Breaking News

Kate Welshman: Legyen, ahogy akarod! – Béke vagy vége {Nyereményjáték}


Tiniként kerestem a legjobb utat

Kate Welshman: Legyen, ahogy akarod! – Béke vagy vége

A blogturnéról




A történet főhőse, Ally Motbey kemény döntések elé kerül, amik megváltoztathatják az egész életét! Viszont! Itt a lehetőség, hogy az olvasó döntsön Ally helyett, hiszen a történet feleletválasztós.

A Blogturné Klub három tagja élte végig Allyvel az utat, és döntött, ahogy éppen kívánta. Kövesd velünk a turnét és nyerd meg az egyik nyereménykönyvet.


Eredeti cím: Choose Your Own Ever After: Make Up or Break Up
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 288
Fordító: Kalapos Éva
ISBN: 9789634031109
Sorozat: Te döntesz 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,00)
Megrendelési link
Ally Motbey már régóta hagyja, hogy rámenős BFF-je, Cat hozza a döntéseket a barátságukban. Most, a gimiben sincs ez másként, ám egyszer csak Ally meghívást kap az egyik tanárától egy izgalmas latinkurzusra, márpedig Allynek nagyon bejön a latin, legalább annyira, mint az okos és jóképű James. De képes-e lépést tartani az idősebb társakkal, vagy totálisan leégeti magát James előtt? És mit szól majd Cat, ha rájön, hogy a barátnője ezúttal a saját feje után megy? Az iskola meghallgatást hirdet a sulimusical szerepeire, és az ambiciózus Cat magától értetődőnek veszi, hogy Ally is vele tart. Pedig hősnőnknek így nem csupán saját botfülűségével kellene megküzdenie, hiszen a musicalben részt vesz Tony is, a fiú, aki tavaly irtó kínos helyzetbe hozta, és akinek még mindig nem bocsátott meg. Vajon képes lesz Ally elkapni a ritmust?
Ebben a fantasztikus, feleletválasztós történetben TE hozol döntéseket Ally helyett, így válik ez igazán a TE sztoriddá! Kövesd a szíved egész végig, de ha mégis meggondolod magad, csak ugorj vissza, és ismerd meg az összes végkifejletet!

Az első mondat:


"- Allyt érdekelni kezdték a fiúk - mondta Mama a szomszédunknak, Mrs. Ricksonnak."

Véleményem


Még mindig szeretem az útválasztós könyveket, pedig valami hiányérzetem mindig marad, hiába a plusz élmény. Szóval egyrészt nagyon izgi ez a lapozgatás, meg a döntéshozás lehetősége, másrészt viszont így az egyes szálak sokkal rövidebbek - sokkal kevesebb idő jut a karakterek kibontására, a részletekben való elmerülésre és úgy alapvetően az érzelmi kötődésre. 

Ezt éreztem kicsit ennek a könyvnek az esetében is. Tisztázzunk valamit! Ez a sztori egy tinikönyv, tipikus kis love storyk, barátok közötti drámák és az önmegvalósítás van a középpontban, persze jó sok ciki sztorival és bizonytalansággal. Az ilyen sztorikért tinikoromban ölni tudtam, csak úgy faltam őket a könyvtárből. Rövid, ráadásul elég nagy betűkkel, rettentő könnyen olvasható, max. egy-két órás délutáni szórakozás. 


És pont a rövidsége miatt maradt bennem hiányérzet, bár igazából talán nem is regénynél kéne kezelni ezt a könyvet. Ugyanis ha önmagában megnéznénk az egyes szálakat hosszúság és kidolgozottság alapján, szerintem hamar rájönnénk, hogy ez inkább egy novellagyűjtemény. Ugyanazok a szereplők, különböző lehetőségekbe helyezve, sok-sok rövid sztori. 

A döntési helyzetek viszont szerintem nagyon jól voltak megoldva, ilyen szempontból talán a legjobb, amit eddig olvastam. Egyrészt rögtön egyértelmű, hogy ez ilyen útválasztós regény lesz, már a címből is. De olvasás közben a kis illusztrációs útválasztásokkal szó szerint utat választunk magunknak. Tetszettek a kis képecskék, az egész választós dolgot feldobták. Meg a sok más illusztráció is. Éreztem, hogy át van gondolva a könyv, és az útválasztás fontos, nem csak egy üres fogás.

Másrészt a választások azért is tetszettek, mert valóban tétjük volt. Az elején úgy döntöttem, Ally ki fog állni magáért, helyesnek látszó döntéseket hoz majd - és a végén elég nagyot csattantam, mert nem feltétlen az lett a vége, amiben reménykedtem. Ezen felbuzdulva rögtön kipróbáltam egy másik utat is, és teljesen más lett a befejezés. Több srác is van, és ezek a döntési helyzetek meghatározzák kivel jön össze, összejön-e egyáltalán valakivel, új barátokat szerez vagy a régivel tart... 

Nehéz konkrétan meghatározni a cselekményt, amikor mindegyik szálon más történik, de azért nézzük meg nagyjából, miről is beszélek! Ally szorgalmas, van egy rámenő barátnője, akivel elválaszthatatlanak. Viszont ahogy az lenni szokott, természetesen nem lehetnek teljesen egyformák Cattel. Cat énekelni akar, Ally a latint szereti. Itt kapunk például egy döntési helyzetet: Ally mit tart fontosabbnak? A barátnőjével tartson, vagy válassza a saját álmait? Döntési helyzet lesz aztán abból is, hogy próbál-e kibékülni Cattel vagy hagyja a fenébe, és keres más barátokat? 

Elég nagy kérdések ezek, és tényleg gyökeresen megváltoztatják Ally életét aszerint, hogy merre indul(unk). De igazából mind csupa olyan kérdés, ami - ha nem is pont ezekkel a konkrétumokkal - bármelyik tini életében felmerülhet. A saját döntéseim hozzam meg, vagy tartsak a bandával? Mit lehet megbocsátani egy barátságban és mi az, ami már nem fér bele? Elmegyek randizni valakivel vagy nem? Bátor leszek, és kimondom, mit érzek, vagy inkább tovább titkolom? 

Egyébként a két kérdéses srácot nagyon bírtam, de én alapvetően sokszor szomszéd srácos típus vagyok, inkább a cuki zenész Tonynak drukkoltam. Az a szál, amin erre indul az ember (nem árulom el, melyik vezet ide), kifejezetten aranyos volt. Amolyan igazi olvadós tiniromantika. Bár a másik srác, James is nagyon cuki volt - ráadásul ezzel tudtam is azonosulni, mert annak idején - valamikor sok-sok-sok évvel ezelőtt - én is belezúgtam kicsit egy srácba, aki fölöttem járt és együtt jártunk latinra. *pirul*

A romantikán kívül azért érdemes megjegyezni a humort is, ami persze főleg Ally ciki sztorijaiból fakad. Van néhány elképesztő bénázása, de gonosz módon élveztem mindet! 

Szóval cuki volt ez a könyv a maga nemében, az útválasztós sztorik pedig izgik, érdemes kipróbálni őket. De a rövidsége miatt én még örültem volna kicsivel többnek - elmélyedésben és hosszúságban is. 

AJÁNLOM



Nyereményjáték


A történet egy pontján Allynek latint kell fordítania. Úgy döntöttünk, hogy most legyen ez a Ti feladatok is, de ne feledjétek, a Google jó barát ;) Az alább lévő latin idézetek magyar verzióját tegyétek be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Crescit sub pondere palma!


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10.14. - Deszy könyvajánlója
10.16. - Media-Addict.hu
10.18. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések