Breaking News

Róbert Katalin: Szelídíts ​meg! {Értékelés + Nyereményjáték}

Róbert Katalin: Szelídíts ​meg!

A blogturnéról




Vajon a herceg megszelídítheti a vad lányt? Új, mai köntöst kapott a Kisherceg és Róka története, méghozzá Róbert Katalin tollából.

A különleges regénnyel a Blogturné Klub öt tagja ismertet meg titeket. Figyeljétek az állomásokat és nyerhettek is, méghozzá három példányt a regényből!

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272
ISBN: 9789634571421
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.

Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.

Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…

Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

Az első mondat:


"Róka előre-hátra görgette a tollat az asztalon."

Véleményem


Azt eddig is tudtam, hogy Róbert Katalin nagyon jól írt, de most végre a témával is sikerült betalálnia nálam. A Szívből, színből, igazán esetében a szerelmi háromszöggel és a szereplőkkel nem voltam igazán kibékülve, bármilyen jól is volt megírva, a Kezdjetek el élni! meg az én ízlésemnek talán túl reális és komoly volt, de most a Szelídíts meg! minden szempontból kerek volt - nekem meg csak az járt a fejemben, hogy végre, erre vártam és megérte!

Na de kezdjük az elején! A kis herceget olvastam, és persze, nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla, és legalább egy-két idézetet vagy szereplőt ne ismerne belőle. Egyrészről nagyon tetszett, másrészről nem lettem annyira szerelmes belé, mint amennyire sokan. Ezért amikor megtudtam, hogy Róbert Kata végre YA könyvet írt, nagyon örültem, aztán amikor megtudtam, hogy a téma A kis herceg lesz, kicsit megtorpantam. Vajon mi lesz ez?

Nos, a jó hír, hogy nekem nagyon bejött. Egyrészt mindenkit, aki egy kő alatt élt és mégsem tud semmit A kis hercegről, megnyugtathatok, a történetét annak ismerete nélkül is remekül olvasható és érthető - maximum a párhuzamok, utalások nem jönnek majd át. De azok nélkül is élvezhető a sztori, bár kétségtelenül sokat tesznek hozzá. 

Kifejezetten érdekes volt látni, hogyan lehet A kis herceg szereplőiből és történetéből összehozni egy romantikus YA regényt. Határozottan jókat mosolyogtam, és bár be kell vallanom, féltem a Róka és Kisherceg nevű szereplőktől, a magyarázatok annyira természetesek voltak, hogy ezeket a furcsa beceneveket is lazán megszoktam, egyáltalán nem zavartak. A Rozin meg már kifejezetten mosolyogtam. De ezeken kívül is voltak utalások, emlegetik maguk a szereplők is A kis herceget, itt-ott pedig egy-egy idézet szintjén is felbukkan. Ezek viszont egyáltalán nem voltak zavaróak vagy erőltetettek, és szerintem nem is lógtak ki túlságosan a környezetükből, szervesen illeszkedtek a regény szövegébe.



De ha már szóba került Rozi, muszáj rá rögtön kitérnem, ugyanis szerintem sok szempontból az ő karaktere volt a legérdekesebb - már A kis herceg vonatkozásában, ha ettől eltekintünk, akkor azért kevésbé. Viszont kifejezetten izgalmas volt nézni, hogyan lehet A kis herceg rózsájából egy tinilányt teremteni úgy, hogy minden ízében visszaköszönjön a rózsa. Megdöbbentő volt, de tényleg. Érdekes, rettentően élveztem. Ezért sok szempontból inkább a Rozi és Kisherceg közötti kapcsolat fogott meg jobban - na nem azért, mert nekik szurkoltam volna vagy ilyesmi. De szerintem nagyon szépen sikerült átültetni A kis herceg-rózsa kapcsolatot tiniszerelemre, emellett pedig nagyon szépen alakult ez az egész szerelmi háromszög dolog. Kapnak dicséretet érte, ahogy kezelték, de ezt a dicséretet Róbert Katalin is megérdemli. Amennyire nem szerettem a Szívből, színből, igazán szerelmi háromszögét, annyira imádtam, milyen éretten kezelte a szakítás-új barátnő témakört ez a regény. Nem is hiszem, hogy találkoztam még YA regényben ennyire érett és ennyire egészséges elválást. Le a kalappal, gratula! 

Na de nincsen romantikus YA regény főszereplő páros nélkül, és Kishercegnek és Rókának aztán lehet szurkolni! Róka kifejezetten vad a sztori elején, talán még annyira is, hogy az ember jól megrázná, de közben sikerül azon a határon belül tartani, ahol még nem válik idegesítővé, egyszerűen csak várakozik az ember, hogy észbe kapjon. Mert érezzük, hogy van benne potenciál, csak kell valaki, aki helyrebillenti az életét a szülei válása és más nehézségek után. A Kisherceg és Róka kapcsolata nem instant szerelem, nem szerelem első látásra egyik oldalról sem, és ez egy újabb dolog, ami pirospontot érdemel. Azt talán mondanom sem kell, hogy az ilyen korrepetálós szerelmi szálakat mennyire szeretem, szóval nálam már ezzel jó esélyekkel indult a sztori, de szerencsére sikerült is jól megoldani. 

Komoly témákat is kaptunk azért, és őszintén, egy A kis herceg feldolgozásban csalódtam is volna, ha nincs ilyen. Az egyiket már említettem, Róka szüleinek válását, a másikba nem mennék bele, nem akarom lelőni a poént. Mindenesetre tetszett a kivitelezés, lehetne mondani, hogy kicsit lerágott csont mostanában az ilyen könyvekben, de szerintem jól volt megírva és passzolt a sztoriba. 

Emellett egy fontos kérdés a regényben a párválasztás is, Kisherceg szálán követhetjük végig, hogyan próbál rátalálni a tökéletes szakmára a fiú, hogy el tudja dönteni, milyen faktot választ. Bevallom, jókat mosolyogtam ezeken a részeken, én is átéltem ezt a küzdelmet, és sajnos a válasz az a témára, hogy nincs válasz. A regényben azért próbálkoznak: Kisherceg mindenféle szakma képviselőjével találkozik, hogy megismerje az életüket. Bevallom, ha hibát akarnék találni, talán leginkább ezt emelném ki. Nem volt gond vele, nem mondanám, hogy rossz volt, egyszerűen kicsit túl sarkítottnak éreztem a példákat. Értem, mi volt a cél, nyilván direkt írta meg így a szerző ezeket a részeket, és egyfajta odaszúrás is a felnőtteknek, hogy nesztek, egyik se jobb, mint a másik, ezzel együtt talán egy fokkal kevesebb sarkítás mellett is átjött volna a lényeg. De ez tényleg csak apróság, és tényleg csak ha nagyon akarok kötekedni. 

Összességében nagyon szerettem olvasni ezt a regényt, kellemes fuvallat volt egy az egyben, ez pedig azt is jelenti, hogy ha nem is olyan emelkedett, mint amilyen A kis herceg sok helyütt, azért azt a kicsit felszabadító, kicsit elgondolkodtató, sokszor megmosolyogtató, egyszerre nagyon naiv és nagyon bölcs hangulatot is szállítja - persze YA-ra levetítve -, amit A kis herceg. Nekem nagyon tetszett. 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7904_szelidits_meg-20170929_143401.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Tudtátok, hogy Róbert Katalin nem csak író, hanem a Könyvmolyképző Kiadó egyik szerkesztője is? A mostani játékunk során azon könyvekből találtok idézeteket, amiket az írónő szerkesztett.

A feladat egyszerű: ismerjétek fel az idézetet és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

– Azt akarom mondani, hogy alig értjük, hogyan történt meg az időutazás, akkor honnan tudnánk, milyen következményei vannak? Nyáron elég sokat kutattam a témát…
– Azt, hogy fél tucatszor megnézted a Vissza a jövőbe -trilógiát, nem nevezném kutatásnak – szurkálódott Adria.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10.10. - Sorok Között
10.13. - Szembetűnő
10.15. - Zakkant olvas
10.16. - Deszy Könyvajánlója
10.17. - Spirit Bliss

Nincsenek megjegyzések