Breaking News

Samantha Young: Into the Deep – Mély víz {Értékelés + Nyereményjáték}

Igazi modern második esély sztori

Samantha Young: Into the Deep – Mély víz

A blogturnéról




A Könyvmolyképző jóvoltából jelenik meg Samantha Young legújabb könyve, az Into the Deep - Mély víz. Charlie és Jake szerelme lángolt, ám sajnos véget ért. Véletlen folytán ismét találkoznak, vajon fel tud lángolni ismét a régi szerelem?
Mostani turnéban hét blogger teszi közzé bejegyzéseit, néhány újabb információval kiegészítve. Mi több, ha játszotok, tiétek lehet a könyv egyik példánya!


Eredeti cím: Into the Deep
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 352
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633994665
Sorozat: Mély víz 1.
Kezelhető-e standalone-ként? so-so
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
Maradj fiatal! Élj veszélyesen! Szeress szenvedéllyel!
Charley Redford csak egy hétköznapi lány volt, amíg Jake Caplin meg nem jelent otthonában,
az indianai kisvárosban, és meg nem győzte őt, hogy rendkívüli teremtés. Jake szinte már az első napon a mélyvízbe dobta Charley-t, és megígérte a lánynak, hogy kitart mellette. Ám később tragikus baleset árnyékolta be Jake életét, és a fiú gyorsan kievickélt a partra, magára hagyva Charley-t.
Négy év telt el azóta, és Charley végre úgy érzi, sikerült továbblépnie. Aztán Edinburghba utazik, hogy ott folytassa tanulmányait, és egy partin merő véletlenségből éppen Jake Caplinbe meg az új barátnőjébe botlik. A jó útra tért rosszfiú Charley bocsánatáért esedezik, aki ezek után egyre több időt tölt egykori szerelmével. Charley fegyverszünetet köt, és végül ráébred: egyre szorosabb barátság fűzi a fiúhoz.
Ahogy Charley és Jake közelebb kerül egymáshoz, újra fellángol közöttük a régi szenvedély, ami komoly fenyegetést jelent az életükre és a kapcsolataikra. Amikor a féltékenység és a vágy felüti pusztító fejét, Charley és Jake még maguknak is nehezen ismerik be, mit jelentenek egymás számára.
De ha sikerül is úrrá lenniük a helyzeten, semmi sem garantálja, hogy Charley még egyszer hagyja magát visszarángatni a mélyvízbe.

Az első mondat:


"– Bevásároltál már?"

Véleményem


Kész szerencse, hogy az ember nem csupán a könyvborító alapján választ olvasnivalót. Mert ha őszinte akarok lenni, akkor emellett a borító mellett nem csak elsélálnék, elég nagy eséllyel, de még csak nem is tetszik. 

Mindenesetre szerencsére nem kellett, hogy a kapcsolatunk szerelem legyen első látásra, már csak azért sem, mert voltam olyan mázlista, hogy még nem volt borító, amikor nekikezdtem a könyvnek. Mindenesetre mindezektől független egyértelmű volt, hogy olvasni fogom, akármilyen ocsmány hupilila borítóval is jön esetleg. Ugyanis Samantha Young írásait már a Dublin Street sorozattal megszerettem. Imádom, hogy tud csapatot teremteni a szereplőiből és hogyan éri el, hogy egyszerűen érdekeljen a sorsuk, igazán. 

A Mély víz egy fokkal new adultabb történet, mint a Dublin Street volt. Kicsit kevesebb erotika, kicsit több bizonytalanság. Ez tényleg egy egyetemi sztori, nem is akármilyen, ugyanis a főszereplőink cserediákok Edinburgh-ban.
 
És akkor itt most álljunk is meg egy pillanatra, mert talán senkit nem fogok túlságosan megdöbbenteni a ténnyel - figyelembe véve korábbi áradozásaimat Skóciáról -, hogy nálam ez már alapjáraton egy hatalmas pirospont. Csakúgy, mint a Dublin Street sorozatban, itt sincsenek túlságosan nagy kirándulások, valójában annak jelentősége, hol járunk földrajzilag, igazából sokadlagos. Mégis, amikor itt-ott felbukkant egy utcanév a városból... jaj, el voltam varázsolva már csak ettől is, és csendben irigykedek Samantha Youngra, amiért ebben a gyönyörű városban lakik. 

No de vissza a történetre! Ez egy igazi második esély sztori. Nem tudom, mindenkinél vannak-e ilyenek, de nekem néhány témára van berögzött könyv, amihez rögtön hasonlítgatok. Ebben az esetben ez a Meggyőző érvek lenne nálam, számomra az a második esély könyvek alfájda és omegája. És persze ez a történet sok szempontból egészen más, viszont az alap ugyanaz. Adott egy lány és egy fiú, akik fiatalon egymásba szerettek, igazi, mély szerelemmel, aztán valamiért elszakadtak egymástól - a körülmények és egyikük döntése -, aztán hosszú évek elteltével újra egymásba botlanak. Ilyen szempontból az alap bizony nagyon hasonló, még ha a környezet, a szereplők és a konkrét körülmények egész mások is. És mindezzel az alappal együtt a fő kérdések is ugyanazok: Vajon fel lehet-e melegíteni a káposztát? (Bocs, a régi matektanárom kedvenc kifejezése a szakítás utáni újrakezdésre.) Vajon van-e még egy esély, hogy helyrehozzanak mindent?

Azt hiszem, senkit nem fogok meglepni, ha azt mondom, rettenetesen szurkoltam a szereplőknek. Engem is sokkolt, amikor először megláttam Jake-et, utána pedig a történet folyamán végig éreztem pattogni a szikrákat, miközben hevesen dobogó szívvel gondoltam végig, mennyi minden fűzi össze őket. És könnyű is együtt élni ezekkel a szép emlékkek, és ezekre a boldog percekre, az együtt átélt elsőkre gondolni, hiszen ezt segíti a regény felépítése is. Felváltva ismerjük meg ugyanis Jake és Charley történetét múltban és jelenben. Mindkét szál a nagy első találkozással kezdődik. Az egyik szálon a tizenhat éves Jake és Charley szinte első pillantásra egymásra találnak. A másikon a már egyetemista Jake és Charley sokkot kapnak, amikor váratlanul megpillantják egymást egy buliban. 

Ami egyértelmű: Jake összetörte a lány szívét. De vajon hogyan? És miért? Hiszen egyértelmű, hogy még ennyi év után is van köztük valami, nem felejtették el egymást. Akkor vajon mi lehetett az elválás, és különösen az ilyen csúnya elválás oka? 

Nos, Samantha Young nem sieti el a válaszadást, egészen hosszan homályban tartja az olvasókat, és csak nagyon lassan csepegteti az infókat. Azt kell mondjam, szépen kerülgeti a forró kását, mire eljutunk odáig, a címnek megfelelően már jó mélyen benne vagyunk érzelmileg kettejük kapcsolatában. És fáj. És dühít. 

Mert őszintén szólva rettentő dühös voltam én is Jake-re. De közben sajnáltam is, és egy egészen kicsikét meg is értettem, hogy lett ez a vége. És tudjátok mit? Pont ugyanezeket kellett éreznie Charley-nak is, szóval bravó. Igazán könnyű együttérezni vele. 
(És még egy rossz pont Jake-nek: Melissa. Húúú, mennyire utáltam ezt a helyzetet, miközben annyira... életszerű. Szóval Charley dühét, féltékenységét és fájdalmát is nagyon könnyű átélni vele.)

Második esély sztorihoz méltóan elég sok fájdalom tör fel, sok a kérdőjel, a bizonytalanság, egymás lassú kerülgetése, szóval akinek nincs türelme a lassú szenvedéshez és a lépésről lépésre egymáshoz közelítéshez, az valószínűleg túl lassúnak és szenvedősnek találja már - bár szerintem épp sikerült eltalálni az arányokat. 

Cserébe viszont kapunk egy sor nagyon érdekes és szimpatikus mellékszereplőt. Többet között egy bandát is, és emberek... Matt és Lowe beszólásain sokszor hangosan kacagtam. Jake és Charley civakodása se semmi, de a banda tagjainak beszólásai mindent visznek. Ráadásul nekik maguknak is megvan a története. Különösen Lowe, valamint a két legjobb barát, Beck és Claudia érdekelne még, simán olvasám az ő saját könyveiket is. 

A lezárás pont annyira jó, hogy el tudjam fogadni akár önmagában is (persze egy-két kisebb kérdőjellel, mert kellett hagyni nyitott szálakat is a folytatásra), és pont annyi ígéret rejlik mögötte, ami miatt akár rögtön folytatnám is tovább nagy lendülettel. 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték



A Mély víz jelentős része Edinburgh-i Egyetemen játszódik, ahol nagyon sok híres ember végzett, tanított. Mostani játékban az egyetemen végzett, tanított híres embereket kell megtalálnotok leírások alapján. Mindegyik kiemelkedő irodalom, tudomány esetleg építészeti téren. A helyesen válaszolók között három darab példány kerül kisorsolásra.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Olyan író rejlik ma, aki detektívregényeivel nagy népszerűségnek örvend. Számos film, sorozat feldolgozta és épített könyveire, főleg két közkedvelt figuráját ismerhetjük, Sherlockot és Watsont. 


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04.29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések