Breaking News

Ben Brooks: Lolito


Ben Brooks: Lolito

A blogturnéról



A Lolito egy 15 éves fiú szerelmi története. Végtelenül vicces, tabukat döntögető és helyenként kifejezetten felháborító regény a Z generáció kamaszainak legédesebb fantáziájáról.
Mi történik akkor, ha egy idősebb nő, egy tizenöt éves fiúra veti ki a hálóját? Ezt nevezhetjük pedofíliának? Mit tehet a család? Hogy reagál a fiú, és miként az asszony?
A 22 éves szerző, Ben Brooks könyve tényleg tabukat döntöget – mi pedig egy három állomásos blogturné keretein belül megmondjuk hogyan.

Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 272
ISBN: 9786155442568
Fordító: Török Krisztina
Sorozat: -
Függővég: nincs

„Meztelenül fekszem az ágyban, sört iszom, és szállodai honlapokat böngészek. Mind tök egyforma. Mind tisztának látszik, mind csupa márvány, és mind homokszínű. A Marble Arch közelében foglalok. Kétszázhét font egy éjszaka. Az kétszázhét sör. Az négy olcsó kurva.
Macy online.
– Foglaltam szállodát, a Marble Arch közelében.
– Szuperül hangzik, szivi. Alig várom, hogy találkozzunk.
– Ja, hát én is.
– Enyhén ideges vagyok.
– Ne legyél.
De legyél. Csak egy gyerek vagyok. Pedofilnak érzed majd magad, és kiszaladsz a világból.”

Amikor Etgar megtudja, hogy első szerelme megcsalja őt, nagy bánatában az interneten lel vigaszra Macy, az unatkozó háziasszony személyében, aki nem mellesleg egy igazi milf. Kettejük kapcsolata eleinte kizárólag virtuális alapokon nyugszik, de aztán kitalálják, hogy találkoznak. Egy hotelszobában.
Ez az esemény pedig fenekestül fordítja fel az életüket. Meg még néhány emberét a környezetükben.

A Lolito egy 15 éves fiú szerelmi története. Végtelenül vicces, tabukat döntögető és helyenként kifejezetten felháborító regény a Z generáció kamaszainak legédesebb fantáziájáról.

Véleményem

Nem igazán tudtam, mire számítsak ettől a könyvtől. Tudtam, hogy provokatív lesz, ebben teljesen biztos voltam. Hiszen elég csak ránézni a borítóra és elolvasni a fülszöveget, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez a könyv tabudöntögető, és olyan témákkal fog foglalkozni, amelyekkel a legtöbben nem nyernek. Viszont ezen felül tényleg nem tudtam, mire számítsak, és igen, nem voltam meggyőződve róla 100%-ig, hogy tetszeni fog. De pontosan az előbb említett dolgok miatt rettenetesen kíváncsi voltam.

És igazából nem csalódtam. Megkaptam mindent, amit vártam tőle. Ez a könyv elképesztően szókimondó. Nem retten vissza, amikor szexről kell beszélni, amikor megcsalásról, szerelmi csalódásról, depresszióról és menekülőút kereséséről van szó. És ez nem csak a történetben, de az egész stílusban megjelenik. Rég olvastam ennyire bátran nyers és éles nyelvezetű könyvet. Ben Brooks nem fél attól, hogy nevén nevezze a dolgokat, nem próbál megszépíteni valamit, ha nem az. Olyannak mutatja a dolgokat, amilyenek. Ha épp undorítóak vagy kétségbeejtőek, vagy furcsák és érthetetlenek, akkor olyanok is lesznek.

De akkor beszéljünk egy kicsit a történetről is! Etgar 15 éves és mondhatjuk, hogy mai viszonylatban egy teljesen átlagos tizenéves, bár ahogy a szemszögét megismerjük a regényben, elég hamar rájövünk, hogy igen egyedi módon látja a világot. Mindenesetre a történet elején Etgarnak barátnője van, barátai, ahogy azt minden tizenévestől várja az ember. Lehet, hogy némileg különc, de a barátai is azok, és egyébként is: mikor legyen különc az ember, mikor keresse a helyét a világban, ha nem tinédzser korában? Aztán váratlanul kiderül, hogy a barátnője durván megcsalta egy buliban, és innentől kezdve Etgar igazi örvénybe kerül. Képtelen kiverni a fejéből a képeket, ahogyan a barátnője ki tudja, miket csinált azzal az izompacsirtával a buliban, és ez érzelmileg teljesen leszívja. Képtelen kiverni a fejéből, és mivel a szülei sincsenek otthon, egyedül próbál dűlőre jutni az érzéseivel az üres házban. Jobb híján az interneten, egy felnőtteknek készült chatszobában keres vigaszt, és hamar meg is találja Macy személyében. Levelezni kezdenek, és mivel Etgar azt hazudja, hogy idősebb, mint amennyi, nem kevés szexualitás is kerül a dologba. Aztán Macy, az életében csalódott középkorú anyuka találkozót javasol. Etgar pedig belemegy.

Ó, igen, van itt mindenféle tabutéma dögivel, bár talán a regény szempontjából a legfontosabb a pedofília. Mi számít annak, mi nem? Megérdemelné-e Macy a büntetést, amikor Etgar tökéletesen tudatában volt 15 évesen, hogy mit csinált? És mennyiben volt ennek a kapcsolatnak csupán Etgar zavartsága és szerelmi csalódása az oka, és mennyiben volt racionális döntés? Macy kihasználta a fiú gyengeségét?

Nagyon érdekes kérdéseket vet fel a könyv, de igazából nem akar rájuk válaszolni. Ránk bízza, hogy mit gondoljunk. Bemutat egy történetet, de az ítéletet már ránk bízza.

Az mindenesetre biztos, hogy senkit nem fog hidegen hagyni ez a sztori. Nem vagyok ítélkező alkat és naiv sem, szerintem mindenkinek van egy képe arról, hogy a mai tizenévesek hogyan élnek. Mindenesetre szinte biztos vagyok benne, hogy mindenkinek meglepetést fog okozni a könyv, és lesz legalább néhány olyan jelenet, amin csodálkozva vonja fel a szemöldökét. Ha másért nem, a nyers és kegyetlenül őszinte megfogalmazás miatt és a kifejezetten vérlázító gondolatok és emlékek miatt, amelyek Etgar fejében lejátszódnak.

Ez egy rettenetesen érdekes könyv, de abban biztos vagyok, hogy nem való mindenkinek. Úgyhogy én azt javaslom, gondoljátok át vásárlás előtt, hogy nyitottak vagytok-e egy kis tabudöntögetésre. Ha igen, akkor hajrá! Nekem tetszett a könyv, az biztos, hogy nagyon érdekes olvasási élmény, alig néhány óra alatt elolvastam. Nem mondom, hogy rohanni fogok újra meg újra elővenni, de mindenképp megérte.

AJÁNLOM


Blogturné extra - A szerzőről

Ben Brooks 1992-ben született Gloucestershire-ben, azaz alig 22 éves. Fiatal kora ellenére már öt regénye jelent meg, sorrendben: Grow Up, Fences, An Island of Fifty, The Kasahara School of Nihilism, Upward Coast and Sadie és a legutóbbi, a Lolito. 

Könyveiben elképesztő őszinteséggel és nyíltsággal ír a tizenévesek életéről és világáról, nem félve az olyan témáktól, mint amilyen a droghasználat, az ivás és a szex. Pont ebből fakadóan történetei általában vegyes fogadtatásban részesülnek a kritikus körében: vagy egekbe magasztalják vagy a sárba tiporják őket.

Ha kedvetek van, kövessétek Twitteren.

Nyereményjáték

Az Agave Kiadó jóvoltából két példányt nyerhettek meg a Lolito c. könyvből. Azon túl, hogy lájkold a kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát, meg kell fejtened az egyes állomásokon elrejtett feladványokat is.

A Lolito írója, Ben Brooks még csak 22 éves, amikor pedig első könyve megjelent, alig fejezte be a középiskolát. A feladványokban olyan írók neveit kell kitalálnotok, akik Benhez hasonlóan 20 éves koruk előtt publikálták a nagyérdemű előtt első könyvüket.

A mai feladvány:

15 éves volt, amikor írni kezdte sárkányokról és lovasaikról szóló trilógiáját, amely az évek során négy részessé nőtte ki magát. 19 évesen jelent meg debütáló regénye, amelyből nem sokkal később filmet is forgattak - részben Magyarországon - Ed Speelers és Jeremy Irons főszereplésével.

a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai

máj. 13: Könyvszeretet
máj. 15: Deszy könyvajánlója
máj. 17: Media-Addict.hu
 

Nincsenek megjegyzések