Breaking News

Dalolva ünnepeld a verseket!


Sziasztok!

Biztosan sokan tudjátok, hogy ma, április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját.

Arra gondoltam, hogy kicsit vidámabb formában ünnepeljük meg ezt a mai napot, úgyhogy rögtön egy zenés poszttal érkeztem. Nem tudom, ki emlékszik még rá, mindenesetre még valamikor régen a Csillag születikben feltűnt egy Kávészünet nevű duó. Versek megzenésítésével foglalkoztak már akkor is, és nekem már akkor is nagyon tetszett, amit csinálnak. Azóta volt szerencsém részt venni több klubkoncertjükön is, és imádom őket! Amikor elgondolkoztam rajta, hogy mivel is ünnepelhetnénk a költészet napját, rögtön ők ugrottak be. Tökéletesen megmutatják, hogy a költészet nem valami száraz dolog, amit csak a tankönyvek fölé görnyedve lehet magunkévá tenni. Egy jó vers él és lélegzik és magával ragad.

Szóval ezt a posztot azoknak (is) ajánlom, akik úgy gondolják, nem szeretik a verseket. Hallgassátok végig ezt a válogatást, és rá fogtok jönni, hogy a költészet is olyan, mint maga az olvasás. Mindenki szereti, csak nem mindenki tud róla, mert nem biztos, hogy megtalálta azt, ami neki való.

1. Csonka vers

Ez már igazi klasszikus, ezzel futottak be annak idején a műsorban. Előtte nem ismertem ezt a verset, szóval nekem ez már maga a Kávészünet. Imádom!





2. E-mail

Ez egy kevésbé ismert vers, de valami elképesztően jó. Édesanyámmal az egyik kedvencük, a mai modern generáció imádni fogja. Van egy kedvenc sorom is: "látlak, miközben vakon gépelek"





3. Éjszaka

Akkor most elárulom, nekem Radnóti Miklós az egyik kedvenc költőm, így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy a második videóklipjük az ő egyik versének feldolgozása.






4. Fóti dal

Ez egy kicsit mulatósabb, de nagyon illik hozzá ez a stílus.




5. Tiszta szívvel

Ha már József Attila, akkor ez sem maradhatott ki. Én már a verset is nagyon szerettem, de igazán akkor szerettem bele, amikor meghallottam a Kávészünet feldolgozást is. Egyébként ennek a dalnak van egy remixelt verziója, azt is meghallgathatjátok ITT.





6. Mikor az uccán átment a kedves

Ehhez a dalhoz személyes élményem is fűződik, ugyanis ha nagyon figyeltek a klip végén, akkor engem is észrevehettek, mert hogy ott voltam a Klubesten, amikor forgatták. Azóta is mindig énekelgetem a refrént.





7. Mama

Még egy klasszikus József Attilától.



8. Üllői úti fák





9. De jó lenne

Ettől a daltól mindig eltölt az életöröm és rögtön rám jön a késztetést, hogy optimistábban éljek.




10. Pocakos lány

Tizediknek egy olyan dalt hoztam, ami újfent bizonyítja, hogy a költészetet sem kell mindig véresen komolyan venni. Még az első olyan koncertjükön hallottam, amin ott voltam, és elképesztően sokat nevettem rajta.





Ha tetszettek a dalok, van még jó sok, ha felnéztek a Kávészünet Youtube csatornájára és/vagy Facebook oldalára.

9 megjegyzés:

  1. Nekem is Radnóti az egyik kedvenc költőm. :)) (A másik Arany János.)

    Olyan közérdekűek a hozzászólásaim. :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is Arany János az egyik másik. (Hú, ez de hülyén hangzott. :D) Elvileg ma még hozok is tőle egy verset. :)

      Törlés
    2. Értem a lényeget. :D De jó!
      Én is gondoltam rá, facebookon szerintem megosztom az egyik balladáját, azokat nagyon szerettem. :)) Te is?

      Törlés
    3. A balladákat is szeretem, de én őt nagyon: https://www.facebook.com/deszykonyv/posts/681339555240532?stream_ref=10

      Törlés
    4. Én miatta szerettem meg A walesi bárdokat. :))
      https://www.youtube.com/watch?v=VgVEOfbPfnY

      Mindjárt elolvasom. :)

      Törlés
    5. Amúgy pont az Enyhülésről jutott eszembe az Így szerettek ők 2, azt olvastad? :D Szerintem tetszene Neked... ha elfogadsz ajánlásokat és nem vagyok túl pofátlan. :P

      Törlés
    6. Jaj, A walesi bárdokat úgy szeretem! :)
      Már szemeztem a könyvvel, de még nem olvastam. Az ajánlóknak meg mindig örülök, még akkor is, ha így is kilométeres a listám. :D

      Törlés
    7. Nekem az a kedvenc versem tőle. :))

      Így szerettek ők 2: szerintem nagyon jó könyv. Mást vártam, azt hittem száraz lesz, de egyáltalán nem volt olyan. A szerzőket a párjukkal / párjaikkal együtt mutatja be és ettől lesz érdekes, plusz a választott idézetek mindegyike telitalálat, néhányuk sorsát megkönnyeztem. Egyeseken pedig ledöbbentem, mert még nem hallottam róla. :D Nagyon jó könyv, az egyik kedvencem lett, pedig nem vagyok oda az életrajzokért, szóval olvasom őket, de nem lesznek kedvenceim.
      Ezért gondoltam, hogy ha a versekben (halk megjegyzés: plusz a fanfices világban) is ennyire egyezik a véleményünk, akkor lehet hogy jó választás Neked is. :))
      Plusz úgy jutott eszembe a kötet ajánlása, hogy az egyik részben Arany János szerepel és emlékszem mit olvastam róla (nem spoilerezek :P).

      Törlés
  2. Óigen, az én szívembe is belelopták magukat anno a Csonka verssel. :) Szeretem még a Tiszta szívvelt is tőlük, de azért legalább annyira a kedvenceim közé tartozik Ágnes Vanilla is az Óh, szív! Nyugodj!-jal (http://www.eternus.hu/vers/215). ;)

    VálaszTörlés