Breaking News

Arwen Elys Dayton: Seeker {Nyereményjáték}


Háááát, nem lettünk annyira jóban

Arwen Elys Dayton: Seeker

A blogturnéról




A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Arwen Elys Dayton Seeker című regénye, a Klánok háborúja trilógia első része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt a Keserők világát. Vegyünk együtt részt az athame megszerzésének harcában, mely téren és időn át tart. A út rögös lesz, telve bonyodalmakkal, árulással és bizalmatlansággal, de azt azért megígérhetjük, hogy utazásokból, harcosokból, fegyverekből, lidércekből, szerelemből és szeretetből nem lesz hiány.

A kalandos út első napjára 2015. október 12-én kerül sor, majd ezt követően még két másik blogger segítségével ismerhetitek meg a Keresők világának legszebb helyszíneit és modern illetve régi korok furcsa egyvelegét. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Seeker című könyvből.



Eredeti cím: Seeker
Kiadó: Libri
Oldalszám: 452
Fordító: Markwarth Zsófia
ISBN: 9789633106099
Sorozat: Klánok háborúja 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,28)
Megrendelési link
Azon az éjszakán, amikor Quin Kincaid felesküszik Keresőnek, új történet kezdődik a számára. Már nem kislány többé, mesterei jól felkészítették, hogy kiálljon minden próbát, harcoljon a becsületért és az igazságért a sötétség ellen. Két életre szóló barátja, Shinobu és John is megértek a próbákra. Az egyikük reménytelenül szerelmes a lányba, a másik titokban találkozgat vele.
Az eskü éjszakáján azonban minden rosszul sül el Quin számára… a családja becsapja, a szerelme elárulja, és még az is kiderül, hogy a Keresők nem az ártatlanok és gyengék védelmezői, hanem kegyetlen bérgyilkosok.
Quin története téren és időn át száguld velünk a középkori Skóciából a távoli jövőbe, drogbárók, lidércek, harcosok és gyógyítók között, ahol a mindent elsöprő fegyver, az athame megszerzéséért vívott harc kezdődik. Odaát.
Arwen Elys Dayton hónapokat töltött anyaggyűjtéssel a Klánok háborúja első kötetéhez. A gízai piramisoktól Hongkong felhőkarcolóin át a Skót-felföldön álló romos kastélyokig, a regény összes helyszínét bejárta. Jelenleg férjével és három gyermekükkel az USA-ban él, és a trilógia újabb kötetén dolgozik. A Seeker filmváltozata hamarosan a mozikban is látható lesz.

Az első mondat:


"Jó lenne élve megúszni, gondolta Quin."

Véleményem


Két okból akartam olvasni ezt a könyvet: egyrészt félig-meddig Skóciában játszódik, én meg már jó ideje szerelmes vagyok Skóciába, azóta meg, hogy jártam is ott, különösen. Másrészt a borítójába első látásra beleszerettem, egyszerűen gyönyörű. Elöl is, hátul is, a hátsó borítójáról még képet is készítettem:


Egyszerűen varázslatos, ránézek, és szinte érzem, hogy árad a mágia, és magam előtt látom a világot, amiben elmerülnék. (Egyébként az üzenetet így olvasás után már teljesen máshogy értelmezem, mint előtte. És higgyétel el nekem, nem amolyan "Varázsló vagy, Harry" típusú nem leszel ugyanaz üzenet ez.) 

De térjünk át a könyvre, hiszen a szép borító sokat ér, de nem minden. 

Quin, Shinobu és John harcostársak. Együtt edzettek, hogy Keresők lehessenek, ezzel beteljesítve végzetüket. Quin és Shinobu születésüktől kezdve ismerik egymás, távoli rokonok is, elválaszthatatlan barátok. Shinobu viszont titokban szerelmes a lányba. De ott van John is - ő később csatlakozott hozzájuk, később kezdte az edzést, és hiába jobb náluk sok tekintetben, más dolgokban viszont nagyon kilóg közülük. De talán pont ezért szeretett bele Quin a fiúba, és mint kiderült, a dolog kölcsönös volt. 
Quin látta maga előtt az életet, amit a sors kijelölt neki: Kereső lesz, mint az apja, együtt élnek házasokként Johnnal, és hármasban védelmezik majd az ártatlanokat. 

Hát, mondhatnám, csúnyán pofára esett. Szinte mindenkiben csalódnia kellett: Briac, az apja becsapta, egész életében hazugságban nevelte. John nem lett Kereső, és bár a lány és Shinobu mindent megadnának, hogy az eskü előtt máshogy döntsenek, John csak erőlteti, aztán még tovább fajulnak a dolgok. Mindenki az athamét akarja. John is, és a megszerzéséért bármire hajlandó. 

Mi az erősebb? A hatalom iránti vágy vagy a szerelem? Az eskü vagy a helyes út? 

Nézzük, mi tetszett! Először is az érzelmi szál. Kifejezetten élveztem a könyv elején, ahogy a főszereplő hármas kiképzéséről olvashattam, még ha nagyrészt visszaemlékezés szintjén is. Szeretek a harcostársakat összekötő kapocsról olvasni, és akármi történik is a regényben, még ha más oldalon állnak is épp a szereplők, ez a kapocs megmarad. 
Viszont nyilván bonyolítja a helyzetet a sok kusza érzelmi kötelék. Valamiféle szerelmi háromszög ez, de nem idegesítő módon. Az alapszituáció persze elég egyértelmű: Shinobu szereti Quint, Quin szereti Johnt, John szereti Quinnt. De aztán a status quo változik, és ez folyamatosan befolyásolja az érzelmi szálakat is, és soha nem teljesen egyértelmű, hogy most akkor ki kivel hogy is áll. Ezt kifejezetten szerettem, pont a bonyolultsága miatt. 

Ebben a regényben sokszor a dolgok nem feketék vagy fehérek. Mindenki tett jót is, rosszat is. Különösen John esetében örültem, hogy ennyire kibontották a történetét. John lehetne egy szemétláda, amiért ennyi mindent hajlandó megtenni az athamé megszerzéséért. Eközben azonban pont azért, mert az ő szemszögét is megismerjük, tudjuk, hogy ő is csak ember, és nagyon sokszor szeretetből cselekszik, és azt teszi, ami szerinte helyes. Nem biztos, hogy valóban az, és kétségtelen, hogy rettentő dolgokat is hajlandó elkövetni. Ám ettől még pontosan megérteni a motivációját, és ez egyrészt félelmetes, másrészt érdekes. Mindig szerettem, ha a főgonoszt nem csak elém tolják, és közlik, hogy ő az, akit utálni kell, hanem rendesen kibontják az ő sztoriját, motivációját is. Johnnál ez tökéletesen működik, még ha főgonosznak nem is könyvelném el így. (Főleg, mert ott van Briac, aki brrr...) Ja, és személyes megjegyzés: kicsit Anakin Skywalker jutott róla eszembe.

A szereplők közül egyértelműen Shinobut szerettem a legjobban. Harcos, de talán vele tudtam a leginkább azonosulni. Ő a szerelmi háromszög harmadik, peches sarka, az érzelmes, és pont ezért a leginkább szerethető. Küzd a jóért, áldozatokat hoz, és tovább harcol akkor is, amikor számára fontos dolgokat is elveszít. A kedvenc jeleneteim is hozzá kapcsolódnak, még ha az egyikben csak passzív fél is - van egy gyönyörű jelenete az édesapjával az eskü előtt napon, ami rendesen fájt, mert értettem Alastairt, és annyi szomorú voltam mindkettőjükért. 

Másrészről viszont voltak problémáim is a könyvvel, nem is egy sajnos. Egyrészt a sztori rendkívül kusza. Sok szemszöget megismerünk, ide-oda ugrálunk időben - ha nem is szó szerint, de visszaemlékezések szintjén -, rengeteg a szereplő, sok az akció, az utazgatás ebben a világban meg a világok között is, és csak súlyosbítja a dolgot, hogy a világ szabályai még a szereplők számára sem mindig tiszták, és tele van az egész könyv rejtélyekkel. Olyanokkal is, amik ebben a részben kibontakoznak, és olyanokkal is, amik még tartanak tovább a sorozat folytatásaira.
Nagyon sokszor csak kapkodtam a fejem, és rettentően kellett koncentrálnom, hogy képben maradjak. 

A világ felépítése pedig még mindig tele van kérődjelekkel számomra, de a könyv elején még ennél is brutálisabb volt a helyzet. Nem tudtam hova tenni, hogy most akkor időben pontosan mikor is játszódik a sztori, mert egyrészt középkorias a világ, másrészt nagyon modern. Illetve a fegyverekkel nem igazán tudtam mit kezdeni. Mágia, varázslat, értem én - de amikor az elején bekapcsolták a kardjaikat, megint csak nem tudtam elvonatkoztatni a Star Warstól és a fénykardoktól. Ami önmagában nem lenne probléma, de amikor Skóciában járunk egy fakunyhóban, akkor együtt a kettő... hát... nekem katyvaszos volt. Nem tudom jobban megfogalmazni. Külön-külön az elemekkel meg tudtam volna küzdeni, de így vegyítve nem volt az igazi, főleg a cselekmény kuszaságával ötvözve. 

Szóval összességében voltak dolgok, amik tetszettek a könyvek. A karakterek kibontása, különös tekintettel Johnra, az érzelmi szálak alakulása, egy-egy csavar, amire nem számítottam. Viszont a világ és a cselekmény kuszasága miatt valahogy mégis úgy éreztem, hogy nem igazán lett az enyém ez a könyv.
Ó, és kíváncsian várom, hogy ezt a sok mindent hogy fogják megjeleníteni filmben - talán leegyszerűsítenek és logikusabbá varázsolnak bizonyos dolgokat, lehet, hogy az inkább passzol majd hozzám.

EGYNEK ELMEGY

Nyereményjáték


Az athame megszerzése utáni harcban nagy jelentősséggel bírnak a koordináták és a családi jelképek. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő képek alapján kitaláljátok az állatok nevét, melyek egy-egy család jelképei, illetve a megadott koordináták alapján határozzátok meg, hogy mely három városra gondoltunk a regény helyszínei közül. Tehát egy állat nevét és egy város nevét kell minden állomáson meghatározni, a megoldást pedig beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.

Kalandra fel! Ha kitaláltátok mind a három állatot, és megtaláltátok a három várost, esélyetek nyílik megnyerni a Libri kiadó által felajánlott Seeker regény három példányának egyikét

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Koordináta: é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10/12 Könyvszeretet
10/13 Deszy könyvajánlója
10/15 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések