Breaking News

Meg Rosoff: Just in Case - Sorsbújócska


Meg Rosoff: Just in Case - Sorsbújócska



A Majd újra lesz nyár című regényével Meg Rosoff bebizonyította, hogy ért a kamaszok nyelvén, és mély emberismerettel és remek humorral képes ábrázolni a kamaszkori szorongást.

Az írónő új könyvében, a Just in Case-ben egy fiatal fiú, Justin nehéz útját ismerhetjük meg. A srác a fejébe vette, hogy a Sors végez vele, ám ő megpróbálja kijátszani azt. Kövessétek velünk végig Justin útját az öt állomásos blogturné keretein belül, a legügyesebb pedig meg is nyerheti a regény egy példányát.
Kiadó: Európa
Oldalszám: 300
ISBN: 9789630797085
Fordító: Pék Zoltán
Sorozat: -
Függővég: -
„Hogyhogy ez még sosem jutott eszébe? Belezuhanhat egy szerelőaknába, összeeshet szívrohamban. Autóbalesetben eltörhet a gerince. Elkaphatja a madárinfluenzát. Rádőlhet egy fa. Jöhet üstökös. Gyilkos méh. Ellenséges hadsereg. Árvíz. Sorozatgyilkos. Eltemetett nukleáris hulladék. Etnikai tisztogatás. Idegen lények inváziója.”
És ez csak néhány módja annak, hogyan sújthat le ránk a Sors. Rémes. Hogyan tudjuk kicselezni? Mondjuk úgy, hogy egyszerre mindig minden eshetőségre gondolunk, és akkor nem marad fogása rajtunk, és békén hagy? Ki tudja… de a biztonság kedvéért csak meg kell próbálni! Valahogy így okoskodik Justin, akit korábban Davidnek hívtak, miután a fejébe veszi, hogy a Sors a fejébe vette, hogy végez vele. Első körben nevet és stílust változtat, aztán örökbe fogad egy képzeletbeli kutyát, akivel aztán nekivág, hogy elmeneküljön Sorsa elől…
Meg Rosoff – akinek korábban a Majd újra lesz nyár című regénye lett világsiker – mély emberismerettel és szentimentalizmustól mentes humorral ábrázolja a kamaszkori szorongást; a szerző kegyetlen őszintesége felejthetetlenné teszi Justin Case alakját, akit a kritikák gyakran Salinger Zabhegyező-jének hőséhez hasonlítanak. A regény számos díjat elnyert, köztük a rangos német Jugendliteraturpreist.

Véleményem

Mielőtt bármit is mondanék arról, hogy hogy tetszett a könyv, muszáj - de tényleg muszáj - szót ejtenem a címéről, mert abba szó szerintem szerelmes vagyok. Nagyon tetszik a magyar cím is, a Sorsbújócska szerintem jó választás volt, illik a történethez, és mivel az eredeti cím lefordíthatatlan, tényleg kreatív megoldás. Viszont rettentően örülök, hogy az eredeti cím is ráfért a borítóra, mert ez a szójáték verhetetlenül jó! A "just in case" kifejezés magyarul nagyjából annyit tesz: a biztonság kedvéért, arra az esetre, ha... Mindjárt belemászok kicsit a történetbe és akkor rájöttök, hogy miért remek választás, de ebben még ugye nincs szóvicc. Hogy hol jön a csavar? A könyv főhősének igazi neve David. Ám egy napon - a sors elől rejtőzve akarván -, új nevet választ magának: Justin. A vezetékneve pedig - mit ad Isten? - Case. Azaz a sorssal bújócskát játszó fiú neve Justin Case. Zseniális! 

És akkor másszunk bele a történetbe, ha már ígértem! David egy napon tanúja lesz, hogy mit sem sejtő kisöccse majdnem kizuhan az ablakon, amikor repülni szeretne. Ez pedig mindent megváltoztat a fiúban. Elgondolkozik ugyanis, mi történt volna, ha nem cselekszik időben? Persze, Charlie-nak baja esett volna, de az ő élete is romokban hevert volna. És ekkor rádöbben, mennyiféleképpen érhet véget egy élet. Ahogy a fülszöveg is írja: „Hogyhogy ez még sosem jutott eszébe? Belezuhanhat egy szerelőaknába, összeeshet szívrohamban. Autóbalesetben eltörhet a gerince. Elkaphatja a madárinfluenzát. Rádőlhet egy fa. Jöhet üstökös. Gyilkos méh. Ellenséges hadsereg. Árvíz. Sorozatgyilkos. Eltemetett nukleáris hulladék. Etnikai tisztogatás. Idegen lények inváziója.” David pedig úgy érzi, őt a sors üldözőbe vette. Szinte fizikai értelemben érzi, meg van győződve róla, hogy a sors a nyakába liheg és feltett szándéka, hogy tönkretegye az életét. Váratlanul történik majd, és David nem akarok gyanútlan áldozat lenni. Nem akarja megvárni, hogy a sors sikerrel járjon, hanem mindent megtesz annak érdekében, hogy megelőzze a bajt. Minden megtesz. Just in Case. A biztonság kedvéért. 

Első lépésként például nevet változtat. Hiszen ha más a neve, a listája alapján kutakodó sors rá sem találhat, nem igaz? Aztán az is jó megoldásnak tűnhet, ha teljesen megváltoztatja a külsejét is. Hiszen ha a saját osztálytársai sem ismernek rá, hogyan találhatná meg a sors? Működhet az is, ha elköltözik otthonról. Justin menekül a sors elől, de a sors valahogy mindig a nyomára bukkan, a fiú pedig újabb és újabb menekülőutakat keres. 

Ezen úton akad rá új ismerősökre, mint amilyen a kissé különc Agnes, aki segít neki a stílusváltásban. Aztán ott van Peter és Dorothea, akiknek nem okoz problémát, hogy Justin képzeletbeli kutyát sétáltat. 

Azt hiszem, az már ennyiből is látszik, hogy Justin egyáltalán nem hétköznapi srác. Valami egészen furcsa módon látja a világot, és különösen érdekes azokat a beszélgetéseket hallgatni, amikor Peter elemezni kezdi Justin gondolatait, tudományos és filozófiai alapon. Mikortól létezik valami? Ha ketten látják, akkor már valóság? És egyáltalán mi az a valóság? A gondolatoknak teremtő ereje van, de vajon meddig terjed ez az erő? Ezek a kis elgondolkoztató apróságok nagyon tetszettek végig. Szeretem, ha egy könyv kicsit beindít és járni kezd tőle az agyam az élet dolgairól, olyan nagy kérdésekről, amikre sose kapok választ.

Rettenetesen érdekes kérdések ezek, és bevallom, én a könyv olvasása közben nagyon sokszor nem tudtam dűlőre jutni a főhőssel, de még a mellékszereplőkkel sem. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a srác dilis vagy egy zseni, aki valami olyasmit vett észre az életben, amit senki más. És ahogy a mellékszereplők állnak a dologhoz, szintén hasonló érzéseket váltott ki belőlem. Viszont a mellékszereplők közül szeretnék kiemelni kettőt. Először is Charlie-t, aki még beszélni is alig tud, de a gondolatai! Nagyon tetszett, ahogy párhuzamba állította az írónő Charlie tényleges gondolatait és azt, amit Justin gondolt Charlie-ról. Csak hogy egy példát hozzak! Charlie a játékait bedobálja egy hengerbe, amik aztán eltűnnek benne. Justin kiszedegeti neki belőle, és magában megjegyzi, hogy milyen kis értetlenek a gyerekek, hogy nem értik, hogy leesnek a tárgyak, és akkor már nem tud velük játszani. Közben pedig megtudjuk, hogy Charlie pont azért dobálja a játékait, mert felfedezi, hogy a tárgyak zuhannak. Az ilyen kis apróságokat imádtam benne. 
A másik mellékszereplő, akit kiemelnék, maga a sors. Igen, az írónő magát a sorsot is behozza szereplőnek, méghozzá nézőpontkarakternek. Időről időre kapunk egy rövid kis bepillantást a sors gondolataiba, reakciójába Justin tetteire. Érdekes gondolatok ezek: a sors jó vagy rossz? Élvezi vajon, hogy játszik az emberekkel? Lehetséges, hogy valaki direkt kipécéz magának és ha igen, lehetséges, hogy előbb-utóbb mégis megkönyörül rajta és hagyja elszaladni?

Szóval összességében ez egy nagyon érdekes olvasmány, hasonlóan egyedi, mint a másik Rosoff könyv, amit olvastam, a Majd újra lesz nyár. Arra tudok csak gondolni, hogy ő maga is nagyon egyedi módon látja a körülötte lévő világot, és ezért tud ennyire más, ennyire különleges és néha már-már furcsa szereplőkről és sorsokról írni. Ha muszáj lenne választanom, azért nekem a Majd újra lesz nyár még mindig közelebb áll a szívemhez, de a Just is Case sem volt rossz, örülök, hogy olvashattam.

AJÁNLOM

Blogturné extra - Az írónőről

Meg Rosoff 1956-ban született Bostonban, négy lány közül a másodikként látta meg a napvilágot. Már a családi körben is érezhető volt, hogy Meg kilóg a sorból, és ha úgy tartja kedve, fellázad a szokások ellen. Erre jó példa volt, hogy családja tagjai vallását aktívan gyakorló zsidók, miközben ő maga ateista.A Harvardra járt, majd később Londonban elvégzett egy művészeti iskolát, szobrász szakirányon, aztán kilenc évre visszatért Amerikába, New Yorkban telepedett le. Végül 32 évesen mégis visszatért Londonba, ahol azóta is él. Egy reklámügynökségnél dolgozott egészen addig, amíg kishúgát el nem veszítette a mellrák miatt. Ekkor kezdett írni, első regénye, a Majd újra lesz nyár 2004-ben ugyanazon a héten jelent meg, amikor nála is mellrákot diagnosztizáltak. Számos díjat nyert vele, ezután pedig írt egy gyerekkönyvet is, Meet Wild Boars címmel. Ezután következett második díjnyertes regénye, a Just in Case - Sorsbújocska és azóta nincs megállás, még további öt könyve jelent meg, első regényéből film készült Saoirse Ronan főszereplésével, és beválasztották a Royal Society of Literature nevű szervezetbe is.


Nyereményjáték

Az Európa Kiadó jóvoltából megnyerhetitek a Just in Case egy példányát! Minden állomáson összekevertünk egy keresztnevet, méghozzá a könyv egyik karakterének a nevét. Tegyétek helyes sorrendbe a betűket, és írjátok be az adott állomáshoz a megfelelő keresztnevet. Továbbá ne felejtsétek el lájkolni az Európa Kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát sem.
 

 a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

05/14 – Könyvszeretet
05/16 – Dreamword 
05/18 – Zakkant olvas
05/20 – Media Addict
05/22 – Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések