Breaking News

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal? {Nyereményjáték}

Ez aztán egyedi volt!

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

A blogturnéról




A sci-fi regényei által kedvencünkké vált On Sai most egy ifjúsági fantasyval rukkolt elő. Ennek örömére egy hét állomásos turnéval mutatjuk be Mia Anne kalandjait az álomvilágban, ahol feltűnik egy álombéli lovag is. Tartsatok velünk, mert a sok érdekes extra mellett még nyerhettek is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376
ISBN: 9789633995143
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van,
két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Az első mondat:


"A kispesti Wekerle-telep tegnap még elbűvölte, az egész környék hangulatos házikókból állt, melyek a kinyitható, fa ablaktáblák miatt olyanok voltak, mint a mézeskalácsházak a mesében."

Véleményem


Megmondom, mik voltak az előzetes elvárásaim abból a kevésből, amit elöljáróban tudtam. (Igyekeztem nem elolvasni a részleteket, mert az számomra csak tiszta önkínzás, és kényszeresen próbálom elkerülni a spoilereket.) Szóval van egy Kósza nevű lovag, ami a mi kis modern világunkba csöppen, és nagyon rácsodálkozik, aztán lesz egy szerelmi szál egy mai lánnyal, Mia Anne-nel. Ó, hát nagyon nem lett igazam, ennél sokkal-sokkal több van a sztoriban. Sőt, kifejezetten vicces volt, hogy vártam, vártam, mikor kerül Kósza a mi világunkba, és nem, még mindig nem, még mindig nem... Ellenben Mia Anne!

Igazándiból a történetet nagyon-nagyon nehéz lenne összefoglalni, nem is akarom. Valamennyire viszont érinteni fogom ezt is.
Szóval Mia Anne-nek furcsa álmai vannak egy különös fantáziavilággal, ahol lovagok és varázslók futkosnak, és ő maga is képes varázsolni. Mi tudjuk, hogy ez igazi világ, Mia Anne-nek viszont meggyőződése, hogy csak álom. És ez extra vicces, amíg ő maga is rá nem döbben. Nyilvánvalóan egészen máshogy cselekszik, amíg nem érzi a dolgok tétjét. Már önmagában ezt is imádtam. 

Ebben a világban fut össze Kószával, aki a pasi főszereplőnk. Kósza fiatal lovag, aki első küldetését épp csak túlélte, és Mia Anne-nek hála menekül meg. Egyrészről képviseli azokat a dolgokat, amiket egy lovagtól várunk: minden vágya, hogy szüzeket mentsen és dicsőséget szerezzen, bátor és kiáll az elveiért. Viszont mivel kezdő lovag, még ebben az egész lovagosdiban is új, és nagyon teper, hogy elismerjék az idősebb lovagok is. 

Mia Anne nem könnyíti meg a dolgát. Ugyanis ezek ketten nagyon jókat vitatkoznak egymással, és kifejezetten kényelmetlen és rizikós helyzetekbe sodorják egymást. Akárhányszor összekerülnek, mindig történik valami izgi, és szinte biztos, hogy valami humoros párbeszédre is számítani lehet. És persze abból is nagyon vicces helyzetek sülnek ki, amikor a számukra idegen világba kerülnek, ami a másiknak otthona, és fogalmuk sincs az ottani szokásokról. A kedvenc Kósza pillanataim valószínűleg azok voltak, amikor Mia Anne térdeiről gondolkozott el. Komolyan mondom, hatalmas. 

Mia Anne-ről még egy fontos dolgot nem említettem, ami nagyon tetszett: mozgássérült. Nagyon meglepett, amikor ez kiderült róla, erre (sem) voltam felkészülve, de nagyon jó húzás, kifejezetten egyedivé teszi ez is, és nem marad feldolgozás nélkül a téma, lesz ennek is szerepe.  



Rajtuk kívül azonban sok fontos szereplőnk van még. Egyrészt Mia Anne édesapja, aki maga is nagyon érdekes karakter. Ő ugyanis Asperger-szindrómás, ennek köszönhetően pedig a szociális érzéke kb. a 0 alatt van gyök kettővel. A lányát nevelgeti, a minimumon, de olyan, mintha nem is lennének érzelmei. Persze ennek ellenére igazi zseni, tudományos értelemben legyőzhetetlen. Pont ettől válik furcsává, és ennek köszönhetően voltak olyan pillanatai, amikor fogtam a fejem olvasás közben. Megdöbbentő, hogy lehet valaki ennyire okos és értetlen egyszerre. Mellé pedig még egy sor másik tudóst is kapunk, és természetesen a két szál összefügg, de nem fogom elspoilerezni, hogyan. 

Kell egy főgonosz is. Egy amolyan igazi, "túl sokat nem tudunk róla, de tudjuk, hogy gonosz" típusú gonosz volt számomra, de igazából ez nem zavart. Amihez kellett, azt tökéletesen hozta, és főleg a könyv vége felé nagyon jól szórakoztam a jelenetein. (Direkt nem nevezem nem. Szóval ő... Ő, Akit Nem Nevezünk Nevén 2.0. Csak mert spoileres lenne ez is. Mondjuk én nagyon hamar kitaláltam, ki ő, de ettől még nem lett rosszabb a dolog. Vártam, vártam, hogyan derül majd, és mennyi minden történik még addig.)

Vannak még lovagjaink meg varázslóink, meg egy sor másik szereplő, akiket érdemes lenne emlegetni, de annyian vannak, hogy oldalakon keresztül sorolhatnám, szóval tőlük most eltekintünk - olvassátok a könyvet, és akkor megismeritek őket is! (Na jó, még egy megjegyzés: imádtam Táncost!)

Ennyit tehát a szereplőkről, és beszéljünk egy kicsit a világról és a cselekményről! Azért nem szedem ketté ezt a két szempontot, mert rettegek a spoilerektől. Annyi apróság lenne, amiről érdemes lenne szólni, de szinte mindennél azt érzem, hogy poént lövök le, ha elárulom. Ugyanis rengeteg minden történik, fokról fokra ismerjük meg a világot, és azt, hogy mégis hogyan kapcsolódik össze a miénkkel, és mi ez az egész álom dolog, és miért épp Budapesten járunk, és miért van varázsereje Mia Anne-nek, és mik azok a dólények és miért a rejtélyes halálok, és... Oké, nem sorolom tovább. Lényeg a lényeg, hogy a világ szuper - fantasy, de közben kicsit bele tudom látni a sci-fis vonalat is, amitől On Sai azért nem szakadt el teljesen, már csak a MondoCon eseményei miatt is mondom ezt. Minden mindennel összefügg, darabkáról darabkára áll össze minden, a szereplők, a világ és a rejtélyek megoldása. Úgy az igazán szórakoztató, ha az ember mindent maga fedez fel. Pattognak az események, folyamatosan történik valami, közben szépen, lassan bontakoznak ki az érzelmi szálak is. Mindenesetre ami biztos: soha többet nem fogok tudni ugyanúgy nézni a diókra. 


Apropó, MondoCon! A történet részben Budaepesten, részben a fantasyvilágban játszódik, és egyik fontos helyszín a MondoCon. Idén én magam is jártam a Conon, így külön élveztem ezt benne, szórakoztató választás volt, és nem csak ezért, hanem azért is, mert tökéletesen passzolt ebbe az egész őrületbe. 

Összességében egyáltalán nem csalódtam ebben a könyvben, sőt... Rengeteg meglepetést okozott, és meg kellett állapítanom, hogy YA ide vagy oda, On Sai On Sai marad ebben is. Kifejezetten jókat mosolyogtam a bonyolultabb, tudományos kifejezésekkel teletűzdelt mondatokon például. Ó, és a fátyoltáncos jelenetek! Jaj, de jókat kuncogtam rajtuk. És... Na jó, abbahagyom, mielőtt tényleg spoilereznék. Tessék olvasni!


NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra




Nyereményjáték


On Sai könyvében az álmok mellett kiemelt szerep jut a macskáknak, vagyis egy macskának, Mia Anne kedvenc plüssének. Minden állomáson találtok egy képet, amelyen egy (vagy több) macska szerepel. Nincs más dolgotok, mint beírni a macskák nevét a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12. 27. Deszy könyvajánlója
01. 03. Media Addict
01. 10. Insane Life
01. 17. Kelly & Lupi olvas
01. 24. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések