Breaking News

Jessica Park: Left Drowning - Lélegezz velem! {Nyereményjáték}

Dráma a köbön

Jessica Park: Left Drowning - Lélegezz velem!

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadónál újabb sikergyanús történet jelent meg december elején Jessica Parktól, a Szeretni bolondulásig szerzőjétől. A Lélegezz velem turné keretén belül december 17. és 29. között 5 állomáson ismerkedhettek meg jobban a történettel, a szereplőkkel és nyereményjátékon is részt vehettek, ahol ha helyesen válaszoltok a feltett kérdésekre, a kiadó felajánlásával 3 személy megnyerheti a könyv egy példányát.



Eredeti cím: Left Drowning
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 440
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789633993675
Sorozat: Lélegezz velem 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,17)
Megrendelési link
Szülei halála után Blythe McGuire-t magával rántja a gyász, alig tud a felszínen maradni, miközben a Matthews Egyetemen az utolsó évén igyekszik átvergődni. Aztán egy véletlen találkozás mindent megváltoztat: tagadhatatlan vonzalom ébred benne a sötét hajú végzős, Chris Shepherd iránt, akinek a múltja talán még sajátjánál is bonyolultabb. Ahogy a kapcsolatuk elmélyül, Chris magához téríti a lányt a bódulatból, ami azóta fojtogatja, hogy egy tűzeset megfosztotta a fél családjától. Blythe gyógyulni kezd, lassan meg is szereti a fiút, aki segít neki új utakat találni a gyönyörhöz és önmaga felfedezéséhez. Ám miután Blythe nyugodtabb vizekre evez, rádöbben, hogy Christ még mindig nyomasztja családjának fájdalmas múltja. A sötét örvények a mélybe húzzák a fiút, és talán Blythe az egyetlen, aki megóvhatja a vízbe fúlástól.

Az első mondat:


"A lábam beleakad a kolesz bejárati lépcsőjének legalsó fokába, és gyönyörűen el is tanyázom a betonon."

Véleményem


Jessica Park a kedvenc írónőim közé lopta magát a Flat-Out Love-val, abba a sorozatba egyszerűen szerelmes vagyok. Így hát amikor megtudtam, hogy újabb történet érkezik tőle, nem is volt kérdés, hogy olvasni akarom. Muszáj volt. 

A Lélegezz velem! is egy new adult történet, viszont merőben más jellegű, mint az a sorozata. Abban is előkerültek kemény témák, viszont alapvetően végig humoros és könnyed maradt a stílusa, még ha egy kis szomorúsággal is megspékelve. Ezzel szemben a Lélegezz velem! esetében már az első oldalak után egyértelmű, hogy végig komor lesz a történet, nyomokban humorral és romantikával - szóval a receptet körülbelül pont kifordítva kapjuk. 

Blythe évek óta sötétségben él, az egész élete a gyászról és a bűntudatról szól. Hiába próbál kitörni, hiába tudja magáról, hogy nem egészséges, amit csinál, képtelen változtatni rajta. Aztán egy nap becsöppen az életébe a Shepherd család, és hirtelen minden megváltozik. Vagyis... talán nem olyan hirtelen, hanem lépésről lépésre, de Blythe szépen lassan feldolgozza, amit kell. Más kérdés, hogy a saját gondja mellé kap egy másik összetört életet - az egész Shepherd családét. 

Őszinte leszek: a kapcsolatunk ezzel a könyvvel elég nehézkesen indult. Míg a Flat-Out Love gyakorlatilag az első oldalon beszippantott, addig a Lélegezz velem!-nek kellett egy kis idő, amíg beindult. A történet elején jobbára Blythe szenvedéstörténetéből kapunk egy nagy adaggal, de közben kellő rejtéllyel - ugyanis nem derül ki részleteiben, mi is történt vele. 

Maga a drámázás egyébként teljesen érthető, mind Blythe, mind a Shepherd család oldaláról. Ugyanis mind nagyon kemény dolgokon mentek keresztül, gyakorlatilag nem is kapunk olyan szereplőt ebben a sztoriban, akinek nincs valami lelki pakkja, amit cipelnie kell. Tűnhet például Sabin, a legjobb barát (aki a neve alapján nőnek tűnhet, de nem az) akármilyen felszabadultnak, csak elnyomja magában a dolgot. Mindenesetre az nagyon tetszett, hogy a drámát nem a szokásos drámával sikerült képviseltetni, Blythe tragédiája valóban tragikus, és egyáltalán nem a szokott kártya. (Nem megerőszakolós a sztori, na.) Pont ezért a visszatekintős részek nagyon kemények voltak - akár az, amikor valamelyik szereplő maga mesélt, akár valamelyik rendhagyó rész volt az. Ugyanis hatalmas meglepetésemre akadt két rövid rész, amelyek kilógtak a történetből - egyrészt a múltban játszódtak teljes egészében, másrészt nem E/3-ban meséltek, miközben maga a regény Blythe E/1-es szemszöge. 

Feltűnhetett, hogy romantikus szálat emlegettem, mégsem beszéltem még eddig a páros másik feléről. Nos, ez nem véletlen. Ugyanis nagyon tetszett, hogy Blythe mellett tulajdonképpen nem egy másik srác, hanem egy egész család vált főszereplővé. Chris a pasi, akibe Blythe belezúg, és akivel megmagyarázhatatlan kapcsot érzékel Blythe, de nem csak Chris az, aki fontos, és a drámát sem csak Chris fájdalmán keresztül kapjuk meg, hanem az egész családjáén. Chrisék ugyanis négyen vannak testvérek, és mind megkapták a magukét, még ha Chris kapta is a legtöbbet. És az egész család hihetetlenül fontossá válik Blythe életében, nem csak egy srácba, hanem egy egész családba szeret bele. Mindenkit máshogy és másért szeret, de ők együtt jelentik az új életét, nem csak egy új pasi. Sokat mond már rögtön az is, hogy nem Chris az első, akivel találkozik, hanem Sabin. 
Ezt kifejezetten imádtam, ugyanis egyrészt jó ellenpont volt a sokszor kicsit nyögvenyelős románchoz, másrészt kifejezetten jót tett a lelkemnek, hogy nem minden egy pasin és egy szerelmen múlott. Persze, óriási szerep jutott a továbblépésben Chrisnek és a szerelmüknek, de igazából az egész család, és Blythe saját öccse is kellett hozzá, hogy kikerüljön a gödörből. 

És tulajdonképpen sok szempontból a mellékszereplőket még jobban is szerettem, mint a két főszereplőt. Sabin az, aki az elképesztően vicces a családban, az energialöket, a srác, aki félelmetesen közvetlen és könnyed - látszólag. Eközben belül... Ő gondoskodik arról is, hogy Blythe bekerüljön a család vonzásába, és ne csak mint Chris pasija. Kifejezetten nehezen viseltem Sabin pillanatait, mert a két énje sokszor annyira ellentmondásos. Nem lehet nem imádni, viszont pont ezért fájnak annyira a mélypontjai.
Aztán ott van még Estelle, a család csaja. Nagyon sokáig az ő drámája meg sem nyilvánul igazán, aztán mégis kiderül, hogy a családi dráma őt sem hagyta érintetlenül. Egyrészt a vallásba menekül, másrészt a létező legfurcsább módon bántja önmagát. Nem lövöm le a poént, de amikor a könyv vége felé kiderül, pontosan mit is csinál, az nagyon üt. 
És végül Eric, az ikerpár másik fele. Sok szempontból ő a legnormálisabb a családból, bár elkötelezettségi gondjai neki is vannak. Mindenesetre ő küzdi le talán a legjobban az egészet, bár kétségtelen, hogy a végén róla is kiderül valami meglepő. Ja, és egyébként Eric meleg. És ezt mindenki teljesen egyértelműne kezeli. Nincs vívódás coming outról, nincs szenvedés. Eric stabil párkapcsolatban él, és Zach-kel a világ legcukibb párosa, de komolyan. Imádtam őket együtt! 

Mellékszereplőnek pedig ott van még egy fontos illető, Blythe öccse. Belőle kevesebbet kapunk, leginkább a könyv vége felé válik fontossá a szerepe, de őt is megkedveltem. Nem hibátlan, sőt... De a sztori végén nagyon szurkoltam neki.

És akkor beszéljünk a főszereplőkről is néhány szót. Blythe-dal úgy... elvoltam. Nem lett különösebben szimpatikus, nem szerettem bele úgy, mint az egész Shepherd család, de különösebb bajom sem volt vele. 
És bár Chris jó oldalát is látom, bőven, és voltak jelenetek, főleg a könyv elején, amiért jól megölelgettem volna, azt azért el kell mondanom, hogy hihetetlenül mérges vagyok rá. Te jó ég! Ha van olyan pasi, aki megnehezíti a saját életét, akkor Chris a mintapélda. Egy bizonyos résznél konkrétan jól megcsapkodtam volna, annyira hülye. Sajnos nem tudom szebben mondani. A jó hír viszont: végre nem a főhősnő picsog, hanem a pasi. 

A rengeteg szenvedés közöttük sok volt, ezért örültem annyira a Shepherd család többi tagjának, és annak a kapcsolatnak, ami a banda tagjai közt kialakult - azt ugyanis imádtam. Szóval határozottan szenvedős a szerelmi szál, viszont azért egy kis pozitívum is volt ebben a szenvedésben - más kérdés, hogy kicsit más lett a hangsúlya ennek a szálnak a végére. Szóval nagyon tetszett, hogy Blythe nem rohan. Érzi a kettejük közti kapcsolatot, de hajlandó várni. 

Mondjuk ezzel a könyv szexuális jellege kicsit ellentétbe állt - a szexjelenetekbe sokszor váratlanul ugrunk be, és meglehetősen részletes leírásokat kapunk arról, hogy pontosan mi is történik. Nekem ezzel nem volt problémám, mindenesetre számítsatok rá, hogy sokkal erősebb szexjelenetek vannak benne, mint a Flat-Out Love sorozatban. 

Ami a cselekményt illeti, az leginkább a dráma feldolgozásáról és a szerelmi szál kibontakozásáról szól, önmagában túl sok akcióra nem lehet számítani. Van egy kis csavar, de szerintem egy elég nagy részben kitalálható. Szóval ez nem éppen egy cselekményvezérelt sztori, sokkal inkább a lelki bajok feldolgozása és a továbblépés kerül a középpontban - ahogy ezt a cím is sugallja. 

Összességében nem volt rossz történet, bár azért a sok-sok szerelmi szenvedés és Chris marhaságai miatt igazi kedvencem sem lett - picit szappanoperás lett a vége, a legvége meg számomra picit gyors, a korábbiakhoz viszonytva. Bár a Flat-Out Love korábban kétségtelenül magasra tette a lécet, nehéz lett volna megugrani. 

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Ismerd meg a könyv karaktereit játékon keresztül! Minden állomáson egy újabb Shepherd  és McGuire testvér nevét kell beírnod a rafflecopter doboz megfelelő helyére, és ezúttal a Blogturné Klub oldalán megosztott bejegyzésben is kell majd megoldást keresnetek, kiemelt szavak, betűk formájában.
(Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje




12.23. Media Addict

12.26. CBooks
12.29. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések