Breaking News

Harry Potter – Mézesfalás – Finomságok illatos könyve {Értékelés + Nyereményjáték}

Harry Potter – Mézesfalás – Finomságok illatos könyve

A blogturnéról




Egy igazán különleges kötettel indul most négy állomásos turnéra a Blogturné Könyv: ez a könyv ugyanis nem csak csillog-villog, nem csak harsány színekben pompázik, hanem rögtön illatozik is! És nem is akármilyen ingerek érik az ember orrát: a Harry Potter kötetek varázsvilágának édességeit van lehetőségünk megszaglászni! 
Tartsatok velünk Ti is, és ha ügyes az orrotok, no meg képben vagytok nem csak a Mézesfalással, hanem más Harry Potter üzletekkel is, akkor a könyvet is megnyerhetitek!




Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 24
Fordító: Wohl Anita
ISBN: 9789634373131
Sorozat: -
Kezelhető-e standalone-ként? -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (3,66)
Megrendelési link
A Harry Potter-filmek tele vannak lenyűgöző és ínycsiklandó édességekkel.
De nem kell a Mézesfalásig menned, hogy megismerd ezeket a finomságokat: kapard le a védőréteget a lapokról, és már érezheted is az édességek illatát!
Éld át újra Harry Potter történetének ínycsiklandó pillanatait ezzel a gyönyörű, illatosított könyvvel, amelytől mindenkinek összefut a nyál a szájában!


Véleményem


Ennek a könyvnek az értékelését muszáj kétfelé választanom. Nevezetesen beszélnem kell a könyv ötletéről és kivitelezéséről, és a tartalmi elemekről - ugyanis nagyon élesen ketté tudom választani az olvasási élményt ezek mentén. 

Kezdjük az elején: amikor először megláttam, hogy létezik ez a könyv és megtudtam, hogy érkezik magyarul, madarat lehetett volna fogatni velem. Bevallom, már nagyon régóta nem értem, miért van az, hogy a moziba megpróbálják becsempészni az egyéb élményeket az ember szemén, fülén és agyán kívül, például az illatokat, mozgást, valahogy az olvasásnál mégis gyerekcipőben jár ez az egész. Mert hát persze, el tudom fogadni érvként, hogy az ember olvasáskor a fantáziáját használja, de ettől még érdekességnek nagyon is tetszene, ha ténylegesen is megpróbálnák bevonni az érzékszerveimet a játékba.

A magam részéről nagyon régóta forgatok hasonló gondolatokat a fejemben, és már többször törtem a fejem, mennyire lehet vajon költséges ezek megvalósítása. 

Én ugyanis imádom az interaktív könyveket. Félre ne értsetek, jöhetnek hozzám a klasszikus, csak szöveges regények is, semmi gond. Viszont imádom, ha bizonyos könyvek időnként kézen fognak, meglepnek és kikacsintanak - ezért szeretem például az útválasztós regényeket annak ellenére is, hogy nem olvastam még igazán átütőt belőlük. Az ötletben viszont hiszek.

Amikor először hallottam erről a könyvről, mindezek miatt nekem az kissé "Naugye" élményt jelentett. Példának az Avon katalógusokat tudnám hozni: ugye hogy teljesen jól működik a dörzsis illatmintás megoldás?

Na, ezzel operál a Mézesfalás könyv is.

A Mézesfalást bizonyára mindenki ismeri, aki olvasta a Harry Potter könyveket vagy látta a filmeket - bár előbbiekben biztosan mélyebb nyomot hagyott a dolog. A HP könyvek világa olyan átgondolt, hogy még a varázslóvilág saját édességeit is kitalálta Rowling. Ezek közül néhányat be is szerezhetünk azóta, mint például a Mindenízű drazsét és a csokibékát, jó néhány viszont teljes egészében az olvasó fantáziájára van bízva. És a varázslaton kívül talán pont ez olyan izgalmas bennük. Egy édességbolt már önmagában is varázslat, hát még milyen varázslatos lehet egy olyan édességbolt, amiben a varázslat valóban jelen van? Már attól összefut a számban a nyál, hogy csak rá gondolok - pedig nem is látom magam előtt az édességek kimerítő felsorolását, mint a könyvben. 

Ez a könyv a Harry Potter édességeit - igen, azokat, amikről annyit álmodoztunk - igyekszik kicsit közelebb hozni hozzánk. Rengeteg színes illusztrációval no és persze, ami a lényeg, illatmintákkal. Nem csak megnézhetjük, hogy festenek ez a bizonyos édességek, hanem kvázi meg is szagolhatjuk őket, nagyjából olyan módon, ahogy az Avon katalógusban. (Megjegyzés: a könyv kaparásról beszél az illatoknál, én azért inkább a dörzsölést javasolnám, úgy tovább tart.)





Amikor a könyvet lapozgattam, akaratlanul is eszembe jutott egy régi élményem. Liverpoolban jártam, és én voltam az a különc, aki imád múzeumba járni, de a két választható program (a Beatles múzeum és a stadionlátogatás) közül egyik sem érdekelt túlságosan, így a saját utamat járva inkább Liverpool ingyenes múzeumaiba néztem be. (Amit azóta se bántam meg, mert szenzációsak voltak.) Így keveredtem be a hajótörténeti múzeumba, és mint kiderült, épp volt egy Titanic tárlatuk. Több Titanic kiállításon jártam már, de sosem lehet belőlük elég, így hát bementem. És itt ért hasonló élmény, mint ennek a könyvnek az esetében. Volt ugyanis a kiállításon egy rész, ahol a látogatók szaglását is bevonták a játékba, és végig lehetett szaglaszáni a Titanic "illatait" - volt friss festék, pékáru... Most már eltelt néhány év azóta, de az emlék még mindig él bennem. 

Nos, ezért imádtam ezt a könyvet. Nem fogok hazudni nektek, a legtöbb illattól nem dobtam hátast. Nem állítom, hogy feltétlenül meg tudják ugrani a lécet, amit felhúztunk a varázslatos édességekről olvasva. Mert azért a legtöbb illat hozza azokat a tipikus aromákat, amiket megszoktunk illatosítóktól és tisztítószerektől, esetleg időnként mesterséges ízaromáktól. De ez engem nem zavart, így is jó kaland volt szaglászni, némelyik illaton kifejezetten jót nevettem - például a kísértetízű drazsé dohos szagán. Büdös volt? Az. Ez volt a cél? Igen. 

Szóval az ötletet és az élményt nagyon szerettem, és ezek miatt bátran ajánlom is bárkinek ezt a könyvet, aki igazi HP fan. Ó, és az unokahúgom is rávetette magát, olyan szép színes és fényes, ráadásul a külső borítón domborúak az édességek. Szóval a kivitelezés szerintem csillagos ötös - egy dologra vagyok csak kíváncsi: hogy meddig bírják majd az illatok. (Ó, és okosan olvassátok a könyvet, mert nem lesz annyi csuklótok, ujjatok, hogy minden illatmintát gond nélkül végig tudjatok szaglászni, úgyhogy ez még akár társas élménynek is jó: úgy duplaannyi hely jut az illatoknak/szagoknak - de ne parfümillatra számítsatok a bőrötökön, úgyhogy csak óvatosan!)

A másik dolog viszont, amiről írnom kell, a konkrét tartalom. És ez az, ahol azért túl sokat nem nyújtott a Mézesfalás - igaz, nem is számítottam rá. A könyv nagyrészt azzal a tudással operál, ami a HP könyvekben alapból is benne van, a készítők igazából csak összegyűjtötték azokat az információkat, amik amúgy is megtalálhatóak a könyvben. Így nincsenek új édességek, nincs az édességekről olyan exkluzív információ, amit eddig nem tudhattunk. És úgy alapjáraton is, meglehetősen rövidek a szövegek. Még a szaglászással együtt is fél óra, maximum 1 óra alatt bőven-bőven, kényelmesen végig lehet érni a könyvön, a lassú olvasóknak is. 24 oldal alapból sem sok, de még ezeken is főként a képeket és az illatokon van a hangsúly, a szöveg másodlagos. 
Ezt kicsit sajnálom, mert azért nagy öröm lett volna, ha az ötleten túl a tartalomba is több időt és energiát fektetnek az eredeti készítők.

Összességében azt kaptam, amit vártam: egy aranyos, gyorsan átlapozható könyvet, ami kiegészítő csemegének szerintem tökéletes, és nagyon különleges példány is a jelenlegi könyvpiacon, az interaktív könyvek között is kuriózum a szaglászással. Leginkább gyűjtőknek és hardcore HP fanoknak ajánlom, azok, akik sokat olvasnának, új dolgokra kíváncsiak, talán csalódni fognak benne - de azért nekik is érdemes végiglapozgatni, mert jó szórakozás.

AJÁNLOM





Nyereményjáték


Mostani játékunkban természetesen a varázslóvilágba invitálunk titeket. Ebben a könyvben megismerhetjük a Mézesfalás rejtelmeit, de akadt még azért izgalmas varázslóüzlet a Harry Potter könyvekben.
A blogturné minden állomásán találtok egy-egy rövid leírást valamelyik üzletről, a feladatotok csupán annyi, hogy beírjátok az üzletek neveit a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Könyvmolyoknak igazi csemege ez az üzlet, bár némelyik kötettel nem árt vigyázni - nem kizárt, hogy felbukhatsz bennük, mert láthatatlanok, vagy éppen leharapják a kisujjad. De ha Harryt kérdezitek, mégis inkább az itt dedikáló feltűnési viszketegségben szenvedő bestseller szerzőkkel kell vigyáznotok.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.23 - Deszy könyvajánlója
08.25 - Spirit Bliss Sárga könyves út
08.27 - Sorok között blog
08.29 - Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban (jó régen) volt egy könyv, Űrhajó az Orr bolygóról volt a címe, talán Sajdik Ferenc illusztrációkkal. Nekünk nagyon izgi volt, mert annak is a dörzsölős illat matricák adták az értelmét. Sokra már nem emlékszem, de tuti volt büdös zokni szagú rész is. :)

    VálaszTörlés