Breaking News

Kate OHearn: Pegazus ​és az Olümposz lángja {Értékelés + Nyereményjáték}

Kate O'Hearn: Pegazus ​és az Olümposz lángja

A blogturnéról




A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kate O’Hearn Pegazus és az Olümposz lángja című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a tizenhárom éves Emily és Pegazus veszélyekkel teli kalandját, melyben mitológia és valóság csap össze.
Tartsatok velünk, hiszen a rengeteg érdekesség mellett nyerhettek is! Állítsátok magatok mellé Fortunát, és vigyétek haza a könyv egy példányát. 


Eredeti cím: Pegasus and the Flame
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272
Fordító: Varga Tibor
ISBN: 9789633996492
Sorozat: Pegazus 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,22)
Megrendelési link
A mitológia és a valóság egy új legendában csap össze!

Amikor Pegazus a 13 éves Emily háza tetején landol, a lány élete egy csapásra
legendákba illővé válik: őrületes csaták, mindenre elszánt üldözések, lélegzetelállító utazások a gyönyörű, szárnyas csődör hátán, és egy hősi küldetés, amelynek tétje nem más, mint megmenteni az Olümposz lángját, mielőtt az örökre kialudna.

„Varázslatos és bámulatos olvasmány.” – Julia Eccleshare, Lovereading4kids

Az első mondat:


"Az Olümposzt háború sújtotta."

Véleményem


Az a nagyon érdekes ebben a könyvben, hogy minden "nemhibátlansága" ellenére szórakoztató. 

A sztori elején hirtelen egy Olümposzon dúló háború közepébe csöppenünk, ahol is két dolog derül ki: egyrészt nagy gáz van, istenek halnak meg, és nem szabad, hogy kialudjon az Olümposz lángja, mert ha megtörténik, mindennek vége. Másrészt megismerjük az egyik főszereplőnket, egy tolvajt, aki el akarja lopni Pegazus arany kantárját, amivel irányíthatja őt. 
Aztán váltás következik, és ugyanezt a háborút megtapasztalhatjuk a másik oldalról is: még a Földön is érzékelik, áramszünet, miegymás, Emily pedig a tetőn egy sérült szárnyas lovat talál. 

Innentől kezdve a sztori két szálon, két szemszögből fut. Van egyrészt Paelen szála, aki szerencsétlen körülmények között az emberek karmai közé kerül. Másrészt pedig Emilyé, aki mindent megtesz, hogy meggyógyítsa Pegazust, ezzel pedig nem kevés bajba sodorja magát - ugyanis az Olümposzt megtámadó szörnyetegek így őt is célba veszik. 

A történet nagyon izgalmas, de tényleg. Állandóan történik valami, pörögnek az események, a szereplők tényleg megsérülnek, tényleg szenvednek, ezzel együtt azért nem egy nagy szenvedéstörténet az egész. Lehet rajta nevetni, mosolyogni, és igazából elég könnyedén megkedveli az ember a szereplőket is. Pegazus és Emily kapcsolata pedig kifejezetten aranyos. Mindig is szerettem "állat" és "gazdája" ilyen szoros kötelékét - ezt már sokszor emlegettem például az Eragon kapcsán is, mindig jó ilyen kötelékekről olvasni, és úgy látszik, soha nem is fogom megunni. 

Ezzel együtt a történet sajnos koránt sem hibátlan. Egyrészt görög mitológia-rajongóként rettenetesen zavart, hogy végig a római nevükön emlegetik az isteneket. Persze, tudjuk így is, hogy ki kicsoda, és egy félmondatban mondvacsinált magyarázatot is kapunk (bár nekem még ez se volt teljesen logikus), ennek ellenére furcsa volt. Nyilván kicsit megkülönbözteti a hasonló mitológiai alapon nyugvó Percy Jacksontól, de igazából... csak furcsa marad. 

Másrészt nem szabad túl mélyen utánagondolni dolgoknak, mert azért logikai bakiból akad, sajnos nem is egy. Az egész városban elmegy az áram, de a telefonok játszva működnek, ahogy a tudományos központban sem akad fennakadást. Oké, generátorok, na de azért mégis. És most csak egy ilyet említettem. 

Aztán persze a csavar is elég könnyedén kitalálható, gyakorlatilag már az első ilyen mondatnál gondoltam, hogy ez lesz a vége. 

Persze, hozzátartozik, hogy felnőtt fejjel olvastam gyerekkönyvet, így nyilván sok-sok hasonló olvasmánnyal a hátam mögött nyilván könnyebb is kitalálni a csavart, és a felnőtt szkepticizmusommal vizsgálva a logikai csavarok is jobban feltűnnek, gyerekfejjel még könnyebb kötekedés nélkül elmerülni a mesében. 

Mindenesetre sajnos ezek a "bakik" vannak. Igaz, a sztori ezzel együtt tényleg szórakoztató és izgalmas, nekem tetszett, úgy összességében a kedves szóval illetném, csak kár azokért a dolgokért, amiket kiküszöbölve még ennél is sokkal szuperebb lehetett volna a sztori. Ezzel együtt kíváncsi vagyok a folytatásra. 

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM

U.i.: Nagyon sajnálom az eredeti, piros kislányos borítót, mert először abba a képbe szerettem bele, még mit sem tudva róla, hogy ez egy regény borírója.

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7369_pegazus_olumposz_langja-20161102_141636.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Mostani játékunk során a római mitológiában való jártasságotokat teszteljük.
Minden állomáson láthattok egy képet, rajta különféle dolgokkal. Ezek alapján ki kell találnotok, melyik római istenre gondoltunk, majd beírni a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ám ez még nem minden! A nirádok ugyanis elrejtettek néhány félrevezető dolgot a fotókon - második körben tehát arra kell rájönnötök, melyek ezek, majd az oda nem illő tárgyak/jelenségek betűjelét beírni az erre kijelölt részbe. Összesen tehát 8 mezőt kell kitöltenetek ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A turné menetrendje


11/15 Sorok Között
11/17 Dreamworld
11/19 Kelly & Lupi olvas
11/21 Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés: