Breaking News

Bödőcs Tibor: Addig ​se iszik {Értékelés + Nyereményjáték}

Bödőcs Tibor: Addig ​se iszik

A blogturnéról




Láttuk már színpadon, idézünk önálló estjeiből, most pedig az irodalmi paródia zegzugos ösvényein barangolhatunk vele. A Blogturné Klub négy bloggere vállalkozott arra, hogy elolvassa és véleményezze Bödőcs Tibor, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent Addig se iszik c. könyvét. Tartsatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát. Kalandra fel!


Kiadó: Helikon
Oldalszám: 208
ISBN: 9789632278773
Sorozat: -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Megrendelési link
„Mikor a szerzőt megismertem, még nagyképűen vallotta: „Hárman nem írunk:
Szókratész, Jézus és én.” Aztán megtört, és írni kezdett, paródiákat, persze – és megállt a kanál a levesben, de úgy, hogy a fal adta másikat. Úgy vágytunk erre a hangra ebben a karót nyelt, szürke, humordeficites honi literatúrában, mint egy falat kenyérre. Bödőcs írásaiban a páratlan irodalmi műveltség találkozik az igazi humorral Karinthy boncasztalán. Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. „Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek. Fogadják tehát szeretettel az irodalmi paródia Lemmyjét, a magyar humor Billy, a Kölyökjét, a búcsúszentlászlói Rabelais-t. „Tessék mosolyogni!” Cserna-Szabó András


Véleményem


Némileg nehéz értékelést írnom erről a kötetről. Történt ugyanis, hogy viszonylag vakon ugrottam bele ebbe a könyvbe. Szerettem Bödőcsöt hallgatni, és hallottam, könyvet írt - nem amolyan szokásos, stand-upos könyvet, ami adná magát, hanem valami mást. Én meg kíváncsi lettem. 

Foglaljuk össze, miről is van szó! Adott Bödőcs Tibor, a nyilvánvalóan tehetséges és intelligens stand-up comedys, aki nem fél kimondani a véleményét komoly társadalmi, politikai kérdésekről sem. És azt kell mondanom, aki humorba tudja csomagolni az intelligens társadalomkritikát, az tud valamit. Adott ezenkívül egy sor híres-klasszikus szerző, magyarok is, külföldiek is, akiket ha máshonnan nem is, irodalom óráról mindenki ismer. És adott egy sor agymenés. Kicsit az Így írtok ti jutott eszembe erről a könyvről, az történik ugyanis, hogy amolyan Bödőcs stílusban előveszi a szerző a klasszikusok stílusát, és valamiféle írott karikatúrát készít róluk. Úgy hoz össze rövid sztorikat, hogy utánozza az eredeti szerzőkre legjellemzőbb vonásokat. Így pedig a végén egyszerre kapunk Bödőcsből és az ismert szerzőkből, felrázva, nem keverve. 

Bevallom, én is azok közé tartozom, akik egészen biztosan nem tudták teljesen egészében értékelni ezt a könyvet. A helyzet úgy áll ugyanis, hogy bár egyik könyvben hivatkozott szerző sem ismeretlen a számomra, a nagy részüktől nem olvastam. Egyébként ez szép tükörképe volt annak is, milyen óriási lyukak vannak az olvasottságomban. Mennyi híres szerző van, akiket ismerem ugyan, hallottam, tanultam róluk, én magam viszont nem ismerem a műveiket személyesen. Így pedig nyilván egy sor utalás és vicc nem jött át, ezt leginkább azoknál a sztoriknál tudtam lemérni, amiknek az alapját is ismertem. 

Vegyük alapul például azt az egypercest, ami Orwell alapján íródott. A címe Kakasfarm, ami nyilván az Állatfarmra utal. Aztán olvasás után rájövünk a kakas jelentésére is. Egy szélsőségesen nőuralmi rendszerbe csöppenünk, és innentől a helyzet már sokkal inkább 1984-es. Kapunk jelszavakat, három egymással küzdő nagyhatalmat, nők-féle újbeszélt és még sorolhatnám. A kifejezetten izgalmas az volt benne a számomra, hogy férfiaknak, nőknek, feministák, femináciknak és hímsovinisztáknak egyszerre mutat fityiszt ez a történet. Rávilágít mindenféle patriarchális problémára a saját társadalmunkban, pusztán azzal, hogy megfordítja a szerepeket, és totál természetellenesnek és kényelmetlennek éljük meg. Egy férfi szemszögéből éljük végig, milyen nehéz, amikor porszívózni, takarítani, gyereket kihordani és nevelni... Eközben azért mégis csak férfi a szerző és a nézőpontkarakter is, tehát megvannak a társadalom által tipikusan női dolgoknak a felerősített változata is: a pletykák, a manipedi és még sorolhatnám. Érdekes élmény volt olvasni, kifejezetten kényelmetlenül éreztem magam a bőrömben és igazán egyik oldalra se tudtam állni igazán. Ezzel együtt az orwelli utalásokon rettentően jól szórakoztam. 

Ugyanezt nyilván nem tudtam minden fejezetben átélni, hiszen általam nem olvasott szerzőknél ez nehéz. Egyébként ilyen nagy eséllyel mindenkinek lesz, kinek több, kinek kevesebb, viszont egy valamit garantál: évek múlva, amikor talán már sokkal több szerzőt ismerünk, érdemes lesz elővenni.

De stílusmásolás ide vagy oda, nagyon élesen átjön a "Bödőcs" is. Talán leginkább a fejezetek elején található kis magyarázatokban, ahol is Bödőcs nyilatkozik a szerzőkről. Ezek a kis szemelvények kifejezetten viccesek, és némelyik annyira hajaz a stand-upok során hallott Bödőcs stílusra, hogy egyenesen az ő hangján hallottam a fejemben.

Összességében szórakoztató volt, még úgy is, hogy nyilvánvaló hiányokkal bír az irodalmi tudásom - a lyukakra rávilágított, amiket meg ismertem, azokon nagyon jókat mosolyogtam.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Kalandos játékra hívunk Titeket. A könyvben számos népszerű írót megidéz és parodizál a szerző. Nyereményjátékunkban minden állomáson borítórészletet találtok egy-egy olyan író könyvéről, aki feltűnik Bödőcs Tibor könyvében. A feladat, hogy a borítórészlet alapján felismerjétek a könyvet, s a szerző nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10.17. - Szembetűnő
10.18. - Always Love a Wild Book
10.20. - Deszy könyvajánlója
10.22. - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések