Breaking News

Jay Kristoff: Vihartáncos


Jay Kristoff: Vihartáncos

A blogturnéról



Hosszú várakozás után a Könyvmolyképző Kiadó végre elhozza nektek az év egyik legnagyobb fekete bárányát.
A Stormdancer - Vihartáncos a regények közt is egy hibrid. Nem sorolható csupán  egy kategóriába. Legyen nő vagy férfi, tinédzser vagy felnőtt, a tősgyökeres fantasy rajongóknak ajánljuk. Ennek a fantasy sorozatnak az első része egy felejthetetlen hősnőt és egy lenyűgöző, disztopikus steampunk világot mutat be, feudális japán környezetbe ültetve.
Patrick Rothfuss, amerikai fantasy író fejezte ki a legjobban, amire mind gondoltunk:
"Mi ez? Azt mondod, írtál egy japán steampunk regényt, amiben vannak mitikus teremtmények, polgári engedetlenség és egy erős női főszereplő? Azt hiszem, miután kiejtetted a szádon azt, hogy 'japán steampunk'. mindenről lemaradtam. Ez volt az a két szó, amit már nagyon akartam hallani." - Patrick Rothfuss
A turné keretén belül 5 blog fog elkalauzolni titeket a Shima Birodalomba. Kétnaponta - ahogy azt már megszokhattátok - újabb blogger véleményét olvashatjátok Yukiko kalandjáról.
Még jobb hír? Betekintést nyerhettek a Vihartáncos világába, és a szerzőről is megtudhattok pár érdekességet.

Ami még ennél is jobb? A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából 3 példányt meg is nyerhettek a könyvből!

Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: A lótusz háborúja 1.
Oldalszám: 496
ISBN: 9789633735831
Fordító: Lánc Brigitta
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/jay-kristoff-vihartancos-a-lotusz-haboruja-1-konyv-6297?ap_id=Deszy
Ennek a fantasy-sorozatnak az első része egy felejthetetlen hősnőt és egy lenyűgöző, disztopikus steampunk világot mutat be, feudális japán környezetbe ültetve.
HALDOKLÓ FÖLD
A Shima Birodalom a környezeti összeomlás szélén táncol; a szigeten élő nemzet régebben gazdag hagyományokkal és mondákkal rendelkezett, mára azonban lakóit megtizedelték a Lótusz Céh ipari fejlesztései és a gépek imádata. Az ég vörös, mint a vér, földje haldoklik a szennyező mérgektől, a hatalmas szellemállatok pedig, melyek régebben a vadonjaiban kóboroltak, örökre eltűntek.
A LEHETETLEN FELKUTATÁSA
A Shima Birodalom udvari vadászai megbízást kapnak a sóguntól, hogy kapják el a mennydörgéstigrist – egy mondabeli félig sas, félig tigris teremtményt. De minden bolond tudja, hogy ezek a vadállatok már több mint egy évszázada kihaltak, mégis, ha üres kézzel térnek haza, a sógun halállal bünteti őket.
TITKOLT ADOTTSÁG
Yukiko a Róka klán gyermeke, aki olyan adottsággal rendelkezik, amiért -– ha kiderül -–, a Lótusz Céh kivégzi. A lány elkíséri apját a vadászatra, melynek során égi hajójuk lezuhan, és a fiatal lány Shima utolsó, fennmaradt vadonjában találja magát, ahol a társa csupán egy dühös, röpképtelenné tett mennydörgéstigris lesz. Bár a lány hallja a gondolatait, és megmentette az életét, csak abban lehet biztos, hogy az állat inkább látná holtan, minthogy segítsen neki.
Ám végül rettenthetetlen barátság szövődik köztük, és kihívják maguk ellen a birodalom hatalmasságainak haragját.

Véleményem

Kicsit félve álltam neki ennek a könyvnek, ugyanis én vagyok az az ember, aki nem igazán néz animéket és nem kapcsolódtam be ebbe a hatalmas japán kultúra körülötti lázba sem. Így jóformán csak a kíváncsiság hajtott, meg a körülöttem lévő bloggerek lelkesedése a könyv iránt. És milyen jó, hogy hajtott! Egyébként sem olvashattam volna ennél jobb időpontban, épp aktuális, ebben a félévben tantárgyam egy Távol-keleti menedzsment című tárgy, szóval nagy örömömre jó pár olyan kifejezéssel találkoztam, amit már ismertem. 

Ennek ellenére őszinte leszek: a könyv elején tényleg gondot okozott megjegyeznem ezt a sok japán nevet
meg kifejezést. Nem tehetek róla, egyszerűen ezekre az idegen hangzású szavakra nehezebben áll rá az agyam, ráadásul rengetegnek nem ismertem alapból sem a jelentését. A japán ruhadarabok, szokások, rangok (bár még ez egészen jól ment), és ehhez még hozzájött a klánok neve, a fegyverek neve, az istenek neve meg úgy alapjáraton mindennek és mindenkinek a neve. Akik nagy manga- és/vagy animerajongók, azoknak nyilván ez sem jelent persze gondot, de azért én küzdöttem a szavakkal egy ideig rendesen. Azért szerencsére az író és a fordító is tisztában voltak azzal, hogy ezt a könyvet olyan egyszerű földi halandók is olvassák, mint én, és amellett, hogy a könyv végén találunk egy jegyzéket a gyakori kifejezésekből, eleinte a szövegen belül is megmagyarázzák, hogy az először előforduló szó mit jelent. 

Számomra ez volt a könyvben a legnagyobb kihívás, de amint ezt megugrottam, egyszerűen imádtam a sztorit. Egy félelmetesen jól átgondolt és részletesen kidolgozott világban járunk. Ismerjük a fegyvereket, a helységeket, a szokásokat, megvannak a természetfeletti lényeink és isteneink és a köréjük épült legendavilág is, a japán gyökerekhez kapcsolódóan az ősök tisztelete. Hihetetlenül jól keveredik benne valami nagyon ősi és valami nagyon modern. Egyrészt ott van, amit már emlegettem, a japán múlt. Kapunk szamurájokat, sógunokat, az egész feudális rendszert, az ősi szellemek tiszteletét. Ez az egész japán "életérzés" átitatja a könyv minden lapját.
Másrészről megkapjuk a modern, steampunk elemeket repülő hajóval, mindenféle lótusz-hajtotta ketyerékkel és műszaki berendezésekkel. Emellett egy nagyon is mai téma is előkerül. Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a műszaki fejlesztésekkel? Mikor vesszük észre, hogy a környezetünk pusztításával saját magunkat öljük meg?
A kőolaj helyett itt a lótusz adja mindennek az alapját. Ez hajtja a gépeket, ez az üzemanyag és még a kábítószert is ebből állítják elő. Akinél a lótusz, annál a hatalom. Így pedig elérkeztünk a világ társadalmi felépítéséhez, a regény disztopikus részéhez. Adott nekünk egyszerre két önkényuralkodó is. Egyrészt maga a sógun, aki gyakorlatilag bármit megtehet, még egy tökéletesen lehetetlen küldetésre is elküldheti az embereit, az életükkel fenyegetve őket. Másrészt adott a másik nagyhatalom, a Lótusz Céh, akik a tényleges hatalmat birtokolják - hiszen náluk a lótusz kitermelésének tudása. Minden és mindenki ennek a rendszernek van alárendelve. Nem számít a szegénység, nem számít, hogy pusztul a környezet és szenvednek az emberek. 

Ebben a sok problémától sújtotta világban él főhősünk, Yukiko. Yukiko apja a sógun vadászmestere, és azt a küldetést kapja, hogy ejtsen csapádba a sógunnak egy több mint száz éve kipusztult lényt, a mennydörgéstigrist. Ez a mitikus lény számos legenda főszereplője lovasával, a Vihartáncossal. A sógun a fejébe vette, hogy ő maga is vihartáncos lesz, és saját mennydörgéstigrisének hátán nyeri majd meg a nagy harcot, amit már ősei is vívtak az ellenségeikkel szemben. 

Yukiko egy rendkívül szimpatikus, igazán erős főhősnő, nagyon megkedveltem. Rendelkezik egy különleges képességgel, amit ráadásul titkolnia kell mindenki elől, mert a Céh emberei kivégeztetnék, ha megtudnák. Yukiko bármilyen helyzetben feltalálja magát, ha kell, megvívja a saját csatáit, mindeközben nem válik érzelemmentessé, hanem mindvégig megőrzi a szívét is. Emellett végig szüksége van az eszére is, hiszen politikai játszmákban kell lavíroznia, és nem hazudtolja meg Róka származását sem. Mindeközben pedig egy percre sem válik idegesítően tökéletessé, megvannak a maga hibái és gyengeségei is. Olyan hősnő, akiről öröm volt olvasni.

A mellékszereplőkről nem ejtenék különösebben szót, spoilerezni sem akarok, és ezt sajnos nehezen tudnám elkerülni, ha ki akarnám emelni azokat, akiket szeretnék. Mindenesetre annyit mondok, hogy ha nem is G. R. R. Martinnal van dolgunk, itt bizony a fontosabb szereplők is simán meghalhatnak, szóval van tétje a dolognak, lehet végig izgulni. Ehhez kapcsolódóan pedig nyilván rengeteg akciójelenetre lehet számítani, küzdünk emberekkel, démonokkal...

Összességében nekem hihetetlenül kellemes meglepetés volt ez a könyv, sok helyen kicsit a Temeraire sorozatot juttatta eszembe (aki esetleg ezt nem ismeri, nyomokban még az Eragonra is hasonlított, bár ahhoz tényleg csak nyomokban), ez a klános dolog pedig még azoknak is ismerős lehet, akik szeretik On Sai-tól a Calderont. 

Egy akciódús, izgalmas fantasy, nagyon jól felépített és átgondolt világgal és néhány nagyon is aktuális gondolattal és kérdéssel. Eleinte nehézséget okozhat a japán kifejezések tömkelege, de ne hagyjátok, hogy ez elriasszon! Akik pedig alapjáraton szeretik az animéket, ezt imádni fogják!

NAGYON AJÁNLOM


A képre kattintva megrendelhetitek 20% kedvezménnyel:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/jay-kristoff-vihartancos-a-lotusz-haboruja-1-konyv-6297?ap_id=Deszy


Blogturné Extra - A klánok

A szöveg az író honlapjáról származik, én csak azt fordítottam le. 

A kígyó évében, a Tenma császárok sorának 979. évében négy klán szegült ellen a császárok türanniszának. A háború hosszú és véres volt, és számtalan szamuráj került Yomi alvilágának csarnokába. De cserébe véget ért a Tenma korszak korrupciója, helyette pedig beköszöntött az új kor csodálatos hajnala az első sógununk, a Tora klánból származó I. Kazumitsu uralkodása alatt.
A Tenma uralkodása alatt 24 klán létezett a Shima szigeteken. 
Kazumitsu dinasztiájának felemelkedése után két évszázaddal már csak az a négy klán maradt, akik annak idején fellázadtak az önkényuralom ellen. 

Tigris (Tora)

A Tora a legnagyobb Shima négy klánja közül. A test és elme mesteri művelői. A Tora fejlesztette ki az első harcművészeti formákat és nekik köszönhető a Busidó - a "Harcos útja". A Tora gyermekeket - legyenek lányok vagy fiúk - fiatal koruktól a harcra edzik, és a Tigris klán sokkal több harcost biztosított a dicső háborúban, amely kiterjesztette a birodalmat, mint bármelyik másik. Mindennél jobban tisztelik Hachimant, a Háború Istenét. 
A Tora klán legnagyobb háza a Kazimatsu dinasztia, akik immáron kétszáz éve uralják a Shima Birodalmat. A jelenlegi sógun, a húszéves Yoritomo egészen Kazumitsuig magáig tudja visszavezetni vérvonalát.
A Tora földek Shima déli részén fekszenek, Seidai szigetén. Fővárosuk, és magának a birodalomnak is a fővárosa Kigen, a Kezdetek Városa, ahonnan a birodalom minden útja indul.
A klán őrkamija, azaz védő szelleme, amiről a nevét is kapta, a nagy Tigris, amelyet a vadsággal, az éhséggel és a fizikai erővel kötnek össze. Klánként a Tora nagyon öntudatos, kegyetlen és gyakran hirtelen haragú. 

Sárkány (Ryu)

A Kazumitsu dinasztia felemelkedése előtt a Ryu tengeri fosztogatók klánja volt, akik büntetlenül rabolták ki az északi klánokat. Mint ahogy névadójuk, a Sárkányok is a tengerek mesterei voltak, szembenézve az elemek és viharok haragával. A Tenma bukása és a shimai civilizáció óta, a Ryu tagjai nagy felfedezőkként és kereskedőkként szereztek maguknak új nevet, égi-hajóikat a létező világ minden sarkába küldve. Rettenthetetlen harcosok. Susano-ó-hoz, a Viharok Istenéhez fohászkodnak. 
A Ryu klán vezetője Haruka daimjó, a gaijin harcok veteránja. Rossz kapcsolata a Kitsune klánnal, akikkel az északi területeket megosztják, köztudomású. 
Földjeik északkeleten fekszenek, Seidaim, Tou és Kogane szigetein. Fővárosuk Kawa kikötője, hatalmas kereskedelmi központ. 
A klán kami szelleme a rettenthetetlen Sárkány, egy hatalmas szörnyeteg, amelyet az elemi erővel és a véletlenszerű pusztítással kapcsolnak össze. Klánként is rettenthetetlenek, kíváncsiak és gyakran hoznak hirtelen döntéseket.   

Főnix (Fushicho)

A birodalom létrejötte óta a Fushicho klánt tartják a legkreatívabbnak mind közül. Shima legnagyobb költői, művészei és művésznői vérében a Főnix ereje csörgedezik, ők maguk is, ahogy teremtőjük, tovább élnek alkotásaikban, miután Enma-ó csarnokába távoztak. Ez nem jelenti, hogy haszontalanok lennének - néhányan a legnagyobb kardforgatók és harcművészek közül a Főnix véréből származtak-, de klánként mindig is úgy gondolták, hogy a forma is számít, nem csak a funkció. A Fushicho égi hajók mindig a leggyorsabbak és a legszebbek a shimai égen, és a Fushicho fegyverek a legdrágábbak mind közül. Amaterasuhoz, a Nap Istennőjéhez imádkoznak.
A Fushicho klánt két daimjó vezeti - Shin és Shou -, akik ikertestvérek és inkább a közös uralkodást választották, mint hogy kettészakítsák klánjukat egy esetleges testvérháborúban.
Földjeik nyugaton fekszenek, Yotaku szigetén. Fővárosuk a gyönyörű Danro, a sárgaréz és ezüst városa, tele üvegkertekkel, habár maguk a daimjók egy hatalmas égi hajóról kormányozzák klánjukat, amely magasan a város felett lebeg és mindenki csak Lebegő Palotaként emlegeti.
A klán kami szelleme a halhatatlan Főnix, amely a megvilágosodáshoz, az újjászületéshez és a kreativitáshoz kapcsolódik. Klánként a Fushicho energikus, tele lélekkel és látomásokkal - habár néhányan úgy tartják, a zsenialitást és az őrültséget csak egy nagyon halvány határvonal választja el. 

Róka (Kitsune)

A Kitsune klánt a ravaszság tette híressé, hiszen legalább annyira támaszkodnak az agyafúrtságra és álnokságra, mint amennyire a tényleges fizikai erőre. A négy klánból a Rókákat a legkönnyebb alábecsülni, hiszen a követőik könnyen tűnhetnek átlagosnak. De a Kitsune klán ennek ellenére csalással és kitartással mindig eléri, hogy jó szerencséjük legyen. Tsukiyomihoz, a Hold Istenéhez fohászkodnak.
A Kitsune klánt Isamu daimjó vezeti, Okimoto közvetlen leszármazottja, aki korának legnagyobb katonai vezetője volt.
Földjeik Shima legészakibb szegletében fekszenek, övék az ország utolsó megmaradt vadonja is - az Iishi hegyek, ahol az onik is élnek.
Kami szellemük a ravasz Kitsune, a kilenc-farkú Róka, aki szerencsét hoz azoknak, akik a jelét viselik. A mondás úgy tartja, hogy Kitsune gondoskodik az övéiről, azaz szerencsét hoz nekik a bajban. A klán tagjainak vág az esze és olyan szívósak, mint maguk a hegyek.


Térkép, hogy rögtön meg is tudjátok nézni a földeket:

Nagyobb méretért katt a képre!


Nyereményjáték

Minden blogon találtok 1-1 kérdést, három lehetséges jó válassszal, ami a könyv témájához vagy a szerzőhöz kapcsolódik. A helyes válaszokat a turné bejegyzésiben találjátok meg, de nem feltétlenül ugyan azon a blogon, ahol a kérdést feltették, tehát figyelmesen kövessétek végig az állomásokat!

Szabályok:
- Töltsétek ki helyesen az alábbi rafflecoptert! (MINDEN feladat kötelező!)
- Csak Magyarországi levelező címmel rendelkezők játszanak!

A mai kérdés:

3. Hány Klán maradt fenn?
a.) 8
b.) 3
c.) 4


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

04/07 - Kelly & Lupi olvas
04/09 - Nem harap a...
04/11 - Deszy könyvajánlója
04/13 - Függővég
04/15 - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések