Breaking News

Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig {Nyereményjáték}

Végtelenül cuki!

Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig

A blogturnéról



Celeste-be lehetetlen volt nem beleszeretni a Szeretni bolondulásigban! Egy tündéri, intelligens fiatal lány, aki meglehetősen egyedi módon próbálja feldolgozni azt, ami vele történt.
Ki ne lett volna kíváncsi, hogy alakul az élete később? A Flat-out Celeste - Celeste bolondulásigból most kiderül! Mi lett a kislánnyal, és hogy áll a korábbi mellékszereplők élete? Ez mind kiderül ebből a könyvből!
Kalandozzatok bolondulásig a Blogturné Klub tagjaival hat állomásos turnénkon!


Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: Flat-Out Celeste
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 360
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633993415
Sorozat: Flat Out Love 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,31)
Megrendelési link
A végzős gimnazista Celeste Watkins számára minden egyes nap brutális bátorságpróba. És Celeste nagyon fél. Elszigeteltté válik, mert túlságosan okos, a beszéde túlságosan modoros, viselkedése pedig túlságosan eltér az átlagostól, ezért úgy érzi, nem marad más választása, mint direkt távol tartani magát mindenkitől.
De az egyetem felszabadíthatja, nem? Ha kibírja ezt a borzalmas utolsó évet a gimiben, akkor talán minden rendben lesz. Ha sikerül találnia csak egyetlen embert, aki mentőkötelet dobhat neki, akkor talán, talán nem lesz baj.
Justin Milano, a másodéves, szintén különc egyetemista lehet talán az a személy, aki kicsalogatja Celeste-et magányos világából. Talán megmentheti a lányt… legalábbis ha Celeste elfogadja a segítségét.
Ha összefognak, talán jó páros lehetnek. Ha összefognak, talán megmenthetik egymást. És ha összefognak, talán megmenthetnek egy másik párost is: két embert, akikről Celeste tudja, hogy teljes szívből, szenvedélyesen, bolondulásig szeretik egymást.

Az első mondat:


"– Tehát röviden összefoglalva, ezt jelenti a reductio ad absurdum – nézett Celeste sugárzó mosollyal az osztálytársaira, és lecsukta laptopja fedelét."

Véleményem


A Flat-Out Celeste-et már nem sokkal a megjelenése után olvastam angolul, és annyira imádtam, hogy a véleményem már akkor kikívánkozott belőlem egy értékelés formájában. Azóta azonban viszonylag sok idő eltelt, és alig vártam a magyar megjelenést, kíváncsi voltam, milyen lesz a fordítás (szerintem szuper), úgyhogy tudtam, szeretnék értékelést írni a magyar megjelenés után is. Csakhogy abban biztos voltam, hogy rendhagyó értékelésnek kell lennie. 

Gondoltam arra, hogy levelet írok Celeste-nek, úgyis annyira imádtam a levélváltásaikat Justinnal. Aztán felmerült bennem mindenféle toplista is, viszont valahogy semmi sem volt az igazi. Aztán elkezdtem fordítva gondolkozni: miről is szeretnék extrázni a blogturné keretein belül? Na, erre rögtön tudtam a választ: az Asperger-szindrómáról. És ezután már tudtam, mi lesz a rendhagyó: irányított értékelés a könyvről, az Asperger-szindróma kapcsán. 

Ugyanis szerintem ha valamiben elképesztően jó volt az a könyv, az ez. Jessica Park zseniálisan bújt bele Celeste bőrébe, és úgy mutatta meg, milyen is Asperger-szindrómásnak lenni, hogy a) nem tűnt betegnek a főszereplőnk, és ezért az olvasónak eszébe sem jut sajnálkozni és egy pillanatig sem érezni azt, hogy "beteg" Celeste, b) ki sem mondja az írónő, hogy konkrétan mi lehet Celeste problémája, bár egyszer félig... és c) úgy szőtte bele a tipikus Asperger-szindrómás tüneteket a könyvbe, hogy természetesnek tűnik, tökéletesen passzol a szereplőhöz, és egy egységes egészt, egy embert alkot, és nem válik erőltetett kórképpé a történet. Tulajdonképpen apróságok, amik a szereplőre jellemzőek - más kérdés, hogy némi utánagondolással nyilvánvalóvá válik, hogy ezek mind tünetek. 

Szóval vessük bele magunkat az Asperger-szindróma rejtelmeibe, gyűjtsük össze, hogyan is jelentkezik mindez a könyvben!

Kávébagoly? Engem már itt megvett a könyv! :D


Az Asperger-szindrómát 1944-ben írta le először Dr. Hans Asperger pszichiáter és gyerekorvos, ő az autisztikus pszichopátia nevet adta neki. Nehéz felismerni, becslések szerint az Asperger-szindrómások 30-50%-át nem diagnosztizálják, hanem egész életüket enélkül, nehézségek közepette, bármiféle szakképzett segítség nélkül élik le. 

Vegyük sorra a főbb tüneteket, és rögtön hozok példát a könyvből is - ebből is látszódni fog, mennyire zseniális Jessica Park. 

Átlagos vagy átlag feletti intelligencia

Aki olvasta a sorozat első részét is, annak ez már nem is meglepetés. Celeste-ről már abból a kötetből kiderült, hogy szellemileg elképesztően érett, rendkívül okos - és ez csak részben következik abból, hogy az egész család rendkívül intelligens, tudósok gyülekezete. 
Ebben a kötetben tovább megyünk: Celeste-ért konkrétan versengenek a legnagyobb és legelismertebb egyetemek is, rögtön a nyitójelenetben pedig egy olyan kiselőadással rukkol elő, ami még a tanárának is fejtörést ad. 
Ezzel az előadással kapcsolatban egyébként még egy tipikus "tünet" is érdekes: "A súlyosabban autista egyénektől eltérően az Asperger-szindrómások nem vonulnak vissza az emberi kapcsolatoktól. Például hosszas beszédbe kezdenek egy általuk kedvelt témáról, és figyelmen kívül hagyják hallgatóik jelzéseit, hogy érdekli-e őket a téma, vagy távozni akarnak." Amint ezt a mondatot elolvastam, rögtön beugrott Celeste. 

"A kiselőadás valóban fantasztikus és átfogó lett, bár az osztálytársai kifejezéstelen arca nem éppen ezt tükrözte. Egy kék sapkás srácról úgy tűnt, még mesterséges kómában is élénkebb lenne, egy piszkosul rövid miniszoknyában feszítő lány pedig gyilkos pillantásokat lövellt Celeste felé. Celeste Mr. Fisherre pillantott, hátha az ő reakciója más. A tanáruk döbbenten nézett."

És ezt hallgassátok: "Az Asperger-szindrómás emberek megfigyelik, elemzik és merev szabályokba foglalják ezeket a normákat, és közvetlenül alkalmazzák őket, ezáltal merevnek vagy szociálisan naivnak tűnnek." Erről is rögtön eszembe jutott Celeste! 

Gyenge kapcsolatteremtő készség

Azt hiszem, ezt nem is kell túl hosszan magyarázni. Celeste az egész kötetben küzd ezzel - már a gimnáziumban is, és még inkább félelemmel tölti el, mi lesz vajon az egyetemen. Nagy változás előtt áll, hatalmas kihívás vár rá. 
Az Asperger-szindrómások nehezen ismerkednek, nem egykönnyen találják meg a helyüket csoportokban, frusztálja őket a társaság, és nem mindig tudnak mit kezdeni a társas helyzetekben. Valószínűleg kerülik a szemkontaktust, az érintést, és nehezen olvasnak az arckifejezésekből és a gesztusokból. 

Ez mind-mind jellemző Celeste-re is, apróságokban venni észre. Pont ettől gyönyörű a regény: a legtöbb tünet bújtatva kerül elő, futólag, és sokszor úgy is érezheti az olvasó, teljesen egyértelmű, hogy így reagál Celeste, fel sem merül, hogy különösebb okot keressünk rá. (Visszacsatolnék arra, hogy milyen nehéz felismerni a betegséget.)

A szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás

"Celeste pislogva nézett körül. Valami megzavarta az álmát. Hiába nézte végig szinte az összes tárgyat a szobában, semmit sem látott, ami ne lett volna pontosan a helyén." 

Celeste számára bizonyos ismétlődések az életében nyugalmat és békét jelentenek. Még a romantikus helyzetekben is. Van egy bizonyos ismétlődő kérdés-válasz Justin és Celeste között, ami önmagában nézve nagyon cuki, és teljesen átlagos emberekre is jellemző lehet. Ez a belsős poén, a kis összekacsintás. Csakhogy ha utánagondolunk, akkor tekinthetjük olyan apróságnak is, ami biztos pontot jelent Celeste számára. Ettől persze nem lesz kevésbé aranyos, de beilleszthetjük a nagyobb képbe ezt is. 

És a kedvencem:

Aprólékos beszéd

Kutatások szerint az Asperger-szindrómás gyerekek már korán nagy szókinccsel rendelkezhetnek, de hajlamosak a nyelvet szó szerint értelmezni. És akkor ennek most gondoljunk egy kicsit utána! 

Celeste a regényben végig elképesztően egyedi stílusban fogalmazza meg a gondolatait, olyan választékossággal és körülményességgel, ami egy átlagos ember számára elképzelhetetlen. Celeste számára viszont tökéletesen normális, és biztonságot jelent. 

És ami a szó szerinti értelmezést illeti... 

"– Mit jelent az, hogy valaki „nem százas”? Jól sejtem, hogy ez százalékos arányban értendő? És ha igen, akkor mire vonatkozik, miben nem éri el az illető a száz százalékot?"
becslések szerint az Asperger-szindrómások 30-50 százaléka nincs diagnosztizálva

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/4082/asperger-szindroma

Nyilván mélyebb elemzésbe is bele lehetne mászni ennél, én pedig nem vagyok szakértő, és személyes tapasztalattal sem rendelkezem. Viszont lenyűgöz, hogy mennyire okosan írta meg ezt a regényt az írónő. Apró utalások, megjegyzések hosszú sora a történet, közben pedig egy egészen egyedi fogalmazás- és látásmóddal rendelkező főszereplőn keresztül mutatja be az eseményeket. 

Ha önmagában az nem lenne elég nagy dolog, hogy az Asperges-szindrómával foglalkozik egy ilyen típusú szórakoztató regényben (de, nagy dolog, határozott elismerés jár érte), akkor az, ahogyan ezt teszi, már mindenképp kalaplengetést érdemel.

És mivel rendhagyó értékelés, az áradozásom Justinról sajnos elmaradt, a régi értékelésemben picit írtam róla is, bár visszanézve hosszabb áradozást érdemelt volna. Ennek a kettőnek, Justinnak és Celeste-nek sikerült elérnie, hogy még sokkal jobban is szeressem ezt a kötetet, mint az első részt. Ami azért elég nagy szó. (És már újra is olvastam. Egy héten belül kétszer olvastam, pedig egyszer már megvolt angolul is. Ez azért sokat mond, nem?)

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Ezúttal múltidéző játékkal készültünk! A blogturné állomásain egy-egy idézetet találtok az első könyvből. Nincs más feladatotok, mint kitalálni, vajon melyik szereplő szájából hangzott el az idézet - ha az megvan, írjátok be a szereplő nevét a Rafflecopter megfelelő sorába!
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a könyv három példányának egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük, amennyiben 72 órán belül nem jelentkeznek, új nyertest sorsolunk.

“– Fogadok, hogy mesteri szerető lehetnék. Nagyon energikus vagyok. És gyorsan tanulok.”

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


December 19 - Media Addict
December 20 - Kristina blogja
December 22 - Kelly Lupi olvas
December 24 - Insane Life
December 26 - Deszy könyvajánlója
December 28 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések