztatást a kiadóktól, de kisebb boltok esetében azt sem tartom kizártnak, hogy inkább elengedik a könyvek árusítását teljesen...

Antikváriumok és mondjuk könyveket is árusító bolhapiacosok esetében ráadásul az is nagy kérdés nekem, hogy most akkor az ő felelősségük lenne az is, hogy tudják, az adott akár 10-20-30-40 évvel ezelőtt megjelent könyvben van-e LMBTQ szál véletlenül (mondjuk például szűrje ezt ki valaki egy verseskötetnél), és ezt 1) ne árulják, amennyiben 200 méteres körzetben van oktatási intézmény vagy templom, 2) amennyiben szerencséjük van és nincs, akkor pakolják külön részlegbe és még csomagolgassák is őket be egyesével...

És ez egyébként ugyanígy kérdés lehet a korábban már publikált könyveknél. Sem a könyvkiadók, sem a könyvesboltok nem rendelkeznek olyan adatbázissal, amivel pontosan szűrni tudják az LMBTQ tartalmú könyveket. Vannak persze ilyen címkék, de ezek jobbára az olyan könyvekre kerülnek rá, amelyek komolyabban érintik ezt a témát, főszereplők vagy legalább fontos mellékszereplők vonalán - azt viszont senki nem listázza, felbukkan-e egy huszadrangú transznemű szereplő egy könyvben vagy sem. 

Reális és végrehajtható törvény, valóban. #irónia
Az a kérdés meg már szinte felesleges ennyi logikátlan dolog után, hogy minek még a népszavazás, ha a fentiek 30 nap múlva hatályosak lesznek? Azt látjátok magatok előtt, hogy kínkeservesen próbál a helyzettel valamit kezdeni minden kiadó és könyvesbolt, próbálják kategorizálni a könyveket, átrendezni a boltjaikat, csomagolgatni - majd pont mire ráállnának a rendszerre, jön a népszavazás és esetleg megváltoztat mindent megint? Nem fordítva lett volna logikus? Előbb kérdezni, aztán törvénykezni? Ha már van kérdezési szándék.


Egyébként ezeken túl is sok a kérdés: mi a helyzet például a könyvtárakkal? Nálunk például a megyei könyvtárral szemben ott egy középiskola. Rájuk is vonatkozik vajon ez az egész? Vagy forgalmazás alatt csak az árusítás értendő, és a könyvtár oké? Akkor ebben hol a logika? De ha mégsem oké, és ez rájuk is vonatkozik: ebben az esetben a könyvtárnak ki kéne dobnia a komplett LMBTQ gyűjteményt? Shakespeare szonettjeitől kezdve a Dorian Gray naplóján keresztül Cassandra Clare-ig? 


Bevallom őszintén, sokkolt a törvény rendkívüli szigorúsága. Nem hittem, hogy vállalja a kormány, hogy ilyen nyíltan megkülönböztető legyen és konkrét diktatúrák módszereit használja ilyen egyértelműen. Mélységesen felháborít és elszomorít, és óriási bizonytalanságot érzek. Komolyan mondom, nem tudom, ezekután mi lesz, de az biztos, hogy ha ez így marad, az nagyon nagy változásokat hoz majd a könyvpiacon. És lehet ezt szépítgetni, lehet takarózni a gyermekek védelmével (ugyan már!), de ez, akárhonnan nézzük, cenzúra. És az ellen már sokan, sokszor tiltakoztak - többek között azok is, akiket minden március 15-én nemzeti hősökként ünneplünk.




* Forrás: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene FB oldal - a szemezgetést nekik köszönöm a hosszú jogi szövegből!


3 megjegyzés:

  1. Ha egy könyvbe ezentúl a tartalma miatt nem lehet belelapozni, akkor csak vásárlás után, otthoni kibontáskor derül ki, hogy hoppáré, hibás, és szakadt a papír.

    VálaszTörlés
  2. ha burokban nevelünk gyerekeket és fiatalokat, eljön az az idő, amikor a világ kinyílik előttük, megkérdezik miért hazudtatok nekem? Ezt elfejti mindenki aki a gondolkodást akarja irányítani. Azt is, hogy minél erősebb a befolyás és döntés mások lehetőségeiről, annál határozottabban teszik majd fel a fenti kérdést. A világot sosem a korlátok vitték előre hanem a szabadság lehetősége

    VálaszTörlés
  3. Abból a szempontból nem annyira tragédia, hogy így is értelmezhetetlen vagy eddigi módszerek szerint mégis lehetséges különbséget tenni LMBT és LMBT között. Pl. Rácz-Stefántól két könyv is megjelent Vörös Pöttyösként. Bár az egyikük egy új kiadás és - másik momentuma miatt is - kettős szituként egyben 18+ maradt, de vadiúj könyv 14+ lett központi LMBT tartalommal. Rögtön sikerlistára is került. Igazából mégsem olyan katasztrófaként értelmezhető, ahogyan félni lehetett tőle. Pontosan én sem tudnám, hogy valójában tényleg hogyan működik. De pl. TV-nél régen is benne volt 18-asban az átlagtól eltérő szexualitás nyitott ábrázolású propagandája. Tul.képpen ez nem is változott és ezért nem is lehet újként értelmezni. Adtak egy pofont és csak felkorbácsolták az embereket.

    VálaszTörlés