Breaking News

Rick Riordan: A ​villámtolvaj {Értékelés + Nyereményjáték}

Rick Riordan: A ​villámtolvaj

A blogturnéról



A nyári szünet a táborok időszaka; nincs ez másként a Blogturné Klubnál sem. Augusztus 17-21. között öt kalandvágyó bloggerünk csatlakozik a Félvér Tábor lakóihoz, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a görög istenek kiszámíthatatlanságát, részt vegyenek számos kalandban, megküzdjenek egy sor mitológiai lénnyel, és hogy segítsenek az újonc Percy Jacksonnak visszaszerezni Zeusz ellopott villámát.
Érdemes tehát magatok mögött hagyni a hétköznapi világot, és követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, annak hátteréről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! Persze néha azért nem árt becsukni a szemet, nehogy úgy végezzétek, mint Grover nagybácsija.

Eredeti cím: The Lightning Thief
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 372
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632450018
Sorozat: Percy Jackson és az Olimposziak 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég:
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,21)
Megrendelési link
A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó
nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Az első mondat:


"Tudod, én nem akartam félvér lenni."

Véleményem


Évek teltek el azóta, hogy a Percy Jacksont először olvastam. Akkor az első résznek nekiestem könyvtárból, és döbbentem vettem észre, hogy a többit nem találom, pedig nekem egyszerűen KELLETT a folytatás. Így lett a Percy Jackson sorozat második része az első könyv, amit teljes egészében angolul olvastam. 

Azt hiszem, ez a felvezetés már eléggé rávilágított: én bizony szeretem a Percy Jackson könyveket. Annak idején, amikor nekiálltam, viszonylag gyorsan el is olvastam mind az öt részt, és alig vártam az újabb Percys sorozat megjelenését. (Más kérdés, hogy valahogy úgy hozta az élet, hogy azóta se sikerült folytatnom, pedig be is szereztem az összes részt.) 

Nagyon régóta rajongója vagyok a görög mitológiának. Reális magyarázatot igazából nem tudnék adni a miértre, illetve sok magyarázatot tudnék adni. Izgalmas történetek, a fantázia elképesztő szárnyalása, az istenek emberi tulajdonságai, a viszályok, a csatározások. Tulajdonképpen bizonyos szempontból olyan a görög mitológia, mintha valami fantasyszálakkal átszőtt ókori szappanoperát követne az ember. Mindenesetre akármi legyen is az oka, már általános iskolában teljesen elvarázsolt a mitológia, és egyébként az ókori történelmet is szerettem, így nem is volt kérdés, hogy olvasnom kell a Percy Jacksont is. 

Az első dolog, ami nagyon megtetszett - és most, harmadszori olvasásra is jót mosolyogtam rajta - a felvezetés. Ahol is Percy Jackson, a mi főhősünk figyelmeztet, ha mi is tapasztaljuk a furcsa tüneteket, amikről a könyv lapjain olvasunk, semmiképp se induljunk a nyomába. Nyugodjunk csak bele, hogy ez kitalált történet, úgy lesz a legjobb, mert ha a hősök útjára lépünk... 

Szóval már a bevezető is tetszett, innentől kezdve pedig az egész könyvet végignevettem-mosolyogtam. Egyrészt tényleg nagyon vicces - kétféleképpen is. Megvannak benne a klasszikus poénok is, amiken bárki nevethet, és tényleg jó pár vicces jelenet és párbeszéd tesz az olvasók kedvére. (Percy cuki értetlenségéről például ITT is írtam.) De ami számomra talán még ennél is szórakoztatóbb volt: a világalkotás, a rengeteg utalás az eredeti mítoszokra, amiknek a felfedezése, és az "Úristen, ennek az eredetijét ismerem" pillanatok rettentő üdítőek és kielégítőek voltak. 

Az alapötlet kétségtelenül zseniális. Vedd a görög mitológiát, amit bizonyos szinten mindenki ismer, hiszen kötelező anyag, és mutasd meg, mennyi izgalmas sztori van benne. Persze egy az egyben újra elmesélni nincs értelme. Ellenben modernizálni! Rick Riordan az egész mitológiát áttette modern környezetbe - szentem amerikai, és ezt is tartja a kultúra fellegvárának (azért ez vicces), így természetesen Amerikába, hova máshova? -, és megmutatja, hogyan is lehet ötvözni a régit és az újat. Az istenek például még mindig emberiek is, így kifejezetten üdítő volt, milyen új szokásokat vettek fel, mindezt úgy, hogy eredeti attribútumaikat is megtartsák. Istenek hawaii ingben, kólát szürcsölgető Dionüszosz és még sorolhatnám. Zseniális. 

És az ötlet maga rögtön egy sor izgalmas kalandot ígér. Mert a görög mitológia a kalandos történetek szinte kifogyhatatlan tárháza. 



Percy Jackson maga is egy isten gyermeke, és be kell járnia azt az egyáltalán nem egyszerű utat, amit a híres héroszoknak előtte. Eközben pedig számtalan egyszerre modern és mitológiai kaland vár rá, sok-sok visszakacsintással az eredeti sztorikra. 

Így a szórakozás több oldalról jön: az ember agya pörög, próbálja összetenni a sztorit az előzetes tudása alapján, és maga is megfejteni a nagy rejtvényeket. Közben pedig Rick Riordan mindig képes valami teljesen váratlan megoldással szolgálni, ami szinte garantáltan vicces. 

A világon kívül egyébként a szereplők is megérnek egy misét. Hárman kerülnek a főszerepbe. Percy a kissé értetlen főszereplő, aki számára még minden újdonság, és bár van némi mitológiai előképzettsége, nincs rá felkészülve, hogy bármelyik utcasarkon kentaurokba vagy hárpiákba ütközhet. Ő a hős, így röviden, tényszerűen. Ettől függetlenül kellemesen bénácska néha, így még a legnagyobb hőstettek közepette is elhittem, hogy igen, ez valaki, akinek a vérében van a harc, valaki, aki tehetséges, közben pedig annyira tudatlan és új ebben az egészben, hogy nem mehet neki minden zökkenőmentesen. 

Grover a legjobb barát, aki az elejétől kezdve ott van Percyvel. Bizonyos szempontból Percy ellentéte: sok mindent tud a világról, valahogy mégsem jön össze neki semmi. Nem gyáva nyúl, bátor ő a maga módján, de valahogy mégis kissé félszeg. 

A csapat harmadik tagja, Annabeth pedig... hát, le a kalappal. Athéné lánya, az ész, aki rendkívül intelligens, jó ötletei vannak, ő a szabály a két csetlő-botló fiú mellett, aki kicsit gatyába rázza őket. Viszont ő sem tökéletes, és ez szuper. Ez a rengeteg szabály sokszor keretek közé szorítja, merev, annyira akar, hogy sokszor pont emiatt nem találja a helyes utat, amire Percy egyszerűen csak érzésből és ösztönből rátalál. 

Jó kis trió, kiegészítik és támogatják egymást, nagyon szerettem őket. 

A mellékszereplőkről is érdemes szót ejteni, bár nem fogok mindenkiről írni. Egy szereplőt szeretnék kiemelni, mert nekem ő fényesen ragyogó humorcsillag a Percy Jackson sorozat egén, ő pedig nem más, mint Mr. D. Imádom, hogy keveset beszél, de az pont elég, hogy mindig leforduljak a székről. Imádom, hogy a világ minden kincséért se mondaná helyesen Percy nevét. Imádom, hogy mennyire visszaadja azt a hányaveti stílust, amit elvárok ettől az istentől, és mégis nagyon modern. És őszintén - alig várom, hogy szerencsétlen ihasson végre egy pohár bort. Az lesz az én katarzispillanatom - meg nyilván az övé is. 

Összefoglalva ez egy szuper ötlet, jó megvalósítással, tele izgi jelenetekkel és humorral, mindenkinek bátran ajánlom. És aki ugyanazt várja, mint ami a film volt. Nos... Ne higgyetek a filmnek! 

KEDVENC LETT

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/6184_villamtolvaj-20160413_151207.pdf?ap_id=Deszy





Blogturné extra - A szerzőről és arról, miért utálja a Percy filmeket


Arra gondoltam, írok néhány dolgot Rick Riordanról, aztán rájöttem, én ide felesleges is vagyok. 
Olvassatok a szerzőről részletesebben a magyar rajongói oldalon, a képre kattintva: 



Tudtad? Rick Riordan utálja a Percy Jackson filmeket. Még egy nyílt levelet is írt tanároknak, amiben megindokolja, miért NE használják órán a filmet a görög mitológia tanításához. 



Nyereményjáték


Mostani játékunk során Percy Jacksonhoz hasonló félistenek nyomába eredünk.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek alapján ki kell találnotok, melyik híres vagy kevésbé híres félvér(pár)t rejti a szöveg. Ha ez megvan, nincs más dolgotok, mint beírni a hős(ök) nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ezt megismételni mindegyik állomáson.
Ha pedig szeretnétek extra pontokkal növelni nyerési esélyeiteket, látogassatok el a www.blogturneklub.com oldalra, és töltsétek ki a keresztrejtvényt, majd a pirossal jelölt fősor megfejtését szintén írjátok be a kijelölt helyre. Az egyes sorokba az állomásokon található hősök nevét írjátok (tehát az egyessel jelölt sorba az első állomás hőse jön - magyarított névvel). A jutalom ezúttal sem marad el, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából tiétek lehet a könyv egy példánya.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; illetve minden nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.

A  kétszer megszületett isten szarvakkal és egy kígyókoszorúval a fején jött világra. Még gyermekkorában felfedezte, hogy a szőlőből bort lehet készíteni, így az ő találmánya lett a bor, amelyet a világ minden táján elterjesztett, ugyanis kíséretével, a szatírokkal végigjárta az egész világot, mindenütt megtanítva az embereket a bor készítésére.
Az igen vidám kedélyű istenség nyomában azonban gyakran járt a halál, ugyanis követői az őrületig eszüket vesztett eksztázisban ünnepeltek, és gyakran széttépték azt, aki az útjukba került. Egyszer visszatért szülővárosába is, ahol nem akarták elismerni istenként.   A feldühített istenség találmányával, a borral elkábította az egész várost, és sokakat megőrjített. Így Agauét, Pentheusz király anyját is, aki az önkívületi állapotban széttépte saját fiát. Miután az egész világgal elismertette isteni hatalmát, felment az Olümposzra az istenek közé.
Egyszer kalózok fogták el az istent, és el akarták adni rabszolgának. Azonban, mikor meg akarták láncolni, a bilincsek mindig lehullottak róla. Ekkor a kormányos megsejtette, hogy a fogoly bizonyára istenség, de társait nem tudta meggyőzni erről. Az isten megdühödött, borral árasztotta el a hajót, és szőlőtőkékké változtatta az árbócokat. Bosszúból a tengerészeket is delfinekké változtatta, és csak a kormányosnak kegyelmezett meg. A Thészeusz által Naxosz szigetén hagyott Ariadnét elvette feleségül, és halhatatlanná tette. Ám a krétai hercegnő nem szerette igazán.


A turné menetrendje


08/17 Dreamworld
08/18 CBooks
08/19 KönyvParfé
08/20 Deszy könyvajánlója
08/21 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések