Breaking News

K. A. Tucker: In ​Her Wake – Sodrás {Értékelés + Nyereményjáték}

K. A. Tucker: In ​Her Wake – Sodrás

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg az idei Könyvhétre  K. A Tucker In Her Wake - Sodrás c. könyve. A Tíz apró lélegzet folytatásában végre lehetőséget kapunk arra, hogy megismerjük Kacey után Cole történetét is.  A szívszaggató könyv turnéját 6 blogon követhetitek végig, és játszhattok a nyeremény könyvekért! 

Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: In Her Wake
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 184
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789634570325
Sorozat: Tíz apró lélegzet 0,5
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,13)
Megrendelési link
Cole ​Reynoldsnak mindene megvolt. Mígnem egy este borzalmas, végzetes hibát
követett el… és mindent elveszített.

Mikor egy alkoholmámoros egyetemi buli hat ember halálával végződik, Cole-nak fel kell dolgoznia a tragédiában játszott szerepét. Ilyen esetben általában támaszkodhatna a legjobb barátaira – azokra, akik gyakorlatilag azóta vele vannak, hogy megtanult járni. Csakhogy ők meghaltak. És ami még ennél is rosszabb: valahol egy kórházi ágyban egy tizenhat éves lány fekszik összetört testtel, akitől az egész életét elragadták, hála egy rekesz sörnek és egy kocsikulcsnak.

Mindenki azt mondogatja Cole-nak, tudják, hogy amit tett, nem volt szándékos, ő mégis folyton magán érzi tekintetük súlyát, és hallja a suttogásukat a háta mögött. A srác mindezek mellett a borzalmas bűntudattól sem képes megszabadulni, ami mindig rátör, valahányszor csak a lányra gondol, aki még csak a kórterme közelébe sem engedi őt, hogy Cole bocsánatot kérhessen. Ahogy telnek a hónapok, és Cole-on egyre jobban elhatalmasodik a bűntudat és a magány, a fiú markából kezd minden kicsúszni, ami valaha is fontos volt a számára: az egyetem, a barátnője, a jövője. Az élete. Ám Cole-nak előbb le kell érnie a gödör legaljára, hogy rájöjjön, van még kiút személyes poklából: a megbocsátás.

És csakis egyetlen személy van, aki megadhatja ezt neki…

Az első mondat:


"Még egy kör, aztán húzunk haza."

Véleményem


Meglehetősen érdekesen indult a kapcsolatom ezzel a kiegészítő kisregénnyel. Tibi már írt róla egy bejegyzést, hogy éjjel tervezett borítót a könyvhöz. Nos, én voltam a könyv másik oldala - én meg éjjel olvastam át, leginkább az erotikus részek leírásokra koncentrálva. (Ehhez két infó: egyrészt, a Könyvmolyképzőnél most már van úgynevezett erotikus átolvasás, ugyanis egy-két Rubin kötetnél nem mindenki volt elégedett a nyelvezettel, és hát, legyünk őszinték, baromi nehéz is erotikus jelenetet jól megírni/fordítani, így végül mindegyik ilyen kötet átmegy egy plusz ellenőrzésen. Másrészt meg kell jegyeznem, nem volt benne sok ilyen jelenet, és azok is rettentő rövidek, és mint ilyen, elég lett volna ezekre koncentrálnom, de hát... ha már arra jártam, elolvastam végig, és minden olyasmit javítottam, amit úgy éreztem, hogy javítani kellene.) 

Szóval visszatérve a sztorira: este, fáradtan, nyolc órás munka plusz kiegészítő nyalánkságok mellé, blogturné időszakban érkezik a levél a kiadóvezetőtől, hogy át tudnám-e olvasni reggelig. Nos hát persze. Igaz, hogy már rég olvastam az első részt (még megjelenés előtt, szóval tényleg NAGYON RÉG), de hát... nem olyan hosszú, hadd menjen. A küldetést teljesítettem is, így egy éjszaka alatt megvolt a borító is, az átolvasás is. Izgi ez a könyvszakma. 

Viszont meg kell jegyeznem, ha valaki egy nehéz nap után olvasmányra vágyik, valószínűleg nem ez a Rubin Pöttyös a leglightosabb választás. A Tíz apró lélegzet is elég keményen megtapossa az ember lelkét itt-ott, de a Sodrásra ez halmozottan igaz. És míg a Tíz apró lélegzetben a főszerep mégis csak a románcé, addig a Sodrásban nem. Az NA sorozatoknál már igazi hagyománya van a másik szemszöges sztoriknak. Első körben nagy eséllyel női szemszögből megírják a sztorit, aztán ha sikeres, átnyargalnak a szexi főszereplő szemszögére is - lásd pl. Wait for You és a Trust in Me. Nekem ezzel személy szerint semmi gondom, ha jól vannak megírva, nem csak úgy odahányják a lapra őket, akkor kifejezetten izgalmas csemegék, még ha spórolásnak tűnhetnek is a szerző részéről időben. De ez nem az a sztori, aminek az esetében spórolással lehetne gyanúsítani a szerzőt, sőt... Ez a sztori nem csak másik szemszög, hanem egyben előzménytörténet is. A Tíz apró lélegzetben megismerhettük Kacey történetét, és nyomokban megtudtuk azt is, mi fűzte össze a sorsukat. A Sodrásban Cole-é a főszerep. A történet ott kezdődik, ahol kettejük története valójában kezdődött: a múltban. És gyakorlatilag ott véget is ér, ahol a Tíz apró lélegzet kezdődik. Tehát ettől a kötettől nem várja, hogy a szexi-cuki közös jeleneteket végigélheti pasi szemszögből, mert arra nem számíthat. Ellenben arra, hogy megismeri mi vezetett el kettejük párosáig, igen.

Még annyit tennék hozzá ehhez, hogy előzménytörténet, a száma is kisebb a sorozatban, mint a Tíz apró lélegzetnek, és logikusnak tűnhetne, hogy az ember előbb a 0,5-öt olvassa, és csak aztán az 1-et. De ezúton javaslom mindenkinek: tessék az első kötettel kezdeni, utána jöhet a 0,5. Félre a matematikával, legalább erre a kis időre! Ez egy olyan kiegészítő kötet, ami ugyan időben megelőző az első regényt, olvasni ennek ellenére utána élvezet. Persze érthető anélkül is, a probléma inkább fordított: elspoilerezi az első kötet nagy csavarját. Ami attól persze még élvezhető marad, de mégis... Viszont cserébe egy másik tanács, amit én is megfogadtam: a Sodrás ismeretében, tudva, miket élt Cole, érdemes elolvasni újra a Tíz apró lélegzetet. Addigra már jobban ismerjük a pasinkat is, és tudjuk, hogy ő mennyit mindent tud, ergo miért a rejtélyes megjegyzések, pillantások - érdekes élmény lesz így újra átélni mindent, már ezzel a tudással felvértezve. 

Na de vissza az értékeléshez! (Amiben az a vicces, hogy még neki se álltam igazán, de már most értékelésnyi hosszúságú a poszt.)

Érdekes gondolat, amire elsőre nem is figyeltem fel, csak most, amikor gépeltem a bejegyzéshez: a kisregény első mondata hihetetlenül sokat elárul, és előrevetíti, mi vár ránk. Aki olvasta a Tíz apró lélegzetet, annak ez nem lesz meglepetés: egy részeg fiatalok okozta baleset. A kisregény pedig azt dolgozza fel, hogy mindezt hogyan dolgozza fel a balesetet okozó autó egyetlen túlélője. Aki: elveszítette a legjobb barátait, akinek a szülei adósságokba verik magukat emiatt, és akit több okból félelmetes bűntudat gyötör. És aki valamilyen furcsa okból szinte megszállottan keresi a másik kocsi túlélőjét. 

Nem fogok hazudni: a Sodrás egy hihetetlenül fájdalmas és depresszív könyv. Az a fajta könyv, amiről előre tudod, hogy fájni fog, de mazochistaként mégis beleveted magad, mert egyszerűen kell. És valóban, úgy érzem, ezzel a kötettel lett kerek minden. Megtudunk persze dolgokat arról, mi történt Trent/Cole múltjában, de inkább csak a fontos dolgokat, nagy vonalakban. Itt pedig megkapjuk a részleteket is, és ezzel egész más szemmel lehet nézni az egészre. 

Ráadásul egy másik okból szerintem nagyon fontos a történet. A nyilvánvaló az lenne, ha arról írnék, hogy felhívja a figyelmet a részeg vezetés veszélyeire - és igaz is lenne. Viszont én most a dolog másik oldalára gondoltam: feldolgozza azt a nagyon nehéz témát, hogy mi van akkor, ha te vagy a baleset okozója. Hogyan éled túl a bűntudatot? Hogyan éled túl, hogy elveszítetted, akiket szeretsz? Hogyan éled túl, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozik és már semmi nem lesz ugyanolyan? Hogy lépsz túl és folytatod? Mert kívülállóként hibáztatni könnyű. De amikor az ember környezetében történik ilyesmi... És hát legyünk őszinték: vezetni elképesztő felelősség, részeg az ember vagy nem, elég egyetlen figyelmetlenebb pillanat, és a baj már meg is történik. Senki sem akarta, egyetlen pillanatnyi rossz döntés vagy koncentrációzavar, és hopp! Soha nem vagy ugyanolyan. 

Ez egy nagyon érdekes és fájdalmas téma, és egyben szükséges is foglalkozni vele, mert olyan világban élünk, ahol ezt a hatalmas terhet, ezt a felelősséget az ember nagy százaléka viseli, még ha nincs is tudatában mindig, amikor a volán mögött ül. 

Szerintem számomra leginkább ezért vált maradandóvá a történet. Azért, mert mert foglalkozni ezzel, és nem intézte el annyival, hogy "Részeg fiatalok, gondolkoztam volna hamarabb" vagy annyival, hogy "Gonoszok, gyilkosok". Kibontja a kérdést, azzal együtt, hogy elismeri a hibát. 

És bár rendkívül fájdalmas, tulajdonképpen reménnyel is szolgál. Ugyanis kicsit olyan ez a regény, mint Trent/Cole második születése. Végigkövethetjük a fejlődését: ahogy a padlóról feláll. És aki addigra ott áll, már nem az, aki a baleset után... és kétségtelenül nem az, aki a baleset előtt. Mert hát a sebeket be lehet foltozni, de a helyük megmarad.

Nem mondom, hogy nem voltam kicsit mérges a végén, amikor rájöttem, hogy a romantikus részeket nem ismerhetem meg Trent szemszögéből, mert akkor hazudnék. Ezzel együtt azt hiszem, ez a kisregény így volt kerek.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7655_in_her_wake-20170602_104726.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A Sodrás nem a Tíz apró lélegzet idejében játszódik, hanem korábban, így talán nem árt, ha felelevenítünk néhány mozzanatot ebből a részből. Minden állomáson találni fogtok egy-egy idézetet az első könyvből, ami segít, hogy visszarázódjatok a történtekbe. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy mely szereplőtől hangzott el az idézet, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha minden szereplő nevét eltaláljátok, esélyetek van, hogy megnyerjétek a három példány egyikét!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Sosem lennék képes gyűlölni téged. Add oda nekem a szívedet, (...). Én pedig mindent elfogadok, ami vele együtt jön.


A turné menetrendje


07.03. - Deszy könyvajánlója 
07.05. - Dreamworld blog
07.07. - CBooks
07.09. - Sorok között
07.11. - Könyvvilág
07.13. - Angelika blogja

Nincsenek megjegyzések