Breaking News

Jandy Nelson: Neked adom a napot {Nyereményjáték}


Még lehet egyedi YA-t írni!

Jandy Nelson: Neked adom a napot

A blogturnéról




A Libri Könyvkiadó jelentette meg a napokban Jandy Nelson: Neked adom a Napot  című könyvét, mely hatalmas sikerű ifjúsági regény szerte a világon, idén megnyerte többek között a Printz díjat is.  A könyv olyannyira várós a bloggerek körében, hogy a Blogturné Klub tagjai közül tíz blogger is részt vesz a regény bemutatásában. Érdemes velünk tartanotok, a kiadó felajánlásában megnyerhetitek a könyv három példányát, ehhez a játék helyes megfejtése és némi szerencse szükségeltetik.


Eredeti cím: I'll Give You the Sun
Kiadó: Libri
Oldalszám: 428
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789633103180
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,15)
Megrendelési link
A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz.
Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Az első mondat:


"Ezzel kezdődik az egész."

Véleményem


Van még új a nap alatt! Ne haragudjatok, ezt a cím miatt muszáj volt elsütnöm! Mindenesetre nagyon igaz, amit írtam. A YA könyvekkel kapcsolatban gyakran találkozom azzal a kritikával, hogy mind egyforma, ugyanazok a történetszálak, ugyanazok a karakterek és ugyanazok a csavarok ismétlődnek. Hát nekik üzenem: olvassátok el ezt a könyvet! 

A Neked adom a napottal (viszketnek az ujjaim, hogy a Napot nagy betűkkel írtam, itt ugyanis az égitestről van szó) már az angol megjelenés előtt szemeztem. A borító vonzotta a szemem, és újra meg újra belefutottam azóta - a bloggerek és a vloggerek áradoztak róla, és fotók tucatjait láttam már a könyvről. Amikor megtudtam, hogy végre érkezik magyarul is, majd kiugrottam a bőrömből! Rettenetesen kíváncsi voltam, és nem is bántam meg. 


Nagyon nehéz már azt is eldönteni, hogy az értékelésben hogy is fogjam meg a könyvet. Mivel kezdjek? A karakterekkel, a cselekménnyel, a felépítéssel? Annyi minden van, amiről érdemes beszélni a könyv kapcsán, hogy már attól szédülök, hogy belegondolok. 

Talán kezdem azzal, miért örülök különösen a témáknak, amiket a könyv feldolgoz. Van belőlük egy rakás: a testvéri szeretet, a családi boldogság és boldogtalanság, az igaz barátság, a melegség, a másság (és minden értelemben, nem csak a homoszexualitásra értendően), az élet váratlan fordulatai, a változásokka való küzdelem, a diák-mentor viszony, a művészetek, a gyász, a függőségek, a spiritualitás... Annyi minden előkerül ebben a könyvben, hogy az így első hallásra soknak is hangzik, de közben mégsem az. YA könyvekhez mérten persze hosszú a könyv, de nem érződik hosszúnak. És ezt a rengeteg témát sikerül úgy kezelni, hogy nem erőltetett, és nagyon is életszerű. Bonyolult és fájdalmas és tele van titkokkal és a szereplők sokszor elbeszélnek egymás mellett és rossz döntéseket hoznak... de mégis, ez maga az élet. 

A történet maga két szálon fut. Egy ikerpár története bontakozik ki a lapokon. Két idősíkon ismerjük meg a sztorit, két nézőpontból. Az egyik szálon a srác, Noah szemszögén keresztül a 13-14 éves ikreket ismerjük meg, a múltat, ha úgy tetszik. Ezzel párhuzamosan pedig - fejezetenként váltakozva - Jude szemén keresztül látjuk a 16 éves ikrek életét. Az érdekes így az, hogy a múlt és a jelen eseményei párhuzamosan bontakoznak ki, és az első szál vége és a második szál eleje között még 2 év különbség is van. Így vannak homályos részek, és egész végig maradnak is. Próbálunk rájönni, hogy a jelen Jude-ja és Noah-ja vajon hogy jutott el A pontból B pontba így, és mégis hogyan változhattak meg ennyire. Mi a fene történt, ami miatt így a feje tetejére állt mindkettőjük élete. 

A 13 éves Noah visszahúzódó, alig szólal meg, mindent a rajzain keresztül szemlél és ez jó neki így. Nincs nagyobb vágya, mint hogy bejusson a közeli művészeti iskolába. Tudja magáról, hogy meleg, és bár titkolja, biztos benne, hogy van. 
A 16 éves Noah bandázik, népszerű, bulikat rendez, sziklákról ugrál le, sima suliba jár, feladta a művészetet, és még barátnője is van. 

A 13 éves Jude határozott, menő csaj, szörfözik, tele van életörömmel, napfénnyel, talán már túlságosan is. Túl hirtelen döntéseket hoz, nagyon hamar fel akar nőni, bulizni vágyik és pasizni, és szép ruhákra. Nem akarja ott hagyni az iskoláját a művészetek kedvéért, mert ott van a társasági élete.
A 16 éves Jude visszahúzódó, ideje nagy részét a szobájában tölti halálos betegségek felkutatásával, nincsenek barátai, művészeti iskolába jár...

A 13 éves ikrek nem is állhatnának közelebb egymáshoz. Bármennyire különböznek is, mindig számíthatnak egymásra, mindent elmondhatnak egymásnak, még a kő-papír-ollóban is mindig ugyanaz jön ki nekik. 
A 16 éves ikrek alig beszélnek egymással, még egy szobában is alig bírják ki kettesben, és még csak el se jutnak odáig, hogy kő-papír-ollózzanak. 

Az életük tehát gyökeresen megváltozott, az olvasó pedig tele van miértekkel. Néhány miértre hamar választ kapunk, más miértek pedig lassan bontakoznak csak ki. 

Egyébként ez is megkülönbözteti a Neked adom a napotot a többi YA könyvtől: a főszerepben az ikrek vannak, a bennük végbemenő változások és ennek a változásnak az okai. Nem egy sima love story ez, még akkor sem, ha kapunk szerelmi szálat mindkét oldalon. Sokkal-sokkal fontosabb kérdések vannak itt, még a kapcsolataikkal kapcsolatban is. És ez annyira jó. Imádom a szerelmi szálakat, és örülök, hogy volt itt is románc, de sokkal érdekesebb volt ennek a két szereplőnek az élete úgy, hogy minden vonatkozásában vizsgáltuk őket. 

Ez a könyv igazán őszintén bánik ezekkel a szálakkal, nagyon is realisztikus. Nem mintha szembejönne velünk az utcán egy Noah, egy Jude, egy Oscar vagy egy Brian, de az életük, a nehézségeik nagyon is emberiek. 

És ha már szóba kerültek a szereplők. Merje valaki azt mondani, hogy YA könyvekben nincsenek egyedi szereplők. Itt mind a négy főbb szereplőnk, és még a mellékszereplők is, különös tekintettel a furcsa szobrászra, Guillermóra elképesztően egyedi. Egy kivétellel mind művészek (az a kivétel meg más okból nem normális :D), így ez is nem is olyan meglepő. Mind egészen egyediek, megvannak a maguk szokásai, a maguk nézőpontja a világról. Van itt, aki rajzol, van fotósunk, szobrászunk és egy szereplőnk, aki bolondos sapkában meteoritok után kutat a hátsó udvarban. Ó, és szellemeket is látnak, most mit szóltok? (Persze nem fantasys módon.) 
Fogalmazhatnék úgy is, hogy ebben a sztoriban senki sem normális, de mind tündökölnek nem normálisságukban.

Egytől egyig mindegyikért fájt a szívem, mindnek megvan a maga tragédiája. És egytől egyig mindegyikre haragudtam egy kicsit a sztori valamelyik pontján. És egytől egyig mindegyiknek szurkoltam is. Hát kell ennél nagyobb bizonyíték, hogy érzelmileg mennyire megérint ez a különleges történet? 

A cselekményben pedig a meglepetések és az állandó feszültség az, ami annyira megfogott. Vannak dolgok, amik azért tartanak feszültségben, mert nem tudjuk rájuk a választ. Másoknál pedig pont az okoz feszültséget, hogy mi tudjuk, amit a két nézőkarakter tud, de mivel egymásnak nem mondják meg, a másik nem tudja, ahogy a többi szereplő sem, és ennek megfelelően a cselekedeteik sokszor nagyon kiborítóak. Benyúlna az ember, jól megrázná őket, hogy megjöjjön az eszük. 

A sok szereplő története többször összefut és szétválik, ahogyan a végén a 13 éves Noah és a 16 éves Jude története is összefut - és így válik teljessé minden. Ahogy a szereplők sorsa találkozik múltban és jelenben, és mindezt nem is biztos, hogy rögtön átlátjuk, szuper. És valahogy.. kielégítő. 

Voltak még visszatérő motívumok, részletek, amik kifejezetten feldobták és színessítették a könyvet. Az egyik ilyen a címadó gondolat is, a Nap elajándékozása - nem lövöm le a poént, ki fog derülni, miért érdekes ez. De zseniális az ötlet is, a címadás is. Tetszettek a nagyi (és Jude) bölcsességei is és a jóslat, az ismétlődő mondatok...


NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy művészeti alkotás képével találkozhattok, ezek mind szerepelnek a könyvben, illetve az alkotójuk. Nincs más dolgotok, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a képen látható alkotások készítőjének a nevét. Tehát a festőkre illetve szobrászokra vagyunk kíváncsiak!  Google képkereső segít!!!!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10/16 Deszy könyvajánlója
10/18 Letehetetlen
10/20 Angelika blogja
10/22 Dreamworld
10/24 CBooks

Nincsenek megjegyzések