Breaking News

Rick Riordan: Percy ​Jackson és a görög istenek {Értékelés + Nyereményjáték}

Rick Riordan: Percy ​Jackson és a görög istenek

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek, valamint Percy Jackson görög hősei című kötetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere egy összevont turné keretein belül bemutatja, mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia, ha a tanárunk egy félvér… nevezetesen Percy Jackson.

Kapcsolódó bejegyzések:

Eredeti cím: Percy Jackson’s Greek Gods
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789634031918
Sorozat: Percy Jackson és az olimposziak kiegészítő
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,51)
Megrendelési link
„Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok,
mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám. Másrészről viszont, ha ezzel segítek megismerni a görög isteneket, ami akár életmentő is lehet, ha egyszer előttetek teremnek, már meg is van a heti jócselekedetem.”
Így kezdődik a Percy Jackson és a görög istenek, amiben Poszeidón fiának egyedi – gunyoros megjegyzésekkel fűszerezett – tolmácsolásában olvashatjuk a mitológiai történeteket.
Ki tudná mindezt jobban elmesélni, mint Percy?
Szó esik a világ teremtéséről, majd az ókori istenek bemutatása következik, Apollóntól Zeuszig. Percy nem fogja vissza magát. „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.”


Az első mondat:


"Remélem, erre dupla piros pontot kapok."

Véleményem


A Percy Jackson sorozatnak egy valamivel soha nem volt problémája: a humorral. Emlékszem, amikor először kezdtem olvasni a regényeket, mennyire magával ragadott Percy mesélésének stílusa, az, ahogyan lazán gúnyolódik az isteneken, és az, ahogyan Riordan az egész világot kitalálta - és már ezzel borítékolta, hogy nevessek. Hiszen hogyan ne nevessen az ember a kólát iszogató Dionüszoszt vagy a Hawaii inges Poszeidónt elképzelve. Pedig tulajdonképpen ebben semmi meglepő nincs: a görög istenek elvileg az emberhez hasonlatosak - vagy épp fordítva - így pedig az, hogy a mi világunk emberei hasonlítanak a mi korunkban... nos, nem is annyira meglepő ötlet. Ám ettől még nem kevésbé vicces. 

És nagyon úgy tűnik, ez a humor tökéletesen működik akkor is, ha nem regényről van szó. A klasszikus görög mítoszokat hallottuk már millióféleképpen elmesélve. Az istenekről minimum tanultunk magyar és történelem órán, bemagoltuk, ki minek az istene és milyen attribútumai vannak... így nehéz elhinni, hogy van még új a nap alatt, pedig van.  Még csak modernizálni sem kell hozzá a történteket. 

Ebben a kötetben Rick Riordan valójában semmi újról nem szolgál a görög istenekről, semmi olyanról, amit egy rég megjelent görög mítoszokkal foglalkozó könyvből nem tudhatunk meg. A Percy Jackson és a görög istenekben pontosan arról van szó, ami a címből is kiderül: a könyv előbb végigveszi a teremtéstörténetet, míg el nem jutunk a titánok után az istenek koráig, innentől kezdve pedig egyesével, sorra vesszük a görög isteneket. 

Ez még önmagában unalmas is lehetne, azzal együtt, hogy a görög mítoszok izgalmasak. Csakhogy ezúttal a narrátor rettentően feldobja a már agyonrágott sztorikat: Percy az, a már regényekből megismert stílussal. Olvasmányos, vicces, Percy folyamatos kiszólásokkal szórakoztat. Nem csak tényszerűen elmeséli, hogy mi történt, hanem hozzáfűzi a véleményét is. Kifejti például, milyen gáz az istenek közötti vérfertőzés, nem is beszélve arról, hogy Kronosz lazán megette a gyerekeit. És még sorolhatnám jó hosszan. 

Itt-ott persze vannak apró utalások a regények eseményeire is, amikor Percynek épp valami problémája van valakivel vagy nem tartja igaznak, amit a mítoszok mesélnek... esetleg ő maga is átélt hasonlót. De ha esetleg olyasvalakinek adná az ember a könyvet, aki nem olvasta a Percy regényeket, az is tökéletesen érteni fogja, mert nem hivatkozik közvetlenül a regényekre, tökéletesen működik laza görög istenes oktatókönyvként is, ami bizonyítja, hogy a mítoszok bizony nem szárazak és unalmasak. 

Amikor olvasni kezdtem a könyvet, rettentő lassan haladtam. De nem azért, mert nem tetszett - hanem azért, mert annyira röhögtem, hogy legszívesebben minden második mondatot idéztem volna, és az igazán jókat még fel is olvastam a környezetemben tartózkodóknak, akiket tudtam, hogy érdekel. Aztán persze feladtam ezt, és az is igaz, hogy miután megszoktam a sziporkázó stílust, és eljutottunk a tényleges istenes részig, ez a késztetésem csökkent is. 

Ezzel együtt nagyon jó kis olvasmány volt, szerintem máskor is előveszem még. És azért új információk is voltak itt-ott. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7355_pj_gorog_istenei-20170602_104234.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik istenre vagy hősre gondoltunk az állomásokon található rövidke leírás alapján. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyvek valamelyikének egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.

A földművelés és a termékenység istennője. Az ő segítségével hozott termést minden növény, ő érlelte meg a gyümölcsöket, és ő készítette fel a kalászokat az aratásra.


A turné menetrendje


07/02 Deszy könyvajánlója
07/04 Dreamworld
07/06 KönyvParfé
07/08 Sorok Között
07/10 Deszy könyvajánlója
07/12 Dreamworld
07/14 KönyvParfé

1 megjegyzés: