Breaking News

Ez volt 2015 - Köszönöm!


Sziasztok!

Nem az év utolsó napján, hanem az év első napján érkezik a számos összefoglalóm az évből, mert úgy gondoltam, az utolsó nap statisztikáját is belevesszük, úgy kerek a történet. 



Idén nagyon sok dolog történt velem könyves és blogos tekintetben, pótolhatatlan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtam. Úgy érzem, nem is tudnám összeszedni, mennyi minden történt ebben az évben, de azért megkísérlem. 

Események, amiken ott voltam:

Mindezek mellett nagyon fontos esemény volt számomra idén a nyaralásom, ugyanis végre nem a tengerpart felé vitt az utam (amúgy azt is nagyon szeretem), hanem aktívabb, városnézős útra indultam Skóciába és Angliába. Nagyon fárasztó 2 hét volt, de rengeteg csodálatos élménnyel gazdagodtam, és még jobban beleszerettem Skóciába. Akár már holnap visszamennék. 
Ez első blikkre nem igazán könyves téma, valójában az is volt: olyan helyeken jártam, amikről korábban csak olvastam, rengeteg új tudással gazdagodtam (például Sir Walter Scottról), és ha már arra jártam, egy sor könyves ereklyét is beszereztem, például Fraser tartános takarót és Harry Potter válltáskákat. Ó, és csak én lehetek olyan könyvmoly, hogy a nyaralásomról több, mint 10 könyvvel térjek haza. 

Aztán néhány nagy első:

2015-ben először:

  • készítettem saját gifet
  • jártam könyvesbolt raktárában
  • beszélgettem Trónok harca szinkronhanggal 
  • voltam segítő gyereknapi programon 
  • kerültem bele egy könyv köszönetnyilvánításába 
  • sütöttem mézeskalácsot (a házikó bakancslistás volt) 
  • készítettem animált bannert blogturnéhoz 
  • olvastam Kindle-ön 
  • kaptam külföldi recenziós példányt 
  • moderáltam olyan szerző könyvbemutatóját, akit előtte nem ismertem személyesen 
  • írtam szakdolgozatot 
  • szereztem blogger feliratos kólát 
  • tartottam Élő blogot 
  • kaptam választ a tweetemre egy nemzetközileg is ismert színésztől

    A legnagyobb változás mégis a munka területéről érkezett idén. Először az Origo és a Life.hu oldalak közösségi kommunikátor gyakornoka voltam, majdnem egy hónapig, azután úgy alakult az élet, hogy valóra vált egy régi nagy álmom, aminek köszönhetően jelenleg is könyvkiadónál dolgozhatok. 

    Nem mondom, hogy minden zökkenőmentes volt, mert ez olyasmi, ami érdekel és amit imádok. Ahogy mondani szokás, semmi sem olyan, mint amilyennek az ember elképzeli, és mindennek megvannak az árnyoldalai is. Kifejezetten érdekes tapasztalat volt például, és az első kb. két hónapban határozottan nehéz, hogy milyen megélni, ha az ember egész nap ugyanazzal foglalkozik. Könyvekkel kapcsolatos volt a munkám, ott volt mellette a könyves blogolás (a Cassandra Clare rajongói oldallal duplán), amiben próbálok szintén folyamatosan fejlődni és aktív lenni, és emellett ha pihenni szeretnék, akkor is nagy eséllyel könyvekhez nyúlok. Megdöbbentő, mennyire sokká tudott válni még ez is, és mennyire tudatosan kellett tanulnom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet - amikor az alváson kívül gyakorlatilag az egész napom egy téma körül forog. Azt hiszem, mostanra elég jól belerázódtam, már inkább csak a kóros időhiánnyal küzdök.

    Szintén tanulópénz volt az idei év a túlvállalással kapcsolatban. Eddig is tudtam magamról, hogy sokszor elég nehezen tudok nemet mondani, még akár magamnak is. Úgyhogy az év végére kikészültem, ahogy erről korábban írtam is bejegyzést.

    Ami még hihetetlen tapasztalat volt: a designváltások. Meglátjátok majd a lenti összefoglalóban, hogy július volt a legrosszabb hónap az oldal látogatottsága szempontjából, valójában azonban egy korábbi növekedő pályáról a márciusi designváltás után szép lassan hanyatlottunk addig a mélypontig. Posztok szempontjából semmi nem volt más, sőt... Mégis csak azt láttam, hogy csökken a látogatottság. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem frusztrált. Kerestem az okokat, sok mindent megpróbáltam, sokáig reménykedtem, hogy csak meg kell szokni az új, magazinos designt, mert én szerettem. De rá kellett jönnöm, hogy valahogy nem az igazi. Ti nem szerettétek, nekem meg a háttérben okozott mindenféle technikai nehézséget (például a címadás terén), így muszáj volt váltani. Csak egyszerűen nem találtam a designt, amire érdemesnek éreztem volna a váltást. Tudtam, nagyjából mit akarok, és legalább háromszor-négyszer belevágtam a keresgélésbe, de egyiket sem éreztem az igazinak. 
    Aztán rátaláltam a mostani designra, beletettem néhány nap munkát a html finomhangolásába (bár a rovatokkal még mindig tartozom), és végül élesítettem. Ahogy az várható volt, ez sem aratott osztatlan sikert, hiszen egy design sem felelhet meg mindenkinek. De én szerettem, és végre nem volt annyira megkötve a kezem. És hopp, az oldal látogatottsága rohamosan nőni kezdett. 
    Tanulság: a design tényleg nagyon sokat számít. 

    Nagy változás volt még az oldal számára idén, hogy elhatároztam, visszatérek a blogos gyökereimhez, és bejegyzéseket írok a fontosabb hírekről is. Először próbáltam ezt a régi blogomon megoldani, ahol minden elkezdődött - de rá kellett jönnöm, hogy három blogot, munka és suli mellett már képtelen vagyok menedzselni, bármennyire szeretném is, és bármilyen lelkes voltam is. Hónapokig rágtam magam azon, hogy behozzam-e a könyves blogra a hírrovatot, mert valamiért élt bennem, hogy szigorúan kettéválasszam a könyves részleget a hírektől. Végül mégis úgy döntöttem, a fontosabb könyves, könyvadaptációs hírek helyet kaphatnak ezen a blogon külön bejegyzésben - minden más pedig megmarad a Facebook oldalon, a külföldi cikkek megosztásával és rövid kommenttel. 

    Szóval összefoglalva elég mozgalmas év volt ez könyves tekintetben az én életemben is, a blog életében is. Rengeteget tanultam, volt néhány negatív élményem is, de tapasztalatnak ezek is jó voltak. Meghoztam a bloggal kapcsolatban néhány fontos döntést. Most újabbak előtt állunk, de erről majd a 2016-os bejegyzésben! 

    Ha segíteni szeretnél a döntéshozatalban, töltsd ki ezt a kérdőívet >>> ÉVÉRTÉKELŐ KÉRDŐÍV

    Az év számokban, az olvasásaim tekintetében:


    231 könyvet olvastam, nem számolva az újraolvasásokat, befejezetlen és félbehagyott könyveket
    ebből 37-et angol nyelven olvastam,
    22 pedig magyar szerző műve volt. 
    Ez összesen kb. 80.000 oldal, ami azt jelenti, hogy
    1,6 naponta elolvastam egy könyvet és
    naponta átlagosan 219 oldalt olvastam, az év mind a 365 napjával számolva.
    12 sorozatot zártam le a befejező résszel és
    legalább 28 sorozatnak álltam neki. (Sorozatnak azt hívom, ami legalább 3 részes, aminek csak egy folytatása van, azt még nem.)
    172 blogturnéban vettem részt összesen, ebben benne vannak a rendhagyó turnék is.


    A blog éve számokban:



    558.781 oldalmegjelenítés volt ebben az évben, ezzel 173.454 látogatással több esett meg az oldalon, mint tavaly, és így 985.894 összlátogatással zártuk az évet.
    84.786 látogatás esett meg decemberben, ami újabb rekord - egyébként ez az idei harmadik alkalom, hogy megdől havi látogatottság.
    Az év "legrosszabb" hónapja látogatások szempontjából a július volt 24.525 látogatással.
    Ha számításaim nem csalnak, 418 bejegyzés született idén az oldalon, ez 70-nel kevesebb, mint a tavalyi.
    Összességében viszont 205 értékelés született az idén, ez szintén rekord. 


    A Facebook oldal éve számokban:


    Idén átléptük a 3000, majd a 4000 like-ot is - december 31-én 4276 like-kal zártunk.
    Január 1-jén 1515-en voltunk, szóval majdnem megháromszorozódott a lájkolók száma. 

    Így nőtt a Facebook oldal lájkoltsága idén:



    Az Instagram oldal számokban és képekben:


    Idén sokkal aktívabban kezdtem el használni az Instagramot, ezt jelezte az is, hogy nem is olyan régen a nevem is megváltoztattam, hogy ez is tükrözze, könyves Instagram oldalról van szó. 

    Ezek voltak a legnépszerűbb képek:



    Szóval ez volt 2015, búcsút intünk. Köszönöm mindekinek a rengeteg látogatást, a kedves kommenteket, a Facebook hozzászólásokat, a like-okat, feldobjátok a mindennapjaimat, még ha nem is tudtok róla!


    Boldog új évet!

    2 megjegyzés: