Breaking News

Leg, leg, leg... 2015

Sziasztok!

Eltelt egy újabb év, én pedig kínok közepette kezdtem el összegyűjteni az idei Leg, leg, leg... listámat. 

Idén 230-nál több könyvet olvastam, ami ugyan elmarad a tavalyi mennyiségtől, azért még mindig elég sok ahhoz, hogy rettenetes legyen kiválasztani egy-egy könyvet kategóriánként. 


Ahogy észre fogjátok venni, idén is csaltam kicsit: itt-ott több helyezést is kiosztottam kategóriánként, ez tisztán a döntésképtelenség miatt van. 

Másrészt láthatjátok, hogy azért hiába a sok-sok könyv, vannak olyan könyvek, amik mélyebb nyomot hagytak bennem, és kiemelkednek a tömegből - ezért több kategóriában is őket választottam. 

Ami még feltűnhet, nem teljesen ugyanazok a kategóriák, mint a tavalyi évben. Ennek egyszerű az oka: nem minden díjat akartam kiosztani idén is.

Összességében átfutva a listát, azt mondhatom, hogy elégedett vagyok. Csupa-csupa jó könyv (vagy rossz, ami a lista végét illeti) került be a legjobbak közé, bátran merem ajánlani őket. Bár azért rengeteg könyv van, amiért fáj a szívem - túl sok jó könyv fordult meg nálam.

A szövegben linkeltem az értékeléseimet is, ahol már van, így könnyen vissza tudjátok keresni őket. 

Jó böngészést a listához! Én addig is megyek, és összesítem az évet általánosságban is. Készüljetek fel a sok-sok számra! ;)

U.i.: Elnézést kérek a furcsa tördelés miatt, sajnos a Blogger nem akarja engedni, hogy egyforma szüneteket tegyek a posztok és a címek-borítók közé... -.- 





Legjobb disztópia/posztapokaliptikus






Nehéz volt a döntés, hiszen idén olvastam a World Aftert is, a Menedéket és folytatásait is, és mindet imádtam. Viszont az Unwind egészen más kategória, annyira sokkoló, annyira megrázó és eközben azért kalandos is.



Legjobb romantikus YA





Ezt igazán nehéz volt eldönteni, mert hála istennek szuper könyvek fordultak meg a kezeim között. A Flat-Out Celeste-et nem először olvastam, hiszen angolul már megvolt korábban, de kiderült, hogy magyarul is legalább annyira élveztem! Nem igazán tudom eldönteni, YA-nak vagy NA-nak soroljam, de most ide került. 
A Szívzűrterápia strébereknek már érdekelt egy ideje, és most végre elolvastam! Rettentő jól szórakoztam rajta, vicces és aranyos könyv volt, úgyhogy muszáj volt megjelennie a listán.



Legjobb romantikus NA





Penelope Douglasbe először a Facebook oldala miatt szerettem bele, aztán eljutott hozzám a Szívatás is, és imádtam!



Legjobb történelmi romantikus





Nem is számítottam rá, hogy ennyire fogom szeretni az Edenbrooke-ot. A borító fekete ruhája meg az alsó barnás rész miatt féltem tőle, hogy picit búskomor lesz, de abszolút nem ilyen, sőt! Kifejezetten vicces és könnyed és aranyos. Még Julia Quinnt is letaszította a posztról, ami nagy szó. 


Legjobb YA fantasy (külföldi)








Oké, oké, oké... elismerem, rossz voltam. Képtelen voltam választani, úgyhogy ez az egyetlen kategória, ahol három könyv is a listára került. 
Az árulás csókjára kíváncsi voltam, de álmomban sem gondoltam, hogy ennyire fogom imádni. Az a csavar... a csavar! Sokáig fogom még emlegetni. 
Az Üvegtrón sorozat már régen a kedvenceim közé tartozik, és talán eddig A tűz örököse volt a kedvenc részem - a szerelmi szál helyett a kalandok és a politika sokkal nagyobb szerepet kapott, új helyszínekre is eljutottunk, új szereplőket kaptunk, kitágult a világ. 
Harmadiknak pedig a Hó mint hamu is felfért a listára, a világalkotás és a sztori második fele miatt mindenképp megérdemli a helyét.
(És még így is fáj a szívem A szökött király/Az Árnytrón és a Halandó szív miatt. Idén YA fantasyk tekintetében nagyon szuper évet zárunk.)



Legjobb YA fantasy (magyar)




Végre egy kategória, ami nem is volt kérdés! Imádtam a Karvalyszárnyont, a kalandokat, a világot, a főszereplőt és a mellékszereplőket is - alig várom a folytatást. 


Legjobb realisztikus





Marie-Aude Murailtól nem most olvastam először, a rengeteg szuper ajánló miatt kíváncsi lettem, és elolvastam az Oh, boyt, nagyon tetszett is, de azon kevesek közé tartozom, akik a Lakótárs kerestetiket végül jobban szerették. Imádtam a szereplőket, a komoly téma vicces megjelenítését és a rengeteg mosolyt, amit az arcomra csalt az írónő. 


Kedvenc angolul olvasott könyv






Linda Kage nálam most már valószínűleg letaszíthatatlan kedvenc. Már csak akkor imádnám jobban, ha magyarul is olvashatnám, de erre sajnos egyelőre várni kell. Mivel a sorozat előző részében egy új szereplő történetét kaptuk meg, alig vártam, hogy Asher sztorija kibontakozzon, főleg azután, amit sejteni lehetett róla. Az alapsztori megint klisésnek tűnhet (lány beöltözik fiúnak), de a megvalósítás Linda Kage-esen szuper!



Legtöbbször újraolvasott könyv




Igen, igen. Megint Linda Kage. Nem tudok lekattanni a Forbidden Men sorozatról, az egész sorozat egy az egyben a nyugikönyveim sorát erősíti. Amikor úgy érzem, tele a fejem az új sztorikkal, vagy épp más okból nincs kedvem új regénybe kezdeni, nagy eséllyel ehhez a sorozathoz nyúlok - és valahogy mindig úgy alakul, hogy a Be My Hero az első, ami beugrik. Ez a sorozat harmadik része, és emlékszem, először ez a gömbölyödő pocakos borító, és az, hogy Evát, a női főszereplőt a korábbi részekben nem szerettem túlzottan, elbizonytalanított, és nem vártam túl sokat a regénytől. De Pick és Eva képesek voltak elérni, hogy én magam is beleszeressek a sztorijuk. Pick igazi álompasi. De tényleg. És a sztorijuk gyönyörű.
(Jövőre tartunk még egy Linda Kage hetet, mert vétek, hogy ennyire nem írtam róluk értékelést.)


Amin a legtöbbet nevettem




Sophie Kinsellával elég vegyes kapcsolatunk van, vagy nagyon jól szórakozom a könyvein, vagy annyira idegesítenek a főszereplők, hogy be se fejezem a könyvet. A Hová lett Audrey? szerencsére az első lett, nagyon jókat kacarásztam rajta. 


Amin a legjobban zokogtam





Az Unwindban van egy bizonyos jelenet... nem spoilerezek, tudni fogjátok szerintem, melyikre gondolok, amint elolvassátok. Az év legmegrázóbb jelenete, de még úgy összességében az olvasmányélményeimet véve is simán toplistás. Muszáj volt letennem a könyvet, mert annyira sírtam, hogy olvasni sem tudtam, fájt a szívem és percekig zokogtam. Kellett egy kis idő, amíg folytatni tudtam...



Kedvenc borító (külföldi)





Nehéz volt a döntés, de végül erre a két borítóra esett a választásom. A Vadak borítója nagyon szép így is, élőben viszont abszolút szerelem - ahogy megtörik rajta a fény, egyszerűen gyönyörű. Amikor átvettem, percekig csak simogattam és gyönyörködtem benne. 
A Lélekvesztők pedig kifejezetten kellemes meglepetés volt. Határozottan a WOW kiadó legjobb borítója lett szerintem, öröm ránézni, és a könyv hangulatát is jól elkapta. 




Kedvenc borító (magyar)



Nem hiszem, hogy különösebben ecsetelnem kellene, a Horgonyhely miért kapta meg ezt a helyet. A kép gyönyörű és nagyon jól passzol a történethet, a betű pedig... *-*



Legkellemesebb meglepetés 





Amire soha nem számítottam: imádtam A marsit. Nem vagyok nagy sci-fis, és ez az űrutazás téma sem foglalkoztat annyira, hogy magamtól ilyen könyvhöz nyúljak. De Fummie meggyőzött, és te jó ég. Imádtam!


Kedvenc LMBT könyv
  



Ez most idén nem volt túl nehéz döntés. Már akkor is nagyon szerettem a Túl szépet, amikor először olvastam a kéziratot. Kifejezetten cuki volt, Márk és Olivér valószínűtlen párosa nagyon aranyos sztorit szült. 

 
Kedvenc főszereplő





Mark Watney, akinek a humora egymaga elvitte a hátán ezt a sztorit. Egyedül egy bolygón, rengeteg tudományos és technikai leírás - simán lehetett volna ez egy szörnyen unalmas sztori. De Watney jött, látott és győzött! Hangosan nevettem, sokszor. Ráadásul a technikai dolgokat is képes úgy előadni, hogy okosnak érezzem magam, amiért értem. Határozottan megérdemli ezt a helyet, nem is volt kérdés, hogy ő nyeri.
(Bocsi, Sage, téged is imádlak!)


Kedvenc szerelmespár (felnőtt)


 


Igen, igen, egy újabb Linda Kage. Nem tehetek róla. Ten és Caroline részeken keresztül kerülgetik egymást, és bár ez sokszor már tényleg idegesítő kicsit, annyira jók együtt! Caroline, az összetört lány, aki kezébe veszi a sorsát, és Ten, az ízléstelen vicceket elsütögető "hímringyó", aki az élő fával is... Csakhogy egyáltalán nem ilyen, ha a megfelelő lányra rátalál. 
És különösen szerettem, hogy a monogám kapcsolatban is nagyon "tenes" tudott maradni.



Kedvenc szerelmespár (YA)





Újabb kategória, ahol egész kis toplistát tudnék összeállítani, ez a kettő most ilyen kényszer szülte páros. Justin és Celeste a Flat-Out Celeste-ből a világ legcukibb párosa - az egymásnak küldött levelek, a gesztusok, az, hogy mennyire egymásra hangolódnak. Csodálatos!
És bár a Reboot végül nem jelent meg idén, a listát az idén olvasott könyvekből állítom össze, jövőre már nem kap helyet, szóval megjelenés ide vagy oda, nálam megjelenés előtt is listás lesz. 
Callum és Wren totál ellentétei egymásnak, de amilyen hatással van Callum Wrenre... Aah... Majd meglátjátok. 


Kedvenc páros (nem szerelmes)




Nem nehéz Celaenát és Rowant shippelni, de én egyelőre meglepő módon nem szeretnék köztük szerelmi szálat szőni. Valószínűleg leginkább félelemből, mert annyi jó pasi van már ebben a könyvben, hogy... 
Mindenesetre Celaena és Rowan lassan kibontakozó kapcsolata volt az egyik nagy kedvencem a könyvben. Oltják egymást, ellenségesen is kicsit, aztán szépen lassan összecsiszolódnak, és rájönnek, sokkal inkább megértik egymást, mint gondolták volna. Szuper!



Kedvenc baráti kör


 




Oké, ok, befejezem, tényleg. Megint Linda Kage és a Forbidden Men sorozat. De esküszöm, hogy tényleg ennyire jó! 
Mindenesetre a Láthatatlan boszorkány bandáját is imádtam. Annyira szerethetőek, hogy különösebben izgalmas cselekmény és főgonosz nélkül is tökéletesen működik a történet. Ez sokat mond. 


Legjobb pasi



NEM! Sajnálom, nem vagyok hajlandó. Háremet követelek! 


Legjobb világ





A Hó mint hamuról más esett szó korábban, bár magáról a világról nem írtam sokat. A könyv elején kicsit küzdöttem is vele, nehezen tudtam összerakni, mi hogy van pontosan, de amikor sikerült... Nagyon sok lehetőség van még ebben a világban, alig várom, hogy többet lássunk belőle! 
A Halandó szív A halál szépséges szolgálóleányai sorozat utolsó része, és szomorúan kellett beletörődnöm, hogy nincs tovább. Nagyon szerettem ezt a félig igaz-félig kitalált YA fantasyt, több ilyen kellene. 



Legbrutálisabb függővég





Nem mondok semmit. Tényleg. Ígérem. De úristen!



Legnagyobb meglepetés



Már írtam, hogy micsoda csavart produkált Az árulás csókja. Sok mindenre fel voltam készülve, de arra nem. Vissza kellett olvasnom, hogy most én vagyok túl fáradt, vagy tényleg ennyire átvert az írónő. De át. Tapsot érdemel és kalaplengetést!



Legbrutálisabb jelenet



 

Lásd amit a zokogós kategóriánál írtam! 



Legjobb kiegészítő történet






Oké, nem tudtam dönteni - a Nothing but Shadowst és a Born to Endless Nightot nagyon különböző okokból szeretem. Az egyik szomorkásan szép, a másik könnyfakasztóan meghatóan vicces. 
Ez a két novella az, ami miatt sajnálom, hogy az utolsó miatt keserű szájízzel gondolok kicsit az Árnyvadász Akadémia sorozatra. De ez a kettő!


Kedvenc levél





Sokáig azt hittem, marad Justin és Celeste e-mailezése ebben a kategóriában, csakhogy tegnap az angolul olvasás után befejeztem magyarul is A fiúknak, akiket valaha szerettemet. És jaj! Ezek a levelek. Határozottan a Peternek írt a kedvencem, de mind nagyon jó a maga mondján.

Kedvenc szerelmi háromszög



Ó, igen, a szerelmi háromszög. Nem megyek bele, hogy miért, lakat a számon, mert SPOILER! De olvassátok el, érteni fogjátok, miért nyerte el a címet. 


Új kedvenc író/nő (magyar)






A Karvalyszárnyon után nem volt kérdéses. Folytatást! 



Amiről a legtöbbet beszélgettem


 


Ez egy vicces kategória, amit vicces okokból hoztam létre tavaly, de idén is megmaradt. 
A két könyv, amiről a legtöbbet beszélgettem, magasan ez a kettő. 
A marsi rengetegszer előkerült a beszélgetésekben. Először Fummie "nyúzott" vele minket, hogy mennyire király ez a könyv, és Mark Watney, és proteinkockák, és Mark Watney és krumpli... Aztán amikor én magam is elolvastam, én is áradoztam róla mindenkinek, hatásosan - hiszen végül a nővérem és édesanyám is meg akarta nézni moziban. 
A másik könyv a Túl szép volt, ennek pedig leginkább a kedves szerző az oka. Ugyanis miután elolvastam a kéziratot, elég sokat beszélgettünk róla. Aztán borítókat gyártogattam hozzá. Aztán együtt nézegettük a borítóterveket. Ja, és közben próbáltam rábeszélni pár embert, hogy olvassa. Szóval...



Az év filmadaptációja 




Ja, uncsi vagyok, tudom. Már megint... De szerencsére a Mentőexpedíció jó kis adaptáció lett, már meg is néztem jó néhányszor, angolul is, magyarul is.



Legnagyobb csalódás




Jaj, jaj. Jaj, de sajnáltam, hogy ennyi rosszat kellett írnom erről A koronahercegnőről. Bár nem annyira, mint amennyire azt sajnáltam, hogy nem ugrotta meg az elvárásaim. 
A srácok sem varázsoltak el annyira, mint akartam volna, picit belepiszkított a korábbi főszereplőkről alkotott vélenyembe is, a főszereplőtől meg a hajam téptem. 




Legrosszabb borító 





Rettentő nagy csalódás volt, amikor kiderült, hogy nem az eredeti borítóval érkezik A Mímes Rend, aztán egyenesen sokkolt, amikor megláttam ezt a macskás borítót. Élőben szerencsére jobban fest, mint így, képen, de még úgy sem az igazi. És lehet, hogy bennem van a hiba - nagyon is lehetséges -, de nem is értem ezt a macskát... 


Legrosszabb könyv
 


Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatot kellene hozzáfűznöm a kategóriához. Már amikor év elején belevágtam a fejszémet ebbe a projektbe, borítékolni mertem, hogy nem kerül a kezembe rosszabb könyv. Szerencsére igazam lett. Viszont el kell mondanom, hogy mindennek ellenére nagyon jó emlékeket őrzök róla - sírva röhögtem, miközben az értékelésem írtam a Taken by the T-Rexről. 


Legidegesítőbb szereplő





Írtam róla fent is. Ennél idegesítőbb, tenyérbemászóbb főszereplő kevés van. Az agyamra ment, kellett volna neki néha egy atyai tasli, hátha helyrerázza... Határozottan péklapát pozitív volt, na. Részletesen A koronahercegnő értékelésemben fejtettem ki.

Nincsenek megjegyzések