Breaking News

Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út


Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út



A blogturnéról



A Könyvmolyképző Kiadó a Könyvfesztiválra elhozza nektek az egyik legnépszerűbb disztópia, a Homokvidék (Dust Lands) sorozat izgalmasan hangzó első részét,   Vérvörös út  (Blood Red Road) címmel.
Kísérjétek figyelemmel a blogturnénk állomásait, melyeken a szokásoknak megfelelően extra információkat kaphattok a történetről, és a játék végén a kiadó jóvoltából három példány talál gazdára. 


Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Homokvidék sorozat 1.
Oldalszám: 424
ISBN: 9789633735930
Fordító: Dobó Zsuzsanna

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/moira-young-vervoros-ut-6331?ap_id=DeszyHogy megmeneküljön, küzdenie kell.
Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.
Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas.
Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.


Véleményem

Nagyon örültem ennek a könyvnek. Régóta kíváncsi voltam rá, de annyi disztópiát olvastam már az utóbbi időben, hogy meghatározó volt számomra, hogy ez hangulatra milyen lesz. Szerencsére nálam betalált, nem abban az értelemben volt nyomasztó, ahogy sok másik ilyen könyv.

Az első sorokat muszáj bemásolnom, mert én a magam részéről már ott elvesztem:

Mert minden előre el van rendelve. Minden megmásíthatatlan.
Mindenki élete, aki valaha született.
Mindenkié, aki még csak várja, hogy megszülessen.
Mindent elrendeztek a csillagokban, amikor a világ létrejött. A születésed és a halálod
idejét. Még azt is, hogy milyen ember leszel, jó vagy rossz.
Ha tudsz olvasni a csillagokban, képes vagy elolvasni az emberek életének a történetét. A
saját életed történetét is. Mi volt, mi van és mi lesz.

Ez hangulat kellett nekem, ebből éreztem, hogy nem egy olyan disztópiáról lesz szó, amelyben kapunk egy valamiképpen korlátozó társadalmat. Helyette van nekünk egy posztapokaliptikus világ, és egy kis család, akik mindentől távol élik az életüket. Az apa kicsit bolond, állandóan a csillagokat lesi és mindenféle szertartástól várja az esőt. Aztán ott a főhősünk, Saba, meg az ikertestvére, aki mindennél fontosabb számára: Lugh. Van még egy húguk is, akit Saba képtelen igazán megszeretni, mert úgy érzi, miatta veszítették el az édesanyjukat, és emiatt lett ilyen bolondos az apjuk is. Tehát érezhetően nem egy ideális családi fészekbe pottyanunk.

A történet azonban ott indul be igazán, amikor megjelennek lovasok, és magukkal viszik Lugh-t az arcára tetovált jel miatt. Saba apját is megölik, így a lány ott marad egyedül a húgával, akit leginkább csak tehernek érez. Viszont Sabát igazi kemény fából faragták, és elhatározza, hogy visszahozza Lugh-t, bármibe kerül is. Elindul hát ebben a furcsa, kiüresedett világban, hogy felkutassa ikertestvérét. Közben afféle gladiátor lesz, belekeveredik egy lázadásba és arra is rá kell jönnie, hogy Lugh visszaszerzése egyáltalán nem lesz egyszerű, hiszen a helyi "kiskirály" akarja áldozatul.

Többet nem akarok elárulni, mindenesetre annyi már szerintem ebből is látszik, hogy egy nagyon izgalmas történetről van szó és rengeteg akciójelenetre lehet számítani. Lugh elrablásával kapcsolatosan kapunk egy adag rejtélyt is. Szóval a történet nekem ebből a szempontból nagyon tetszett, egy apróság volt a világban, ami nekem annyira nem jött be: óriás férgek. Igazából nem teljesen értettem, hogy ez hogy fért meg itt, olyan hirtelen jöttek és magyarázat nélkül, hogy tényleg furcsállottam a dolgot.

Ami viszont a szereplőket illeti, imádtam őket. Saba egy igazi kemény hősnő, és bár néha kicsit sok volt nekem az érzelmi korlátoltságából, ennek ellenére is élveztem róla olvasni és vele átélni az eseményeket. Nagyon tetszett, ahogy a történet során alakult a kapcsolata a húgával, Emmivel. És van egy szerelmi szálunk is, én meg már csak romantikus maradok, ez is nagyon bejött. Jacket kifejezetten megkedveltem, ezzel a vicces mégis határozott énjével, érezhetően fontos titkokat rejteget, rettentően kíváncsi vagyok rá, hogy miket. Kettejük kapcsolatában volt egy nagyon aranyos elem, a "ki hányszor mentett meg kit" dolog, mindig jót mosolyogtam, amikor ez a kérdés előkerült. Saba mellett kellett egy ilyen könnyedebb életfelfogású ember, jól kiegészítették egymást, és Jack talán az egyetlen, aki enyhíteni tudja Saba keménységét.

És van még nekünk egy DeMalo nevű szereplőnk, aki tényleg csak egy-két jelenetben tűnik fel, de amikor igen... Annyira érezni, hogy ő még fontos lesz, de egyszerűen nem tudni, hogy miért. Ha rejtélyekről van szó, akkor ő a legnagyobb. Elképzelésem sincs, mi lesz majd a szerepe, de nagyon foglalkoztak, nagyon várom, hogy megtudjuk.

Összességében nagyon tetszett a könyv, akciójelenetekből és izgalmas részekből nem volt hiány. Szeretem az olyan sztorikat, amelyekben a főszereplőnk egy határozott céllal elindul, és utána hosszú utat bejárva érkezik el a végső céljához. Szinte Sabával együtt haladhattam végig ezen az úton, valószínűleg ez az, amiért annyira szeretem ezek a road történeteket. Tetszettek a rejtélyek, még mindig foglalkoztatnak a kérdőjelek, már csak ezért is tovább olvasnék, de még inkább a szereplők miatt, akik nagyon a szívemhez nőttek. Lugh ebben a részben nem sokat szerepelt, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha már ő is ott lesz az egyenletben, nem csak az egyenlőségjel másik oldalán, célként. Ja, és elfelejtettem megemlíteni, de imádtam Saba Nero nevű varját, komolyan megállja a helyét önálló mellékszereplőként.

NAGYON AJÁNLOM


A képre kattintva megrendelhetitek 20% kedvezménnyel:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/moira-young-vervoros-ut-6331?ap_id=Deszy



Blogturné extra - A szerzőről

Moira Young kanadai születésű írónő, de jelenleg az Egyesült Királyságban él férjével. Történelemből szerzett diplomát, ezután azonban úgy érezte, hogy váltásra van szüksége. Beiratkozott egy színésziskolába. Élete során volt már rövid ideig színésznő, táncos és még operaénekesnő is! Ezután egy ideig még énektanárként dolgozott, de állítása szerint a nagy szerelme mindig a könyvek világa volt és az írás.
Ténylegesen írni azonban csak 2003-ban kezdett, és ez bizony egy balesetnek köszönhető. Moira leesett egy buszról, és olyan szerencsétlenül ért földet, hogy mindkét csuklóját eltörte és a fejét is beütötte. Ekkor átélte a nagy megvilágosodást, és elgondolkozott, hogy mit szeretne kezdeni az életével. Egy teljes nyara volt ezen gondolkozni, amikor a törött csuklói miatt nem tudott, csak feküdni. Mikor leszedték a gipszet, Moira felkapott egy tollat és írni kezdett. Elment egy íróiskolába és innentől egyenes út vezetett első könyvéhez.
És nagyon úgy tűnik, hogy jó, hogy végül ezt választotta. Első könyve, a Vérvörös út elnyerte a Costa Children's Book Awardot és a Cybils Awardot a fantasy és science fiction kategóriában.
Moira állítása szerint sokkal jobban szereti a párbeszédeket, a karaktereket, nem szereti a hosszú leírásokat, úgy gondolja, ezeket az olvasók maguk is fel tudják fedezni, ha minden más stimmel. Nem kell mindent a szájukba rágni.
Moira nagy rajongója a western történeteknek, ez volt az egyik ihletője a Vérvörös útnak. És hogy miért young adult történeteket ír? Azt mondja, azok a könyvek, amelyek számára meghatározóak voltak az életében, mind gyerekkönyvek vagy legalábbis ifjúsági regények voltak. Ráadásul ez egy olyan érdekes korszak egy ember életében, amelyben érdekes elmerülni.

Olvasóival rendszeresen tartja a kapcsolatot, érdemes ellátogatni a Twitter oldalára.

Nyereményjáték

Itt a remek alkalom, hogy megnyerhessétek ezt az izgalmakban bővelkedő történetet, melyben jelentős szerepet kapnak a varjak. Nincs más dolgod, mint a posztokban szereplő varjak számát összeadd, és az alábbi rafflecopter doboz első sorába beírd. Figyelem!  A turné mind a 8 állomásán lesznek varjak, tehát a játék nyolcadik,  befejező állomása után érdemes kitölteni az első kérdést. A facebook oldalakat viszont azonnal lájkolni lehet!!  3 példány kerül kisorsolásra, melyeket kizárólag magyarországi címre tudunk postázni!  Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai

04/06 Dreamworld



04/12 Deszy könyvajánlója

04/14 Fantazmo



Nincsenek megjegyzések