Breaking News

Nicholas Sparks: Engem láss {Értékelés + Nyereményjáték}

Micsoda kellemes meglepetés volt!

Nicholas Sparks: Engem láss

A blogturnéról




Nicholas Sparks milliók szívét meghódította már, és csalt könnyeket a szemükbe. A Blogturné Klub tavaszi, öt állomásos Nicholas Sparks turnéján két könyvét is megismerheted. Ismerd meg velünk Te is Az utolsó dal és az Engem láss című könyveit, és ha ügyesen játszol, a Te polcod is Sparks könyvvel gazdagodhat!
Egy turné, dupla élvezet!


Eredeti cím: See Me
Kiadó: General Press
Oldalszám: 576
Fordító:  Gömöri Péter
ISBN: 9789636438661
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Colin és Maria útja egy éjjel, a szakadó esőben keresztezi egymást. Olyanok, akár a tűz és a
víz: a fiú megannyi rossz döntése, erőszakkal teli múltja után keményen küzd, hogy a helyes úton maradjon, a lány azonban le sem tért róla: maga a megtestesült józanság, mértékletesség, és szinte csak a munkájának él. A viharos, váratlan találkozás mindkettejük sorsát megpecsételi, és hamarosan rájönnek: egész életükben másra sem vágytak, csak egymásra. Bimbózó szerelmüket azonban igencsak próbára teszi, amikor felbukkan valaki Maria múltjából. Fenyegető üzenetei fenekestül felforgatják a két fiatal mindennapjait. Vajon ily nehéz időkben is képesek megőrizni szerelmüket, vagy a bosszú lángjai elemésztik a kettejük között kialakult köteléket?
Nicholas Sparks legújabb, mély érzelmekkel és borzongással teli regényének lapjain egy férfi és egy nő egymásra találásának lehetünk a tanúi, összefonódó sorsukban lépten-nyomon megmutatkozik a szeretet, a szerelem és az összetartás ereje. Maria és Colin pedig arra is ráébred: ahhoz, hogy a másik fél valódi énjét megismerjük, a szemünk helyett a szívünkkel kell látnunk.

Az első mondat:


"Még egy napot sem töltött el Wilmingtonban, és máris biztosan tudta, hogy soha az életben le nem telepedne egy ilyen városban. Mindenütt hemzsegtek a turisták, és a város mindenféle rendezési elv és terv nélkül, tessék-lássék módon terjeszkedett."

Véleményem


Ez a könyv rettenetesen meglepett. Ha jól számolom, ez a hatodik Nicholas Sparks könyv, amit olvasok, és emellett láttam az összes eddigi Sparks filmet is. Nicholas Sparks neve mostanra egyet jelent a kissé szirupos, szívbe markoló szerelmi történetekkel, amelyek elég líraiak és gyakran megríkatnak. És nagy eséllyel valamilyen vallásos szereplő is felbukkan, bár azért ez nem feltétel. 

És félre ne értsetek, én szeretem Sparks történeteit, de pontosan a líraisága és a cukormáz miatt általában jobban szeretem őket filmben, mint könyvben, ha választani kell. Ez pedig könyvmolyként mindig is megdöbbentett. Imádom Sparks szerelmes leveleit, általában szereteim a történeteit és a karaktereit, de valahogy a stílusa nekem sokszor túl... sok. 

Épp ezért döbbentett meg nagyon az Engem láss. Ugyanis ha nem tudom, hogy Sparks írta, szerintem rá nem jöttem volna. A korábban emlegetett líraiság, a hosszú leírásokkal, a költeményidézetekkel, az istenes utalásokkal ha nem is tűnt el teljesen, de majdnem. Itt-ott kapunk egy-egy leírást a tengerpartról, de ez pont az a szint, amitől még nem válik túlságosan fennköltté egy hétköznapi szituáció. 

De nem csak a stílus különbözött, a történet is kicsit meglepő. Persze nem vetkőzik ki magából teljesen, fontos szerepet kap a romantika, de nem pont úgy, mint eddig. 

Az egyik főszereplőnk egy ketrecharcos, akit csak egy hajszál választ el a börtöntől, a másik pedig egy fiatal ügyvédnő. Nem is különbözhetnének jobban, mégis jól működnek együtt. Maria oldaláról nagyon szerettem ezt a mexikói nagycsaládot, amiből ugyan nem kaptunk sokat, de amikor mégis, az mindent megért. Nagyon tetszett a családi összetartás, nagyon hihető és szívet melengető volt egyszerre. Különösen imádtam Maria húgát, Serenát - egy élettel teli, sokszor akár meggondolatlan lány, de bátran veti bele magát az életbe és minden pillanatot meg akar élni. Kifejezetten irigylésre méltó, és mindig hozott egy kis napfény a történetbe. 

Colin oldaláról ugyanilyen volt a legjobb barát menyasszonya, Lily, aki egy igazi tündér. Az a tipikus nő, aki állandóan tanácsokat osztogat, folyamatosan túl sokat beszél és mindenbe beleüti az orrát, eközben viszont csupaszív, mindig a legjobbat akarja, és mindig is lehet számítani rá. Vele csomagban jön Evan, az a bizonyos legjobb barát. Imádtam hármuk barátságát - nem volt tökéletes, sokszor voltak szürke árnyak, de a barátság megmaradt, és minden különbözőségük és nehézségük ellenére kitartottak egymás mellett. 

És ha már Colinnál tartunk, ő aztán megér egy misét. Annyira egyedi karakter, hogy az elképesztő. Egyrészt megvan benne a tipikus rosszfiú - a ketrecharcos, aki régen állandóan összeverekedett mindenkivel, balhézott, ivott, drogozott és meggyűlt a baja a törvénnyel nem is egyszer. Másrészről pont ezek miatt a tapasztalatok és amiatt, hogy van benne egy mély elszántság a változásra, igazán bölcs is. A mai Colin tapasztalt, sokat látott, és egészen más szemmel nézi a világot, mint ahogy az átlagember. A végletekig őszinte, ami gyakran bajba sodorja, de pont ez teszi igazán különlegessé. Imádtam ezt a picit... antiszociális jellemét, miközben nyilvánvalóan ez nála tudatos döntés, nem pedig valamilyen probléma. Hatalmas pirospont, amiért ilyen különleges pasit sikerült alkotni főszereplőnek, aki mindezekkel együtt ugyanúgy megdobogtatja az ember szívét, mint bármelyik álompasi, akit eddig kaptunk Sparkstól. 

A történet fő cselekménye egy zaklató kör épül. Marián ugyanis valaki bosszút akar állni, valaki a múltjából. Hogy pontosan ki, az hol nyilvánvalónak tűnik, hol nem. Annyit mondhatok, hogy van egy bizonyos nyom, ami miatt egy ponton elég nyilvánvalóvá válik a ki kérdésre a válasz, ha valaki odafigyel a részletekre, hamar rájöhet. Ettől függetlenül viszont még ezután is képes elbizonytalanítani az író, és ha nem is ez a világ legjobb krimiszála, kifejezetten élhető és érdekes. 

Emellett Maria oldalán a munkahelyi poblémák is elég komoly témát jelentenek, ez a szál is nagyon tetszett. Bár bevallom, picit sajnálom, hgy a végére ennyire elsikkadt, lettek volna még ezzel kapcsolatban kérdéseim. Szintén kicsit sajnáltam, hogy a nagy izgalom után ennyire hirtelen volt a váltás a végén. 

De igazából csak kötekszem, mert amúgy összességében nagyon tetszett a regény úgy, ahogy van. Igazán kellemes meglepetés volt látni, milyen, amikor Nicholas Sparks nem akar költőien gyönyörű leírásokat és hasonlatokat csempészni a történetébe, hanem egyszerűen csak mesél.

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Kutyafajták a könyvben


Az Engem lássban két kutyafajta is szerepelt, gondoltam, nem csak engem érdekel, hogy is festenek ezek a fajták az életben. 

Hópihe egy si-cu. Ez a fajta a Távol-Keletről származik. A modern si-cu az ősi tibeti kutya és a kínai pekingi kutya keresztezéséből született. Nagyon hosszú, tömör szőrű. Bundája színe bármilyen lehet, leggyakrabban barna-fehér, fekete-fehér. Füle nagy, lelógó és vastag szőrzet borítja. Feje gömbölyű. Dús és hosszú szőr fedi. Az arcorri rész rövid, szögletes. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Farka magas, tűzött és a háta fölé hajlik. Különös jellemzője a fehér homlokfolt, a fehér farokvég és a turcsi orr.




A shorkie-tzu egy si-cu és egy Yorkshire terrier keveréke.



Nyereményjáték


Mostani játékunk Nicholas Sparks rajongóinak gyerekjáték lesz!
Minden állomáson találtok egy-egy képet valamelyik Nicholas Sparks adaptációból. A feladatotok csak annyi, hogy kitaláljátok , melyik filmből származik a jelenetfotó, és beírjátok a KÖNYV címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ugye nem is nehéz?

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04.09 - Az utolsó dal - Szembetűnő
04.10 - Engem láss - Deszy könyvajánlója
04.11 - Az utolsó dal - Kelly & Lupi olvas
04.12 - Engem láss -
Szembetűnő 
04.13 - Az utolsó dal - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések