Breaking News

Lakatos István: Óraverzum - Tisztítótűz


Óraverzum - Tisztítótűz

A blogturnéról



A Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg Lakatos István új regénye, az Óraverzum sorozat első részeként  a Tisztítótűz.
Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és  ismerjétek meg Mirkó kaladjait ebben a nem hétköznapi, izgalmas világban! A turné végén három nyereménykönyv várja gazdáját a kiadó felajánlásában!


Kiadó: Magvető
Oldalszám: 264
ISBN: 9789631428766
Sorozat: Óraverzum 1.
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Megrendelési link

Óraverzum. Ősi, gigászi gépezet, fogaskerekek hajtotta, mechanikus naprendszer.
Mirkó, Seon királyának fia többnyire magányosan múlatja idejét a Fellegvár titkos folyosóin csatangolva. Egyetlen barátja a szórakozott, ám talpraesett nagynénje, Szaffi, aki szabadidejében hihetetlen masinákat bütykölget. A hétköznapok azonban izgalmasabbá válnak, amikor gőzhajók jelennek meg Seon egén. Szerte az Óraverzumból sereglenek a bolygóra, hogy megtekintsék az évszázad látványosságát, a légfelléreknek nevezett óriási lények vonulását. A betegeskedő Mirkót a felfordulás elől nagynénje egy szedett-vedett komédiás társulat rozzant hajóján a Holdra küldi, a nagyapjához – csakhogy a bolygót mozgató szerkezettel valami nincs rendjén, így könnyen lehet, hogy ami izgalmas kalandnak indult, lidércnyomássá változhat.
Lakatos István, Az Év Gyermekkönyve díjat nyert Dobozváros szerzője ezúttal is bebizonyítja, hogy fantáziája kimeríthetetlen. Második regénye egyaránt szól gyerekhez és felnőtthöz, mesél családról, kiüresedett emberi kapcsolatokról, eltemetett titkokról – mindezt sziporkázó humorral és sok-sok kalanddal.


Véleményem

Steampunk gyerekregény? Bizony, már ilyen is van. Elég izgalmasan hangzik, nézzük, hogy tetszett!

Maga a világ nagyon jól felépített és részletesen megalkotott. Képzeljünk el egy világot, amelynek a középpontjában egy mechanikusan működő Tengely van. Ez a Tengely gondoskodik arról, hogy az egyes bolygók a helyükön legyenek, és szó szerint minden körülötte forog. Az egyik nagyon érdekes kérdés, hogy vajon ki alkotta ezt meg így? Mivel egy mechanikus dologról van szó, nyilván azt várjuk, ahogyan a könyvszereplők is, hogy valakinek meg kellett alkotnia egyszer. Érdekes volt a gondolat, hogy erre vallások épültek, a miénkhez hasonló és mégis kicsit más módon.
Aztán az egyes bolygókon kívül ott vannak a szokások is, amelyek a Seon bolygóra jellemzőek, ahol mi járunk a történetben. Például kifejezetten tetszettek a temetkezési szokások. 

A történetünk főhőse tulajdonképpen királyfi, ha úgy tetszik. Seon királyának fia, aki minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyet egy ilyen korú hőscsemetétől várunk: félig árva (illetve mivel az édesapja nem igazán törődik vele, szinte teljesen), igazi rosszcsont és nyilvánvalóan az események sűrűjébe kerül, hiszen a király fiaként nem is kerülheti el a nehéz helyzeteket. 

Rajta kívül szerettem még a nagynénit, Szaffit szerettem a legjobban, illetve a komornyikot, Jeromos urat. Előbbi anyja helyett anyja a kisfiúnak, de pont azért, mert ő is lázadó egy kicsit, sokszor Mirkó csínytevésein is inkább csak mosolyog, mint megfeddi. És hogy miért lázadó Szaffi? Nő létére a gépészet a hobbija, mindent megtesz, hogy rájöjjön, hogyan is működnek a mechanikus szerkezetek. Ráadásul mivel öccse, a király nincs a helyzet magaslatán, jócskán kiveszi a részét Seon irányításából is.
Jeromos úr a másik, aki kézben tartja a dolgokat. Olyan igazi komornyik: tudjátok, aki mindig mindenhol ott van, mindig segít, mindig udvarias és komoly, de közben azért cinkos összemosolygásokra is kapható. 

A cselekmény is izgalmasnak ígérkezik: mi történik, ha az, ami a világot működteti - bárki alkotta is -, egyszer csak már nem tökéletes? Ha a Tengely tönkremegy, tulajdonképpen eljön a világvége. Hőseinknek arra kell tehát rájönniük, hogyan is tudják ezt meggátolni, eközben pedig helyrerázni a szegény királyságot. 

A történetet tehát izgalmasan hangzik, van egy jól felépített világunk és néhány érdekes karakterünk. Melléjük pedig jó pár komikus elem: szereplők (pl. az udvarhölgyek), abszurd helyzetek szintjén is. Sajnos nekem a humor néha már sok is volt, és túlságosan is... telibe kapott. Hiába tudom, hogy Mirkó kisfiú, akit nem igazán zabolázott meg senki, nekem sok volt a történetben a közönséges csíny: mindenféle fing és hasonlók, amiket az ember csak el tud képzelni. Számomra sokszor túlságosan is szókimondó volt a regény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy gyerekkönyvről van szó. 

A másik gondom pedig pont a világból fakadt. Ahogyan már írtam, egy alapvetően jól felépített, logikus és érdekes világról van szó, ami kellően elrugaszkodott a valóságtól, hogy érdekes legyen, eközben pedig mégis annyira valóságos, hogy el tudjuk hinni. Mégis sokszor úgy éreztem, hogy pont a világ az, ami kiszorítja a karaktereket és a cselekményt magát. Sokszor elvesztünk a részletekben, hosszan olvashattunk a világról, vagy egyszerűen csak nézhettük Mirkó egy-egy csínytevését, miközben semmi a cselekmény szempontjából különösebb dolog nem történt. Így az egész sztori visszalassult. 

Összességében egy nagyon érdekes alapkoncepció, kifejezetten örülök, hogy valaki steampunk gyerekregényben gondolkozik, a sztori alapja is tetszett, a stílusa és a cselekményvezetése viszont sajnos nem mindenhol volt az én szám ízének megfelelő. 



Nyereményjáték

Keress olyan mesekönyvet, amit Lakatos István illusztrált, de nem ő a szerzője. Írd be a rafflecopter első sorába! Puskázhatsz innen is: http://moly.hu/alkotok/lakatos-istvan/illusztralasok A többi sor kitöltésével megnövelheted az esélyedet a három nyereménykönyv egyikéhez!

Figyelem! A könyveket a Magvető Kiadó fogja postázni, kizárólag magyarországi postacímre. A nyertesek e-mailben kapnak értesítést, melyre 72 órán belül kell válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11.15 Kelly Lupi olvas
11.17 Always Love a Wild Book
11.20 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések