Breaking News

Susan Ee: End ​of Days – A vég napjai {Értékelés + Nyereményjáték}

Susan Ee: End ​of Days – A vég napjai

A blogturnéról




Penryn élete nem egyszerű - a világát megtámadták az angyalok, a családja még az új világ mércéjével mérve is bizarr, ráadásul a saját érzelmeit sem tudja hová tenni. A vég napjai azonban közeleg, és nincs idő szerelmi drámákra. Kövessétek velünk Penryn kalandjainak utolsó felvonását, és ha játszotok, megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három regény egyikét!

Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: End of Days
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordító: AncsaT
ISBN: 9789633998151
Sorozat: Angelfall 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont:
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
Az Angelfall trilógia befejező kötete. 

A vég napjai Susan Ee bestseller trilógiájának záró kötete. Penryn és Rafi menekülnek, miután az angyaloktól sikerül megszökniük. Kétségbeesetten keresnek egy orvost, aki helyre tudná hozni azokat a változtatásokat, amiket az angyalok végeztek Rafin és Penryn húgán. Kutatás közben felbukkan valami Rafi múltjából, és olyan sötét erőket szabadít el, melyek mindkettejükre nézve végzetesek lehetnek. 
Az angyalok által az emberekre szabadított apokaliptikus rémálomban mindkét oldal a totális háború felé sodródik. Valószínűtlen szövetségek köttetnek, a haditervek folyton módosulnak. De ki fog győzedelmeskedni? A Föld feletti uralomért folyó harcban Rafinak és Penrynnek döntenie kell, melyik oldalra álljanak, kit válasszanak: a saját fajtájukat vagy egymást? 

Gonosz angyalok és egy talpraesett hősnő, aki nem nyavalyog. Üdítő változatosság.

Az első mondat:


"Amerre csak elhaladunk, alattunk lent menekülnek az emberek."

Véleményem


Jaj, jaj, de nagyon vártam én ezt a könyvet! Egészen odáig jutottam - pedig ez nálam ritkán fordul elő, mert tanultam a korábi esetekből -, hogy angolul belelapoztam, és a... Rafira és Perynre vonatkozó részeket előre meglestem, mert egyszerűen tudnom kellett, mi lesz. 

Szerencsére kellően felszínesen lapozgattam át a könyvet akkor ahhoz, hogy a) csak a végére
emlékezzek, amivel b) úgy tudom élvezni az izgit, hogy nem kell amiatt aggódnom, ki a fenét fog kinyírni az írónő az utolsó öt oldalon.

Ez a sztori egyébként mindent hozott, amit a zárókötettől reméltem. Na jó, azért egy-két apróbb dologba bele tudnék kötni - és fogok is -, de ezektől eltekintve rettentően élveztem a könyvet, és egyáltalán nem hazudtolta meg a sorozatot. Van ugyan romantika, de még a legromatikusabb dolgok is csak némileg cukormázasak, és mellette ugyanúgy folyik a vér és mindenféle más undorítóságok történnek. Erre pedig nagyon nagy szükség volt, hiszen pont ez az a stílus, ami megadja a sorozat sava-borsát. Ez az, ez a keménység az, amitől az Angelfall sorozat kiemelkedik az angyalos YA könyvek sorából. Nem tucat: erős női főszereplővel, érdekes mellékszereplőkkel, egy cuki romantikus szállal operál, és mindezt olyan kemény stílusban, amit azt hinnénk, össze sem lehet egyeztetni a YA-val és a romantikus szállal. Pedig mennyire, hogy lehet! És ez szerintem ebben a kötetben is nagyon jól sikerült. 

Szomorú lettem volna, ha az első két rész véres jelenetei, csatái, szenvedései és izgalmai után, most valami suta happy endet kaptunk volna, full rózsaszínben, A vég napjai ugyanolyan kemény, mint az előző kötetek. 




Emellett az olvasó rengeteg kívánsága teljesül. Egyrészt új helyszíneket fedezünk fel, például a Poklot, ami meglehetősen érdekesre sikeredett. Meglepő módon talán kevésbé véres, mint amire számítanánk a sorozat előző kötetei után, de a dolog így is működik, ugyanis cserébe viszont igazán hátborzongató. Nagyon, ahogy kell. Ettől független talán örültem volna, ha a Pokol bemutatása némileg részletesebb. 

Másrészt - és akkor rajongói kívánság teljesült, kapaszkodni - többet megtudunk Rafi múltjából. Hála Tündérmackónak egy sor múltbéli jelenetet élhetünk át Rafi életéből - ezek árnyalják az ő, és a többiek karakterét is, úgyhogy nagyon örültem, hogy így alakult, még ha néha ez azt is jelentette, hogy megtorpantunk időben a jelenben kicsit, és akár aranyos, romantikus részeket szakítottak félbe. 

És ha már Rafi... Rafit és Penrynt az ég is egymásnak teremtette - még ha nem is -, ez nyilvánvaló. Mivel ez a zárókötet, várható volt, hogy pontot teszünk a kapcsolat végére, vagy így, vagy úgy. Természetesen nem fogok spoilerezni, de kifejezetten érdekes, hogy nem feltétlenül biztos, hogy minden úgy alakul, ahogy az arra az ember számítana. 

A mellékszereplők közül Tündérmackót emelném ki - komolyan mondom, le a kalappal a könyvbéli, gondolkozó, akarattal rendelkező kardok előtt, mert lassan elmondhatom, többen is a kedvenc mellékszereplőim közé kerültek. Tündérmackó akciói viccesek, romantikusak, és általában a legjobb pillanatokban érkeznek. Sokszor mosolyogtam a könyvön neki - és Penrynnek - köszönhetően, és erre szükség is van az alapvetően borús világban. 

Hogy azért ne csak dicsérjek... Sajnos a vége nekem kicsit gyors volt. Félre nem értsetek, nem lezáratlan vagy ilyesmi, csak egyszerűen úgy bepörögtek az események, hogy kicsit olyan érzésem volt, mintha az írónő egy ponton rádöbbent volna, hogy már csak X oldalt írhat meg, mert maximalizálva van, ezért gyorsan lezajlott minden egyszerre. Nem mondom, hogy nem volt izgalmas, és nem akadtak fordulatok - még ha nem is olyan meglepően, mint a korábbi két kötetnél -, de attól még kicsit kapkodósnak éreztem a végét. 

Összességében nekem tetszett, szerintem méltó lezárása egy remek sorozatnak. 

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7404end_of_days_a_veg_napjai-20161105_235457.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Van Susannak írói rituáléja?


Az írónőnek Goodreadsen tették fel a kérdést, hogy van-e valami különleges rituáléja, amit mindig megcsinál írás előtt. Susan válasza:

Régebben azt gondoltam, a híres íróknak vannak rituáléik, mert a művészi zsenihez furcsaság kell. :) De mostanra rájöttem, hogy igazából nagyon is pratikus dolog egy ilyen rituálé. 
Ha tényleg el tudok merülni a történetem világában, a "zónában vagyok", pont ott, ahol lennem kell a történet elmeséléséhez. De eljutni odáig elég nehéz, mert az írókat is ugyanúgy bombázzák a való életbeli zavaró tényezőkkel, egész álló nap, és ez minden alkalommal kiragad minket a zónából. 
Tudom, hogy egy rituálé segíthet átjutni a történet világába, és ott tart minket, amíg készek vagyunk kijönni onnan. De egyszerűen képtelen vagyok leragadni bármi ilyesminél. Kipróbáltam néhány furcsa szokást, de semmi nem maradt meg. Még mindig dolgozom rajta.


Nyereményjáték


Az utolsó részhez érkezett az Angelfall sorozat, így ideje egy kis nosztalgiának. Minden állomáson találhattok egy-egy kérdést az első két részből, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő dobozába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk három példányt Susan Ee: End of Days - A vég napjai című könyvéből a Könyvmolyképző kiadó felajánlásával.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Miért gyűjtik az angyalok testrészeit az emberek?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.19. Always Love a Wild Book
11.20. Angelika blogja 
11.21. Insane Life 
11.22. Deszy könyvajánlója 
11.23. Függővég 
11.24. Kelly & Lupi Olvas 
11.25. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések