Breaking News

Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?


Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?

A blogturnéról


Már megtapasztaltuk, hogy ha első látásra nem is, első olvasásra szerelembe eshetünk Jennifer E. Smith könyveivel, és közben megtapasztalhatjuk néhány órácskára, milyen is a boldogság. Most pedig térképpel a kezünkben keressük az utat a szerelemhez. 
De a turnénkhoz nem lesz szükség GPS-re, elég, ha egymás után végigjárjátok a tizenkét állomást a tizenkét blogon május 19. és június 10. között. 
Az értékelésen kívül olvashattok a nagy New York-i áramszünetről, a nulladik pontról Párizsban és még sok másról.
Közben pedig a játékunk keretében bejárhatjátok Ti is az utat főszereplőinkkel, Owennel és Lucyval a világ körül. És ha ügyesen olvassátok a térképet, három példányt nyerhettek is a könyvből!
Szóval dőljetek csak hátra. Jó utat kívánunk!

Kiadó: Maxim
Oldalszám:
ISBN: 9789632614809
Fordító: Komáromy Zsófia
Sorozat: -
Függővég: nincs

Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást?
Jennifer E. Smith éleslátással teli és csodálatosan romantikus új regénye bizonyítja, hogy a világ közepe nem feltétlenül egy hely. Néha lehet akár egy személy is.

Véleményem

Jennifer E. Smith könyveibe egyszerűen szerelmes vagyok. Nem tudnám igazából szavakba foglalni, hogy hogy csinálja, de minden egyes könyve beszippant. Tininkről ír, nagyon szerethetően, minden története elvarázsol. Úgyhogy nem is volt kérdés, hogy olvasni fogom-e ezt a könyvet. Ráadásul az alapötlet - a liftben ragadó fiatalok, akiket aztán egy óceán választ el egymástól - szintén nagyon kecsegtető volt, a borítót pedig megint csak imádom.

Két főhősünk Owen és Lucy, mindketten New Yorkban élnek. Lucy születése otthon, tipikus New York-i, aki szerelmes a Nagy Almába. Épp egyedül van, mert a szülei Európában utazgatnak üzleti ügyben, két bátyja pedig az egyetemen van. 
Owen ezzel szemben gyűlöli a várost. Nem olyan régen költözött be édesapjával, aki az épület gondnoka lett. Owen szerető szülőkkel nőtt fel, ám minden megváltozott édesanyja halála után. 
Lucy tehát imádja New Yorkot, Owen utálja. Lucy gazdag, Owenék napról napra élnek. Lucy be szeretné utazni Európát, Owen körbeautókázná Amerikát. 
Látszólag semmi sem köti össze őket, valami azonban mégis: a magány. 
Amikor egész New York sötétségbe borul egy óriási áramszünet miatt, Lucy és Owen egy liftben ragadnak, majd végül az egész éjszakát együtt töltik. Sétálgatnak, beszélgetnek és a csillagokat bámulják. 
De vajon elég-e egyetlen éjszaka ahhoz, hogy áthidalja a köztük lévő - szó szerint és átvitt értelemben is vett - óriási távolságot?

Voltak dolgok, amik nagyon tetszettek ebben a történetben. Ahogy mindig, Jennifer E. Smith most is nagyon jó az apró részletekben, amelyek közelebb hozzák a szereplőket és egyedivé teszik a történetet. Itt a legtöbbször visszatérő elem egy nagyon egyszerű, de nagyon sok lehetőséget magában rejtő dolog: a képeslap. A történet elején a képeslapok a szereplők magányát szimbolizálja, ezután ez válik azzá, ami összeköti őket. Egyikük Európában, másikuk Amerikában, de akárhányszor egy képeslapra néznek, az összeköti őket. Minden párnak kell valami közös titok, az ő titkuk a képeslapokban rejlik. Ez nagyon tetszett, és nagyon illet a történet témájához és nem mellesleg a címéhez is.

Nagyon nagy kihívás volt az is írói szempontból, hogy úgy írjon egy jó szerelmi történetet, hogy a két szereplő a könyv töredékében tartózkodik egy légtérben. Egymástól függetlenül zajlik a történetük, mégis bizonyos elemekkel sikerült őket összefűzni. Hol egy képeslappal, hol egy jól kitalált párhuzammal vagy épp ellentéttel.

"Londonban Lucy sírt."
"Seattle-ben Owen nevetett."
"A sárga ajtajú házban Lucy kinyitott egy újságot."
"A piros falú, málló festékű házban Owen egy magazint lapozgatott."

De azért azt kell mondanom, hogy tökéletes azért nem volt a történet. Elképesztően vártam a liftben ragadást. Az, hogy két idegen egy szűk kis térben ragad, rengeteg lehetőséget ad. Jó kis párbeszédekre, akár titkok véletlen felfedésére vagy ha másra nem, a két szereplő kényszerű ismerkedésére. Szóval rengeteg a lehetőség, de szerintem ezt az írónő nem használta ki eléggé.

Jól megismerjük a történetben egymástól függetlenül Owent és Lucyt is, de én azért a párosuknak egy kicsivel több szikrát is el tudtam volna képzelni. Meggyőződésem, hogy ha egy kicsivel többet kapunk az ismerkedésükből, akár a liftben, akár az áramszünet éjszakáján, sokkal hihetőbb lett volna, hogy egy éjszaka után hónapokon keresztül képtelenek megfeledkezni a másikról, aki a világ egész más sarkán éli a mindennapjait. Szóval ezt sajnáltam, mind a liftben ragadás, mind a New York-i áramszünet félelmetesen jó ötlet, és mindkettőt sokkal jobban ki lehetett volna aknázni.

Az írónő stílusa továbbra is nagyon jó, ez a regénye is olvastatja magát, és megint kapunk abból a bájból is, ami a regényire oly jellemző. 

Szóval bár nem ez lett tőle a kedvenc történetem, azok, akik az előző könyveit szerették, ezt is szeretni fogják. A történet némileg komolyabb, kevesebb a vicces párbeszéd, de ettől még nem kevésbé szórakoztató. 

AJÁNLOM


Ha érdekel a könyv, a kiadótól most megrendelheted 30% kedvezménnyel a borítóra kattintva!

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_203351739677351


Blogturné extra - A New York-i áramszünet

Képzeljétek el, hogy egy nyolcmilliós városban egy napra egyszer csak elmegy az áram. Mi jutunk eszünkbe először? Nincs tévé, nincs számítógép. Nincs világítás, nincs hűtő, nincs légkondi. De a probléma ennél azonban sokkal nagyobb. Ugyanis nincsenek közlekedési lámpák, nincs közvilágítás, az életmentő gépek a kórházakban és még sorolhatnánk. Eluralkodik a káosz. 

Pontosan ez történt 2003-ban New Yorkban. 

2003. augusztus 14-én egyszerre nyolc amerikai államban állt le az áramszolgáltatás, és két napig nem is sikerült helyreállítani azt. A leállás nemcsak az Egyesült Államok keleti partvidékét, hanem Kanadát is érintette, csak Ontario államban tízmillióan maradtak áram nélkül.
Az áramkimaradás elsődleges oka egy szoftverhiba volt az ohiói First Energy Corporation irányítótermének riasztórendszerében. A kezelőszemélyzet mulasztása miatt az egyszerű áramszünetből az egész elektromos hálózatra kiterjedő leállás lett; ez összesen körülbelül ötvenmillió embert érintett. (Forrás)

Százak szorultak be, metróba vagy épp liftekbe, mint ahogyan Owen és Lucy a könyvben. Az irányítás nélkül példátlan mennyiségű autóbaleset történt. Egy amerikai tanulmány szerint az áramszünet 100 ember halálát okozta csak New Yorkban, mások szerint ez a szám valójában ennél jóval magasabb, hiszen számolni kell a járulékos halálokkal is, például a betegekben kiválthatott állapotromlást a nagy izgalom. 

Persze voltak olyanok is, akik buliként élték meg az eseményt. Tömegek vonultak az utcán, ingyen fagyit osztogattak, a sör egyre olcsóbb lett, mivel már nem voltak képesek hidegen tartani. 

A könyvben részletesebben is olvashattok róla, milyen is volt az áramszünet két tizenéves szemével, akiknek az életét gyökeresen megváltoztatta. 

De hogy még ennél is kicsit közelebb érezzétek magatokhoz az élményt, hoztam egy videót is, amelyben a saját szemetekkel láthatjátok az utcán vonuló tömeget és a káoszt.




Nyereményjáték

A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével.
Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!
Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab Létezik térkép a szerelemhez? kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.

1. képeslap


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai


máj. 19. - Deszy könyvajánlója
máj. 21. - Angelika blogja
máj. 23. - Always Love a Wild Book
máj. 25. - Book Heaven
máj. 27. - MFKata gondolatai
máj. 29. - Roni olvas
máj. 31. - Dreamworld 
jún. 2. - Kelly Lupi olvas
jún. 4. - Nem harap a...
jún. 6. - Bibliotheca Fummie
jún. 8. - CBooks
jún. 10. - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések