Breaking News

Salla Simukka: Vérvörös


Salla Simukka: Vérvörös

A blogturnéról



Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki megtanult félni.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy író, aki megírta, hogy mitől és miért félt a lány.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Blogturné Klub, aki elmeséli, ki ez a lány, ki ez az írónő és milyen remek élményt nyújtott a lány története az Olvasói számára.

Tarts velünk Te is e remek, modern Hófehérke mese turnéja során, és ismerd meg Salla Simukka: Vérvörös című könyvét, mely április 10-én az Athenaeum Kiadó jóvoltából már a magyar könyvesboltok polcaira is felkerül.
Olvasd el a véleményeket, ismerd meg az írónőt és a szereplőket, hallgasd meg a könyvben felhangzó zenéket és játssz velünk egy csodákkal és rímekkel teli játékon a Mesék Birodalmában, ahol a JÓ elnyerheti méltó jutalmát: a Vérvörös regény egy példányát!


Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 240
ISBN: 9789632932781
Fordító: Panka Zsóka

A 40 országot letaroló finn sikersorozat a Hófehér-trilógia elő része.
A 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jeges Medve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig... Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat.

Véleményem:

Úgy tűnik, mostanában nagy töménységben futok bele a bűnözős-krimis könyvekbe, ez is egy ilyen. Az ember már sokféle Hófehérke feldolgozást olvasott már, de ez tényleg egy nagyon rendhagyó. Nincs ebben nyálas romantikázás, viszont nem véletlenül ez a cím, ugyanis a vér folyik rendesen.

Hogy egészen pontosak legyünk, egy klasszikus drogdíleres maffiózótörténetről beszélünk. Rögtön a nyitójelenetben meggyilkolnak egy nőt, ezután pedig kiderül, hogy főszereplőnk, Lumikki iskolatársai véres pénzt találtak az udvaron. Épp a legnagyobb buli vége felé jártak, úgyhogy nem is igazán tudták, mit csinálnak, amikor az iskolai fotólaborban próbáltak szó szerint tisztára mosni a pénzt. Lumikki rájön, hogy valami furcsa történik körülötte, és szépen belekeveredik az egészbe, olyannyira, hogy ő maga is célponttá válik. De a mi Hófehérkénk - mert ezt jelenti a Lumikki finnül - közel sem egy ártatlan virágszál, akit félteni kellene.

Ez volt az egyik dolog, ami nagyon tetszett. Lumikki kifejezetten talpraesett, egyedül él, harci edzésre jár,
tökéletes terve van még arra is, hogy hogyan vegyüljön el úgy a suliban, hogy ne kerüljön bele a főáramba sem. Kifejezetten érdekes gondolatai voltak, bár nagyon sokszor nem lehettünk benne biztosak, hogy ez pontosan miből is fakad. Kapunk villanásokat a múltjából, de egészen a végéig nem tudjuk meg, hogy mi is történt vele pontosan.

Ami a mellékszereplőket illeti, ők inkább idegesítettek, bár a három pénztaláló fiatal közül a két fiút nem is ismerjük meg igazán.

És ha már fiúk. Nem, ez nem egy szerelmetes történet. Hiába a Hófehérke alap, egészen máshogy nyúl hozzá a szerző. Egy nagyon halvány szerelmi szálunk van, az is a múltból, és egy romantikus jelenetet sem tudnék mondani.

Ez a regény olyan, mint amit már írtam is. Maffiózós, nyomozós. Ki kell deríteni, honnan származik a pénz és pontosan mi köze van hozzá Elisa apjának. És amikor erre Lumikkinek gyakorlatilag egyedül kell rájönnie, akkor biztosak lehetünk benne, hogy lesz egy-két izgalmas helyzet. És annyit mondok, hogy az üvegkoporsós jelenet modernizálása valami elképesztően jól sikerült. Tényleg csak nyomokban lehet fellelni a Hófehérke mesét, de ahol felbukkan, ott nagy eséllyel valami váratlant kapunk. Történeti szinten tényleg csak egy-egy utalás van, viszont a fejezetek elején kapunk egy mesés "Hol volt, hol nem volt" felvezetést. De még ez sem habos-babos. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki megtanult félni...

Szóval aki egy tipikus mesefeldolgozásra számít, az csalódni fog. De sok benne az eredeti ötlet, még azoknak is simán ajánlanám, akik egyébként utálják a Hófehérke mesét. Egyáltalán nem nyálas, a maffiózós szál viszont erős. A finn nevek miatt eleinte nekem mondjuk koncentrálnom kellett, hogy ki kicsoda, de ez sem volt zavaró, egy-két dolgon pedig nagyon jót mosolyogtam. (Sokat szaunáztak. :D) Amit talán kicsit hibájának rónék fel az az, hogy nagyon sokat ugrálunk a nézőpontok között, sokszor még múlt is jelen is összekeveredik, ezért pedig néha nem tudtam, hogy épp hol vagyunk, kellett egy kis idő, mire rájöttem. De ezt sem nevezném nagyon zavarónak. Illetve valahogy egyik szereplő sem nőtt igazán a szívemhez, egy olyan karakter sem volt, akit nagyon megszerethettem. Ezt sajnálom. Csak Lumikkit ismerjük meg mélyebben, a többi szereplő pedig, akiket megismerünk, vagy maffiózó vagy abszolút nem szimpatikus.

A végén kicsit meglepődtem, van egy szál, ami nagyon birizgálja a fantáziám, de egyelőre nem igazán kaptuk meg a válaszokat ezzel kapcsolatban. Szóval emiatt feltétlenül kíváncsi vagyok a folytatásra, mert úgy érzem, ez a bizonyos rejtélyes szereplő lesz az, akit meg fogok még szeretni a jövőben.

AJÁNLOM


Nyereményjáték

Salla Simukka könyve, illetve annak témája sajnos nagyon is reális témát dolgoz fel, bár sok momentumában magán viseli a klasszikus tündérmese vonalait.

Nem véletlenül, hiszen az írónő nagyon szereti a meséket. Ahogy mi is.

Így aztán arra gondoltunk, Jegesmedve példáját követve nyereményjátékunk központi témája ezúttal a MESE, a mesék lesz.
Mit is jelent ez?
A blogturné minden állomásán találsz egy rövid kis versikét, mely egy-egy gyermekmese tartalmára, szereplőjére utal. Találd ki, melyik állomás melyik mesét rejti, írd be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába a mese címét és máris esélyes lehetsz megnyerni a könyv egy példányát!

Rajta hát, Meseországra fel!

Piros cipőjén megcsillant a fény,
ahogy boldogan szaladt az erdő mélyén.
Piros köpenye lobogott utána,
sietett, hisz várta már a nagymamája!

Kosarában kalács, alma és borocska,
Meggyógyul tőle hamar majd mamóka!
Ám az útját valaki csakhamar elállta:
Ordas-Farkas fente a fogát a kislányra.

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

04.07. Roni Olvas
04.08. Deszy Könyvesblog
04.09. Dreamworld
04.10. Nem harap a..
04.11. Zakkant Olvas
04.12. Media Addict
04.13. Bibliotheca Fummie
04. 14. Kelly & Lupi Olvas

Nincsenek megjegyzések