Breaking News

Kelly Oram: Cinder és Ella {Értékelés}


Még mindig lehet újat hozni Hamupipőke sztoriba!

Kelly Oram: Cinder és Ella

Eredeti cím: Cinder & Ella
Kiadó:  Móra
Oldalszám: 400
Fordító: Vándor Judit
ISBN: 9789634150374
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,29)
Megrendelési link
Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés…
Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képest a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?

Az első mondat:


"A tündérmesékkel az a gond, hogy rendszerint valamilyen rettenetes nagy bajjal kezdődnek."

Véleményem


A Szívzűrterápia strébereknek könyvet nagyon szerettem, elég magasra helyezte a lécet, és őszintén szólva kicsit féltem, hogy a Cinder és Ella nem fogja tudni megugrani. Megmondom, mit tudtam róla elöljáróban, ami nyilvánvaló volt: Hamupipőke feldolgozás, és lesz benne valami ismeretlen lány találkozik a sztárral szál. És ami azt illeti, mindkettőből olvastam/láttam már vagy ezerféle verziót, így féltem, hogy a sztori túl sablonos lesz. De annyira nem lett igazam, és ennek úgy örülök! Kelly Oram megugrotta a lécet, hála az égnek. Nekiálltam könnyed esti, elalvás előtti olvasmányként, aztán nem tudtam letenni, és hajnalig olvastam. Hát ennyire tetszett. 

Adott nekünk a két főszereplő, Ellamara és Brian, akiket kedvenc könyvünk kapcsolt össze. Ella a blogján írt a könyvről, majd Brian Cinder álnéven kommentelt, vitatkozni kezdtek, így kezdődött minden. Hosszú ideig leveleztek, mire Ella balesetet szenvedett, elveszítette édesanyját, ő maga pedig nyolc hónapra kórházba kényszerült - számtalan műtét várt rá, hiszen testének 70%-a megégett, és újra kellett tanulnia járni és írni is. Egyszer még az öngyilkosságot is megkísérelte, annyira megviselte ez az egész. Ha ez nem lett volna elég gond, ezután 18 éves kora ellenére az apja gyámsága alá került, aki nyolc éves korában szó nélkül elhagyta, és azóta nem is látta. És még ott van az új feleség, meg a két rosszindulatú mostohatesó. És akkor így próbálja meg újrakezdeni az életét... Nyolc hónapja nem beszélt Cinderrel, de meg kell próbálnia, hiszen csak ő maradt neki. Más kérdés, hogy fogalma sincs róla, hogy a netes barátja Brian, az aktuális "Robert Pattinson", aki ráadásul Cindert alakítja a készülő filmben.

Hú, mennyi mindent imádtam ebben a könyvben! Rögtön a feldolgozást. Oké, oké - ismeretlen lány találkozik a sztárral, megvan a gonosz mostoha meg a két mostohatesó is, szóval nyilván valóban megvan a Hamupipőke alap. De ez önmagában klisés lenne, viszont ezzel a kedvenc könyves dologgal sikerült kicsit feldobni. Egy fantasyregény egy Ellamara és egy Cinder nevű szereplővel! Nagyon jól sikerült ez a regény a regényben dolog, imádtam! 

És ha már maga a könyv szóba került, bloggerként nem tudtam nem imádni, hogy Ella blogol. Nem voltak konkrét blogbejegyzések a könyvben (ó, milyen jó extra kötet lenne a könyv mellé egy valódi A druida herceg meg Ella blogbejegyzései és... na jó, abbahagyom), de magát a szálat így is nagyon érdekeltem, megfűszerezte kicsit az alaphelyzetet.

Ellát egyébként is nagyon szerettem, abszolút lehet vele azonosulni. Tényleg egy tök átlagos lány, akinek rengeteg nehézséget kellett túlélnie, és egy csapásra megváltozott az élete. Küzd, folyamatosan. De ez a küzdelem nincs elmismásolva csak azért, mert ez egy romantikus tinisztori. Le van írva, ha fáj, akár fizikailag, akár érzelmileg. Nagyon tetszett az az utazás, amit Ella járt be a könyvben, és ez bizonyos szempontból még fontosabb és érdekesebb is, mint a szerelmi szál. Persze, ott van az is, és mindenki úúúzhaz meg ááázhat, hogy mennyire romantikus a kapcsolata Cinderrel. Meg is érdemlik. De ez még klisés lenne, bármilyen aranyos és szívet melengető is. Ella sztorija viszont önmagában is bőven megállja a helyet. Egy lány, aki mindent elveszített, aki rengeteg fájdalmat élt át, akinek egy sor nehézséggel kell együtt élnie mostantól egész életében, és így jövőt építeni. Érzelmi hullámvölgyei vannak, el kell viselnie a többiek gonoszságát, gyászol és... annyi mindent kell feldolgoznia, és ezzel küzd az egész könyvben. Újra fel kell építenie mindent, és nagyon szép követni ezt a fejlődést a regényben. 

Aztán ott van Brian is. Nála nincs ilyen óriási fejlődés, bár az igaz, hogy neki is van mivel szembenéznie. Sztárként kész őrület az élete, és meg kell tanulnia, hogyan élje ebben a furcsa világban az életét úgy, ahogy ő akarja. Rengeteg az elvárás, nagy a nyomás és sok a szemétség, valahogy rá kell jönnie, hogyan lavírozzon. Sikerül is neki, és el kell mondanom, Brian igazi álompasi. Nem azért, mert jóképű és sztár, hanem azért, amilyen. Amint Ella kerül a képbe, gondoskodó és védelmező, figyelmes, tele van szeretettel, a rajongásig imádja Ellát. Annyira aranyosak és viccesek a beszélgetéseik, én magam is Briannel együtt örültem, hogy Ella egy kis valóságot csempész az életébe. Minden alkalommal, amikor Ella belegyalogolt Cinder egójába, a levegőbe csaptam volna, hogy "Ez az, csajszi!". 

Mellékszereplőkben sem szenvedünk hiányt, és tudjátok mit? Szuper, hogy nem skatulyaszereplők ők sem. Könnyű elkönyvelni szemétnek a mostohát és a tesókat, még az apát is, aki elhagyta a lányát, de tudjátok mit? Ez a könyv a bizonyíték, hogy minden történetnek több oldala van. A mellékszereplők is mind összetett karakterek, az írónő az ő motivációjukat is boncolgatja, náluk is van jellemfejlődés, és ezt nem úgy kell érteni, hogy egyik pillanatról a másikra, varázsütésre változnak. Szenzációs volt, hogy a mellékszereplőket is ennyire komolyan kezelte, és nem legyintett egyszerűen, hogy ez csak egy romantikus sztori, nem szimpla kellékként kezelte a mellékszereplőket a főhősök mellett. A család minden tagja megkapja a maga jelenetét, jeleneteit, ahol kiderülhet, mit miért csinál és mit érez. Gratula.
Rajtuk kívül pedig van még egy-két barát, egy roppant idegesítő színésznőcske (ó, ha választani kell, nálam ő a sztori igazi főgonosza, úristen, mennyire idegesítő volt), és meg kell jegyeznem: imádtam Brian asszisztensét.

Összességében ez egy szuper könyv volt, nagyon örülök, hogy olvashattam. Izgultam, hogy mikor derül már végre ki, szurkoltam Ellának a gyógyulásban, nagyon tetszett, hogy a romantika mellett mondanivalója is volt a történetnek. Biztos, hogy újraolvasom még a jövőben.

NAGYON AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések