Breaking News

Rainbow Rowell: Csak így tovább {Értékelés}

Rainbow Rowell: Csak így tovább

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Fumax
Oldalszám: 512
Fordító: Horváth Vivien
ISBN: 9789634702191 
Sorozat: Simon Snow 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Olvass bele!
Megrendelési link
Simon ​Snow a legbénább Kiválasztott, akit valaha kiválasztottak.

Ez szobatársa, Baz szerint is így van. És lehet, hogy ő egy kibírhatatlan, törtető vámpír, de úgy tűnik, nem téved. Simon gyakran a varázspálcáját sem tudja működésre bírni, és többször gyújt fel dolgokat, mint ami egészséges. Mestere, a Mágus kerüli és titkolózik előtte, kapcsolata a barátnőjével mintha megfeneklett volna, és ha Baz valóban az esküdt ellensége, vajon miért tölti el aggodalommal, hogy nem jelent meg a tanévkezdésre?

Ráadásul a teljes Mágusvilág életét évek óta fenyegeti egy mágiaevő szörnyeteg, az Alattomos Üresség, aki nem mellesleg egy az egyben úgy néz ki, mint Simon. A prófécia szerint Snow fogja legyőzni a pusztító gonoszt, de hogy miként, az egyelőre mindenki számára rejtély, beleértve magát Simont is.

De ha az ember a világ leghatalmasabb erejű mágusa, akkor a szellemektől, veszélyektől és titkoktól mentes élet szóba se jöhet…

Rainbow Rowell a Fangirlben már bemutatta nekünk Simont és Bazt – most pedig végre elolvashatjuk elsöprő sikerű, varázslattal, szörnyekkel és romantikával teli történetüket!





Az első mondat:


"Egyedül megyek ki a buszmegállóba."

Véleményem


Évekkel ezelőtt olvastam Rainbow Rowell Fangirl című regényét, amiben először megjelenik Simon és Baz története. Ha esetleg valaki nem emlékezne: ennek a történetnek a főszereplője ehhez a sorozathoz ír fanfictiont. 

Érdekelt Simonék sztorija? Hogyne. De bevallom, akkoriban igazából csak úgy gondoltam, hogy rá a szerző kitalált valamit, amiről mindenki tudja, hogy a Harry Potter - anélkül, hogy leírná, hogy a Harry Potter, ezzel mindenféle jogi bonyodalmakat hozva magával.

Talán így is volt. Mindenesetre úgy tűnik, Bazék sztorija nem engedte el, és végül megszületett az a sorozat, ami - ha nem is teljes egészében -, de a könyv a könyvből - és aminek a sikere még nagyobb is lett, mint a Fangirlé. 


A Csak így tovább egyik legérdekesebb tulajdonsága pontosan ez a furcsa fanfiction, de mégsem jellege. Egyrészt nyilvánvalóan épít rá, hogy honnan indult, másrészt mégis valami teljesen új. 

De ami számomra a legérdekesebb volt a könyvben, hogy úgy kezeli, nekünk bizony ismernünk kell az előzményeket. Olyan ezt a könyvet olvasni, mintha belecsapna az ember a Harry Potterbe a hetedik résznél. Nagyon sok minden van már a főszereplők mögött, amit adottnak vesznek, és random bedobálnak megjegyzések szintjén a sztoriba, mintha az olvasónak tudnia kellene, miről van szó. Nehéz lehetett íróként megtalálni az egyensúlyt ebben: hogy az olvasó érezze, ez úgy első kötet, hogy nem első kötet, eközben mégis minden érthető legyen úgy is, hogy nyilvánvalóan senki nem olvasta az előzményeket.

Így tehát egy kész kapcsolati háló közepébe csapunk bele. Már megvannak a nagy barátságok, a nagy ellenfelek, már mindenki tud mindenről mindent - kivéve az olvasót. 

Na de hogy miről is beszélek: Simon, történetünk nézőpontkaraktere egy varázslóiskolába jár, és mindenki tudja róla, ő a kiválasztott. Az ő feladata lesz, hogy legyőzze a sztori főgonoszát, és erre tudatosan készül is. Minden jel arra mutat, hogy neki van a legnagyobb ereje a varázslók közül - pech, hogy nem tudja pontosan, hogyan használja. Tanulja persze a varázslást, és a varázslóvilág és egyben az iskola vezetőjétől külön oktatásban is részesül, ám mivel a varázslata látható módon máshogy működik, mint a többieké, ez nem sokat segít. Ezért Simon a hétköznapokban elég béna az ilyesmiben, viszont amikor valami veszély van a közelben, akkor robban - szó szerint és átvitt értelemben is. 

Persze jó lenne, ha sikerülne végre erőt vennie magán, tekintve, hogy az utolsó tanévét tölti az iskolában. Agatha, a barátnője és leginkább Penelope, a hihetetlenül okos legjobb barátja mindenben segítik. De bizonyos dolgokra Simonnak magának kell rájönnie. 

És persze ott van még Baz... Baz nemezise, egyben pedig a szobatársa az iskolában. Simon hite szerint vámpír, és nincs is más célja, mint hogy bajt keverjen, és keresztbe tegyen Simonnak. 


Az alkotás forrása



Ahogy mondtam tehát: az alap ismerkedési fázisokon már rég túl vagyunk ebben a sztoriban. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs hová fejlődnie a szereplőknek, hogy a kapcsolataik nem változhatnak. Sőt! A legjobb rész talán pont az, hogy a legizgibb részre csatlakozunk be. Nagyon jó dolog, amikor fokozatosan élhetjük végig a kalandokat a szereplőkkel, de annak is megvan a szépsége, ha a hosszú előkészítést megkerülve rögtön belecsapunk a lecsóba. 

A belecsapás pedig néhány látszólag függetlenül eseménnyel kezdődik. Egyrészt Baz nem tér vissza az iskolába, ez pedig önmagában aggodalomra ad okot. Másrészt Simon furcsa feladatot kap egy szellemtől.

Ennek a könyvnek szinte minden oldala izgalmas. Az eleje azért, mert tényleg olyan, mintha egy sorozat sokadik részénél kapcsolódnánk be, és próbáljuk felvenni a fonalat - szerencsére ezt Rowell-nek sikerült úgy megírnia, hogy ne legyen túlságosan zavaró, nem tol mindent egyszerre az ember arcába, hogy csak végtelen ténysorolás legyen a regény eleje. Ezután pedig mindig történik valami, mindig ott lebeg valamiféle rejtély és veszély a lapokon. Ha pedig épp nincs akció, akkor cserébe kapunk egy nagy adag szexuális feszültséget. 

Itt kell megjegyeznem: igen, ebben a sztoriban van LMBTQ szál, nem is akármilyen. Ha annyit mondok, hogy alapvetően a Drarry, vagyis a Harry-Draco párosítású fanfictionök ihlették Simon és Baz kapcsolatát, akkor azt hiszem, nem kell tovább elemezgetnem, miről van szó. Maradjunk annyiban: ez a könyv egyik legnagyobb erősségge, és igen, a fangirlség meglesz, már most mondom.


Forrás




Nem akarok nagyon spoilerezni, szóval azt, hogy pontosan mi történik, hogy történik, nem fejteném ki jobban. Maradjunk annyiban, hogy sok a csavar és a váratlan meglepetés, és alig lehet letenni, amikor ténylegesen is beindul a cselekmény az előkészítés után. 

Azt még hozzá kell tennem, hogy ugyan sorozatról beszélünk, ez a könyv mégis tökéletesen megállja a helyét önmagában is. Sőt. Bevallom, én kicsit félek is tovább olvasni, annyira kerek volt ez a könyv így számomra, hogy nem is vagyok benne biztos, hogy akarom, hogy egy ilyen csodás lezárás után továbbmenjünk a szereplőkkel. Úgyhogy ha valaki fél belevágni egy sorozatba, annak azt mondom, bátran vágjatok bele! Ezzel együtt hozzáteszem: ugyan a Fangirl ismerete egyáltalán nem szükséges ennek a könyvnek a megértéséhez, szerintem izgalmasabb annak ismeretében nekiállni ennek a könyvnek. 

Összességében tökéletesen hozta azt, amit reméltem tőle, és kifejezetten bravúros, hogyan tudja megadni úgy a fanfiction életérzést ez a regény, hogy valójában nem is az. 

KEDVENC LETT



Nincsenek megjegyzések