Breaking News

David Walliams: Köténycsel {Nyereményjáték}


Különleges történet

David Walliams: Köténycsel

A blogturnéról



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik David Walliams Köténycsel című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt a Dennis nevű átlagos fiú nem átlagos kalandját, amely megváltoztatja az életét és kirángatja őt a szürke hétköznapokból. A út vicces lesz, telve bonyodalmakkal, átveréssel, ruhákkal és focival.

Az út első napjára 2015. október 9-én kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más blogger segítségével ismerhetetitek meg a Dennis körüli fennforgást. Eközben persze érdekességgekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Köténycsel című könyvből.


Eredeti cím: The Boy in the Dress
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 224
Fordító: Vereckei Andrea
Illusztrátor: Quentin Blake
ISBN: 9786155501517
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link
Ez a könyv egy Dennis nevű fiúról szól, aki egy hétköznapi házban, egy hétköznapi városban található, hétköznapi utcában lakik, és bizony nem sok jóval kecsegteti őt az élet. Vannak azonban álmai – és mikor belevág, hogy megvalósítsa őket, egy csapásra minden megváltozik.
Dennis történetét olvasva nevetünk… és sírunk. De ha egyszer megismertük ezt a különleges fiút, soha többé nem felejtjük el. Dennis más volt. Már hallom is, ahogyan azt kérdezitek: de miben volt más, mint a többiek? Nos, egyelőre nem árulom el, de a könyv címéből megpróbálhatjátok kitalálni…

Az első mondat:


"Dennis más volt, mint a többiek."

Véleményem


David Walliamsszel teljesen tiszta lappal indultam. Bevallom őszintén, az olvasás előtt utána sem néztem különösebben, így nem tudtam a könyvet még az arcához sem kötni. (Persze így utólag megvolt a Heuréka-reakcióm, hiszen természetesen már találkoztam vele a tévében.)

Szóval tiszta lappal indultunk, csak annyit tudtam, hogy valamiféle LMBT sztori lesz ez, ami miatt már önmagában rendhagyó az ilyen fiataloknak szóló történetek között. A következő benyomásom a belelapozásnál érkezett. Jé, tele van képpel! És olyat sem láttam még, hogy egy szereplő oldalakon keresztül nevet vagy kiált, úgyhogy már csak emiatt is érdekelni kezdett. Mi a fene történt vajon a főszereplővel, amire ilyen erős a reakció. 

Szóval kifejezetten érdekelt a könyv, és mivel nem túlságosan hosszú, ráadásul mint írtam, tele van képekkel, amikor akadt egy szabad órám, rögtön el is olvastam. Egy szuszra. 

Dennis, a főszereplőnk más, mint a többiek, ahogy ezt már az első mondatból is megtudjuk. Dennist más dolgok érdeklik, mint a korabali fiúkat - például a szép ruhák. Szívesebben olvas női magazinokat, mint autóst. És szégyen, nem szégyen, sír, amiért az anyukája elhagyta őket. Ő egyszerűen ilyen - érzékeny és más. És ettől még nem lesz kevésbé fiú - érdekli őt a foci is, és a legjobb barátaihoz ugyanolyan hűséges, mint bárki más. Egyszerűen csak különbözik bizonyos dolgokban. 

Viszont pont ezek azok a dolgok, amiket titkolnia kell, mert tudja, hogy mások nem tartanák érte normálisnak. Kinéznék, kiközösítenék. Még az apja és a testvére is furcsán néz rá. 


Ám aztán megismer egy lányt, és ez mindent megváltoztat. Végre valaki elfogadja, végre valakivel beszélgethet az álmairól és a vágyairól. A kérdés csak az, hogy amikor képes elfogadni önmagát, akkor a többiek is képesek lesznek-e ugyanerre? 

Rövid, egyszerű, mégis különleges ez a történet. Az alapüzenet és a tanulság is világos. Ami más, az nem feltétlenül rossz. És nem szabad a szőnyeg alá söpörni, kik vagyunk, csak azért, mert ez másoknak nem tetszik. Pont attól szép a világ, hogy színes, hogy mások vagyunk, nem kellene ezt titkolni. Dennis viszonylag szélsőséges és nem hétköznapi példáján keresztül kapjuk meg ezt az üzenetet, mégis tudunk vele azonosulni. Valószínűleg az olvasók nagy része nem vágyott azokra a dolgokra, mint Dennis. Mégis mindenki tudja, milyen félni a kiközösítéstől, milyen az óriási megfelelni akarás a normáknak, milyen az önbizalomhiány, milyen félni attól, hogy mindent elveszíthetünk, amit szeretünk, egyetlen szempillantás alatt. És pont ettől lesz nagyon könnyű belemerülni a sztoriba. 

Elfogadásra tanít, és hogy erre mennyire szükségünk van! Magunk és mások elfogadására is, és abban a témában, amit ez a sztori érint, főleg. És szuper, hogy már a gyerekek is kaphatnak olyan történeteket, amelyek elfogadásra nevelnek. 

Tudom, hogy sok konkrétumra nem tértem ki, de pont azért, mert nem akarom lelőni, mik is pontosan Dennis vágyai, és hogyan segít neki Lisa. Lisa, akit egyébként imádtam, és a legjobb barátot, Darvesht és az anyukáját is, utóbbin rettentő jól szórakoztam. Ha Dennis apukája az egyik véglet, aki nem feltétlen vesz részt úgy a gyerekei életében, ahogy kellene, akkor Darvesh anyukája az, aki levakarhatatlan, aki mindenhol ott van és úgy tapad, mint egy hűtőmágnes. De nem tudom hibáztatni. Mellettük pedig Rádzs, a furcsa eladó is csempészett egy kis humort a történetbe, neki is köszönhetek néhány vidám percet. 

Nekem nagyon bejött, cuki volt.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Az íróról




David Walliams nem csupán író, hanem komikus, színész és televíziós műsorvezető is. Főként a Matt
A londoni születésű író a National Youth Theatre tagja volt, ott találkozott Matt Lucasszal, akivel később a Little Britain komédiasorozatot készítették. A University of Bristolon tanul drámát, egy évvel Simon Pegg alatt. Nevét David Williams-ről Walliams-re változtatta. Bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, idegösszeomlásai és kilenc hónapig húzódó álmatlansága után fordult orvoshoz a betegségével. Felesége a holland modell, Lara Stone, akivel 2013. májusában született meg első közös gyerekük. Gyakori résztvevője a jótékonysági rendezvényeknek.
Lucasszal közösen készített Little Britain (Angolkák) című televíziós sorozatból ismert, de zsűriként részt vett a Britain's Got Talent-ben, az utóbbi években pedig már gyerekkönyveket is ír - többek között a Köténycselt.


Nyereményjáték


Dennis átlagos életében nem átlagos módon nagy szerepe lesz a divatnak. A Vouge magazint lapozgatva híres tervezők alkotásaival ismerkedhet meg, akikről már talán ti is hallottatok. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő képek és leírások alapján kitaláljátok, hogy melyik híres divattervezőre gondoltunk, majd a teljes nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Kalandra fel!

Ha kitaláltátok mind a négy híres divattervező nevét, esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott Köténycsel című regény három példányának egyikét!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Nemzetközileg ismert francia divattervező volt. 1905-ben született Granville-ben. Állítólag egy tenyérjóst azt jövendölte, hogy „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” A vállalkozást Pierre Allemandival együtt alapította Párizsban 1945-ben. 1957-ben bekövetkezett haláláig munkásságával halhatatlan hírnévre tett szert. Az azonos nevű cég még ma is luxusmárkának számít.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10/09 Media Addict
10/11 Deszy könyvajánlója
10/13 Zakkant olvas
10/15 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések