Breaking News

MEGJELENÉSRE VÁRVA - Ismerjük meg az 1984 és az Állatfarm szerzőjét - hamarosan megjelenik a róla szóló könyv

George Orwelltől én eddig két könyvet olvastam: az 1984-et és az Állatfarmot, a két nagy klasszikust. Mindkettőt imádtam, az 1984-et egy fokkal jobban.

De ki volt maga George Orwell?

John Rodden hamarosan megjelenő könyve a szerzővel foglalkozik, nem csak a műveivel.

Ha valakit érdekel a könyv mögötti a szerző is, és esetleg többet szeretne megtudni arról, milyen körülmények között születhettek a világ talán legismertebb disztópikus regényei, annak ajánlom az augusztus 4-én az Európa Kiadónál megjelenő könyvet.

Fülszöveg:

George Orwell az egyik legnagyobb hatású író, aki valaha élt, állítja John Rodden könyve. Rodden szerint a mára klasszikusnak számító művek írója ugyan nem volt nemzedékének vezető regényírója, mégis felmérhetetlen a korára és különösen az utókorra tett hatása. Művei egyszerre váltak a művészetek, a tudományok és az egyetemi kutatások, a technológia, valamint a populáris kultúra szerves részeivé. Egyetlen másik író sem váltott ki ekkora vitát, és nem járult hozzá ennyi szóval és kifejezéssel a kulturális lexikonunkhoz, a "Nagy Testvér"-től kezdve a "duplagondol"-on át a "gondolatbűn"-ig és az "újbeszél"-ig.
Rodden szerint Orwell művei hiába rendkívül népszerűek a mai napig, az író körül megannyi legenda kering, elmosódottá téve az alakját. A kiváló Orwell-kutató monográfiájában új megvilágításba helyezi az Állatfarm és az 1984 szerzőjét. Könyve bemutatja, hogy lett Eric Arthur Blair, az egykori indai rendőrtiszt előbb publicista, majd az Orwell álnevet választó író, és később hogyan árnyékolta be őt az az emberiség alternatív jövőjének rémálomszerű látomásaihoz kapcsolódó fantomszerű alak, amit lépten-nyomon megidéznek a különböző médiumokban, és akit Rodden csak "Orwellnek" nevez. Rodden a gyarmatokat és a háborút is megjárt életpálya feldolgozásával előbb Orwell főbb irodalmi lépéseit és eredményeit veszi sorra, majd legendáját és "örökségét" vizsgálja az angol irodalomtól a kiberháborún az "álhírekig" mindent áttekintve, míg a zárófejezetekben a mai napig tartó és a jelenkor égető kérdéseit is érintő hatásáról értekezik. A George Orwell: Legenda és örökség úttörő munka, amely egy szárnyait próbálgató író döbbenetes legendává válásának útját mutatja be.

Nincsenek megjegyzések