Breaking News

Katie McGarry: Pushing the Limits - Feszülő húr (rendhagyó)


A mindenhol listás könyvem
Pushing the Limits - Feszülő húr

A blogturnéról


A Könyvmolyképző Kiadónál jelenik meg Katie McGarry: Pushing the Limits - Feszülő húr című könyve, amire két éve várnak türelmetlenül a magyar olvasók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Blogturné Klub tagjai közül is tízen vesznek részt a könyv turnéján. Többen olvasták már és írtak is a történetről, ezért most több rendhagyó állomás is helyet kap. Érdemes követni a turnét, hiszen most is 3 példány várja gazdáját az év egyik legjobban várt könyvéből!!!


Eredeti cím: Pushing the Limits
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Károlyi Eszter, Neset Adrienn
ISBN: 9789633735787
Sorozat: Pushing the Limits 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/katie-mcgarry-pushing-the-limits-feszulo-hur-6285?ap_id=DeszySenki sem tudja, mi történt aznap éjjel Echo Emersonnal, amikor a menő fiúval járó népszerű lányból pletykák tárgya, kirekesztett lett, karján hátborzongató sebhelyekkel. Még Echo sem tud visszaemlékezni a teljes igazságra.
Amikor aztán berobban az életébe Noah Hutchins, a szívdöglesztő, lányfaló, megközelíthetetlen fiú a fekete bőrdzsekijében, és meglepően megértő vele, Echo élete olyan fordulatot vesz, amilyenre sosem gondolt volna. Valószínűleg semmi közös nincs bennük.
Egymás iránti őrült vonzalmuk mégsem foszlik szét, és Echo felteszi magának a kérdést, hogy meddig FESZÍTHETIK A HÚRT, és mit kockáztat azért a fiúért, aki talán megtanítja őt ÚJRA SZERETNI.


Véleményem

A Pushing the Limits már jó ideje itt kavarog az életemben. Először a blogger ismerősöktől hallottam róla, és egy ideig türelmesen vártam a fordításra. Aztán már nem bírtam tovább, elolvastam angolul. Akkor régen értékelést is írtam róla, amit elolvashattak ITT. Azóta persze sokat változott az, ahogyan értékelést írok, kicsit pirulok is, ha visszaolvasom. 

Mindenesetre nem ezért írok most rendhagyó értékelést is, vagy legalábbis nem csak ezért. Ugyanis egy könyvet másodszor olvasni egészen más élmény, főleg, ha közben viszonylag jelentős idő telt el (esetemben úgy másfél év) és ha az ember más nyelven teszi. Észrevettétek már, hogy egy fordítás mennyire befolyásolja egy könyv hangulatát?

Emellett a könyv ez alatt az idő alatt egyszerűen nem akart ereszteni - a 2013-as legek listáján ezt a könyvet választottam a kedvenc angolul olvasott könyvemnek, felkerült a Valentin-napra ajánlott könyveim listájára is, majd a nagy sírós listámra is. 

Közben pedig elolvastam a folytatásokat is, kettőről véleményt is írtam. 

Most pedig végre elolvashattam a könyvet magyarul is, és mondhatom, másodszor is imádtam! Ezért ezúttal egy TOP5-ös listát hoztam, összeszedve a főbb okait annak, hogy miért imádtam második olvasásra is, magyarul.



5. A cselekmény

A Pushing the Limitsnek nem a cselekmény a legnagyobb erőssége, ezt azért előre tisztázhatjuk. Ennél sokkal-sokkal erősebb pontjai vannak, és az kétségtelen, hogy mivel egy alapjáraton érzelmes, romantikus, önfelfedező történetről beszélünk, nem disztópiáról vagy fantasyről, nagy akciójelenetekre sem számíthatunk. Viszont egy YA romantikus történethez képest igenis említést érdeklő az alaptörténet. Két különböző okból problémás fiatal története ez. Első blikkre egyikük sem tűnik vonzó társaságnak: a srác tipikus lógós rosszfiú, a lány pedig még akár őrültnek is tűnhet. De ha kicsit mélyebbre nézünk, rájövünk az igazságra. Sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint azt ők vagy akár mi gondoljuk. Összeköti őket, hogy a múltban elmondhatatlan tragédiákat éltek át, illetve az, hogy van egy céljuk, küzdenek valamiért. Noah az öccseit akarja visszakapni, Echo pedig az emlékeit élete legszörnyűbb éjjeléről. A történet ennyi tehát: küzdenek a céljaik megvalósításáért, miközben megtalálják az igazi önmagukat, és váratlan módon a párjukat is. Sőt, talán új célkitűzésük is akad a könyv végére...

4. Stílus

 Katie McGarry stílusa rendkívül magával ragadó. Egyszerre szórakoztató, humoros és komoly, és igazán a fiatalokhoz szól. Viszont annak ellenére, hogy egy YA történetről beszélünk, nagyon is súlyos problémákkal nézünk szembe, szinte már new adult történetbe kívánkoznak. Katie pont a megfelelő arányban vegyíti a humort és a fájdalmat, és képes úgy osztani a lapokat egymás után, hogy ezek pont jókor váltakozzanak. Egy kis fájdalom, aztán ezt enyhíti egy kis humorral, majd megint adagol egy kis kínt, majd bedob egy vicces párbeszédet... Így lesz az a vége, hogy az ember képtelen letenni a könyvet, amíg a végére nem ér.
Ehhez jönnek hozzá az apró részletek, amelyeket szintén imádtam: Echo bátyja, az autószerelés, a mitológiás névadás, a festés, Noah építész szülei...


3. A mellékszereplők

 Az egyik dolog, amitől igazán élő lesz a regény. Persze, nyilván a legfontosabbak a főszereplők, de ha a mellékszereplők laposak, akkor olyan érzésünk lehet, hogy valami nem stimmel. Valami nem az igazi. Nos, a Pushing the Limitsben akadnak szép számmal imádnivaló mellékszereplők. 
Közülük is kiemelném az iskolai tanácsadót, hogy én mennyire imádtam őt! Bárcsak több ilyen lenne, szükség lenne rájuk. Látszik, hogy ő nem azért választotta ezt a pályát, mert nem vették fel máshová, hanem igenis törődik a diákjaival és tényleg azért dolgozik, hogy nekik segítsen. Időt, energiát és akár pénzt áldoz arra, hogy az összetört, megviselt lelkű fiatalokon segítsen. Le a kalappal előtte, egyébként pedig csodálatos karakter.
Ezután következnek a legjobb barátok egyik és másik oldalról is. Azt azért megjegyezném, hogy valahogy Noah oldala közelebb állt hozzám, bár ez talán nem is véletlen, hiszen a második és a harmadik könyv majd velük foglalkozik. (Bár Lila, Echo legjobb barátnője is megkapta a maga novelláját.) Beth ugyan irritált, de kellett egy ilyen karakter is, de akit tényleg imádtam, az Isaiah. (Egyébként elárulhatom, hogy az ő könyvét is imádtam.)

2. Noah és Echo kapcsolata

Ó, és igen! Echo és Noah a történet elején egyáltalán nem szimpatizálnak, így megkapjuk azt, amit annyira imádok: amikor a szereplők civódnak, de közben érezni, hogy megvan köztük a kémia, szinte szikrázik köztük a levegő. De ez nem csak az az álcivakodás, nem lesz lesz belőle egyik pillanatról a másikra szerelem. Noah és Echo kapcsolatában pont az a nagyon jó, hogy szépen lassan ismerik fel, mennyi közös van bennük, hajtja őket a közös cél és az, hogy csak ők segíthetnek egymáson. Így pedig lassan változik meg a kapcsolatuk. Először távolságtartóak, sőt, ellenségesek egymással szemben, aztán kényszerű szövetségre lépnek, segítik egymást, majd meglátják a másikban önmagukat, ugyanazt a fájdalmat, amit ők maguk is átéltek, és egymásba szeretnek. Szerintem egy YA romantikus történethez képest nagyon szépen felépítette az írónő a kapcsolatukat. Külön-külön is imádtam őket, és együtt is.

1. Megható

Én alapból érzékeny típus vagyok, nagyon jókat tudok bőgni könyveken, de azt kell mondanom, a Pushing the Limits elérte, hogy első olvasásra zokogtam, második olvasásra pedig igazán, mélyről jövőn sírtam a szereplőkért. Illetve egészen konkrétan Noah-ért, mert az volt az a szál, ami egyszerűen nem tudott nem megrázni és megérinteni. Noah története igazi szívfacsaró tragédia, pont azért, mert tulajdonképpen senki sem hibás, és így ott maradunk a szörnyű érzésben tobzódva, hogy az élet igazságtalan. Echo történetében könnyebb hibást találni, és dühösnek lenni valakire, még úgy is, ha az ő családja is a körülmények áldozata volt. De Noah szálán senkit nem találni, akin levezethetjük a feszültséget, így az végig bennünk dolgozik... Ennek köszönhetően pedig azok a jelenetek, amelyek Noaht és az öccseit érintik, fájdalmasak és gyönyörűek és szó szerint összeszorult a szívem az olvasásuk közben. Elsőre is, másodszorra is, és gyanítom, századszorra is. 
Ha másért nem is, Noah és az öccsei szála miatt ezt a könyvet olvasni kell! Kis túlzással még jobban szerettem, mint a szerelmi szálat. Bizony.

KEDVENC LETT


Blogturné extra - Az előzetes magyar felirattal




Nyereményjáték

A történetben Echo Emerson és az anyukája közötti kapcsolat egyik jelentős eleme a görög mitológiához, azon belül is a csillagjegyekhez kötődik. A játék során minden állomáson fel kell ismernetek a mellékelt képről, hogy melyik csillagjegyet ábrázolja. A rafflecopter doboz megfelelő sorait kitöltve már csak a szerencsén múlik, hogy ki nyeri meg a három nyereménykönyvet.
 
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 órán belül kell jelentkezniük a megküldött értesítő e-mailre, ha nem teszi meg, új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11.18. - Kristina blogja
11.19. - Angelika blogja
11.20. - CBooks
11.21. - Deszy könyvajánlója
11.22. - Függővég
11.23. - Kelly & Lupi olvas     
11.24. - MFKata gondolatai
11.25. - Media Addict
11.26. - Dreamworld

 

Nincsenek megjegyzések